Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Ultrahang-vizsgálat

Ultrahang-vizsgálat

Azokat a hanghullámokat, amelyek frekvenciája 20000 Hz-nél magasabb, ultrahangnak nevezzük. Ezek a magas hangok az emberi fül számára már többnyire nem hallhatók. Amikor az ultrahang egyik közegből a másikba lép, energiája csökken, iránya megtörik, esetleg visszaverődik, tehát úgy viselkedik, mint a többi hullám. A különböző szövetek különböző mértékben nyelik el és verik vissza a vizsgálófej által kibocsátott ultrahanghullámokat. A vizsgálófej ez utóbbiakat felfogja és érzékeli, majd elektromos jellé alakítja vissza, melyből végül is egy képernyőn kép jelenik meg. Az ultrahang mára nélkülözhetetlen eszközé vált az orvosi gyakorlat számos területén. Ezen belül is kiemelkedő jelentőséggel bír a szülészeti--nőgyógyászati diagnosztikában. A diagnosztikus ultrahang esetében passzív felhasználásról beszélünk, ami alatt azt értjük, hogy az alkalmazott ultrahang energiája kicsi, és nem okoz változásokat a vizsgált szövetekben. A kis energia miatt jelen tudásunk szerint az emberi szervezetet nem károsítja. Egyetlen megbízható, nagy esetszámú tanulmány sem igazolta az ultrahang esetleges magzatkárosító hatását.
A szülészeti-nőgyógyászati diagnosztikában az ultrahang segítségével többek között ultrahang képet készíthetünk a méhben elhelyezkedő magzatról, meghatározhatjuk a szervek méreteit, valamint cystákat, daganatokat mutathatunk ki. Az ultrahang kép jellegéből a szakember következtethet arra, hogy adott esetben a felismert daganat jó vagy rossz indulatú-e. Az ultrahang-vizsgálatok segítségével súlyos fejlődési rendellenességek, valamint anyai és magzati veszélyállapotok ismerhetők fel időben. A modern terhesgondozás ma már nem nélkülözheti az ultrahang által nyújtott hatalmas segítséget.

Rendelőnkben 2D és 4D ultrahang vizsgálat is folyik. A 2D ultrahang-vizsgálat egy nagyon korszerű, nagyteljesítményű General Electric ultrahangkészülékkel történik. Ez a készülék két különböző vizsgálófejjel rendelkezik:

1. hasi vizsgálófej a hason keresztül végzett (TAS: Transzabdominális Szonográfia) vizsgálatokhoz

A hasi ultrahang vizsgálófej egy alacsonyabb frekvenciás készülék, amelynek teljesítménye kellően nagy ahhoz, hogy a hason keresztül történő vizsgálat során a viszonylag távolabb eső részekről is megfelelő, értékelhető információt szolgáltasson. A hasi vizsgálatot a kismedencéből kiemelkedő képletek vizsgálatára, elsősorban nagyobb terhességek, illetve nagyobb daganatok vizsgálatára használjuk. Terhességi vizsgálatokhoz a 12. hét után hasi vizsgálófejet használunk, de gyakran mint kiegészítő vizsgálatot alkalmazzuk a hüvelyi vizsgálat mellett.

2. hüvelyi ultrahang vizsgálófej a hüvelyen keresztül végzett (TVS: Transvaginális Sonográfia) vizsgálatokhoz

A hüvelyi fejek magasabb frekvencián működnek, és felbontásuk lényegesen nagyobb a hasi fejekhez képest, ezért sokkal precízebb, részletgazdagabb képet adnak. Teljesítményük viszont kisebb, mint a hasi fejeké, ezért ezeket közelebb kell helyezni a vizsgált területekhez. Emiatt ezt a hüvelybe behelyezve használjuk, s így a méh, petefészek esetében több információhoz jutunk, mint a hasi fejek alkalmazása esetében. A hüvelyi vizsgálófejet a kismedencében megbúvó eltérések felismerésére használjuk tehát elsősorban a kis terhességek és a nőgyógyászati eltérések diagnosztikájában. Általános nőgyógyászati vizsgálatokhoz általában ezt alkalmazzuk. A tökéletes sterilitást egyszer használatos eszközök alkalmazásával tudjuk megoldani.

Hüvelyi ultrahang-vizsgálat esetén az üres hólyag, míg hasi vizsgálat esetén többnyire a telt hólyag tekinthető optimálisnak. Célszerű előre tisztázni az ultrahang-vizsgálat előtt, hogy várhatóan telt, vagy üres hólyag lenne a legmegfelelőbb a vizsgálat szempontjából, mert ez nagymértékben megkönnyítheti a kiértékelést.
A vizsgálat eredményessége függ az ultrahang készülék és annak vizsgálófejének minőségétől, a vizsgálatot végző szakember szakértelmétől, valamint a páciens anatómia adottságaitól (pl. a vastag hasfal, az elhízás sokszor nehezíti vagy értékelhetetlenné teszi a vizsgálatot), de mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a vizsgálat korlátait sem. Tudni kell, hogy 100%-os hatásfokkal ez a diagnosztikai módszer sem képes minden esetben, minden elváltozást, rendellenességet feltárni, de alkalmazása mellett a kóros állapotok korai, időben történő felismerésének esélye nagyságrenddel nő. Több, mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezem a nőgyógyászati ultrahang diagnosztika területén, s a Ph.D. tudományos fokozatot is e témakörben szereztem - “summa cum laude” eredménnyel.
A készülékek óriásit fejlődtek, a digitális technika soha nem látott minőségű képalkotást tesz lehetővé. A szűrővizsgálatok napjainkban elsősorban 2 dimenziós formában (2D) történnek, a 4D ultrahangkészülékekkel - elsősorban a páciensek számára, tehát nem szakmai kiértékelés céljából - látványosabb emlékképek illetve videók készíthetők a magzatról. Amíg a 2D ultrahang a magzat testének egyetlen metszetét tudja csak ábrázolni, a 4D ultrahang egy speciális computer segítségével térbeli (3D) képet tud megjeleníteni, és életszerűen képes ábrázolni a magzatot. A negyedik dimenzió (4D) az idő. Mint ahogy a mozifilmek esetén, a gyorsan egymás után készült képkockákat valós időben lejátszva (3-4 kép másodpercenként) mozgófilmet kapunk, amelyen világosan megfigyelhető a baba mozgása.

Nőgyógyászati ultrahang-vizsgálat

Terhességi ultrahang-vizsgálatok

4D ultrahang-vizsgálat - babamozi

Legfontosabb kefejezések jelentése az ultrahang-vizsgálati leletekben

 

   
 

Lap tetejére