LEEP műtét - Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

LEEP - LLETZ kacskonizációs műtétek

In English

 

LEEP - Loop Electrical Excision Procedure
LLETZ - Large Loop Excision of the Transformation
Hurokkimetszés, kacskonizáció

A LEEP (LLETZ) egy műtéti eljárás, melynek során kóros sejteket tartalmazó szövetet távolítanak el a testről (pl. a méhszájról, hüvelyről, külső női nemiszervekről) terápiás vagy diagnosztikai célból. Az eljárás neve magyarul kacskonizáció, illetve hurokkimetszés.

A méhnyak különböző elváltozásainak (méhszájrepedés, méhszájseb, kóros hámelváltozások, stb.) egy része krónikus gyulladást tarthat fent, amely gyakran ismétlődő, folyásos panaszokban nyilvánul meg, más része a későbbiekben rosszindulatú daganat kifejlődésének alapjául szolgálhat.

A klasszikus orvoslás egészen a közelmúltig a rák előtti állapotokat csak figyelemmel kísérte, és a kóros állapot fejlődésének egy bizonyos szakaszában sebészetileg avatkozott be az ún. "konizáció"-val, ami nem más, mint a méhnyak egy részének az érintett szövettel együtt való eltávolítása kúp formában. A hagyományos, "hideg késes" - tehát szikével végzett - konizáció (kúpkimetszés) tökéletes mintát szolgáltat a kórszövettani vizsgálatok számára, viszont nagy hátránya, hogy megterheli a beteget, több napos kórházi bent fekvéssel jár, továbbá a későbbi gyermekvállalást is negatívan befolyásolja. Ezen hátrányok mérlegeléseképpen inkább csak egy későbbi szakaszban, a CIN 2 stádiumban, tehát a méhnyak közepes torzulása esetén alkalmazzák. Korábban különböző eljárásokkal, pl. "kiégetéssel" - azaz elektrokoagulációval, vagy "fagyasztással" - azaz a méhnyak krioterápiájával próbálták csökkenteni a rák kialakulásának veszélyét a kóros méhszájelváltozások esetében, de ez nem igazán bizonyult eredeményes módszernek, de pl. Romániában ma is széles körben alkalmazott eljárásnak számít. A CO2 lézer-vaporizációs eljárás az előbbiektől már jobb megoldás ugyan, de ennek is nagy hátránya, hogy szintén egy ablációs, destruktív (roncsolásos) módszer, és ez sem ad szövettani feldolgozásra alkalmas mintát. Az előbbi elektrodeszikkációs eljárásokra jellemző, hogy a szöveti károsodás mélysége, kiterjedése, valamint az elszenesedés mértéke jelentős mértékű.

Az igazi áttörésről a LEEP (LLETZ) kacskonizációs (hurokkimetszéses) eljárás megjelenésének köszönhetően beszélhetünk. Ez már egy olyan korszerű műtéti módszer, amely a hagyományos hideg késes conisatiohoz hasonlóan kórszövettani vizsgálatra alkalmas mintavételt is biztosít (hurokkimetszés, kúpbiopszia), de akár ambuláns praxis keretei között is elvégezhető. A LEEP (LLETZ) segítségével valóban lehetőség nyílik az enyhe fokú cervicalis intraepithelialis neoplasia kezelésésére is, tehát még időben, könnyen eltávolítható. Korábban, de még napjainkban is mindennapi gyakorlat volt, hogy amennyiben valamilyen enyhe, középsúlyos pozitivitást, elváltozást találtak, úgy a cytologiai vizsgálat (rákszűrés) ismétlését javasolták. Ez azt jelentette, hogy gyakran 3 hónaponként kellett ismételgetni rákszűrési procedúrát, miközben terápiás kezelés nem történt. A mai modern LEEP készülékekkel a kóros részt néhány perc alatt eltávolítjuk, és a műtéti eljárás nem kellemetlenebb egy fogászati beavatkozásnál. A terápia nélkül ismételt rákszűrésekkel szemben ez egy gyógyító eljárás, melynek során a kóros szövetektől megszabadulunk, és így jelentősen csökkentjük a méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Még évekkel a rák kialakulása előtt képesek vagyunk gyorsan, fájdalommentesen megszüntetni a kóros rákmegelőző, vagy éppen jóindulatú elváltozásokat.Amennyiben a kóros elváltozás nem terjedt túl a kimetszett kúp síkján, úgy a kacskonizáció egyidejűleg terápiás és diagnosztikai beavatkozás szerepet tölthet be. Nincs szükség több napos kórházi bent tartózkodásra, nem terheli meg a beteget, és - ellentétben pl. a CO2 lézer-vaporizációs eljárással - itt a kimetszés körüli sejtek roncsolódása szinte elhanyagolható. Szintén nagy előnye a LEEP eljárásnak, hogy míg a hagyományos conisatio negatívan befolyásolja a későbbi gyermekvállalás sikerességét, addig a LEEP kacskonizáció kapcsán ilyen veszéllyel nem kell számolni. Ezen előnyeinek köszönhetően a LEEP (LLETZ) eljárás napjainkban egyre inkább háttérbe szorítja a hagyományos konizációt, bár sajnos a hazai egészségügyre jellemző anyagi nehézségek jelentősen hátráltatják széleskörű elterjedését. Nyugat-Európában és az USA-ban ezt a beavatkozást szinte 100%-ban lokális érzéstelenítésben ambulanter végzik. Magyarországon - elsősorban a gyengébb minőségű készlékek és a szemlélet miatt - gyakran ez a beavatkozás is altatásban történik, viszont ezáltal jelentősen meghosszabbodik az előkészületek, a beavatkozás és a kórházban tartózkodás időtartama, továbbá így még az altatással járó kockázatokkal is számolni kell.

Hogy működik a LEEP (LLETZ) rendszer

Egy nagyfrekvenciás árammal táplált vékony (ř0,2 mm) wolfram kacs (hurok) segítségével történik a szövetrész kimetszése. A rádiófrekvenciás áram hatására az elektróda mentén a sejtek felhevülnek, minek következtében sejtvaporizáció (sejtelpárologtatás) jön létre a wolframkacs vonalában, s így kimetszésre kerül a kóros szövetet. Az eljárás, jellegénél fogva (elektrofulguráció) a környező szövetekben csupán minimális hőkárosodást okoz, ezért egyrészt a sebgyógyulás folyamata könnyebbé és gyorsabbá válik, másrészt a szövettani vizsgálatra alkalmas, éles szélű, nem hőkárosodott, kónusz alakú minta nyerhető a méhszáj szöveti állományából. A vágás mentén a vérzés minimális, mivel a kimetszés során a sebet a készülék részlegesen be is "gyógyítja". Tehát a készülék a lézer eszközöknek megfelelően, de ezen a területen annál hatásosabban és veszélytelenebbül működtethető. Ez az eljárás a sebszél felöli hámosodással, gyors, hegesedés nélküli gyógyulást eredményez. A beavatkozás után néhány perccel a páciens otthonába távozhat.

 

Milyen esetekben használható a LEEP (LLETZ) kacskonizációs műtéti eljárás a nőgyógyászat területén

polipok eltávolítása

szemölcsös elváltozások eltávolítása

HPV okozta méhszájelváltozások, cervicalis intraepithelialis neoplasia eltávolítása

méhszájsebek eltávolítása

jóindulatú elváltozások, ectopium, cervikalizáció eltávolítása chronikus hüvelyi folyás esetén

rosszindulatú elváltozások gyanúja esetén biopsziát, szövettani mintavételt végezhetünk

az eszköz alkalmas plasztikai jellegű műtétek végzésére is, mint pl. a nemi szervek alaki korrekciója, hímenplasztikai (hymenplasztikai), szűzhártya bemetszése


Hogy zajlik a LEEP (LLETZ) kacskonizáció (hurokkimetszés) a méhnyak különböző kóros elváltozásainak esetén

A beavatkozás előtti teendők és előkészületek, tudnivalók

A beavatkozás előtt 2-3 órával ne fogyasszon ételt, italt

Konzultáció az orvossal, a betegtájékoztató és a beleegyező nyilatkozatok értelmezése, kitöltése, aláírása. Ez legtöbbször korábban megtörténik. Kérem, figyelmesen olvassa el a tájékoztatókat.

Kérdéseit nyugodtan felteheti a műtétről, és az azt követő időszakról.

A beavatkozás előtt - amennyiben Ön "izgulós" és a fájdalomtűrő képessége alacsony - bizonyos nyugtatókat, fájdalomcsillapítókat alkalmazhat. (pl. Spedifen, Advil ultra, Seduxen) Ezeket 30 perccel a beavatkozás előtt vegye be.

Ha terhes, vagy allergiás valamilyen szerre, esetleg gyógyszeres kezelés alatt áll, chronikus betegségben, vérzékenységben szenved, még egyszer jelezze az orvosának.

A műtét előtt közvetlenül ürítse ki a húgyhólyagot

A LEEP műtét általában ambulanter formában történik és kb. 30 perc az időtartama.

 

A beavatkozás alatti fontos lépések

Vetkőzzön le alulról, feküdjön fel kényelmesen a vizsgálóasztalra, ahol először egy ismételt ultrahang és kolposzkópos vizsgálat fog történni.

Egy - a nőgyógyászati vizsgálatoknál megszokott - hüvelyfeltáró eszközt (speculum) helyezünk a hüvelybe, a hüvelyt fertőtlenítjük és nagyító eszközzel (kolposzkóp) ismét megvizsgáljuk a kóros területet.Lugol próbával kirajzoljuk az eltávolítandó területet, majd a műtét legkellemetlenebb részeként, a méhszájat egy speciális eszközzel rögzítjük. Ekkor szúró fájdalmat érezhet néhány pillanatig, esetleg enyhe alhasi görcsöket. Nagyon fontos, hogy a vizsgálat során ne mozogjon, és ne tegyen váratlan mozdulatokat, mert az veszélyes sérülésekkel járhat.

A fogászatban használatos Lidocainos érzéstelenítő infiltrációt végzünk a méhszájon, négy helyen (12,3,6, és 9 óránál) szúrjuk meg azt.

A megfelelő méretű LEEP kaccsal eltávolítjuk a kóros részt, amit később szövettani vizsgálatra küldünk. Szükség esetén egy másik eszközzel a méhnyak belső részéről is veszünk mintát (curettage). Amikor az elektromos kés működik, automatikusan kapcsolja a készülék füstelszívó berendezését, és ilyenkor a füstelszívó berendezés hangját hallja, amely egy villanymotorhoz hasonlít, de fájdalmat nem érez.

 


Amikor a kóros területet eltávolítottuk, a sebalapot gömbelektródával "elsütjük" (coaguláljuk), ami szintén fájdalmatlan.
Ha szükséges, speciális műanyag mintavevővel mintát tudunk venni a méhnyálkahártyából is (endometrium biopsia). Ezzel egy altatásos mintavételi műtétet helyettesíthetünk.

A műtét során és azt követően menseshez hasonló mennyiségű vérzés lehet néhány napig, majd barnás váladékozás. Amennyiben nincs láza és darabos bő vérzése, ez normális.

Ha szükséges, lokális gyógyszeres kezelést is alkalmazunk.

A további teendőket a szövettani vizsgálat eredményének ismeretében határozzuk meg.

A LEEP műtét utáni teendők, tudnivalók

Fél óra múlva - amennyiben panasz és tünetmentes - otthonába távozhat.

Alkalmazzon tisztasági betétet. Néhány órán keresztül alhasi görcsös fájdalmat érezhet.

Kerülje néhány óráig a megerőltető munkát, emelést.

A következő napokban a korábbiaknak megfelelően dolgozhat, nem kell fokozottan pihennie, de nem kontraindikált a pihenés.

Ne alkalmazzon tampont, hüvelyöblítést, kádfürdőt, és kerülje a hüvelyi szexuális kapcsolatot néhány hétig (a kiterjedéstől függően 3-4 hétig).

A műtét előtt és után 5-10 napig ne alkalmazzon olyan gyógyszert, amely vérzékenységet okozhat (Aspirin, Clexane, Syncumar).

A LEEP műtét után a szövettani lelettől függően gyakrabban lehet szükség rákszűrésre (az első időszakban 3 és 6 hónap múlva, majd ha a két hathónapos kontroll is negatív úgy évente).

Jelezze orvosának ha
- bő darabos vérzése jelentkezik
- bűzös folyása van a hüvelyből
- hidegrázás, láz, verejtékezés jelentkezik
- súlyos alhasi fájdalmai, görcsei jelentkeznének

 

Néhány fontos tényező, amelynek jelentősége lehet, ha LEEP műtétre kerül sor. Ezeket még műtét előtt feltétlenül beszélje meg orvosával

Menstruáció alatt a műtétet inkább halasszuk el, még akkor is, ha a vérzés nem valódi kontraindikáció

Kismedencei gyulladás jelenléte

Hüvelygyulladás, hüvelyfolyás

Pace-maker viselése

Méhen belüli fogamzásgátlás - IUD fémtartalommal

Testékszerek az intim területen

Gyógyszer, vegyszer allergia (pl. Lidocain, jód)

Vérzékenység

Gyógyszerfogyasztás, vérzékenységet fokozó gyógyszerek (pl. Aspirin, Clexane, Fraxiparine, Syncumar)

Jelezze, ha terhes, bár a terhességben a műtét elvégezhető, de ez esetben annak kíméletesebb módját választjuk.


A LEEP esetleges veszélyei

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a LEEP műtétnek is vannak veszélyei, bár ezek ritkán jelentkeznek.

Infekciók - ezért a műtétet követően kb. 4 hétig ne használjon tampont, hüvelyzuhanyt és ülőfürdőt, és a szexuális élet sem ajánlott néhány hétig.

Vérzéses komplikációk. A menstruációs vérzésnek megfelelő mennyiségű vérzés megengedhető a LEEP után néhány napig. Ha a vérzés bő darabos, akkor kezelőorvosával konzultálnia kell, mert időnként előfordul, hogy egy kis ér a műtét során ugyan elzáródik, de a későbbiekben onnan ismét vérzés jelentkezik, mert az eret elzáró un. thrombus kilökődik. Ez kontrollt kíván, és időnként a LEEP eszközzel az eret ismét el kell zárni. Vagyis a műtét során a műtét zárásaként alkalmazott vérzéscsillapítást meg kell ismételni.

Amennyiben nagy terület kimetszése történik, úgy valamennyi hegesedés jelentkezhet. Bár ez elsősorban a hagyományos (hideg késes) konizácio (conisatio) során fordul elő. A LEEP műtéteknél ez azonban nagyon ritkán fordul elő.

Allergiás reakciók jelentkezhetek a műtét során. Amennyiben Ön érzékeny valamilyen - a műtét során alkalmazott - gyógyszerre, vegyszerre, azt feltétlenül jelezze (pl. jód, Lidocain, Ibuprofen, fertőtlenítő szerek).

 

   
 

Lap tetejére