Méhnyakszűrés méhnyak-rákszűrés petefészek-rák-szűrés - Dr Zatik János nőgyógyász Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Komplex rákszűrés Cobas Cintec

A legbiztosabb, leghatékonyabb komplex, kiterjesztett rákszűrés

Új módszerek a méhnyakrák diagnosztikában: Cobas és CINTEC vizsgálat Debrecenben 2016-tól

Az utóbbi években új irányelvek jelentek meg a nőgyógyászati rákszűrésben. A leghatékonyabb, legbiztosabb rákszűrés, nem az, ha sok intézményhez hasonlóan folyamatosan ismételjük a rákszűrést, amíg nem kapunk egy igazán rossz eredményt. A megoldás, mivel a rákszűrés ismételgetése nem gyógyító eljárás a kettős teszt, a Cobas HPV szűrés illetve a CINTEC plus citológiai és szükség esetén Cintec hystologiai eljárás. HPV-vel kiegészített rákszűrés- az újonnan bevezetett cobas HPV-teszt (Roche) és folyadék alapú rákszűrés és a CINTEC plus vizsgálat is elérhető a rendelőnkben. Ezek a magas árfekvésük miatt nem alap-szűrő eljárások, hanem indokolt esetben végezhető orvosi konzultációt követően alkalmazhatóak, a rákszűrés teljesen komplex kiterjesztéseként. A CINTEC, Cobas vizsgálatok aktuális árairól a honlapunk árlistájából tájékozódhat.
Az új módszereket tehát csak orvosi vélemény alapján, indokolt esetben ajánljuk, egyéni mérlegelés után javasoljuk a vizsgálatok elvégzését, indokolt esetben.

Mi az a COBAS  HPV teszt
A COBAS HPV teszt a Roche cég által kifejlesztett teljesen biztos, megbizható HPV kimutatási eljárás amelynek során a HPV virus jelenléte mellett a fő csoportokba sorolás is megtörténik- HR- Gigh Risk csoport vagy LR  Low Risk csoport. Ezen kivűl a számszerű besorolást is elvégzik. Így a leletben pontosan látjuk a HPV fertőzés sulyosságát ésannak típusát. Pl: HR 16 fertőzés.

Mi a CINTEC plusz vizsgálat
A CINtec PLUS egy  immunhisztokémiai módszereken alapuló vizsgálat, amelyet a rákszűrés során levett kenetben vagy a liquid based, folyadék  alapú cytologiai vizsgálat sejtjein végeznek. A levett kenetet először hagyományos technikával rákszűrés szempontjából vizsgálják, majd ugyanezen a keneten a kóros sejteket egy speciális immunhisztokémiai festéssel kezelik. Az eljárás megmutatja, hogy a sejtmagokban megjelentek –e már a rákkeltő HPV gének.(Génexpresszio). Az eljárás segítségével azonosíthatóak azok a páciensek, akiknél a vírus DNS már beépült a sejtmag genomjába, tehát elindult az el rákosodás folyamata. Ennek tudományos alapja a HPV vírus DNS beépülését követően az úgynevezett, p16 sejtciklus szabályozó fehérje szintje megemelkedik a hámsejtekben, ami kimutatható az immunhisztokémiai eljárással. Ezzel párhuzamosan a sejtproliferáció is felgyorsul, melyet a szintén kimutatható  Ki67 fehérje túltermelődése jelez a hámsejtekben. Ezek a fehérjék a vizsgálat során kimutathatóak, ezzel eldönthetjük, hogy a rákmegelőző állapot súlyosságát, meghatározhatjuk, hogy melyik stádiumában vagyunk, és ezzel pontosan meghatározzuk a terápia menetét, a műtétes beavatkozás szükségességét.

Mi a CINTEC  Hystology vizsgálat
Amennyiben szövettani vizsgálat is történik- a CINTEC plusz vizsgálat során kimutatható prognosztikai értékű fehérjéket nem csak a különálló kenettel vett sejtek magjaiban, hanem szövettani vizsgálat során a szövetekben is ki lehet mutatni- pontosan kirajzolva a szövettani metszetben azt a területet ahol az el rákosodás folyamata már elindult. Tehát P16 vagy KI 67 fehérjék immun hisztokémiai vizsgálata külön információt ad a szövettani kiterjedésről, így finoman meghatározható az elváltozás súlyossága, kiterjedése, a szöveti határokhoz való viszonya- ezen keresztül a terápiás lépések szükségessége.

Kinek ajánljuk a COBAS HPV tesztet és a CINTEC plus vizsgálatot
Akinek nem negatív a rákszűrése (ASCUS,LSIL, HSIL,CIN I-II-III).A vizsgálat segítségével meg lehet állapítani, hogy a méhnyak rák kialakulásának, megelőző állapotának milyen stádiumában van a páciens és, hogy indokolt-e a műtétes megoldás. Segítségével meg tudjuk határozni a következő lépést.

Hogyan történik, fájdalmas-e a CINTEC, COBAS vizsgálat
Egyáltalán nem kellemetlen, a vizsgálat menete megegyezik a normál esetben végzett rákszűrési eljárással, de a levett mintát illetve a kenetet egy speciális vizsgálóeljárásnak vetik alá, amellyel első körben ki tudják mutatni a HPV fertőzést (COBAS HPV kimutatás) és azt követően az is kimutatható, hogy csak a HPV vírusok vannak-e jelen a kenetben vagy már a sejtekben történő beépülésük is megtörtént, tehát elindult a korai méhnyak rákos elváltozás. Mindezt a rákszűrés kenetből el tudjuk végezni egy immun hisztokémiai eljárással, amely során a levet rákszűrés kenet sejtjeit egy speciális festési immun eljárással tovább vizsgálják.

Mi a teendő ha Ascus, LSIL,HSIL CIN AGC-NOS diagnózist adott   a rákszűrés eredmény
Ezt mindig javasolt az orvosi konzultáció során tisztázni, de az új irányelvek szerint HPV kimutatás és azt követően CINTEC plusz vizsgálat javasolt, amellyel az úgynevezett génexpressziót is igazoljuk.

Mi a teendő, ha a CINTEC plusz vizsgálat is pozitív
Orvosi konzultációt követően a kóros szövetek eltávolítása javasolt, ami nem jelent méheltávolítást, ha megfelelő időben igazoljuk a rákmegelőző állapototok elegendő a méhnyak egy részének eltávolítása LEEP műtétes eljárással, amennyiben az eljárás során a kóros szöveteket az épben távolították el úgy az eljárás terápiás szempontból elegendő és rendszeres citológiai ellenőrzésen kívül más teendő nincs. Ha a LEEP során a szövethatárok nem az épben haladtak, akkor szoros ellenőrzés után a citopatológiai vizsgálat eredménye alapján ismételt LEEP vagy CONISATIO ( Konizáció ) javasolt , orvosi konzultációt és vizsgálatot követően. Ha az sem elegendő, akkor a kövezkező lépések során a méhnyak teljes eltávolítása ( Trachelectomia ) vagy méheltávolítás (hysterectomia, hiszterektómia )végzendő. Ezen teendők meghatározásában ad segítséget az immár Debrecenben, is elvégezhető CINTEC vizsgálat a Szent Anna Rendelőben.

A rákszűrés új irányelvei, mi miatt volt szükséges a továbblépés
A méhnyakrák annak ellenére, hogy 100%-ban szűrhető és gyógyítható lenne (ki sem szabad volna alakulnia) a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a világon. Naponta 4 -6 új méhnyakrákos betegséget ismernek fel Magyarországon és naponta két nő hal meg a betegségben csak Magyarországon.
A méhnyakrák oka teljesen ismert és világos:  100%-ban a HPV vírus okozza annak is valamelyik HR típusa, amelyből 14 fajtát ismerünk. A két legveszélyesebb és nagy figyelmet igénylő típus a HR 16 és a HR 18 –as típus. Ez a két altípus felelős a betegség 70 %-ban. Vannak országok ahol csak ezt a két típust szűrik számszerűen és a többi HR típusnak csak a jelenlétet említik meg.

Milyen védelem van a méhnyakrák ellen
A méhnyakrák 100%ban megelőzhető védőoltással, megfelelő szűréssel és időben elkezdett kezeléssel.

 Kétféle hatásos védelem van a méhnyakrák kialakulása ellen a megelőzés védőoltással és a szűrés
1. a védőltás hPV méhnyakrák ellen: 2015 óta kapható a Gardasil 9 – 9 komponensű HPV elleni védőoltás-, amely a HR 16,18 mellett a leggyakoribb HR 31 (ez a leggyakrabban előforduló típus, HR 52, HR58, HR 45, HR 33, és az LR típsok közül az LR 6, LR 11 ellen ad védelmet, ezek feleősek a szemölcsös nemi betegségek a condyloma különböző fajtái ellen. A rendelőnkben a védőoltást is megkaphatja, amit 3 alkalommal kell beadni 0,2, 6 hónap után.  A védőoltás nem a meglévő fertőzés gyógyítására, hanem a megelőzésére szolgál.

2. Rákszűrés és pozitív esetben második lépésként: Komplex rákszűrés + COBAS HPV kimutatás és CINTEC vizsgálat a méhnyak rák kezdeti stádiumának szűrésére, felfedezésére orvosi konzultáció és vizsgálat alapján.

A komplex méhnyak rák diagnosztika menete
1. Időszakos nőgyógyászati rákszűrés – negatív esetben időszakos ellenőrzésen kívül teendő nincs.

Teendők pozitív rákszűrés lelet esetén:

2. A HPV teszt (COBAS) kimutatja a 14 magas kockázatú HPV típust, megadja a szakembereknek sokat mondó altípus számot.

3. A rákszűrés során vett sejtekből HPV pozitivitás esetén CINTEC plus vizsgálatot végzünk. A folyadékalapú citológiai vizsgálatnál és hagyományos kenetnél is kivitelezhető. A folyadékalapú ( Liquid (likvid) based cytology) rákszűrés   Debrecenben szintén elérhető, a Szent Anna rendelőben, de a CINTEC plus  hagyományos keneten is elvégezhető   a CINTEC plus vizsgálat megmondja, hogy kinél szükséges azonnali beavatkozás, szövettani mintavétel  – LEEP, Conisatio, (konizáció)

4. A CINTEC hystology pedig a szövettani vizsgálat során megerősíti a rosszindulatú elváltozás jelenlétét az eltávolított szövetekben. Ennek alapja a P16, KI 67  biomarkerek kimutatása a szövettani vizsgálat során. Ez alapján eldönthető, hogy milyen további műtétes eljárás szükséges, hagyományos hidegkéses konizáció, Curettage ,  méhnyak eltávolítás( trachelectomia, cervikektomia) vagy teljes méheltávolítás (Hysterectomia, Wertheim műtét). Ha időben végezzük el a megfelelő vizsgálatokat, akkor a méheltávolítás elkerülhető és a páciens lehetősége megmarad a gyermekvállalásra. A páciens így megmenekül a méheltávolítás káros egyéb következményeitől: A szexuális problémák, vizelettartási zavarok, gyermektelenség, nőiesség elvesztése és egyéb anatómiai és pszichés hátrányok, amelyek a méheltávolítás után jelentkezhetnek.

Számos hosszú távú prospektív kohorsz vizsgálat és randomizált klinikai vizsgálat eredményei bizonyítják, hogy a humán papillómavírus (HPV) DNS-tesztje jóval, nagyobb érzékenységgel mutatja ki a 2. és a 3. stádiumú cervikális intraepiteliális neopláziát (CIN2, illetve CIN3), mint a méhnyak hagyományos kenettel történő citológiai vizs­gálata. Ennek alapján az új irányelvek felvetik,hogy 30 éves kortól méhnyak rák szűréskor a citológiai vizsgálat mellett rutinszerűen HPV-tesztet is végezzenek (kettős teszt).Ez a gyakorlatban jelenleg úgy történik, hogy nem negatív esetekben gyakorlatilag mindenkinek javasolt a HPV teszt elvégzése(COBAS HPV tipizálás ) negatív esetben a vizsgálat költségei miatt egyelőre rutinszerű HPV szűrést nem javasolok, csak a magas rizikójú, vagy a már rákszűrés során kiszűrt páciensek csoportjában.

A teljes átfogó, komplex méhnyak rákszűrés modern menete és összetevői
1. Nőgyógyászati és ultrahang vizsgálat illetve  Ecetsav próba, Lugol próba amely kirajzolja a méhszájon a rákmegelőző elváltozásokat (népiesen  méhszájsebeket)

2. a cervix (méhnyak) alapos kolposzkópos vizsgálata- video-kolposzkópia. Mikroszkópos méhnyak vizsgálat, amely során a méhnyak dysplásiás, rákmegelőző állapotot tükröző területeit azonosítjuk (méhszájseb)

3. Kenetvétel, a citológiai vizsgálat céljából, liquid based- folyadék alapú, vagy hagyományos kenet, tárgylemezre történő mintavétel, majd a kenet vagy minta laborvizsgálata.  Bethesda és vagy Papanicolau (PAP) szerinti osztályozás szerint történő besorolás.

Amennyiben a gyanú van rákmegelőző állapotra, vagy az eredmény nem negatív úgy

4. HPV (Human papilloma vírus) szűrés HPV tipizálás (COBAS) test : HR-LR tipusok kimutatása  és besorolása a legfontosabb, legveszélyesebb HPV típusokat mindig ki kell mutatni (HR 16 , HR 18 )

5. CINTEC Génexpresszios vizsgálat: P 16 és KI 67 fehérjék immunhisztokémiai kimutatása. További lehetőség annak kimutatása, hogy a méhnyak sejtekben a Human Papilloma Vírus (HPV) jelen van-e, beépült –e már, vagy csak a hüvelyben, a váladékban kimutatható.
A HPV jelenléte és típusának ismerete mellett ma már tehát azt is meg tudjuk mondani, hogy beépült-e a HPV  a sejtekbe. Elindult-e a méhnyakrák kialakulása? Ennek elbírálása céljából javasolt elvégezni a  CIN-TEC plus- (CINtec® PLUS teszt) vizsgálatot, ami  alapján eldönthető, hogy a sejtekbe beépült-e a HPV és elindult-e a méhnyakrák kialakulás. A gyakorlatban ez azt mutatja meg, hogy szükség van-e műtétes megoldásra- szükség van-e LEEP műtétre vagy conisatiora. A komplex egymásra épülő vizsgálatok alapján a rákszűrő vizsgálatok évenkénti, vagy gyakoribb ütemezése illetve szövettani mintavétel javallatának felállítása lehetséges. Hiszen sok intézményben a folyamatos rákszűrés ismétlés gyakorlatát végzik: Ismételten és folyamatosan újabb vizsgálatot javasolnak 3-6 hónap múlva, addig, amíg a rákos állapot vagy a rákmegelőző állapot egyértelművé nem válik. Ezt a gyakorlatot az anyagi és pszichés hátrányai miatt nem támogatjuk. Ismételt rákszűrést a Szent Anna rendelőben csak egy, esetleg két esetben javasolunk, hiszen ugyanannak a diagnosztikai módszernek a folyamatos ismétlése nem jelent továbblépést a diagnosztikában és főleg nem a terápiában. A rákszűrés ismételgetése nem gyógyít, sőt pszichésen betegséget okozhat. 

Ha a legteljesebb biztonságra törekszünk, és a páciens a rizikócsoportban van, akkor a biomarker vizsgálat COBAS HPV teszt és CINtec® PLUS teszt már szűrésként is elvégezhető. A  CINtec® PLUS teszt képes megkülönböztetni a HPV sejtekbe történő bejutását, a méhnyak rák igazi kezdetét a HPV fertőzés olyan formájától amelynek során a HPV még nem épült be a sejtekbe, da vírus már kimutatható, jelen van- génexpresszió nélkül, de még  nem indult el a rákképződés folyamata.  A CINtec® PLUS teszt kimutatja, hogy a méhnyakrák megelőző állapot folyamata melyik stádiumnál tart és így egyértelműen jelzi, hogy szükség van-e műtétre, biopsziára (LEEP, Conisatio,Méheltávolítás) vagy erre még nincs szűkség. Gyermekvállalás tervezése során ennek nagy a jelentősége, aki még szeretne szülni, annál a döntéseket megkönnyíti és segít a lehető legkonzervatívabb, de még hatásos kezelést megtalálni. Így elkerülhetjük a fölösleges túlkezelést, és műteket.

A CINtec PLUS vizsgálat során a p16 és a Ki67 fehérje adott sejtben történő egyidejű megjelenése jelzi az elváltozás súlyosságát és a rákmegelőző állapot stádiumát.

CIN-TEC plus,  COBAS HPV kimutatás és a CINTEC hystology teszt ( P16,K71 teszt)tehát már Debrecenben a Szent Anna Rendelőnkben elvégezhető, a bejelentkezéskor jelezze, hogy ilyen irányú vizsgálatot is szeretne.

A méhnyakrák elméletileg és megfelelő gyakorlattal 100%-ban megelőzhető, mégis a Magyarországon méhnyak rosszindulatú daganata miatt megbetegedett nők negyede mégis életét veszíti. Az egyre fejlődő vizsgálatok segítenek abban, hogy minél hamarabb és biztosabban felismerjük a veszélyeztető állapotokat.

Mikor, kinek, miért javasolt a Cintec PLUS vizsgálat
Ezt a vizsgálatot végezzük azoknak a betegeinknek, akiknél a citológiai eljárás során atipusos sejteket diagnosztizáltak (ASCUS, LSIL, HSIL, AcgNOS, HPV pozitiv páciensek ). A CINtec Plus vizsgálat jelentősen felgyorsítja a pontosabb diagnózis felállításának folyamatát, nem kell hónapokat várni a mintavétel megismétlésére, mert a biomarkerek révén a már előzőleg levett mintából is kimutatható, hogy van-e  rákmegelőző vagy rákos elváltozás. Tehát, ez a módszer képes megkülönböztetni a HPV okozta veszélyes elváltozásokat az olyan  folyamatoktól, amelyek ártalmatlanok. Az árakról tájékozódjon az árlistánkban vagy érdeklődjön mailben.

Mi a célja a CINTEC plus vizsgálatnak
A CINTEC plus elvégzése során pontos képet kapunk arról, hogy mennyire veszélyeztetett a páciens méhnyakrák kialakulásának szempontjából. Meghatározhatjuk, hogy elindult-e már az elrákosodási folyamat nagyon kezdeti stádiuma. Megszünteti a szorongást, a bizonytalanságot. A páciensnek nem okoz a kétséges méhnyak citológia eredmény bizonytalanságot, fölösleges stresszhelyzetet. Kiemeli azokat az eseteket, amit viszont komolyan kell venni és/vagy nagyon szorosan követni kell, vagy akinél műtétes beavatkozás a legjobb megoldás. A konizációt (méhnyak műtét) idejében el lehet végezni. A vizsgálat jelentősége leginkább abban rejlik, egyértelműen eldönthető, hogy szükséges-e sebészeti beavatkozást végrehajtani, így elkerülhetőek a felesleges műtétek, amelyek elsősorban a gyermekvállalás előtt álló nők számára bírnak nagy jelentőséggel.

   
 

Lap tetejére