Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Hüvelygyulladás

A hüvelygyulladás (Vaginitis)

A hüvelygyulladást - orvosi nevén vaginitist - legtöbbször a hüvelyben elszaporodó mikroorganizmusok okozzák. A fertőzés terjedhet szexuális úton is. A menopauza életkorában lévő hölgyek esetében kifejlődhet ún. atrófiás vaginitis is, melyet nem fertőzések, hanem hormonális változások idéznek elő. A menzesz előtt minden nő hüvelyéből ürül némi váladék, amely kisebb-nagyobb foltot hagy a fehérneműn. A menzesz közti időszakban a hüvelyből észlelt fehérfolyás gyakran nem fertőzéstől ered, hanem okozhatja általános legyengülés, valamilyen szervi betegség, hormonzavar, nemi izgalom, vagy éppen ellenkezőleg, jele lehet a partnertől való idegenkedésnek is. Hüvelybe helyezett fogamzásgátlók elleni allergiás reakció következménye is lehet, de a közösülés is felsértheti a nyálkahártyát, melynek folyás a következménye. A visszatérő hüvelygyulladást kezelni kell, hiszen nagyon kellemetlen tünetekkel jár, és a szexuális életet is megkeserítheti.

Az akut hüvelygyulladás általában felfázás, antibiotikum-szedés, avagy fertőzött fürdővíz, WC használat, de legfőképpen szexuális kontaktus kapcsán alakul ki. A hosszú időn át fennálló, időszakos fellángolásokkal súlyosbított gyulladásoknál a betegség okai a szervezeten belül is keresendők. Ha az immunrendszer és a hüvely helyi védekező mechanizmusai legyengülnek, akkor a hüvelyben jelen lévő baktériumok és/vagy gombák - melyek egészséges nőknél is jelen vannak, de panaszokat nem okoznak - túlszaporodnak, és különféle gyulladásos tüneteket okozhatnak. Mosószer-, kozmetikum- és óvszer-túlérzékenység, vagy cukorbetegség is provokálhat hüvelygyulladást!

A hüvelyben normális körülmények között is élnek baktériumok - Döderlein flóra - melyek kimondottan hasznosak. Legfontosabb "jó" mikroorganizmus a Lactobacillus, a közönséges tejsavbaktérium, amely a joghurtban van a legnagyobb koncentrációban.

A hüvelyfertőzések leggyakoribb kórokozói, kiváltó okai

Mikroorganizmusok által okozott fertőzés

  • Baktériumok: pl. Chlamydia, Neisseria gonorrhoeae
  • Gombák
  • Protozoonok: pl. Trichomonas fajok
  • Vírusok: pl. genitális herpesz

A hüvely felszínét beborító hámszövet a változás korába érkező nőknél szárazzá és sérülésekre, gyulladásra hajlamossá válik

A spermaölő szerekkel, irrigátorokkal, dezodoránsokkal szembeni érzékenység

Bentfelejtett tampon

Antibiotikus kezelés utóhatása

Uszodából, WC ülőkéről átterjedő fertőzés

Szexuális kapcsolat során történő fertőzés

A hüvely bakteriális fertőzései

Ezekre a fertőzésekre jellemző, hogy a normál tejsavas környezet megszűnik, a tejsavas közegben élő savas pH-t fenntartó laktobacillusok kipusztulnak, helyettük kórokozó baktériumok telepednek meg. Ezeknek a baktériumoknak egy része szintén előfordulhat alacsony csíraszámban a hüvelyben vagy akár a végbélben is. Innen előreterjedve okozza a hüvely fertőzését. Néhányan közülük nem elégednek meg a hüvelyfertőzéssel, hanem a húgycsövön felfele terjedve megfertőzik a vizeletet is, s gyakran okoznak ezáltal alhasi fájdalmat is. A megváltozott hüvelyváladékban könnyen elszaporodnak a kórokozó baktériumok, és mellettük gyakran létrejönnek egyéb társfertőzések is.

A tünetek igen változatosak lehetnek. A megváltozott hüvelyi folyásnak kifejezetten kellemetlen szaga van, bár előfordulhat hogy mennyiségileg, csupán kismértékben szaporodott meg. Ritkábban égő érzés lehetséges a hüvelyben, mely együtt járhat fájdalmas nemi együttléttel is.

A bakteriális fertőzés mindig magában rejti a kismedencei fertőzés kialakulásának lehetőségét, ezért, ha nincs megfelelően kezelve, komoly szövődményekhez vezethet, petefészek-gyulladás, méhgyulladás, esetleg ebből adódóan meddőség is kialakulhat.

A hüvelyfertőzés tünetei

Viszketés érzése a hüvelyben (vagina) vagy a külső nemi szerven (vulva), a hüvelyfolyás fokozódása, színének és sűrűségének megváltozása, hüvelyfolyás tiszta szürke vagy sárgászöld váladékkal, halszagú vagy kellemetlen illattal, vizelési fájdalom, fájdalom közösülés során.

A szürkés, halszagú folyás esetén legtöbbször kevert - tehát többféle baktérium okozta - hüvelygyulladásra kell gondolni. A fertőzés nem csak szexuális úton jöhet létre.

A Trichomonas vaginalis, egy ostoros egysejtű, mely nemi érintkezéssel terjed. Viszketéssel járó, zöldes-sárga, habos, bűzös folyás esetén kell rá gondolni. Friss hüvelykenet mikroszkópos vizsgálatával gyorsan diagnosztizálható.

Az élesztőgomba (Candida albicans) az emberi szájnak, bélnek, hüvelynek, sőt a bőrnek is állandó lakója. Komoly, egész szervezetre kiterjedő betegséget csak leromlott immunrendszerű, például HIV (human immundeficientia vírus) fertőzött, vagy intenzív osztályon kezelt betegnél okoz.

A candidiasis kialakulásához hozzájáruló tényezők

Gyógyszerek (főleg a közelmúltban szedett antibiotikumok)

Diabétesz (a cukorbetegek általában hajlamosabbak a fertőzésre)

Meggyengült immunrendszer (ennek oka lehet immunszuppresszió szervátültetés után, vagy az immunrendszer betegsége, pl. AIDS)

Terhesség (megváltoztatja a hüvely kémhatását, így fogékonyabb a fertőzésre)

Túlzásba vitt tisztálkodás

Szoros, nem nedvszívó alsónemű, tampon

A Candida által kiváltott betegség tünetei a megtelepedés helyétől függnek. A szájüreg Candida fertőzése a szájpenész, mely főként újszülöttek megbetegedése, fehér fájdalmas foltok képződésével jár, amelyek ráterjedhetnek a nyelőcsőre is. A nyálkahártyákon finom, bársonyfényű, fehér vagy szürkés lepedék alakul ki.

Hüvelyfertőzések esetén legtöbb alkalommal a partner egyidejű kezelése is ajánlatos.

Gyakori gombás fertőzés egyéb egészségügyi problémát jelezhet. Visszatérő fertőzés esetén orvosi vizsgálat szükséges. Ha a tünetek 3 nap után nem javulnak, orvoshoz kell fordulni, mert más lehet a fertőzés oka, nem gombás eredet.

A hüvely és környékén a humán papilloma vírus (HPV) okoz szemölcs-szerű kinövéseket. Nemi úton terjed, kezelése nehéz, sok türelmet igényel, de feltétlenül kezelendő, mert daganatos sejtelváltozások megindításában szerepe lehet. A kezelés podophillin gyantával, fagyasztással vagy electrocauterizációval történhet.

Mit tehet a beteg

Menjen el orvosához, ha hüvelygyulladásra gyanakszik! (A késlekedés fokozza a szövődményveszélyt!)

Kerülje az érintett terület felsértését (kaparás, vakarás)!

Szedje a gyógyszereket az orvos által mondott mennyiségben és időtartamban még akkor is, ha a tünetek néhány napon belül megszűnnek!

Kezeltesse szexuális partnerét is, mert ellenkező esetben újra megfertőződhet!

Tartózkodjon a nemi élettől a kezelés időtartama alatt!

Mit tehet az orvos

Felállítja a diagnózist és kizárja a cukorbetegség, ill. a nemi úton terjedő betegségek lehetőségét.

Mintát vesz a hüvelyváladékból, hogy azonosítsa a fertőző mikroorganizmust.

Gyógyszeres kezelést végez szájon átszedhető antibiotikumokkal vagy gyógyszeres hüvelykúppal.

Hormontartalmú hüvelykrémet ír fel menopauzás nők számára.

Szükség esetén hormonpótló kezelést kezdeményez.

A normál baktériumflóra (Döderlein flóra) visszaállítása a kórokozók kiirtása után.

A savas PH visszaállítása és fenntartása a kezelés után.

Megelőzés

Mossa meg a napi tisztálkodás során a nemi szerveket is! Lágy, nem-parfümözött szappant használjon, és kerülje a talkum port, ha bőre érzékeny!

Ha szivaccsal tisztítja a nemi szerveket, a súrolást elölről hátrafelé végezze, anélkül, hogy a bőrt felsértené!

Kerülje a spermicid szerek használatát, ha érzékeny rájuk!

Kerülje a hüvelyben alkalmazható szerek/eszközök (pl. dezodoránsok, irrigátorok) használatát, főleg, ha érzékeny rájuk!

Viseljen laza szabású alsóneműt, nadrágot, melyek a bőr szellőzését biztosító anyagból készülnek!

A menstruáció alatt kerülje ugyanazon egészségügyi betét huzamosabb időn keresztül történő használatát! Sose felejtse el ellenőrizni, hogy kivette-e az utolsó tampont!

Ha életkora a menopauza időszaka felé közeledik, konzultáljon orvosával/nőgyógyászával a hormonpótló terápia esetleges alkalmazásáról!

Használjon a normál baktériumflóra (Döderlein flóra) fenntartására és visszaállitára szolgáló készítményeket

Használjon savas PH visszaállítására és fenntartására szolgáló készítményeket

A hüvelygyulladás kezelése

Komplex kezelés kell! Minél elhúzódóbb lefolyású a hüvelygyulladás, annál kevésbé hat rá az antibiotikum. A megfelelő eredmények elérése érdekében olyan módszereket kell alkalmazni a hüvelyi pH-egyensúly helyi védelme és regenerációja mellett, amelyek a szervezet egészére, így az immunrendszerre is kedvező hatást gyakorolnak! A terápia kezdetén kötelező a szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat a citológiai - mikrobiológiai - kenet vizsgálattal egyetemben, a kórokozók kimutatása miatt. A hüvelyregenerációt és a megelőzést segítik a tejsavbaktérium-tartalmú kúpok és a tejsavas irrigálás.

 

   
 

Lap tetejére