Terhesgondozás Debrecen - Dr. Zatik János egyetemi adjunktus

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Pharmaton Matruelle

 

Nőgyógyász Debrecen
Dr. Zatik János
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Terhesgondozás Debrecenben

A terhesgondozás általános menete Debrecen vonzáskörében
2014. júliustól

A debreceni Szent Anna Nőgyógyászati Rendelőben történő terhesgondozás részletes menetének megtekintéséhez kattintson ide.


A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen végeznek. A gondozásban részt vesz a szülész-nőgyógyász, háziorvos és védőnő, szükség esetén más - fogász, belgyógyász, gyógytornász, dietetikus stb. - szakorvos is bekapcsolódik a folyamatba.
A terhesgondozás intézménye rendkívüli mértékben hozzájárult ahhoz, hogy világviszonylatban is kiváló, alacsony lehessen Magyarországon az anyai és magzati-újszülöttkori halálozási és megbetegedési statisztika.
A sikerhez nem elegendő a jól működő és szabályozott terhesgondozói hálózat és protokoll, hanem a terhes nők, hozzátartozók együttműködése és tájékozottsága is feltétlenül szükséges.
Nagyon fontos, hogy a kismama pontosan kövesse a gondozó orvosa és a védőnő utasításait, valamint mindig tisztában legyen a terhességének korát illetően, mivel a vizsgálatok a terhesség korához vannak igazítva. Az alábbiakban tájékoztató jelleggel bemutatásra kerülnek a várandósság időtartama alatt a Magyarországon kötelezően elvégzendő, és ajánlott vizsgálatok, áttekintve a terhesgondozás tipikus menetét.

Természetesen ez a leírás az egészséges terheseknek ajánlott 40 hetes programot tartalmazza, amennyiben valamilyen belgyógyászati vagy egyéb betegség kórkép azt indokolttá teszi, az itt leírtaknál lényegesen több vizsgálat lehet szükséges.

A TERHESGONDOZÁSRÓL ÁLTALÁBAN elmondható, hogy a

24. hétig 4 hetente,
25 - 36. hétig 3 hetente,
36 - 40. hétig 1 hetente
40. héttől naponta ajánlott a terhesgondozáson való részvétel.

Normál esetben a terhesgondozás szülészeti részét a Szent Anna Magánrendelőben teljes egészében el tudjuk végezni, de a fontos és törvényben szabályozott szűrő vizsgálatokra a pácienseinket a megfelelő centrumba irányítjuk. Ilyen például többek között a 18. heti ultrahangvizsgálat, a genetikai tanácsadás és amniocentézis. Mindig vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes védőnővel, háziorvossal, illetve a területileg illetékes szülész szakorvossal. A területileg illetékes intézményben kapja meg az ún. Terhesgondozási kiskönyvet, a háziorvosi-védőnői szolgálat irányításával és beutalójával tudja felkeresni a különböző szakrendeléseket is.
Minden alkalommal hozni kell a gondozási kiskönyvét, meglévő korábbi leleteit. Laborvizsgálatok esetén reggeli vizelettel, illetve a vérvételekre éhgyomorral (kivéve a 16. heti AFP teszt), az ultrahangvizsgálatokra pedig lehetőleg üres húgyhólyaggal kell megjelenni.

Minden terhesgondozáskor vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint a 8. héttől magzati szívhang hallgatás, ellenőrzés ultrahanggal. Ultrahangvizsgálattal és tapintással megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát.
A terhesség alatt fontos a folyamatos fogászati kontroll, amely a terhesség ideje alatt biztosított pácienseknek a területileg illetékes helyen ingyenes, természetesen a kismama korábbi fogorvosa is elvégezheti a kontrollokat és a szükséges kezeléseket. Itt meg kell jegyeznem a folyamatos fluor és kalcium bevitel szükségességét, de fölösleges a rutinszerű calcium és a magnézium vérszint laborvizsgálata.
A terhesgondozás során legalább egy alkalommal ajánlatos részt venni belgyógyászati illetve EKG vizsgálaton is, amelyet a területileg illetékes helyen a védőnő és a háziorvos irányítása mellett lehet elvégeztetni.

Diétáról, gyógyszerekről, vitaminokról:
Fontos megemlíteni az egészséges életmódra törekvést: teljes dohányzási és drog tilalom, egyéb élvezeti szerek - kávé, tea - mértékletes fogyasztása. Megfelelő mennyiségű alvás, pihenés és nem megerőltető, de rendszeres testmozgás. A terhesség alatt ajánlatos bizonyos vitaminkomplex készítmények használata amennyiben a páciens ezt tolerálja, és ez nem okoz külön panaszt, kielégítő táplálék bevitel, zöldség, gyümölcs fogyasztása mellett e készítmény önmagában elegendő lehet. Ajánlatos a folyamatos magnézium-bevitel a panaszoktól függő mennyiségben.
Az első harmadban folsav a későbbiekben fluor bevitel illetve folyamatos kalcium és vasbevitel indokolt lehet. Jódhiányos területeken a jód pótlásról is gondoskodni kell.

Fontos hangsúlyt fordítani a megfelelő diétára is: a cukrozott és szénsavas üdítőitalok kerülendőek. Mivel a terhesség és a cukorháztartás összefüggése szoros, alapvetően fontos, hogy kerüljük a szénhidrát dús étkezéseket: krumpli, rizs, tésztafélék, kenyér, sütemények és cukor valamint üdítőitalok szerepelnek ezek között. Ugyanakkor fordítsunk hangsúlyt a bő folyadék, fehérje és rostbevitelre: szénsavmentes ásványvíz esetleg 100%os nem cukrozott gyümölcslevek, gyümölcsök, tejtermékek, sajtok, fehér zsírszegény húsok, rost dús gabona készítmények esetleg búzakorpa, búzacsira és müzli formájában. Lehetőleg kerüljünk minden vegyszer és gyógyszer bevitelt, illetve, azt egyeztessük a kezelőorvossal.

A terhesgondozás menete részletesebben /megjelenések, vérvételek, ultrahangvizsgálatok /

I. megjelenés (5-8 terhességi héten, lásd részletes terhesgondozási részt.)
A terhesség tényének megállapítása (ultrahanggal kontrollálva). Rákszűréshez kenetvétel amennyiben az egy éven belül negatív eredménnyel nem történt, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a 12. hét után a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.).

I. vérvétel
A terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a 14. hétig. Mit vizsgálunk? Vérkép (hemoglobin, haematocrit, thrombocita) éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, vércsoport ellenanyag, Wassermann (vérbaj-szűrés). Szükség esetén: esetleg TORCH vizsgálat (Toxoplasmosis, Rubeola, Chlamydia, esetleg Cytomegalo vírus, AIDS virus vizsgálat, kanyaró elleni védettség vizsgálata).
Helye: A területileg illetékes családorvos terhesgondozói hálózat beutalójával, klinikai, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban. A magán rendelőben elvégzett vizsgálatok még érvényes TAJ szám és biztosítás esetén is térítéskötelesek. A vírusvizsgálatokat az ANTSZ (Debrecen Dósa Nádor tér) a vércsoport és ellenanyag meghatározást a Véradó állomás (Debrecen Bem tér) végzi. Külföldi illetve nem biztosított pácienseknek e vizsgálatokat az OEP nem finanszírozza így azok térítéskötelesek! Ugyancsak térítéskötelesek a vizsgálatok amennyiben saját kérésre (pl. „állattartó vagyok.”, őssejt levétel stb.) történnek. A kellemetlenségek elkerülése végett egyéb esetekben is tájékozódjon a biztosítási finanszírozás módjáról.

 

A 12. terhességi héten javasolt elvégezni a Down szűrés kockázatbecslő szűrés részeként történő biokémiai vérvételt. (Kombinált teszt) A rizikóterheseknél, Down szindrómára nagyobb kockázattal bíró pácienseknél a pontos (nem kockázatbecslő) eredményt adó, a magzati kromoszóma állományt vizsgáló teszteket, pl. a Prenatestet már a 9. héttől el lehet végezni, a 20. hétig bármikor.

II. vérvétel
Időpontja: terhesség 16. hetében. Itt nagyon fontos a pontosság. Mit vizsgálunk? A terhesgondozás során korábban kötelező, de az új terhesgondozási rendben is erősen javasolt Down-kór és egyéb kromoszóma rendellenesség anyai vérből történő szűrése, mely hatékonyabb az egyszerű AFP vizsgálatnál. AFP HCG PAPP-A SP1 (un. Integrált, vagy quattro-teszt, magzati fehérje vizsgálatsorozat) amelyhez kockázatbecslés tartozik Down syndroma és egyéb kromoszómális rendellenességek, valamint velőcsőzáródási zavarok és vizfejüség tekintetében. A terhesgondozóban a vérvételt összekötik a hepatitis B vizsgálattal, esetleg cukorterheléssel (terhelő kórelőzmény esetén).
Hol történik a vérvétel? Amennyiben társadalombiztosítói támogatást igénybe tud venni, úgy a vérvételt a terhesgondozásban javasol elvégezni. A terhesgondozásban területileg illetékes védőnőn keresztül a kiszámított napon (Mivel az OEP csak így téríti a vizsgálatot, amennyiben mégis magán rendelőben szeretné elvégeztetni a vizsgálatot úgy ez biztosított pácienseknek is térítésköteles! A teszt eredményéről értesítést kap, ha a Szent Anna rendelőben vesszük le a vért, akkor email-ben, egyébként a védőnőn keresztül.

III. vérvétel
Időpontja: a váradósság 24. hetében. Mit vizsgálunk? Vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, a látens terhességi cukorbetegséget szűrjük vele. Egy éhgyomri vércukor és 75 vagy labortól függően 100 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni két órás vércukor eredmény összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére.

Néhány fontos dolog a terheléses vércukor vizsgálattal kapcsolatban:
Ha valakinek a vizsgálat előtt jelentősen kóros éhgyomri vércukorértéket mértek, nem ajánlatos elvégezni a cukorterhelést, konzultáljon kezelőorvosával.
A vizsgálatelőtti este még 8 óra előtt mindenképpen vacsorázzunk, de ne túl szénhidrát dúsat, utána reggelig éhgyomorra kell maradni. A cukorszirup elfogyasztásához tanácsoljuk, hogy hozzanak magukkal egy kis citromlevet, hogy azzal ízesítsék. A citromlé nem befolyásolja a vizsgálatot.

IV. vérvétel
Ideje: 36-38. héten. Mit vizsgálunk? Vérkép, vizelet, vércukor, máj- és vesefunkciók, véralvadási vizsgálatok. Szükségesek az EDA (Epidurális érzéstelenítés elvégzéséhez) Amennyiben eddig nem történt meg, ilyenkor legkésőbb el kell végezni a HBsAG vizsgálatot is.

I. ultrahang időpontja 5-9. hét, ha túl korai, akkor kevesebb információval szolgál: A terhesség megállapítása céljából: Van-e terhesség, Hány embrió van? Haematoma vagy kóros látható–e. ? Szívműködés látható –e? STB

II. ultrahang időpontja: 12. héten (11. - 13. hét végéig). Mit vizsgálunk? Az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint az orrcsont meglétét, és a nyaki bőrredő vastagságát is megmérjük (bizonyos kromoszómális rendellenességeknél (pl. Down kór) vastagabb az átlagosnál).

III. ultrahang (un. malformáció szűrő genetikai ultrahangvizsgálat)
Időpontja: Terhességének 18-20. hete között, a kombinált, négyes, vagy integrált teszt kockázatbecslés birtokában. A legfontosabb szűrő jellegű ultrahangvizsgálat.
A biztosított pácienseknél törvényileg is ajánlott helye mindenképpen a nagy forgalmú centrumokban: jelen esetben a DEOEC Női Klinika ultrahang laboratórium - Debreceni Egyetem Debrecen Nagyerdei krt. 98. Vagy Egészségügyi Járóbeteg Központ Nonprofit Kft rendelőben (Debrecen Bethlen utca 11-17.).
Mit vizsgálnak? A fejlődés ütemét, a magzati méreteket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét. Szisztematikusan áttekintik anatómiai viszonyokat, a végtagokat, az ajakívet, a belső szerveket és célzottan keresik a fejlődési rendellenességeket. Az ekkor elvégzett hivatalos ultrahangvizsgálatot követően a további ultrahangvizsgálatok elsődleges célja, nem elsősorban a malformációk kiszűrése, mivel ezt követően már beavatkozásra kevés lehetőség adott és a legtöbb malformáció ekkor már felismerhető. Ebben a korban, ideális esetben már megállapítható a magzat neme. (A leggyorsabb Prenatesttel, már a 9. héten, anyai vérvétellel)
Amennyiben Ön érvényes magyarországi biztosítással (érvényes TAJ kártya) rendelkezik úgy a vizsgálatot az OEP fizeti, a területileg illetékes intézményben. Amennyiben nincs érvényes biztosítása, úgy érdemesebb az un 4 D ultrahang vizsgálatot igénybe venni, de ez mindenkinek (érvényes biztosítással rendelkezőknek is) térítésköteles. A 4 D látványosabb, hosszabb kb. 30 perces vizsgálat, amelynek során térbeli 3 dimenziós képeket láthatunk a magzatról, amely mozgatható, forgatható: 4 D. A vizsgálat végén a vizsgálatról készült felvételt a páciens megkapja (DVD) illetve CD-n képeket is kap, amelynek kinyomtatására is van lehetőség külön térítés mellett. A 4 D ultrahang vizsgálatra elő kell jegyezni az időpontot, a családtagok is részt vehetnek a vizsgálaton.

IV. ultrahang vizsgálat:Ideje: 31-32. héten. Mit vizsgálunk? Elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúlyt fektetünk, hiszen a genetikai ultrahang idején a magzat mérete ideálisabb a fejlődési rendellenességek szűrésére és ekkor már lényegi eltérés nincs a 2 hónappal korábbihoz képest.

V. ultrahang vizsgálat: Ideje: 36-38. héten. Mit vizsgálunk? A magzat méreteit (becsült súlyát), elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, valamint a méhlepény állapotát, előző császármetszés hegvastagságát. Amennyiben valamilyen kórosat észlelünk: Kevesebb magzatvíz, III. fokban érett lepény vagy nem megfelelő magzati fejlődési ütem úgy a magzati ereken áramlásmérést BF-vizsgálatot (ún.blood- flowmetriát) is végzünk, vagy további vizsgálatokat rendelünk el.


Terhesgondozás folyamata a 36. héttől
A 36-tól a 40. hétig hetente egyszer ajánlott az ún. NST ( non stress teszt) magzati szívhang és magzatmozgás regisztrációs vizsgálat, amelyet vérnyomásméréssel, illetve a méhszáj ellenőrzéssel- hüvelyi vizsgálat formájában-kötünk össze. Amennyiben 10 napon belül a védőnőnél vagy egyéb helyen nem történt vizeletvizsgálat és testsúlymérés akkor ilyenkor az is történik, ehhez hozni kell vizeletmintát tisztára mosott üvegben. A 36-40. héten, szükség esetén 2 alkalommal is meg kell jelenni NST vizsgálaton, de ezt csak fokozott kockázat esetén indokolt.
A 40. héttől naponta meg kell jelenni NST- illetve amnioszkopos vizsgálaton. Terminus közelében, illetve terminustúllépés esetén a kezelőorvos javallatára osztályos felvétel is szükségessé válhat.

Egyéb vizsgálatok amelyek a terhesgondozás során végzünk:
A terhesség első harmadában rákszűrés végzendő (amennyiben egy éven belül nem történt, negatív eredménnyel), ezt szerencsésebb a nem terhes időszakra időzíteni.
Panaszok esetén hüvelyi vizsgálat- illetve feltárás történik, mellyel megállapítható a méhszáj állapota, valamint a magzat elöl fekvő részének a helyzete.
A terhesgondozás folyamán, szükség esetén a hüvelyből vagy a méhszájból tenyésztésre kenetet veszünk, mikrobiológiai vizsgálatra, vagy un páfránylevél tesztet, végzünk a magzatvíz szivárgás tényének eldöntésére.
Idősebb anyai életkor (35 felett) illetve terhelő kórelőzmény vagy a kockázatbecslés során kapott pozitív eredmény lelet esetén szükséges a genetikai tanácsadás, amniocentézis, vagy a veszélytelen anyai vérvétel a magzat genetikai vizsgálata céljából.

Magzatvíz vétel (ún. amniocentézis 16.-18. héten), köldökzsinór vérvétel vagy chorionboholy mintavételezés (10-12. héten) akkor szükséges, ha a genetikai kockázat nagyon magas és a magzati sejteket közvetlenül kell vizsgálni. Ez ma már kiváltható anyai vérvétellel is: Prenatest, Nifty, de ennek költsége jelenleg még jelentős. Szükség esetén vizsgálható egyes magzatra ártalmas vírusos fertőzések (Rubeola, kanyaró, mumpsz, toxoplazma) elleni védettség vagy fertőzöttség igazolása.
Magzatmozgás számolását minden kismama maga is el tudja végezni. A 32. héttől kezdve ajánlott naponta 2-3 alkalommal megszámolni a 30 perc alatt érzett magzatmozgások számát és azt regisztrálni. Több alkalommal (stimuláció,mozgás után is) észlelt 5-nél kevesebb mozgás a magzat állapotának rosszabbodásának intő jele lehet, melyet jelezni kell kezelő orvosának.

Terminustúllépés vagy pozitív NST-FTT esetén oxitocin terheléses tesztet (ún. OTT) végzünk a méh oxitocin érzékenységének, a méhlepény és a magzat keringési kapacitásának megítélésére szolgál.
Magzatvíz színének vizsgálata (amnioszkópia) nyitott méhszáj esetén végezhető, mely a magzat méhen belüli állapotára utal. Általában terminus túllépés esetén, illetve megindult szüléskor a szülőszobai felvételnél kerül rá sor.

A Debreceni Szülészeti Klinikán a családtagok közül valaki ott lehet a szülésnél az anya mellett (un. papás szülés) a Női klinika rendszeresen szervez szülés előkészítő tanfolyamokat, amelynek keretében a családtagok megtekinthetik a szülőszobát, illetve tájékoztatást kapnak a szülés menetéről, annak lefolyásáról és a klinika szolgáltatásairól és infrastruktúrájáról, lehetőségekről pl. egy ágyas külön szoba igénybevételének feltételeiről. Ezen tanfolyamokra a klinika portáján lehet bejelentkezni az (52) 255-144-es telefonszámon.

A debreceni Szent Anna Nőgyógyászati Rendelőben történő terhesgondozás részletes menetének megtekintéséhez kattintson ide.


Egyéb - a terhesség alatt fontos telefonszámok, rendelési idők:

DEOC Női Klinika Ultrahang labor: mindennap 8-14 óra között (beutaló szükséges).

Bejelentkezés a 18. hetes ultrahang vizsgálatokra: 8.00 és 14.00 óra között a Női klinika (52) 255-144 számán (portáról kapcsolják), vagy az (52) 411-717 központi számon, ahol az 54067 vagy 55804-es melléket kell kérni.

Genetikai tanácsadás: hétfő, kedd, csütörtök 8-14 óra között (beutaló szükséges). Bejelentkezés a Női klinika (52) 255-144 számán (portáról kapcsolják), vagy az (52) 411-717 központi számon, ahol az 54049 vagy 54053-as melléket kell kérni.

   
 

Lap tetejére