Mirena Jaydess Levosert Donasert IUS - Dr. Zatik János nőgyógyász

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


 

Nőgyógyász Debrecen
Dr. Zatik János
egyetemi adjunktus

 

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Mirena Jaydess Levosert Donasert

A Mirena és legújabb változatai

A Méhen belüli hormonkibocsájtó eszközök: Mirena, Jaydess, Levosert, Donasert
(Hormontartalmú spirálok, Hormonális hurkok, Hormonális szálak, Levonorgesztrel tartalmú intrauterin rendszerek. IUS)

A méhen belüli hormonális fogamzásgátlás a legkényelmesebb, legbiztonságosabb, legkevesebb mellékhatással járó módszer, amit eddig kifejlesztettek! A fogamzásgátlásban új fejezetet nyitott, amikor több mint 30 éve megjelent a piacon a Mirena hormon kibocsájtó fogamzásgátló rendszer. 2014. januártól immár új formában Levosert, Donasert néven is forgalomba kerül. Sőt a Jaydess néven forgalomba kerülő forma rövidebb időre és a kisebb méret miatt nem szült nőknek is ajánlható. Ugyanakkor pozitív mellékhatásai miatt (vérzés, menstruációs panaszok csökkentése) nemcsak fogamzásgátlásra használható.


Mirena


A Mirena, Levosert, Donasert, Jaydess eszközök legfőbb előnyei

1. Legbiztosabb fogamzásgátló módszer-amely egyesíti a hagyományos méhen belüli (IUD, spirál, hurok) eszköz előnyeit a hormonális fogamzásgátlók előnyeivel- gyakorlatilag 100% fogamzásgátló hatás-, hiszen csak elmozdulás, vagy leesés esetén jöhet létre terhesség, ami nagyon ritka 1000 esetből 1-2 eset. A hosszú távú módszer, Pearl-indexe 0,1.
Mi a Pearl index? A Pearl index mutatja meg egy módszer hatékonyságát: 100 nő közül, akik egy éven keresztül használják, az adott fogamzásgátló módszert hányan esnek teherbe. Minél alacsonyabb az értéke , annál biztonságosabb az adott módszer.

2. Jelentősen 90-98%-osan csökkenti a vérzés mennyiségét. Így nemcsak fogamzásgátlóként alkalmazható, hanem tartós vérzéscsillapításra is. A korábban vashiányos vérszegénységben (anémia) a vérvesztés miatt fáradt, erőtlen páciensek megerősödnek, energikusabbak lesznek, javul az életminőségük. Ritkábban kerül sor a perimenopauzalis időben a Mirena előtti időkben gyakori méhkaparásra (curettage). Így a páciensek számos műtétet elkerülhetnek. Összegezve: csökkenti a menstruációs fájdalmat és a mensessel járó kellemetlenséget!

3. Kis mennyiségű és jótékony hormon bevitel történik (progeszteron, amely egyensúlyozza az oestrogen hormonok esetleges káros hatásait. A páciens krónikus társbetegségei (beleértve a véralvadási zavarokat, thrombozishajlamot) általában nem jelentenek ellenjavallatokat, tehát az ilyen társbetegségekben szenvedő nők ugyanolyan hatásosan és biztonságosan használhatják a Mirena, Jaydesst,Levosertet és Donasertet, mint egészséges társaik. 

4. A gyógyszerből minimális hormon szívódik fel, lokálisan (helyileg) hat ezért gyakorlatilag nem terheli az egész szervezetet hormonnal (nincs általános szisztémás hatása) hogy milyen kis hormonmennyiségről van, szó az is mutatja, hogy pl. egyetlen Escapelle fogamzásgátló tablettában 1,5 milligramm hatóanyag: Levonorgestrel van, míg a Mirena, Levosert, Donasert hormonkibocsátása lokálisan naponta 20 mikro gramm 1 nap alatt. Tehát a hormonális eszköz-1.5  mg, azaz 1500 mikro gramm Levonorgestrelt 75 nap alatt bocsájt ki, azt is lokálisan a hatás helyén, ami csökkenti a szükséges koncentráciot. Tehát évente néhány tablettának megfelelő mennyiséget.(kb. 4 tabletta/év) Tehát amikor arról beszélünk, hogy melyik a legalacsonyabb hormon tartalmú készítmény akkor az egyértelműen a Mirena, Levosert, Donasert és azok kisméretű változata a Jaydess.

5. Nem kell naponta foglalkozni vele, nem felejti el, ugyanakkor, ha gyermeket szeretne, akkor bármilyen káros maradvány mellékhatás nélkül eltávolítható és a fogamzó képesség néhány héten belül teljesen visszaáll.

6. Csökkenti a gyulladásos panaszokat és a hüvelyváladék mennyiségét, sűrűbbé teszi a méhnyak nyákot, ezzel mintegy lezárja a méhet a felszálló fertőzésektől.

7. Fogamzásgátló hatása 5 éven át folyamatosan fennáll, a gyakorlatban ez, különösen a menopausahoz közel meghosszabbítható. Használói hiba nem befolyásolja, hatékonyságát. Nem kell rá naponta odafigyelni, sőt itt el kell felejteni és el lehet felejteni, hogy egyáltalán fent van az eszköz. ellentétben a tablettával. Gondtalanul élvezheti az előnyöket.

8. Rendkívül költséghatékony- bár a gyógyszertári ára közel 50000 Ft- (2014: 47600 Ft az ajánlott ár) ezt 5-7 évre elosztva évi 7- 8000 Ft, ami a tablettás módszerek harmada. (Havi 600 Ft) Költségszámításokat végeztek arról, hogy egy átlagos páciens perimenopauzalis időszakban több ezer Ft-ot költ betétekre, tamponra a vérzéssel kapcsolatos költségek ennyi idő alatt magasabbak, mint a Mirena ára. Tehát az egyszeri befektetés után a módszer csak a vérzés mennyiségének csökkentésén keresztül megtérül- és akkor az életminőségről, a kiszámíthatóságról és a vérszegénység miatti fáradtság megszűnéséről nem is beszéltünk!

9. A szülés után legjobban ajánlott módszer: Szoptatás alatt is alkalmazható. A gyermek növekedése és súlygyarapodása zavartalan. A szülést követő 6. héttől felhelyezhető, nincs hormon kiválasztódás az anyatejbe. Mivel ösztrogént nem tartalmaz nincs hatása a tejelválasztásra, egyesíti a szoptatás alatt alkalmazható módszerek előnyeit, hátrányok nélkül. Ideális a szülés utáni és a hosszú távú megbízható fogamzásgátlásban.

Kinek ajánlható a Mirena hormonális hurok?

Mindenkinek, akinek hosszú távú fogamzásgátlásra van szüksége. Elsősorban szülés után, különösen, ha évekig nem tervez további terhességet a páciens. Legfőképpen azoknak ajánlható, akiknek bő vagy fájdalmas vérzése van, a fogamzásgátlástól függetlenül terápiásan is. Akik egyáltalán nem terveznek további terhességet. Akik a változókor közeledtével el akarják kerülni az ilyenkor élettanilag jelentkező vérzészavarokat és a bő vérzésekkel járó vérszegénységet és fáradékonyságot, illetve a kiszámíthatatlan vérzéseket és a 35 éves kor felett gyakori méhkaparásokat, küreteket. Az új kisebb méretű és hormontartalmú forma, a Jaydess ajánlható a még nem szült fiatal pácienseknek. Különösen, akik valami miatt nem szedhetnek, vagy nem akarnak szedni hormonális fogamzásgátló tablettákat-egy hormonális fogamzásgátló tablettában lévő hormonmennyiség 55-75 napi Mirena hormonkibocsájtásának felel meg, ráadásul itt lokális hatásról van szó és csak progeszteron bevitelről, míg a hagyományos tablettákban az élettanilag veszélyesebb ösztrogén hormonbevitel is történik! Ezek miatt  a módszer javasolt thrombozishajlamban, Leiden mutácio, thrombofilia esetén is!

Hogyan hat és hogy néz ki a Mirena?


A Mirena egy 32 mm-es műanyag eszköz, amely a felhelyezés után levonorgesztrel hormont bocsát ki a méh üregébe. A T-alak megfelel a méh formájának.. A függőleges szára egy speciális lassan feloldódó szivacsos henger, ez tartalmazza a hormon töltetet az alsó szárához két finom fonal csatlakozik, ez az úgynevezett jelzőszál (ellenőrző szál), amely részben a hurok ellenőrzésére részben az eltávolítására szolgál-, ezt az orvos rövidre vágja a felhelyezés után.

A rendszer állandó koncentrációban egyenletesen naponta 20 mikro gramm levonorgesztrelt bocsát k 5 évig egyenletesen, majd  14 mikrogrammot 5 évet követöen kb. még 2  évig. A Skyla 14 mikrogram /nap kibocsájtást biztosit 3 évig, majd napi 5 mikrogramm 2 évig. A Jaydess kibocsájtása 6 microgram naponta 3 évig, majd 3 mikrogram/nap 2 további éven át. A hatása kettős:hagyományos méhen belüli eszköz idegentest – beágyazódást gátló hatása mellett a hormonális hatása során  a méh belső rétegének, az úgynevezett endometriumnak (méhnyálkahártya) a havonta történő kifejlődését szabályozza, ennek a rétegnek a vastagsága nem elegendő ahhoz, hogy a teherbe esés bekövetkezzen, a méhnyak csatornában ahol a spermiumoknak a nyákon keresztül kell jutniuk a normál nyák sűrű ragasztószerű .átjárhatatlan lesz a spermium számára. A hatás tehát többszörös és nagyon effektív.

 A fogamzásgátló hatás a felhelyezés után azonnali, de a nagyon minimális hormonkibocsájtás miatt a vérzéscsillapító hatás csak 1-3 hónap múlva jelentkezik. 3 hónap után a menstruációs vérzés jelentős csökkenése következik be. Az esetek egy részében a nagyon lassú és kismértékű hormonhatás miatt úgynevezett pecsételő vérzés jelentkezhet, ami kis mennyiségű néhány cseppnyi vérzést jelent, de ez akár 3-4 hónapig is fennállhat. Ilyenkor türelemmel várakozzon, esetleg konzultáljon kezelőorvosával, de a gyakorlat azt mutatja, hogy néhány hónap múlva a pecsételő vérzés 99,9%-ban elmarad, sőt néhány páciensnek teljesen elmaradhat a menstruációja is. Sokan kérdezik, hogy ez nem baj-e? Nincs szükség megtisztító vérzésre, a tisztulás nem zavart-e, ha nincs vérzés? Ezekre a tipikus kérdésekre a válasz egyértelműen nem, ez nem baj, hiszen a hormonrendszerbe egyáltalán nem avatkozunk be, csupán a méhnyálkahártya lokális vékonyodása következik be emiatt nincs terhesség és vérzés sem.

Milyen esetben nem javasolt illetve javasolt a Mirena, Levosert, Donasert, Jaydess?

A hormonális méhen belüli fogamzásgátlás nem elsőként választandó fogamzásgátló módszer fiatal, nem szült nők számára.  Bár a Jaydess mind a rövidebb hatóideje mind a valamivel kisebb mérete miatt elsősorban ennek a korosztálynak ajánlott. Különösen olyan esetekben, amikor az ösztrogénhatás valami miatt kontraindikált például thrombozishajlam, thrombofilia pl. Leiden mutáció esetén a legjobb fogamzásgátló módszer a hormontartalmú eszköz!
Nem ajánlott olyan, a változás korán már túljutott nők számára, akiknek a méhe számottevően megkisebbedett, gyulladás és daganat vagy daganat gyanúja esetén csak a kórkép pontos tisztázása után döntsünk a felhelyezésről.

Mikor lehet felhelyezni a Mirenat, Levosrtet, Jaydesst?

A felhelyezés időpontja:a menstruáció kezdetétől számított 7 napon belül , lehetőleg nem a legbővebb vérzés idején, hanem a vérzés csökkenésekor. Szülést, vetélést terhesség megszakítást követően 6 hét elteltével.

Mikor kell cserélni az eszközt?

A gyári javaslat 5 év, de amikor a hormontöltet kifogy, és a vérzések kezdenek visszatérni mindenképpen javasolt a csere, hiszen ilyenkor a hatásfok is jelentősen csökken. Elvileg a ciklus bármelyik napján kicserélhető, de technikailag és a fájdalom szempontjából a vérzés alatti időszak a jobb. Sokszor a legjobb megoldás, ha néhány hét vagy hónap pihenés után helyezzük vissza az eszközt.

Javasolt ("kötelező") ellenőrzések.

Ha állandó vérzése, vagy fájdalma van, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, mert ez a rendszer kimozdulását, leesést esetleg méhen kívüli terhességet jelenthet-, igaz ez 10000 esetből 1 alkalommal fordul elő. Ennek jelei: terhességi teszt pozitivitás,  bizonytalan, vagy nagyon erős alhasi fájdalom Illetve a terhesség normál jelei esetleg gyengének érzi magát és vérzik.
A felhelyezés után 3 hónappal majd 12 hónappal egy kontroll javasolt, ekkor ultrahanggal és fizikális vizsgálattal meggyőződünk arról, hogy az eszköz jó helyen van-e, a jelzőszál nem túl hosszú-e, megbeszélhetjük a panaszokat Ezt követően az évenkénti rákszűrés során érdemes a Mirenát ellenőriztetni - ultrahanggal is.

Mikor kell külön vizsgálat?

Ha korábban érezte, majd nem érzi a jelzőszálat. Amennyiben a jelzőszál rövidre lett vágva és első perctől kezdve nem érzi az nem baj. Ilyenkor akkor jelentkezzen vizsgálatra ha: A hurok alsó részét érzi (méhszájban egy kemény, kb. tollbetét vastagságú műanyag jelenik meg, a korábbi horgászzsinór vastagságú jelzőszál helyett. Mindig jelentkezzen nőgyógyászati vizsgálatra ha  úgy gondolja, hogy terhes lehet. Szintén javasolt a vizsgálat, ha erős állandó fájdalma, vagy láza van, esetleg szokatlan hüvelyváladékot tapasztal. Ne feletkezzen meg a rákszűrésről sem!

Előfordulhat, hogy Ön, vagy partnere fájdalmat, vagy kellemetlenséget érez közösülés közben, esetleg a jelzőszál zavaró. Ilyenkor, ha szúr, a jelzőszál, néhány perc alatt rövidebbre lehet vágni. Szintén keresse kezelőorvosát, ha hirtelen változásokat tapasztal a menstruációs ciklusaiban a korábban meglévő Mirena, Jaydess, Levosert mellett: (pl.: a menstruációs ciklusai teljesen abbamaradnak, majd állandó vérzés, vagy fájdalom jelentkezik, esetleg a menstruációs vérzés mennyisége kicsi, vagy megszűnik és ezt követően erős vérzése indul).

Ha Önnek egyéb orvosi problémája van, mint pl. migrénes fejfájások, vagy visszatérő intenzív fejfájások, hirtelen látászavarok, sárgaság, vagy magas vérnyomás betegség, általában e panaszokat a Mirena nem befolyásolja ,de érdemes konzultálni kezelőorvosával.

Tampon használata méhen belüli fogamzásgátló eszköz (hurok, IUD, Mirena Lilly Silver, Lilly Gold, TCU 200, Multiload, Levosert, Donasert, Jaydess) esetében.

A hormontartalmú eszközök esetében tampon használatára gyakorlatilag nem lesz szüksége, A nem hormonális eszközök esetén , a vérzés sokkal bővebb ezért ilyenkor szükség lehet tamponra és betétre is. Ha szükség van tamponra, azt elővigyázattal kell cserélnie, nehogy meghúzza a jelzőszálat és eltávolítsa az eszközt.

Fontos megjegyezni:

A Mirena és a hormonális fogamzásgátló eszközök nem csak fogamzásgátlási céllal alkalmazhatóak: Mivel a méhben fejti ki hatását, lokálisan 1-2 cm-es körzetben,a méh üregében viszonylag nagy koncentrációban van jelen a hormon. Ennek egyéb jótékony hatása is jelentkezik:A készítmény gátolja a miómák, és a polipok a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, azok növekedését lassítja, a méretüket minimális mértékben csökkentheti. A méhnyálkahártya elvékonyodása miatt a változókori vérzészavarokat akadályozza, A méhtest rák (endometrium carcinoma) előfordulási arányát is csökkenti. Tehát a közhiedelemmel ellentétben a progeszteron hormon nem rákkeltő, nem daganatkeltő, hanem éppen ellenkezőleg védelmet nyújthat a méhnyálkahártya megvastagodás (endometrium hyperplazia) ellen, és  ezzel akadályozza a daganat kialakulását.  A daganatos betegeknél, mint terápiásan alkalmaznak progeszteron kezelést a méhnyálkahártya és emlőrákos esetekben.

Mellékhatások

A konzultáció során a pácienseimnek meg szoktam említeni, hogy az egyszerre kifizetendő viszonylag magas alapár mellett néhány apró kellemetlenséggel, ha ritkán is,de mindenképpen számolni kell- ezek közül a legfontosabb az első 3-4 hónapban az esetek 20 %-ban tapasztalt pecsételő vérzés. Nagyon ritkán mellfeszülés és extrém ritkán bőrtünetek is jelentkezhetnek. Ezen panaszok néhány hónap után maguktól rendeződnek. Pozitív mellékhatás a vérzések mennyiségének csökkenése esetleg a vérzések elmaradása!

Hagyományos spirál vagy hormonális eszköz? Előnyök – Hátrányok

A Mirena előnyei a hagyományos spirállal és a tablettával szemben

A Mirena,Jaydess, Levosert, Donasert a hagyományos spirálnál és a tablettánál hatásosabban akadályozza meg a teherbe esést
Bár a Mirena egyszeri beruházás során viszonylag magas árú, (46--50000 Ft) a hagyományos huroknál (4-12 000 Ft) tehát 4-12x magasabb árú. A hagyományos hurok ára kb. 3-9 hónap fogamzásgátlónak (egy havi fogamzásgátló tabletta ára 1500-3000 Ft) felel meg, míg a Mirena ára kb. 15- 24 hónap tabletta árral egyezik meg. Ha az árát összehasonlítjuk a naponta szedett tablettával, akkor kiszámíthatjuk, hogy a Mirena több évre alkalmazva olcsóbb, a betétek és tamponok árát is beszámolva a hagyományos spirálnál is olcsóbb lehet az évek során.

Változókori vérzési rendellenesség, mióma, vastag méhnyálkahártya esetén további jótékony hatása, hogy hormonálisan csökkenti a panaszok gyakoriságát. A méhnyálkahártyát nem engedi megvastagodni, így az elhúzódó, visszatérő vérzészavar és egyúttal a hormonfüggő méhtest rák kialakulása is gátolt bizonyos mértékben(ez csak hormonális eszközökre érvényes előny.) Ugyanakkor, mindenképpen fontos megjegyezni, hogy ha korábban évekig nem volt vérzése és az ismét megjelenik mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, végeztessen hüvelyi ultrahang és nőgyógyászati vizsgálatot, mert a Mirena nem nyújt 100% védelmet a daganatos betegségekkel szemben.

Nem káros az emlőkre, a petefészkekre és nem okoz hízást. Ez elmondható a hagyományos eszközökre is. De nem minden esetben érvényes a tablettára.

A Szent Anna Magánrendelőben Dr. Zatik János rendelkezik a hormonális és hagyományos méhen belüli rendszer (spirál) felhelyezés elméleti és gyakorlati ismereteivel, és az ahhoz szükséges legkorszerűbb egyszer használatos eszközökkel, így szakszerűen és biztonságosan tud Önnek segíteni e fogamzásgátló módszer alkalmazásában. Az eszköz felhelyezésében és műtét illetve altatás nélküli eltávolításában. Amennyiben el akarja távolítani régen a méhben lévő méhen belüli eszközét ( IUD, Spirál, Szál) legyen az hagyományos vagy hormonális eszköz bátran forduljon hozzánk. Fájdalommentes szükség esetén lokális érzéstelenítésben történő felhelyezés és eltávolítás egy konzultáció ideje alatt a modern eszközökkel megoldható. Rendelőnkben az elmúlt években sok száz spirál,(Hurok, Mirena Lilly Gold, TCU) eszköz feltétele és eltávolítása történt meg. Az elmúlt 5 évben altatásra egyetlen esetben sem volt szükség, még a 20 25 éve fent lévő eszközöknél sem. Debrecenben a méhen belüli eszközök felhelyezésében és különösen altatás nélküli eltávolításában a legnagyobb gyakorlattal rendelkezünk!

 

   
 

Lap tetejére