Méhnyakszűrés méhnyak-rákszűrés petefészek-rák-szűrés - Dr Zatik János nőgyógyász Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Méhnyakszűrés - rákszűrés

Méhnyakszűrés - rákszűrés

A rendelőnkben komplex nőgyógyászati rákszűrést végzünk, tehát nem csak méhnyakszűrés, méhnyakrák-szűrés történik, hanem egyidejűleg a méhtestrák, a petefészekrák és az emlőrák-szűrést is elvégezzük. Ennek alapja a megbízható citológiai háttér, a jó minőségű ultrahangkészülék, és a vizsgálatot végző orvos több mint két évtizedes tapasztalata. A komplex vizsgálat magába foglalja a magméhtest és petefészek ultrahang-vizsgálatát, valamint szükség esetén a kiegészítő tumormarker vizsgálatot is.

 

A rákszűrés eredményét néhány napon belül kézhez kaphatják pácienseink

A regisztrált pácienseink napokon belül e-mailben kapják meg a leleteiket. Az esetek 90%-ában max. 14 napon belül mindenki kézhez kapja az eredményét. A nem regisztrált pácienseink SMS-ben kapják meg az eredményt, és a kapott kóddal a honlapunkon tekinthetik meg leleteiket.

 

A méhnyakrák-szűrés lényege
A női nemi szervek harmadik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése a méhnyakrák. Magyarországon évente csaknem hatszáz nő hal meg e súlyos megbetegedésben, mely a női nemi szervi rákok 10-12 %-át teszi ki. A rákszűrés kiterjesztése miatt az utóbbi évtizedben előfordulási gyakorisága csökken, a veszélyeztetett életkor azonban sajnos az egyre fiatalabb korosztály felé tolódik el.
Ennek egyik oka a már serdülőkorban elkezdett rendszeres nemi élet, a partnerek gyakori cserélgetése (promiszkuitás), amelyek rizikófaktort jelentenek. A nem kezelt gyulladások, folyások és méhszájelváltozások (un. méhszájsebek), melyek gyakran társulnak vírusos fertőzéssel (Humán Papilloma Vírus: HPV), a rákmegelőzo állapoton át a rettegett rákká fejlődhetnek. A méhnyak jóindulatú sebei, rákmegelőző elváltozásai és a kezdeti, még gyógyítható stádiumban lévő rák könnyen diagnosztizálható, felismerhető a rendszeres méhnyakszűrés, nőgyógyászati rákszűrés keretében elvégzett vizsgálatokkal.
Elsődleges szűrővizsgálaton a tünet és panaszmentes nők időszakonkénti, rendszeres vizsgálatát értjük, amelyet évente vagy amennyiben valamilyen veszélyeztető elváltozás áll fenn, úgy gyakrabban javasolt elvégezni. A méhnyakrák-szűrés a többi nőgyógyászati rákszűréssel egyetemben fájdalommentes, gyors, szövődménymentes - és szakszerű elvégzése esetén közel 100% a találati biztonság.

A rákszűrés menete

A szeméremtest megtekintése után a hüvely feltárása, tükörvizsgálat, ahol kolposzkóp használata mellett áttekintjük a hüvelyfalakat és a méhszájat, amelyet videókolposzkóppal a páciens is láthat. Ezután megfelelő eszközökkel citológiai vizsgálathoz anyagmintát veszünk a méhszáj felszínéről és a méhnyakról, amely a vizsgáló orvos számára csak részben áttekinthető. A citológiai szűrés a méhnyak levált hámrétegeinek vizsgálatát jelenti. Ez a Papanicolaouról elnevezett PAP teszttel történik. A levett mintából kenetet készítünk, fixálás és speciális festés után történik a mikroszkópos vizsgálat.

A citológiai (Papanicolaou-) vizsgálat, PAP teszt

A méhnyakrák-szűrés, illetve a rák megelőző állapotok korai felismerésének legfontosabb eszköze a citológiai vizsgálat (ezt nevezi az amerikai irodalom PAP-tesztnek, amely kifejlesztőjének, George Nicholas Papanicolaounak a nevéből adódik). Európában a méhnyakszűrés során ezzel együtt alkalmazzák a méhnyak közvetlen, nagyítóval történő vizsgálatát, az ún. kolposzkópos vizsgálatot.

A citológiai (Papanicolaou-) vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről. Ez a hüvely eszközös feltárása mellett egy pálcika vagy kefe segítségével történik. A mintát tárgylemezre kenik és festés után mikroszkóppal vizsgálják, amely fertőzések, gyulladás és daganat kimutatására alkalmas.

Az esetek 5-10%-ában fordul elő kóros eredmény, amely azonban a legtöbb esetben nem daganatot, hanem gyulladást, vagy spontán gyógyuló elváltozást jelez. A gyakorlatban előfordulhatnak álnegatív esetek (a vizsgálat nem mutatja ki a daganatos sejteket). Az évenként ismételt vizsgálat csökkenti az álnegatív esetek számát, ezért fontos a szűrésen való rendszeres részvétel.

A citológiai vizsgálat megbízhatóságának javítása érdekében

Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést

Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában

Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában

Ne használjon tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában

A teszt kiegészíthető a HPV kimutatásával is. A gyanús esetekben elvégzett HPV-vizsgálat segíthet az orvosnak a kezelési terv megválasztásában, de nem minden esetben szükséges hozzá, ezért az elvégzéséről a nőgyógyász dönt.

Kolposzkópos vizsgálat

.A kolposzkóp nagyítást biztosító, megfelelő fényforrással ellátott optikai eszköz. A vizsgálat során látott képet a rendelőnkben a páciens is láthatja, amely megkönnyíti az eltérés lényegének megértését. Ennek segítségével olyan testfelszíni és testüregi hámelváltozások ismerhetők fel, amelyek szabad szemmel nem láthatók, illetve a látott elváltozás súlyossága jól megítélhető. Előnye, hogy a szöveteket élőben, saját környezetükben vizsgálhatjuk, valamint könnyen ismételhető. Ecetsav és jódtartalmú szer (LUGOL próba) alkalmazásával a kóros területek jól elkülöníthetők az ép szövetektől.

Mivel a vizsgálat könnyen megismételhető, a gyakorlott vizsgáló orvos pontos választ adhat a folyamat javulásáról vagy rosszabbodásáról. A vizsgálat végeztével az orvos a citológiai eredmény kivételével mindenről tájékoztatni tudja a pácienst. Ismétlést vagy további kezelést igénylő citológiai eredményről írásban értesül a páciensünk. Ha az eredményt elektronikusan kéri, akár 1-2 nap alatt, hozzájuthat az eredményhez, de postai úton is legkésőbb 1 hét után megkapja a leletet. A két módszer együttes, gondos alkalmazása biztosítja a szűrővizsgálat nagy hatékonyságát.

Ezután következik az úgynevezett bimanuális (kétkezi) vizsgálat, amely során kitapintjuk a méhet, megállapítjuk annak helyzetét, nagyságát, tájékozódunk a petevezetők és a petefészkek állapotáról. A nőgyógyászati szűrővizsgálat elengedhetetlen, szerves részét kell, hogy képezze az emlők áttapintása is.

Rendelőnkben szükség esetén mindenkit személyesen vizsgálok meg a vizsgálóasztal mellett elhelyezett kiemelkedő minőségű General Electric típusú ultrahangkészülékkel.

Ezen ultrahang-vizsgálat az alapja a méhtest és a petefészek daganatok szűrésének.

A méhtestrák a testalkat, a veszélyeztető egyéb betegségek (pl. magas vérnyomás, sterilitás, cukorbetegség) és az életkor alapján a méhnyálkahártya vastagságának és jellegének ultrahang vizsgálata alapján jól előszűrhető, amelyet szükség esetén mintavétellel lehet kiegészíteni.

A petefészek daganatok diagnosztákájában és szűrésében a minden nőgyógyászati páciensnél elvégzett ultrahang-vizsgálat bír rendkívül nagy jelentőséggel, amelyet kiegészíthetünk a rendelőben történő vérvétellel, amely tumormarkerek vizsgálatára irányul. Fontos felhívni a figyelmet az emlőrák és a petefészek-rák családi halmozódására, öröklődésére is.

 

Újdonság 2016-tól

Rendelőnkben már a Cobas és CINTEC vizsgálatokra is van lehetőség, így aa jelenlegi legbiztosabb, leghatékonyabb komplex, kiterjesztett rákszűrés lehetősége is adott a debreceni Szent Anna Rendelőben.
További részletek >>>

 

   
 

Lap tetejére