HPV vírus elleni vakcina - méhnyakrák megelőző védőoltás Debrecen - Dr Zatik nőgyógyász

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is
HPV Vírus elleni védőoltás Debrecen
Méhnyakrák megelőző vakcina


activeX hiba


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

HPV elleni vakcina - méhnyakrák megelőző védőoltás

HPV vírus elleni védőoltás - méhnyakrák megelőző vakcina


A HPV (humán papillómavírus) egy igen gyakori vírus, amelynek több mint 100 típusa ismert. A méhnyakrák kialakulásáért az esetek túlnyomó részében a HPV vírusok felelősek. A méhnyakrák Magyarországon a halálozási statisztikát figyelembe véve - a mellrák után - a leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, amely évről évre igen nagy számban szedi áldozatát. Ezért tulajdonítunk óriási jelentőséget annak, hogy sikerült olyan HPV elleni vakcinát kifejleszteni (Silgard vagy más néven Gardasil, illetve a Cervarix, amely csaknem 100%-os védelmet nyújt a méhnyakrákot okozó HPV vírusokkal szemben (HPV 16, 18 típusok). A Silgard emellett a HPV 6 és 11 típusú vírusok ellen is védelmet nyújt, amely vírusok a nemi szerveken kialakuló szemölcsökért felelősek (condyloma acuminatum).

Szerencsére a HPV vírusok elleni vakcinák jelentőségét egyre többen ismerik fel, és mind többen élnek a méhnyakrák megelőző védőoltás adta lehetőséggel. Az oltóanyagok ára a cégek aktuális ajánlatától függöen alakul - Kérésre a vakcinát a megbeszélt időpontban a rendelőbe kiszállíttatjuk és a cég legjobb ajánlata alapján felár nélkül kapják meg pácienseink. A kiszállitás saját lakcimére is lehetséges, de az oltóanyagot hütve kell tárolni. A készítmények áráról itt tájékozódhat, illetve e-mailben vagy az Internetes bejelentkezés során kérhet tájékoztatást. Sajnos egyelőre Magyarországon az OEP még nem támogatja a HPV vírus elleni vakcinákat. A védettséghez 3 adag oltóanyagra van szükség. Mindezek ellenére a HPV elleni védőoltásra egyre nagyobb igény mutatkozik, ami azt jelenti, hogy az emberek többsége tisztában van HPV vírusok okozta méhnyakrák kockázatának súlyával, ezért a saját, illetve családtagjaik egészségének megóvása érdekében vállalják ezt az anyagi áldozatot.”

 

Kinek, és milyen korban javasolt a HPV vakcina beadása
A HPV ellenes védőoltásokat általában még a nemi élet megkezdése előtt, vagy ahhoz közeli időpontban érdemes beadatni, 3 részletben - az első oltás után 1-2 hónappal, majd 6 hónap múlva. Amennyiben már nemi életet élő páciens szeretné az immunizáló védőoltást beadatni, úgy egy részletes - a szexualitást érintő - anamnézis felvételt követően, negatív HPV teszt esetén adhatjuk be a védőoltást.

 

Hány oltásra van szükség - az oltás menete
Mind két oltóanyag esetén a gyártó ajánlása szerint (Silgard illetve a Cervarix az első oltást követően még további két oltásra van szükség. A Silgard esetében először 2 hónap elteltével, majd innen számítva további 4 hónap múlva kell megismételni az oltást, a Cervarix esetében pedig az első oltás után 1 hónap múlva, majd - szintén az első oltástól számítva - 6 hónap múlva kell megismételni a vakcina beadását. A védőoltást intramuscularisan adjuk be a felkar deltoid régiójába. Az oltást követően mellékhatásként előfordulhat láz és az injekció beadásának helyén kialakuló reakció (bőrpír, fájdalom, duzzanat).

 

Ellenjavallat
A készítmény hatóanyagaival vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység esetén. Az oltás beadását el kell halasztani, ha az oltandó akut, magas lázzal járó betegségben szenved. Enyhe fertőzések, például megfázás esetén azonban az immunizáció nem kontraindikált.

 

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a HPV elleni védőoltásnak köszönhetően igen nagymértékben lecsökken egy esetlegesen kialakuló méhnyakrák veszélye, és a védettség több mint 5 évig fennáll. Elképzelhető, hogy ez az időtartam sokkal több, mint öt év, de az ilyen irányú klinikai tapasztalatok még nem állnak rendelkezésre.

Gyakran felteszik azt a kérdést, hogy gyógyítja-e a HPV vakcina (Silgard, Cervarix a már meglévő, humán papillómavírus okozta fertőzéseket, méhnyakrákot, vírusos szemölcsöt, vagy herpesz virus által okozott fertőzéseket. A vakcina megelőzésre szolgál és terápiás célra nem használható, tehát nem gyógyítja meg a már meglévő HPV-fertőzéseket, genitális szemölcsöket, rákmegelőző vagy rákos állapotokat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy lehetőleg minden - a célcsoportba tartozó lány illetve nő még az esetleges fertőzés kialakulása előtt megkaphassa a védőoltást.

A méhnyak rendszeres szűrésre a vakcina beadásától függetlenül továbbra is szükség van! Ennek egyik oka az, hogy bár a HPV vírusok által okozott méhnyakrák kialakulásának veszélye jelentős mértékben lecsökken a vakcina beadását követően, azonban - ha kis mértékben is - előfordulnak olyan esetek, amikor nem azok a HPV vírusok állnak a kialakuló méhnyakrák hátterében, amelyek ellen a beadott HPV vakcina védelmet nyújt. A másik ok az, hogy számtalan olyan nőgyógyászati betegség van - még ha nem is olyan veszélyesek, mint a méhnyakrák - amelyekkel szemben a vakcina nem nyújt védelmet, így ezek ellen csak a hagyományos, évenként elvégzendő nőgyógyászati szűréssel lehet védekezni.

 

Új védőoltás - újdonság 2016-tól

Már az új Gardasil 9, a 9 komponensű vakcina (vaccina) is elérhető a rendelőnkben.

Magyarországon, a debrecenbeni Szent Anna Rendelőben is elérhető az új - a HPV fertőzés, így a méhnyakrák és a condyloma megelőzésére adható - védőoltás, a Gardasil 9. Ez a méhnyakrák elleni védőoltás egy 9 komponensű HPV elleni vaccina. A gyógyszeripar fejlődése töretlen, így a két komponensű Cervarix (HR 16,18), majd a négykomponensű Silgard (HR 16,18, LR 6,11) után megjelent a 9 komponensű Gardasil 9 vakcina, amely ténylegesen lefedi a fertőzések elleni védelem legfontosabb és leggyakoribb 80%-át. A gyógyszerfejlesztés során a korábbi, előző védőoltások komponensei az újabb vaccinába mind belekerültek, így a HR 16,18 mellett a Gardasil 9 tartalmaz HR 31 (ez a leggyakrabban előforduló típus), HR 52, HR 58, HR 45, HR 33, elleni komponeseket is és az LR típusok közül az LR 6, LR 11 elleni hatóanyagot is. Az LR típusok felelősek a szemölcsös nemi betegségek kialakulásáéért ( condyloma szemölcsök különböző fajtái), míg a HR típusok a méhnyakrák és egyéb rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelős.

A rendelőnkben az új védőoltást is megkaphatja, amit 3 alkalommal kell beadni 2 és 6 hónap után. A korábbi vakcinákkal történő oltások alkalmazása az olcsóbb ár ellenére is erősen megkérdőjelezhető az új Gardasil 9 ismeretében.

Hangsúlyozni kell, hogy a korábbi vakcináknak megfelelően az új védőoltás sem a meglévő fertőzés gyógyítására, hanem az újabb fertőzések kialakulásának megelőzésére szolgál.

Kérjen konzultációt amennyiben a honlapon leírtaknál részletesebb információt igényel.

   
 

Lap tetejére