Nőgyógyász Debrecen Dr. Zatik János egyetemi adjunktus Szent Anna magánrendelő

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Nőgyógyász Debrecen
Dr. Zatik János
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.


Intima.hu egészségportál


Jó tudni

Dr. Zatik János nőgyógyász Debrecen - Szent Anna Magánrendelő

Ezen az oldalon olyan nőgyógyászati fogalmak megismeréséhez szeretnénk segítséget nyújtani, amelyek tapasztalataink szerint a legnagyobb érdeklődésre tartanak számot pácienseink körében. Reméljük Ön is talál itt néhány hasznos információt, amely hozzájárulhat egy-egy problémakör megértéséhez. Amennyiben úgy érzi, hogy az itt leírtak alapján nem kapott egyértelmű, kielégítő vagy megnyugtató választ, úgy forduljon hozzánk bizalommal, és mi segítünk Önnek. A Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő a gyógyítás mellett a felvilágosító tevékenységre valamint a prevencióra is különös hangsúlyt fektet.

 

 

On-line és telefonos Távoli Konzultáció, Orvosi Másodvélemény lehetőség

 

Mire van szükség a vizsgálatkor, mit hozzon magával

Rákszűrés
Méhnyakrák
Humán papillómavírus HPV
HPV vírus elleni vakcina - méhnyakrák megelőző védőoltás
Hogyan védekezzünk a méhnyakrák ellen

Menstruáció
Menstruációs fájdalom (elsődleges és másodlagos diszmenorrea, PMS)
Menzesz kalkulátor - ovulációs naptár - termékenységi napok
LEEP kacskonizáció (hurokkimetszés) műtét
Nőgyógyászati küret (kaparás) altatás nélkül - Endo Sampler

Bakteriális vaginózis (vaginosis)
Hüvelygyulladás (vaginitis)
Felfázás
Méhszájseb
Petefészek ciszta (cysta ovarii)
Bartholini mirigy ciszta, tályog, gyulladás
Mióma (myoma)
A mióma (myoma) gyógyszeres vagy műtéti kezelése
A menopauza és az öregedés kapcsolata

Policisztás ovárium szindróma

Condyloma acuminatum (Hegyes függöly, cimbalomszög, genitális szemölcs, nemi szemölcs, kondilóma)
Endometriózis (endometriosis)
Inkontinencia - akaratlan vizeletvesztés, vizelettartási problémák

 


Ultrahang-vizsgálat

Terhesgondozás menete - általános
Terhesgondozás menete - részletesen, teendők hétről-hétre
Terhességi naptár
Hogyan készüljünk a szülésre
Légi utazás a terhesség alatt
Down-kór szűrés nagy megbízhatóságú, veszélytelen módszerekkel
Négymarkeres teszt - hagyományos Down-kór szűrés
Koraszülés megelőzése, előrejelzése
Szülés
Őssejtek

Fogamzásgátlás, terhesség-megelőzés, fogamzásgátlók
Mirena méhen belüli hormonkibocsátó fogamzásgátló
Meddőség - sterilitás - infertilitás kivizsgálása, kezelése

Klinikai vizsgálatok rendelőnkben (gyógyszervizsgálatok, Study)

Nőgyógyászati és szexológiai szótár - kifejezések, magyarázatok

Gyermekfotók - ha egy kis kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik

 

 

 

Rákszűrés

Komplex nőgyógyászati rákszűrés alatt a méhnyakrák-, méhtestrák-, petefészekrák- és az emlőrák-szűrés egyidejű elvégzését értjük. A méhnyak rákszűrés fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a nőgyógyászati rákos megbetegedések következtében évről évre a nők tízezrei veszítik életüket a világon, holott időben felismerve ezen súlyos betegségek is csaknem 100%-os túlélési eséllyel gyógyíthatók. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés.

rákszűrés bővebben

 

Méhnyakrák

A méhnyakrák az egyik leggyakoribb nőgyógyászati rákos megbetegedés. Kialakulásában a legjelentősebb kockázati tényező a human pappilloma vírus (HPV) jelenléte. A méhnyakrákra is igaz, hogy a korai stádiumban felismerve jól gyógyítható. Mivel ez is alattomos betegség - tehát a kezdeti stádiumban nem okoz panaszokat -, így nagyon fontos a rendszeres méhnyak rákszűrés elvégzése.

méhnyakrák bővebben

 

LEEP kacskonizáció (hurokkimetszés) műtét

A LEEP egy korszerű és hatékony műtéti eljárás, mely kiváló terápiás és diagnosztikai eszköz a méhnyak kóros elváltozásainak kezelésében. Segítségével ambulanter, helyi érzéstelenítésben eltávolíthatók a kóros szövetek, melyek később esetleg rosszindulatú daganattá fejlődhetnek. Segítségével könnyen eltávolíthatók a szemölcsös elváltozások, valamint a polipopk is. A Szent Anna nőgyógyászati magánrendelőben a legmodernebb LEEP készülékkel végezzük a kacskonizációs kisműtéteket.

LEEP bővebben

 

Humán papillomavírus HPV

A humán papillómavírus számos alfaját ismerjük (HPV = Emberi "Szemölcsös daganat" Vírus). De alapvetően két nagy csoportba sorolhatóak a HPV virusok: high risk - magas rizikójú:16, 18, 31, 35, 45, 58. és low risk - alacsony rizikójú: 6, 11, 40, 42, 43.
Fontosságuk azért nőtt meg, mert újabb adatok szerint egyes nőgyógyászati daganatok kóreredetében nagy szerepük lehet.

humán papillómavírus HPV bővebben

 

HPV vírus elleni vakcina - méhnyakrák megelőző védőoltás

Jó hír, hogy Magyarországon is elérhető a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás. A klinikai vizsgálatok alapján a vakcina az adott HPV-típusokkal korábban még nem fertőződött nőkben csaknem 100%-os védelmet jelent. A vakcina olyan HPV típustörzsek ellen véd, amelyek kiemelt szerepet játszanak a méhnyakrák, illetve a nemi szervi szemölcsök kialakulásában. A HPV elleni védőoltás első sorban 9-26 éves korban - lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt - ajánlott. Egyes országokban pl. a 8. osztályos lányok már automatikusan megkapják a vakcinát iskolai védőoltás keretében.

HPV vírus elleni vakcina - méhnyakrák megelőző védőoltás

 

Hogyan védekezzünk a méhnyakrák ellen

A méhnyakrák egy nagyon veszélyes és allattomos betegség, melynek a megelőzésére nagyon nagy hangsűlyt kell fektetnünk. Minden nőnek ismernie kell azokat a lehetőségeket, amelyek kihasználásával jelentősen csökkenthető e súlyos betegség kialakulásának esélye. Mind e mellett nem árt tisztában lenni a méhnyakrák kialakulási folyamatával, a veszélyeztetettek körével.

a méhnyakrák elleni védekezésről bővebben

 

Menstruáció

A menstruációs ciklus kb. 28 naponta ismétlődik. A női petefészekben minden ciklusban (kb. a 14. napon) megérik és kiszabadul egy-egy petesejt. Ezt követően 24 órán belül képes a megtermékenyülésre. Ha a petesejt ezalatt nem találkozik spermiummal, akkor elhal és felbomlik. A ciklus folyamán a méhnyálkahártya - endometrium - folyamatosan felépül, vastagszik, hogy képes legyen a megtermékenyült petesejt befogadására. Ha a megtermékenyülés nem jön létre, a megvastagodott endometrium is feleslegessé válik, és a ciklus végén felbomlik, majd a menstruációs vérzés formájában a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből. Ekkor új ciklus kezdődik.

menstruáció bővebben

 

Hüvelygyulladás (vaginitis)

A hüvelygyulladás általában a hüvelyben elszaporodó mikroorganizmusok hatására keletkezik, de egyéb kiváltó okok is ismeretesek. Leggyakoribb tünetei: hüvelyfolyás, viszketés vagy túlzott érzékenység, fájdalom közösülés vagy vizelés során. Mindenképpen nőgyógyász szakorvoshoz kell vele fordulni, mert kezelés hiányában súlyos komplikációk, szövődmények alakulhatnak ki, minek következtében a méhnyak, a méh és a petevezeték is megbetegedhetnek, és akár meddőséget is okozhat.

hüvelygyulladás bővebben

 

Őssejtek

A csontvelőben az életünk során folyamatosan képződnek új vérsejtek és immunsejtek. A csontvelő károsodása, elpusztulása végzetes kimenetelű lehet az ember számára. A vérképző sejtek károsodását okozhatja betegség (pl. leukémia), vagy a daganatos betegségénél használatos kemoterápiás illetve sugárkezelés is. Utóbbinál az a probléma, hogy ha kis dózist alkalmaznak, fenn áll a veszélye annak, hogy nem sikerül minden rákos sejtet elpusztítani, és a daganat később kiújulhat, ha viszont a szükséges dózist kapná a beteg, akkor a rákos sejtek mellett esetleg az egészséges csontvelősejtek is elpusztulnának, ami a beteg számára halálos kimenetelű lehet. Ilyenkor jöhet jól a csecsemőkorban levett, köldökvérből származó őssejt, melyet a kilökődés veszélye nélkül biztonságosan fel tudnak használni az elpusztult vérképzősejtek pótlására.

őssejtek bővebben

 

Méhszájseb

A méhszájseb valójában nem egy seb, a kifejezés alatt a méhszájon látható elváltozásokat értjük. Leggyakrabban az Ectopium nevű betegséget takarja, melynek a lényege, hogy a méh üregét fedő szőlőfürtszerű hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére. Ennek következtében krónikus gyulladás, illetve hüvelyfolyás léphet fel, de néha nemi kontaktus után kisebb vérzés is tapasztalható. Mindenképpen nőgyógyászati kezelésre van szükség! A méhszájseb gyűjtőnév sokszor rák megelező állapotokat takar, melynek veszélye, hogy méhnyakrák alakulhat ki belőle, ezért rendszeres citológiai és kolposzkópos kontroll szükséges.

méhszájseb bővebben

 

Petefészek ciszta (cysta ovarii)

Gyakran a tüszőérés folyamatában a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék (savó) tovább szaporodik, s így jön létre a funkcionális ciszták, retenciós tömlők, folliculáris ciszták döntő többsége. Szerencsés esetben a ciszták 1-2 menstruációs ciklus után maguktól felszívódnak. Ha erős fájdalommal járnak, hosszú időn keresztül fenn állnak, méretük 5 cm-t meghaladja, akkor feltétlenül kezelni kell. A nőgyógyász elsődleges feladata annak eldöntése, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú folyamatról van-e szó.

petefészek ciszta bővebben

 

Mióma (myoma)

A mióma (más néven myoma, méhizom-daganat, leiomióma uteri, jóindulatú méhdaganat) a méhizom jóindulatú daganatos betegsége. Elhelyezkedésétől függően három formáját különböztetjük meg. A szubszerózus forma a méh hashártya-borítéka alatt, a méh felszínén, az intramurális forma a méh falában, a szubmukózus forma pedig a méhnyálkahártya alatt helyezkedik el. Jellemző rá, hogy a végtelenségig képes növekedni. Mindenképpen kezelni kell, ha már egy ökölnyi méretű, ha a rosszindulatúság gyanúja felmerülhet, ha a környező szerveket összenyomja, vagy ha olyan erős vérzéseket illetve fájdalmat okoz, ami más módon nem kezelhető. A kezelés, műtéti beavatkozás módját a nőgyógyász dönti el.

mióma bővebben

 

Policisztás ovárium szindróma

Polycisztás ovárium szindróma (más néven PCOD, PCOS, Stein-Leventhal szindróma, Polycystic Ovarian Syndrome) fennállásáról akkor beszélhetünk, ha a következő három kritérium közül legalább kettő megvan: 1. peteérési vagy menstruációs zavar, 2. férfihormon-túlsúly tünetei vagy laboratóriumi jelei, 3. policisztás ováriumok (PCO) észlelése ultrahanggal (más endokrin betegség hiányában). Körülbelül minden tizedik nőt érinti, de nagy részük nem tud róla. A női terméketlenség körében vezető oknak számít. A tünetek változatosak, és nem mindenkinél állnak fenn.

policisztás ovárium szindróma bővebben

 

Endometriózis (endometriosis)

A méh felszínét endometrium szövet borítja. Ez a szövet a méhben minden menstruációs ciklus alatt felépül, megvastagszik, majd ha nincs megtermékenyülés, akkor a ciklus végén leválik és a menstruáció során távozik a méhből. Az endometriózis betegség esetében a szervezet más pontjain (pl. a hasüregben) is az endometriumhoz hasonló szövet alakul ki, és ugyanúgy viselkedik, meint a méhben található endometrium. Azaz minden menstruációs ciklusban felépül, majd leválik. A probléma az, hogy a méhüregen kívül elhelyezkedő endometriosis csomók nem tudnak eltávozni a szervezetből. Ennek következménye belső hasüregi vérzés, majd súlyos szövődmények kialakulása lehet. Ilyenkor már nem csak nőgyógyászati problémáról beszélünk.

endometriózis bővebben

 

Ultrahang-vizsgálat

A szülészet-nőgyógyászat szakterületen kiemelt jelentőséggel bír az ultrahang-vizsgálat. Számos nőgyógyászati betegség, elváltozás korai felismerésében játszik nagy szerepet. Terhesség esetén segítségével jól nyomon követhető a magzat fejlődése, és emellett az esetleges fejlődési rendellenességek is időben felismerhetők. A röntgensugárral szemben nagy előnye, hogy a jelenlegi ismereteink szerint semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre, beleértve a magzatot is. A terhesség alatt - meghatározott időszakonként - ultrahang-vizsgálatnak kell alávetni a fejlődő magzatot.

ultrahang-vizsgálat bővebben

 

Fogamzásgátlás, terhesség-megelőzés, fogamzásgátlók

A fogamzásgátlás gondolata évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Az idők folyamán nagyon sokat változtak, fejlődtek a fogamzásgátlás módszerei, a cél azonban ma is ugyan az: a nem kívánt terhesség megelőzése. A mai korszerű fogamzásgátló eszközök, mint pl. a hormonális alapú Mirena IUS méhen belüli eszközök (hurok) vagy az alacsony hormontartalmú kombinált tabletták már egészen megbízhatóak. Ettől függetlenül a kutatások rendületlenül folynak, hogy egyre tökéletesebb, veszélytelenebb fogamzásgátló eszközök álljanak rendelkezésünkre.

fogamzásgátlás, terhesség-megelőzés, fogamzásgátlók bővebben

 

Meddőség - sterilitás - infertilitás kivizsgálása, kezelése

Meddőségről a gyakorlatban akkor beszélünk, ha egy pár legalább két éve rendszeresen, fogamzásgátlástól mentesen él házaséletet, és nem jön létre terhesség. A meddőséget és a sterilitást egyesek teljesen azonos - szinonim fogalomnak tartják, mások a teherbeesésre való képtelenség alatt sterilitást, a megtermékenyülést követő kihordási képtelenséget meddőségnek nevezik. A meddőség okai egyaránt keresendők a nők és a férfiak körében is. A meddőség hátterének kivizsgálására, és a probléma orvoslására ma már számos módszer áll az orvostudomány rendelkezésére. Ezért a meddőség gyanúja esetén mindenképpen tanácsos szakorvoshoz fordulni.

meddőség - sterilitás - infertilitás bővebben

 

Nőgyógyászati és szexológiai szótár - kifejezések, magyarázatok

A nőgyógyászattal és a szexualitással kapcsolatos idegen szavak, orvosi kifejezések jelentése, magyarázata, orvosi leleteken található jelölések értelmezése.

nőgyógyászati és szexológiai szótár


   
 

Lap tetejére