Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Condyloma acuminatum

English

Condyloma acuminatum (Hegyes függöly, cimbalomszög, genitális szemölcs, nemi szemölcs, kondilóma)

A kórokozó: szemölcsök megjelenéséért a humán papillomavírus (HPV) a felelős. A HPV vírusoknak több mint 100 típusát ismerjük, ezek közül is a LR (Low Risk) 6 és 11 típusok okozzák a fertőzések mintegy 90%-át – ezen virusok állnak a condyloma hátterében. A HPV virus HR (High Risk) típusai és egyéb papilloma vírusok a méhnyak hámrétegén belüli daganatot, a hüvely, külső nemi szervek, végbélnyílás, hímvessző, szájüreg, garat és a nyelőcső rákos megbetegedését is okozhatják.

 • LR - Low Risk  alacsony kockázatú HPV-típusok: 6, 11, 42, 43, 44/55 HPV-típusok (a condyloma kórokozói)

 • HR – High  Risk  magas kockázatú HPV-típusok: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 HPV-típusok (a méhnyakrák  és egyes garat gégedaganatok kórokozói)

 • NA - nem azonosított HPV-típus: 2a, 3, 7, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 53, 54, 57, 61, 67, 70, 72, 73, 74, 81, 82, 83, 84, 87, 89, 90, 9

Humán papilloma vírus (HPV) – már népbetegség! A fogamzásgátló tabletták szedésével megszűnt a terhességtől való félelem, s ez gyakoribbá tette a partnerváltásokat, így a HPV terjedését is. A vírusok egy része kizárólag nemi kapcsolat során terjed, s egész életen át ott marad a hámréteg alapsejtjeiben. Ne essünk kétségbe HPV fertőzés esetén, hiszen a szemölcsök megjelenésétől a rosszindulatú daganat kialakulásáig 7–15 év telik el, de a rendszeres rákszűrés és szükség esetén a méhszájon illetve egyéb helyeken lévő elváltozások eltávolítás LEEP segitségével javasolt lehet, hiszen ezzel véglegesen megelőzhető a rák kialakulása! Először  és gyorsabban a  „jóindulatú daganatok”, szemölcsök keletkeznek ezek kialakulásának lappangási ideje az irodalmi adatok alapján 1-16 hónap.

A  rosszindulatú elváltozások hosszú évek után alakulhatnak  csak ki. Kockázati tényező a tartós hüvelyi fertőzés, ha baktériumok és vírusok együtt vannak jelen a nemi szervekben. Bármilyen gyulladás a nemi szervek bőrén vagy nyálkahártyáján megtízszerezi a fenti vírusfertőzések aktiválódásának  valószínűségét. Óvszer használatával csökkenthető ugyan a kockázat, de a humán papilloma-vírusokra ez korlátozottan  érvényes. Az egyetlen megnyugtató mód a tartós partnerkapcsolatok ápolása és a vaccinácio  Silgard  (Gardasil), négy komponensü HPV elleni védőoltás nem csk a cervixcarcinoma , de a genitális szemölcs leggyakoribb kórokozói ellen is védemet nyujt. A Silgard hatékonynak bizonyult a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus ellen..


.A férfiak és a nők kockázata jelentősen különbözik a vírusfertőzések szempontjából.  A spermában jelenlévő vírusok a hüvelyben tovább ott maradnak, az ondó fehérvérsejteket is tartalmaz, amelyek más formában vihetik át  a vírusokat, megkönnyítve ezzel a hölgyek fertőződését. Magától értődik, hogy minél több nemi aktusra kerül sor, annál nagyobb a fertőződés valószínsége. De növeli ennek esélyét az is, ha valakinek több nemi társsal van kapcsolata, mert közöttük olyan(ok) is akadhat(nak), aki(k)től elkaphatja a kórokozót. Több felmérés is arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemi társak száma és a klinikai szakaszig eljutó HPV-fertőzések gyakorisága egyenes arányban van.

Megjelenés, gyakoriság, tünetek, védekezés:
A genitális szemölcs rendkivül gyakori- a leggyakoribb- nemi uton terjedő betegség-( STD- sexually transmitted disease), a női nemi szervek leggyakoribb vírus okozta elváltozása. . Amely aggodalmat okoz, mivel csúnya elváltozásokkal jár, baktériumokkal felülfertőződhet. A hímvesszőn, a végbélben, illetve környékükön valamint a szájüregben a garatban megjelenő jellegzetes szemölcsökkel jár. Általában rizsszemnyi, néha borsónyira is megnövő jellegzetes szemölcsök emelkednek ki csoportosan a gát, a nagyajkak, a hüvely illetve a szájüreg hámjából.. Kezeletlen esetben akár 30-40 mm nagyságra karfiolszerüen megnőhet.

Az esetek túlnyomó többségében nem okoznak panaszt, legfeljebb a fertőzött terület enyhén viszket. A gyakoriságra jellemző,hogy a magyarországi  rendeléseken becslések szerint százezernél is több condylomás beteg fordul meg évente, főleg a fiatalabb korosztályból.A condylomás szemölcs gyakran társul egyéb  szexuálisan terjedő betegséggel: AIDS, chlamydia,  syphilis,gonorrhea. Valamint a legfontosabb STF (szexuális úton terjedő fertőzés) csoportba tartozó vírusokkal: humán herpesz vírus 2-es típusa (HHV-2), egyéb  humán papilloma-vírusok (HPV-1/100), Epstein-Barr vírus, Kaposi sarcoma (KSHV), hepatitis B vírus (HBV), humán cytomegalo-vírus (HCMV), az AIDS kapcsán ismert HIV, humán T-sejtes leukémia vírus (HTLV1/2), hepatitis C vírus (HCV). Ezért a részletes kórfelvétel után, amennyiben a kezelőorvos úgy itéli meg tanácsos az egyéb kórképek irányában is vizsgálatokat végezni. A betegség a hagyományos vaginális (hüvelyi), az anális(végbélen keresztüli), valamint az orális(szájon át történő) közösüléssel terjed, természetesen a megjelenése is ennek megfelelő. Nagyon gyakran a virus tünetmentesen van a szervezetben - igy a partnereknél nincs feltétlenül tünet - a lappangási idő 1-16 hónap közé tehető- tehát ezen idő alatt akár mindkét félnél tünetmentesség mellett is lehet fertőzés.

A férfiaknál az anatomiai viszonyok miatt illetve a spermával történő átvitel miatt gyakoribb a tünetmentesség. A szemölcsök a fertőződést követően sokszor tehát 12-16 hónap múlva jelennek meg apró, puha, nedves, rózsaszín vagy vörös duzzanatok formájában, melyek gyorsan nőnek. Adott területen általában több is található belőlük, érdes felszínük karfiolszerű képződményekké teszi őket. Terhes vagy csökkent immunitású betegekben (AIDS-es vagy immunszuppresszív kezelés alatt álló egyének), vagy a bőr gyulladása esetén gyorsan nőnek. A kezdeti tüneteket a fájdalmatlan de folyamatos  növekedés jellemzi. A védekezés módja: Óvszer, konzervatív nemi élet, monogámia.Amennyiben tünetek jelentkeznek a pertnert is meg kell vizsgálni. A szemölcsök többnyire a meleg, nedves testrészeken jelennek meg. Férfiaknál a jellegzetes előfordulási helyek a hímvessző teste, a makk, és a fityma alatti terület (gyakoribb a körülmetéletlen férfiaknál). Nőknél a szemölcsök a külső nemi szerveken, a hüvely falán, a méhnyakon, és a hüvely tájékát, a hüvelybementeben, a szüzhártya körül és az azt  övező bőrön, valamint a szájüregben, garatban  jelennek meg. Az elváltozások a végbélnyílás körül, illetve a végbélben is kifejlődhetnek különösen anális nemi életet élők esetén.

 

 

A kezelés:
Kezelés nélkül a betegség nem mulik el, söt terjed, folyamatosan szaporodik akár nagyon sulyos szövődményekhez vezethet.Tehát javasolt minél hamarabb,korai fázisban nőgyógyászhoz fordulni, ez azért is nagyon fontos mert a nem látható részeken az elváltozás gyakoribb, a külső részeken csak másodlagosan később jelenik meg. A hüvelyt és méhnyakat feltétlenül nőgyógyásznak kell megvizsgálni és lekezelni,hogy az ott észrevétlen szemölcs ne terjedjen tovább. Korai  fázisban a legkevésbé fájdalmas és kellemetlen a kezelés- és a hatásossága is ilyankor a legjobb.Nagyon fontos az egyidejű a  a rákszűrés elvégzése is is.A kezelés a legtöbb esetben egy nőgyógyász által végzett  alapos vizsgálat során  elvégzett ecsetelésből (TCA, Podophyllin, Condyline,Wartec) az  ecsetelés kellemetlen sokszor fájdalmas.Amennyiben a szemölcsök jól elérhető helyen vannak a páciens otthonában további kezelést 2-3 naponta elvégezheti- de sokszor szükséges a 2-4 naponta a nőgyógyász által végzett kezelés.(Condyline,Podophyllin,Wartec-kenőcs vagy oldat illetve a rendkivül drága Aldara krém). A szexuális élet a kezelés alatt nem ajánlott, esetleg fájdalmas lehet, amennyiben mégis szexre kerülne sor ugy az óvszer használata fontos.


Hogy alkalmazza az Aldara krémet? Ha az orvosa felirja, az Aldara krémet heti 3 alkalommal kell alkalmazni. Az Aldara krémet addig kell előírásszerűen használni, amíg a szemölcsök teljesen el nem tűnnek (8-10 hétbe is telhet, amíg a szemölcsök eltűnnek)


1. Mielőtt lefeküdne, mosson kezet és nyisson ki egy új tasakot.
Préselje az Aldara krémet az ujjhegyére.
2. Kenjen egy vékony réteg Aldara krémet a tiszta, száraz
szemölcsös felületre és finoman dörzsölje a bőrbe, amíg felszívódik.
3. Mosson kezet szappannal és vízzel.
4. Hagyja az Aldara krémet a szemölcsökön 6-10 óráig. Ne
zuhanyozzon vagy fürödjön ez idő alatt.

Hogyan alkalmazza a Condyline 5% oldatot?:
Az oldatot három egymást követő napon át, naponta 2-szer (reggel és este, 12 órás időközökben), legfeljebb 10 szemölcsre 1-10 mm nagyságig, összesen legfeljebb 150 mm2 (1,5 cm2) felületre kell felvinni a mellékelt ecsetelőpálcika vattás részével, majd hagyni kell teljesen megszáradni.
Ezt követően 3-4 napos kezelésmentes időszakot kell tartani.
A készítményhez ecsetelőpálcikák vannak mellékelve, melyek elősegítik az oldat pontos felvitelét.
Minden kezeléshez új ecsetelőpálcikát kell alkalmazni, amelyet a kezelés befejeztével el kell dobni, majd alaposan kezet kell mosni.
A hetenkénti 3 napos alkalmazást legfeljebb 4 héten át szabad ismételni. A kezelés megkezdése előtt a kezelendő felületet szappannal és vízzel meg kell tisztítani, majd gondosan meg kell szárítani.
A Condyline 5% oldat alkalmazása előtt ajánlott vékonyan valamilyen közömbös kenőccsel pl. vazelin a függölyök körül lévő bőrfelületre kenni, hogy elkerülhető legyen az ép bőr vagy nyálkahártya irritációja vagy fekélyesedése.
Az oldatot elővigyázatosan kell felvinni a függölyökre a mellékelt ecsetelőpálcika segítségével. Az oldat felvitele után várjuk meg, míg az oldat teljesen megszárad. Különösen fontos ez a fityma alatt lévő függölyök esetében.
Ügyelni kell arra, hogy az oldat a környező bőrrel, ill. nyálkahártyával ne érintkezzen, szembe ne kerüljön.Ha mégis szembe jutott a készítmény, akkor eltávolítását bő vízzel, tartós öblítéssel kell végezni, majd szemorvoshoz kell fordulni.
A nemi érintkezést a teljes gyógyulásig kerülni kell. Az oldatot tartalmazó üveg biztonsági kupakkal van ellátva, melyet csak úgy lehet elfordítani, ha előbb lenyomjuk. Használat után csavarjuk vissza szorosan az üvegre.
Helyileg jelentkező viszketés, égő érzés, fitymaszűlület, makk és fityma gyulladása, ritkán kimaródás, fekélyesedés előfordulhat.Ezeket a kellemetlen hatásokat azonban elkerülhetjük, ha pontosan betartjuk a használati utasítást.
Mellékhatások észleléséről vagy egyéb szokatlan tünetről a kezelőorvost értesíteni kell.
Alkoholfogyasztás aCondiline podofillotoxin nemkívánatos hatását erőteljesen fokozza.
A nemi szerveken levő condyloma acuminatum függölyök fertőzőek és átvihetők a szexuális partnerre. Nemi érintkezéskor ezért óvszert kell használni. A szexuális partnernek is jelentkeznie kell vizsgálatra, ill. ha szükséges kezelésre orvosánál.
A Condyline oldat kiterjedt bőrfelszíneken történő alkalmazását kerülni kell.A kezelés ideje alatt alkoholtartalmú italok fogyasztása kerülendő.
Nagyon fontos, hogy a kezelést mindig nőgyógyászati viszgálatot követően a nőgyógyász  javaslatának megfelelően kezdjük el. Sohasem alkalmazzunk szakember vizsgálata nélkül semmilyen kezelést! A vizsgálat nélküli öngyógyítás beláthatatlan következményekkel járhat, a külsőleg nem látható szemölcsök nehezen kiirtható  végzetes elszaporodásához vezethet. 
Amennyiben szükséges, a nőgyógyász általi 3 naponta történő ecsetelés javasolt

Az esetek jelentős részében azonban egy első kezelés után  a páciens otthonában elvégzi a kezeléseket - majd 2-3 hét mulva ismételt nőgyógyászati kontroll javasolt. Ajánlatos felkutatni a nemi partnereket vizsgálat és esetleges kezelés céljából.

Ha ez a kezelés nem vezet eredményre, a szemölcsöket sebészi úton kell eltávolítani (helyi érzéstelenítésben LEEP segitségével  a szemölcsök eltávolíthatók lekaparhatók, leégethetők, vagy esetleg lefagyaszthatók). Nagyon ritkán kerül sor - általában az elhanyagolt esetekben, nagy kiterjedésű szemölcsök esetén - gyógyszeres kezelésre.
A szemölcs, ha fertőz, testi érintkezéssel terjed, és ugyanannál a személynél egyszerre több testtájon is megjelenhet. A vírusfertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében a szemölcsöt nem ajánlatos vakargatni! Külön fel kell hivni a manapság elterjedt szörtelenítés és borotválás veszélyeire - a gyantázás és borotválás egyébként is számos hátránnyal jár(szörtüsző gyulladás,hegesedés,tartós gyulladások, virusok átterjedése,szaporodása), de HPV virusfertőzés és condylomás elváltozások esetén,  még gyógyult tünetmentes esetben sem javasolt- kifejezetten kerülendő- amennyiben a szőrzet egy részét eltávolítja- mindenképp csak egyszer használatos eszközzel tegye- lehetőleg a hámsérüléseket elkerülve.

Visszatérhetnek-e a szemölcsök?
Sajnos a  genitális szemölcsök a kezelést követően gyakran kiújulhatnak. Ennek az az oka, hogy bár a szemölcsöket meggyógyítottuk,  eltávolítottuk, de a szervezetben még jelen van az azokat okozó humán papillómavírusok (HPV). E vírus jelenléte egyébként a felnőtt nők és férfiak jelentős részében kimutatható, becslések szerint életük során körülbelül 10 százalékuknál fordul elő kondilóma.
Mivel sokan próbálkoznak házi kezeléssel néhány szót kell ejtenünk, egy házilag csak egyéb- nem nem nemi szemölcsök esetén alkalmazott eljárásról a Wartner fagyasztásos eljárásról:

Más típusú szemölcsök-közönséges szemölcsök Verruca vulgaris - kezelésére forgalomban van egy Wartner nevü szer.Mikor alkalmazható a Wartner és mikor nem?

Alkalmazható:

 • lábon lévő szemölcs vagy verruca plantaris.A lábon lévő szemölcs szintén gyakran fordul elő és a közönséges szemölcshöz hasonlóan olyan, mint egy érdes dudor. Ugyanaz a vírus okozza, ami a közönséges szemölcsöt. A lábon lévő szemölcs nagyon fájdalmas lehet, különösen, ha a talpon jelenik meg, ahol a zokni és a cipő állandóan dörzsöli. A Wartner szemölcsfagyasztó spray a lábon lévő szemölcsök eltávolítására használható az ilyen típusú szemölcsök esetén, de a lábon lévő szemölcsök maradandóbbak, mint a közönséges szemölcsök.
 • laposszemölcs vagy verruca plana.Az uszodai szemölcshöz (lásd alább) hasonlóan ez a szemölcs is gyakran található gyermekeken. A laposszemölcsök simák és csak néhány milliméteres méretűek. Leggyakrabban az arcon, a karokon és a lábakon jelennek meg. A laposszemölcsöt nehezebb felismerni. Ha nem biztos benne, hogy laposszemölcse van, konzultáljon kezelőorvosával. A Wartner kizárólag a közönséges szemölcsök és a lábon lévő szemölcsök kezelésére használható.

 • uszodai szemölcs vagy mollusca contagiosa.
  Ezek a szemölcsök általában gyermekeken jelennek meg, de gyakran nem ismerik fel azonnal, hogy szemölcsök. Fehér vagy áttetsző göbök, közepükön köldökszerű behúzódással. A közönséges szemölccsel és a lábon lévő szemölccsel ellentétben simák. Másik vírus okozza ezeket, az úgynevezett nagy poxvírus. Elsősorban a hason, háton, karokon és lábakon jelennek meg, de néha az arcon is. A Wartner használható az uszodai szemölcsökre is, de ha nem biztos benne, konzultáljon a kezelőorvosával, mielőtt elkezdené a kezelést.

Mindig konzultáljon orvossal, ha nem biztos benne, hogy a tünet szemölcs.
CSAK A KÖZÖNSÉGES SZEMÖLCSÖK ESETÉN ALAKALMAZHATÓ A WARTNER-SOHA NE HASZNÁLJA A CONDYLOMA ILLETVE NEMI RÉSZEKEN LÉVŐ SZEMÖLCS ESETÉN!
A Wartner hasonló módon működik, mint a nitrogén fagyasztásos módszer. Húzza a habszivacs rudacskát a műanyag kupakon lévő tüskére. Nyomja rá a kupakot az aeroszol spray-re 3mp-ig. Mialatt a folyadék elpárolog, gyorsan lehűti a habszivacs rudacskát. Ezután nyomja a habszivacs rudacska fehér végét a szemölcsre 10-40 mp-ig. A fagyasztás eredményeként a szemölcs körülbelül 10-14 nap után leesik.  A leírása szerint mikor nem használható a Wartner?

 • Amennyiben nem 100%-ig biztos abban, hogy az adott bőrelváltozás valóban közönséges nem nemi szemölcs, a Wartner használata előtt konzultáljon orvosával.

 • A kezelést csak felnőttek végezhetik.

 • 4 éves kor alatti gyermeknél nem használható.

 • Terhesség és szoptatás alatt nem alkalmazható.

 • Ne használja cukorbetegség esetén, mivel a fagyasztott bőrfelület nem olyan gyorsan vagy nem teljes mértékben gyógyul.

 • Vérkeringési zavarok esetén a Wartner használata előtt kérje orvosa tanácsát.

 • Ne használja vékony vagy érzékeny bőrfelületen, mint pl.: arc, nyak, hónalj, mell, végbél nyílás környéke vagy nemi szervek.

 • Ne alkalmazza irritált, fertőzött, piros, gyulladásos, viszkető vagy duzzadt bőrfelületen.

 • Ne használja anyajegyen, sötét májfolton, elszíneződött bőrön, szőrtüszővel borított bőrfelületen vagy szokatlannak tűnő bőrelváltozások esetén.

 

   
 

Lap tetejére