Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

A

Abdomen - has. A test azon területe, ahol a hasnyálmirigy, a gyomor, a belek, a máj, az epehólyag és egyéb szervek találhatók.

Abdomen anterior-posterior diameter (APD, abdominal diameter, AD) - a has mérete, a gerinctől a hasfalig mért távolság.

Abdomen transversaler Durchmesser (ATD, transabdominal diameter, TAD) - a has szélessége, a has két oldala közötti távolság.

Abdomenumfang - lásd Abdominal circumference

Abdominal circumference (AC, AU, abdomenumfang) - a magzat hasának kerülete a köldök magassági síkjában mérve. A késői terhesség idején mérendő érték, mely nem a magzat korára, hanem a hosszára és súlyára, azaz egészséges növekedésére vonatkozó információval szolgál. A korszerű ultrahang készülékekkel a haskörfogat közvetlenül mérhető.

Abdominal diameter (AD) - lásd Abdomen anterior-posterior diameter

Abortus - lásd Terhességmegszakítás

Abortusz arteficialis - lásd Terhességmegszakítás

Abrasio - lásd Méhkaparás

Abrázió - lásd Méhkaparás

AC - lásd Abdominal circumference

ACTH (adenocorticotrop vagy adenokortikotrop hormon, adenocorticotropic hormone) - mellékvesekéreg hormontermelését szabályozó hormon. Szintje az agyalapi mirigy, illetve a mellékvesék betegségei esetén emelkedhet, illetve csökkenhet. Az ACTH-kortizol hormonszabályozási rendszer a stresszre adott válaszban játszik szerepet.

Acut - hirtelen fellépő vagy rövid időn belül kialakuló jelenség vagy betegség természetének megjelölésére szolgáló szó.

AD - lásd Abdomen anterior-posterior diameter

Addison-kór - idült, elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség. Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, amely súlyos esetben az anyagcsere összeomlásához, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez, végül kómához és halálhoz vezethet. Ma már nagyon jól kezelhető betegség.

Adenocarcinoma (ejtsd adenokarcinóma) - mirigyes rák, amely különböző szervek nyálkahártyáját bélelő hengerhámsejtekből indul ki.

Adenomyosis - a méh belső nyálkahártya borítása (endometrium) szigetek formájában beszűri (infiltrálja) a méhizomzatot. Az adenomyosis az endometriózis speciális formája.

Adhaezio cellularis - urologiai kifejezés. 4 éves kor előtt fitymaszűkület esetén ún. „celluláris adhézióról” beszélünk, amely az érintkező bőrrétegek összetapadása. Ha ez az állapot spontán nem rendeződik, néhány perces orvosi beavatkozásra van szükség. Az összetapadt bőrlemezek tompán szétválasztását hívjuk adheziolízisnek

Adheziolízis (adhaesiolisis) - Az összenövések oldása műtétek során

Adhézió (adhaesio) - Összenövések a hasürben vagy a műtéti területen

Adjuváns kezelés - rákgyógyítás során az elsődleges kezelést követő kiegészítő kezelés, amely lehet kemoterápia, sugárkezelés vagy hormonkezelés.

Adnexektómia - lásd Petefészek-eltávolítás

Afrodiziákum - a szexuális vágy felkeltésére vagy felerősítésére szolgáló szerek gyűjtőneve. A szó a görög szerelem istennő - Aphrodité - nevéből ered. Régi időktől kezdve az emberek számos ételnek (főleg növényeknek) tulajdonítanak ilyen hatást (zeller, szezámmag, spárgalé, a petrezselyem magja, ginzeng gyökér, yohimbin gyökér, zab, kóladió kivonat, csucsorfélék, kosborfélék, kaviár, tojás). Az afrodiziákumok java része valóban hatékonyan fokozza az ivarszervek működését, de a kontrollálatlan, "pult alatt" beszerezhető készítményekkel nagyon óvatosan kell bánni, mert ezeknek a szereknek jelentős mellékhatásaik is lehetnek.

AGC - lásd Bethesda klasszifikáció

AIDS - HIV-vírus fertőzés miatt kialakuló, szerzett immunhiányos betegség (acquired immundeficiency syndrome). Vér és testnedvek útján terjed, a legtöbbször intenzív szexuális kapcsolat (promiszkuitás, analis közösülés), intravénás kábítószer-élvezőknél közös tűhasználat, ritkán fertőzött vér által.

AIS - lásd Bethesda klasszifikáció

Akut - lásd Acut

Alopecia - hajhullás, hajvesztés révén kialakuló, foltokban vagy általánosan jelentkező kopaszság.

Amenorrhoea - menstruációhiány. A menstruáció kóros hiánya szülőképes korban. Elsődleges amenorrhoeáról akkor beszélünk, ha a páciens még sohasem menstruált, másodlagos amenorrhoea pedig az, amikor az előzőleg rendszeresen menstruáló beteg vérzései váratlanul elmaradnak.

Amniocentézis - magzatvíz-vizsgálat. Vékony tűvel mintát vesznek a magzatvízből, és a levált embriósejtekből tenyészetet készítenek. A vizsgálat célja alapvetően nem a magzat nemének megállapítása, kivéve azt az esetet, amikor félő, hogy a születendő gyermek nemhez kapcsolódó betegséget örököl.

Amnioscopia - magzatvíz-, magzatburok-vizsgálat. Olyan fájdalommentes vizsgálat, amely lehetővé teszi a magzatvíz és a magzatburok megtekintését. A vizsgálat a burok megsértése nélkül történik az amnioszkópos cső segítségével. A terhesség vége felé, azaz a 37. hét után végzik, mivel a vizsgálatnál viszonylag nagy a magzatburok megrepedésének kockázata, s ez kiválthatja a szülés idő előtti megindulását. A vizsgálathoz a hüvelyen és a méhnyakon keresztül bevezetnek egy mindkét végén nyitott csövet. Ennek egyik vége a burokkal érintkezik, a külső nyílása a szeméremtesten kívül - a szabadban marad. A megfigyelést végző személy erősen megvilágítja a cső belsejét, amitől a belső nyílásnál áttetszővé válik a magzatburok.

Amnioszkópia - lásd Amnioscopia

Amniotic Fluid (magzatviz) Index, AFI - a magzatvíz mennyiségét meghatározó index. A normális érték 12 körül van.
AFI < 5-6 = oligohydramnion (kevés magzatvíz)
AFI > 18-22 = polyhydramnion (sok magzatvíz

Amplificatio vaginae - anyajogú bantu törzseknél, a Palau-szigeteken és Ausztrália õslakosai között még ma is szokás a hüvelybemenet mesterséges tágítása, a közösülés megkönnyítése érdekében. Ugyanezeken a helyeken ugyanis vallási okokból a hímvesszõt húgycsõ menti bemetszésekkel különösen szélessé, lapossá formálják

Anaesthesia (ejtsd anesztézia) - altatás.

Analgeticumok - olyan gyógyszerek, melyeket fájdalomcsillapítás céljából alkalmaznak.

Analgetikumok - lásd Analgeticumok

Analis szex - a végbélben végzett közösülés. Megfelelő síkosító alkalmazása nélkül fájdalmas lehet és sérülést okozhat. Az analis közösülés után a pénisz hüvelybe történő bevezetésével oda kórokozók vihetők át, ezzel folyást, hüvelyi fertőzést lehet előidézni. Elsősorban a homoszexualis populáció közösülési módja, de bizonyos kultúrákban a szüzességi érintettlenség, virginitas bizonyítéka a hymen, azaz a szüzhártya sértettlensége, ezért oralisan és analisan - a szüzhártyát megörizve - gyakrabban történik közösulés a hüvelyi szex helyett.

Androgén hormonok - férfi (hím) nemi hormonok, a férfi nemi jelleg kialakulásáért felelős. Elsősorban a herében termelődnek, de a mellékvesékben is megtalálhatók. Az androgének meghatározzák és fenntartják az elsődleges (nemi szervek) és másodlagos (dús szőrzet, mély hangszín, a zsírok eloszlása a szervezetben, izomfejlődés) nemi jelleget. Az androgének kis mennyiségben jelen vannak az egészséges női szervezetben is. Nőknél a petefészek és a mellékvese termel ilyen hormonokat. Az androgéneknek köszönhető a szeméremdomb és a hónalj szőrzetének megjelenése, és a fiatal lányok serdülőkori pattanásainak kialakulása.

Androgének - lásd Androgén hormonok

Androgínia - kétneműség, hímnősség. Olyan állapot, amelyben ugyan megtalálhatók a nemi mirigyek (petefészkek, herék), azonban a nemi jelleget meghatározó külső jegyek az ellenkező nem sajátosságait mutatják. Például a nőnél nem alakul ki az emlő, a férfinál viszont igen, a nőnél fokozottá válik a szőrnövekedés, a férfiak ugyanakkor lehetnek szőrtelenek. A nemi hovatartozást mindig az ivarmirigyek döntik el, és nem a másodlagos nemi jegyek.

Andrológia - az orvostudománynak a férfi nemiszervek megbetegedéseivel, funkciózavaraival, a férfi megtermékenyítő képességével és szexualitásával foglakozó ága

Anesztézia - lásd Anaesthesia

Anorgazmia - orgazmus hiánya. Az orgazmus a szexuális ingerlés során sem következik be. A működészavar nőknél gyakrabban fordul elő. Általában pszichés problémák okozzák, vagy a partnerek egymást figyelmen kívül hagyó magatartása, esetleg a tapasztalatlanság. Fontos, hogy ez a jelenség nem szervi baj következménye, és pszichoterápiás módszerekkel könnyen orvosolható.

Anovuláció - a peteérés és tüszőrepedés ideiglenes vagy végleges megszűnése. Az anovulációs vérzés olyan - a menstruációt utánzó - többé-kevésbé ciklikus méhvérzés, amelyet nem előzött meg tüszőrepedés. Az anovulációs menstruációs ciklus esetén a petefészkek nem termelnek petesejtet.

Anticoncipiens - fogamzásgátló tabletták.

Anus - végbél nyílása a külvilág felé.

Anyai és magzati vércsoport - alapvetően A, B, 0, továbbá ezen belül Rh negatív és Rh pozitív vércsoportokat különböztetünk meg. Az anyai és magzati vércsoport összeférhetetlensége okozza a csecsemő gyógyítható hemolitikus anémiáját (a csecsemő vörösvértesteinek károsodása miatti vérszegénység). Ha az anya Rh-negatív vércsoportú, akkor Rh-antitest tesztet végeznek. Ha az anya Rh-negatív, az apa pedig Rh-pozitív, akkor elképzelhető, hogy a magzat Rh-pozitív vércsoportú. Ha a magzat Rh-pozitív vére a terhesség folyamán bármikor keveredik az anya vérével, akkor az anya Rh-antitesteket termelhet, amelyek belépve a magzat keringésébe, elpusztítják a vörösvértesteket, ami a magzat sárgaságához, esetleges agykárosodásához vagy halálához vezethet.

APC rezisztencia vizsgálat - Aktivált Protein-rezisztencia vizsgálatnak nevezik a Leiden faktor vizsgálatát, amely a trombózis leggyakoribb genetikai hajlamosító tényezőjének kimutatására szolgál, melyre a családi halmozódás jellemző. A thrombozis hajlam (vérrög képződési hajlam) ismerete fontos mütétek, szülés, vagy fogamzásgátlők szedése esetén. Amennyiben valamely betegség kockázatát növelő genetikai változatot hordozzuk, a legfontosabb, hogy odafigyeljünk azon faktorokra, melyek megváltoztathatóak (táplálkozás, dohányzás, mozgás, stb.). A Leiden-mutációt hordozók esetében kiemelten fontos, hogy ne dohányozzanak, ne legyenek túlsúlyosak, mozgásban gazdag életmódot folytassanak, kerüljék bizonyos hormonális fogamzásgátló tabletták használatát

APD - lásd Abdomen anterior-posterior diameter

Ascites - hasvízkór. Kóros folyadék felszaporodása a hasüregben.

ASC-H - lásd Bethesda klasszifikáció

ASC-US (ASCUS) - lásd Bethesda klasszifikáció

Aspermia - lásd Azoospermia

Aszexualitás - a nemi érdeklődés teljes hiánya, illetve a szexuális viselkedés elutasítása. Oka általában pszichés zavarra vezethető vissza. Egyes szekták szerint pl. a szex csak gyermeknemzés céljából engedélyezett, a vágy önmagában is bűn. Ezek és ehhez hasonló eszmék súlyos személyiségtorzulást okozhatnak.

Asztenospermia - nem megfelelő a spermiumok mozgékonysága.

ATD - lásd Abdomen transversaler Durchmesser

AU - lásd Abdominal circumference

Azoospermia - az ondósejtek (spermiumok) teljes hiánya. Az állapot lehet időleges vagy végleges. Az azoospermia minden esetben férfimeddőséggel jár. Oka lehet a férfi nemi szervek fejlődésének zavara, de keletkezhet az élet során elszenvedett betegségektől is.

 

Á

Ánusz - lásd Anus

Attét - lásd Metasztatázis

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére