Fogamzásgátlás terhesség-megelőzés fogamzásgátlók - Dr Zatik János nőgyógyász Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Fogamzásgátlás, terhesség-megelőzés, fogamzásgátlók

A fogamzásgátlás módszerei, fogamzásgátló szerek

A fogamzásgátlás története
Hormonális fogamzásgátlók

Tabletták
Minipillek
Fogamzásgátló injekció
Mirena, Jaydess, Levosert, Donasert
Mirena méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz (IUS)
Hüvelygyűrű
Sürgősségi tabletta

Nem hormonális fogamzásgátlók

Gumióvszer (kondom)
Hüvelyi pesszárium, méhszájsapka, hüvelyi szivacs
Nem hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, IUCD, hurok, spirál)
Lokálisan alkalmazható fogamzásgátló szerek
Természetes fogamzásszabályozás (Naptár, hőmérő, Billigs-módszer, Symptothermális módszer, LH-teszt)
Megszakított közösülés
Közösülés utáni hüvelyöblítés (irrigálás)
Művi meddővé tétel (Sterilizálás)

Szoptatási időszak
Szex a menstruáció alatt
Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága - Pearl-index
Összegzés - a tökéletes fogamzásgátlási módszer
Fogamzásgátlók táblázata - árakkal

< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | következő >

A fogamzásgátlás története

Kezdetben az ősi népek még nem ismerték fel az összefüggést a nemi kapcsolat és a gyermek születése között. A gyermekáldást kizárólag Isten akaratának tulajdonították. Később, miután már rájöttek, hogy e két esemény okozati összefüggésben áll egymással, azt is észrevették, hogy a havi vérzésnek is szerepe lehet a teherbeesésben. Ősidők óta tudjuk azt is, hogy a szoptatás ideje alatt is igen csekély az esélye a teherbeesésnek. Ma már ismerjük rá a tudományos magyarázatot is: a szoptatás alatt jelentős mértékű, úgynevezett prolaktin hormon termelődik a női szervezetben, amely - amellett, hogy serkenti az emlő tejelválasztását - a petefészek működését gátolja, s így a peteérés esélyeit jelentősen lecsökkenti.

A fogamzásgátlás gyökerei időben nagyon messzire nyúlnak vissza. Tudjuk, hogy az egyiptomiak már az időszámítás előtti 3. évezredben is alkalmazták a fogamzásgátlás egyes módszereit. Ezek a praktikák igen változatosak voltak, koronként és kultúránként más-más megoldásokat alkalmaztak. Elsősorban különböző szerves anyagokból készült pesszáriumokat helyeztek közösülés előtt a hüvelybe (pl. méz, krokodilürülék, összevágott gránátalma, kősó, timsó, citromlé keveréke), vagy közösülés után növényi főzeteket használtak a hüvelyöblítéshez. A fogamzásgátlás legegyszerűbb módját, a megszakításos közösülést (coitus interruptus) már az Ószövetségi Szentírás is megemlíti, de ezt már az ősi Afrika népe is ismerte. Az ausztrál bennszülöttek olyan műtéti eljárásokat is alkalmaztak, mint pl. a petefészek roncsolása, vagy a férfiak húgycsövének a herezacskó felett történő kivarrása. Óvszert már a 16. század előtt is használták. Ezeket kezdetben vékony bőrből, bélből, vászonból készítették. A mai is használatos gumióvszerek a 19. második felétől készülnek ipari mennyiségben. A pesszáriumot 1882-ben találta fel egy német orvos. Az első kombinált, hormonális fogamzásgátlók (tüszőhormon + progesztogén) 1960-ban jelentek meg a patikákban.

Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tablettával történő védekezés ma az egyik legbiztonságosabb módszernek tekintjük. A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, és ennek köszönhetően egyrészt meggátolja a tüszőrepedést, továbbá megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára. A mai fogamzásgátló tabletták hormontartalma elérte azt a szintet, ami alá már nem lehet csökkenteni, mert akkor a mellékhatások nőnének (áttöréses vérzés) és a hatásfok romlana. Az ilyen alacsony hormontartalmú tablettákat nevezik ultra könnyűnek.
A néhány veszélye és nem kívánt mellékhatása mellett számos pozitív mellékhatását ismerünk.

Melyek ezek a pozitív mellékhatások?

rendszeres, kiegyensúlyozott és mérsékelt havi vérzések, ami egyúttal a vashiányos állapotok megszűnését is jelenti

csökkennek a menstruációs görcsök, fájdalma

a méhen kívüli terhesség esélyeit minimálisra csökkenti

huzamosabb szedése esetén (2-3 év) jelentősen csökkennek az emlőben előforduló jóindulatú elváltozások, illetve az emlőciszták.

csökken a kismedencei gyulladások kockázata, ezáltal megóvja a petevezetékeket a gyulladások okozta elzáródástól, ami esetleg egy későbbi terhesség meghiúsulásához vezethetne

gátolja az endometriózis kialakulását, s ezzel szintén csökkenti egy esetleges, későbbi meddőség esélyeit

mintegy 90%-kal csökkentik a petefészekciszták gyakoriságát (már az első tablettától kezdve érvényesül a hatása)

csökkentik a méhnyálkahártya rosszindulatú daganatának kialakulási kockázatát. Ez a védelem a tabletta szedésének abbahagyását követően 10-15 évig is fennáll!

a fogamzásgátló tablettát szedő nők körében alacsonyabb mértékben fordul elő petefészekrák. Ez a védelem a tabletta szedésének abbahagyását követő 10-15 évben is fennáll!

bizonyos fokú védelmet nyújt a csontritkulás kialakulásával szemben

jótékony hatással bírnak a zsíros, pattanásos bőrre és hajra, valamint a fokozott szőrnövekedésre

Ugyanakkor sajnos negatív mellékhatások is előfordulnak, melyek közül néhányat szintén meg kell említeni:

fokozódó trombózishajlam. A mélyvénás trombózis 2x, a felületes 4x gyakoribb a fogamzásgátló tabletták hatására. Ezért a tabletta elkezdése előtt egy APC rezisztencia vizsgálat (Leiden-mutáció vizsgálat) mindenképpen ajánlott.

ritkán a libidó csökkenése is megfigyelhető, tehát csökkentheti a nemi vágyat. Ilyenkor a két- vagy háromfázisú készítményekre való áttérés segíthet, mert a szervezetet kevésbé csapja be, kevésbé utánozza a terhességet.

a szénhidrát anyagcsere megváltozása, a hormonbevitel miatti testsúlyváltozás. Ez különböző tablettáknál különböző mértékű lehet.

a hüvelyi folyások krónikussá válása, az ezzel kapcsolatos panaszok illetve a hüvelyváladék megváltozása is sok esetben a tabletta nem kívánt mellékhatásai közé tartozik

kismértékben növeli a tablettaszedés a méhnyakrák kockázatát, amiben valószínűleg indirekt hatások is szerepelnek, mint pl. a gyakoribb hüvelyi folyás és gyulladás, szabadabb szexuális élet (több partner - HPV fertőzés)

A fogamzásgátló tabletták szedésének elkezdését követő időszakban a szervezetnek először hozzá kell szoknia a hormonok változásához, az új hormonális egyensúly kialakulásához. Ez átmeneti, enyhe rosszullétet, mellfeszülést, fejfájást, vagy ciklus közbeni vérzést eredményezhet az első hetekben.
Napjainkban a fogamzásgátló tabletták rendkívül széles választéka áll rendelkezésünkre. A megfelelő tabletta kiválasztása az ilyenkor szükséges nőgyógyászati és laborvizsgálatok elvégzése után történhet meg. A kiválasztása és felírása elsősorban a nőgyógyász szakorvos feladata, de természetesen szakmai szempontok mellett a páciens egyéni igényei is befolyásolhatják a döntést. Szerepet játszhat pl. a testsúly, testalkat, arcbőr, pattanások, menstruációs panaszok, de nem utolsó sorban a készítmény ára is.

A fogamzásgátló tabletták típusai

Egyfázisú tabletta
Minden egyes szem gyógyszerben a gyógyszerszedés teljes ideje alatt ugyanaz a hatóanyag.

Kétfázisú tabletta
A 21 vagy 22 napos gyógyszerszedés alatt a tabletták kétféle mennyiségben tartalmazzák a tüsző- és a sárgatesthormont.

Háromfázisú tabletta
A 21 napos gyógyszerszedés alatt a 21 napot három időszakra osztjuk. Ezt jelzi a tabletták különböző színe is. Ennek megfelelően a tablettákban lévő kétféle hormon összetétele is változik, követve a női ciklus hormonális változásait.

21+7 típusú tabletta
A gyógyszereknek van olyan típusa is, melyben 21 szem biztosítja a fogamzásgátló hatást, és a 7 nap alatt, amikor egyébként nem kell szedni gyógyszert, 7 tabletta biztosítja a folyamatosságot, illetve - bizonyos típusai esetén - szervezeted számára a vérképzéshez szükséges vasutánpótlást.

 

Általánosságban kiknek ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése:

elsősorban a nemdohányzó fiatalabb korosztálynak 35 év alatt

 

Kiknek nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése:

Idősebb korosztálynak

vérképzőszervi betegeknél, trombózis után, rosszindulatú emlő vagy méhnyálkahártya daganatos betegeknél abszulút kontraindikált

dohányosoknak, szívbetegeknek, szívinfarktuson átesetteknek

alkoholizmus esetén, Leiden-mutációban szenvedőknek, májbetegeknek

a beállított és kezelt magasvérnyomás és cukorbetegség nem jelent abszolút kontraindikációt, de lehetőleg kerülendő a tabletta szedése

 

Minipillek

A kombinált készítményekkel ellentétben a minipillek csak progeszteront (sárgatest hormon) tartalmaznak. Kevésbé hatékonyak, mint a kombinált készítmények, szoptatás alatt viszont csaknem 100%-os a hatékonyság, a tejelválasztást, szoptatást nem befolyásolják. Folyamatosan kell szedni.
Előnye, hogy nincs ösztrogénfüggő kockázata, pl. nem áll fönn trombózis veszély. 40 év kor fölött és bizonyos krónikus betegségek (ösztrogénfüggő-daganatok, cukorbetegség, stb.) is biztonságosan alkalmazható. Csökkentik a menstruációs panaszokat, védenek a kismedencei gyulladásoktól.
Nagyon fontos, hogy nagy pontossággal kell szedni, már néhány órás késlekedés is csökkenti hatékonyságát.

Fogamzásgátló injekció

Szintén a hormonális fogamzásgátlók körébe tartozó készítmények, de ezek - a kombinált tablettákkal ellentétben - csak az egyik női hormont, az úgynevezett sárgatesthormont (progesztogént) tartalmazzák. Ez akkor lehet fontos, ha bizonyos betegség megléte, vagy annak kockázata miatt a másik hormon (tüszőhormon) nem szedhető. Szoptatás ideje alatt is alkalmazható. Alkalmazása esetén a havi vérzés megszűnik, így a menstruáció kellemetlen mellékhatásaitól is megszabadít. Kényelmes módja a fogamzásgátlásnak, mindössze 3 havonta szükséges egy injekciót beadatni. Hosszú távú megoldásként javasolt, mivel a fogamzóképesség visszatérte kb. 6 hónapra tehető az injekciózás befejezését követően. Szintén nagyon biztonságos.

Itt is számolni lehet egy átmeneti időszakkal az első injekció beadását követően, ami alatt rendszertelen vérzések jelentkezhetnek, mielőtt a menstruáció teljesen elmarad. A hatást nem lehet felfüggeszteni.

Depo-Provera fogamzásgátló injekció

< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | következő >

   
 

Lap tetejére