Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Őssejtek

Az öregedés folyamata és a klimakterium, menopauza kapcsolata

A legtöbb páciens a negyvenes évei közepén tapasztalja, hogy ciklusa rendszertelenné válik. Ennek fő oka a petefészkek hormon receptorainak elöregedése, az ösztrogén termelés csökkenése.

A menopauza az utolsó rendes havi vérzést jelenti, melyet egy éven belül nem követ újabb.
A premenopauza az ezt közvetlenül megelőző, a post az azt követő és a peri menopauza a menopauza körüli időszakot takarja. A klimaktérium szó, a nő nemi teljessége és időskora közötti átmenetet jelentő 10-15 évig tartó szakaszt.

A klimaxnak tehát három fázisa van. Az első, az utolsó havi vérzést megelőző szakasz a premenopauza, amelyet a csökkenő ösztrogén és progeszteron (sárgatest hormon) mennyiség, a tüszőrepedés elmaradása és vérzészavarok jellemeznek. A vérzés megváltozása sokszor tartós vérzéskimaradás formájában jelentkezik, amelyet fájdalmas, bő vérzések követhetnek. A szervezet próbál reagálni, kompenzálni az ösztrogéntermelés fokozásával, ez további folyamatokat indít el, kialakulhat az endometriózis, miómák, az ezt kísérő vérzészavar miatt a vérszegénység.

A perimenopauza, az utolsó havi vérzést két évvel megelőző és azt követő két éves időszak. Jellemzője a minimális progeszteron szint és tovább csökkenő ösztrogéntermelés. Ez okozza a változókor legjellemzőbb tüneteit: a hőhullámokat, izzadást, érproblémákat, szorongást és a hangulati ingadozásokat. Érdekes tapasztalat, hogy a hőhullámok azon pácienseket érintik legjobban, akiknél korábba nyoma vagy endometriosis is kialakult.

A posztmenopauza időszakában a progeszteron- és az ösztrogéntermelés jelentősen tovább csökken. Az ösztrogénhiány koszorúér-betegségeket, érelmeszesedést, késői cukorbetegséget, inkontinenciát, csontritkulást, bőrtüneteket okozhat.

Sokféle szinonimát használ a magyar nyelv a menopauzára, mint pl. változókor, menopauza, klimaktérium, klímax (bár ez valójában csak a csúcspontot jelenti ebben a folyamatban), kapuzárás, illetve viccesen banyakór néven is emlegetik. Az öregedés a biológiában, az emberi szervezetben is, mint bármely tárgynál, műszaki eszköznél az életünk során fokozatosan következik be. A szerveink - mozgásszervek, a bőr, az érzékszervek, a keringési és egyéb szervrendszerek - lassan fokozatosan a használat során a korral elöregednek. Ennek az elkerülhetetlen folyamatnak számos befolyásoló tényezője van: genetikai tényezők, környezeti tényezők, táplálkozás, elhízás, életmód, stressz, stressztűrő képesség befolyásolhatják, hogy az ember milyen gyorsan használódik el, milyen gyorsan öregszik.

Ha tudatosak vagyunk és kitartóan figyelünk a részletekre, biztosan lassítani lehet az öregedést, ez azonban sokszor csak az első jelek körül tudatosul bennünk, de még akkor sem késő, ilyenkor is lehet váltani, az életmódra jobban odafigyelni, másképp táplálkozni, de ebben a korban a legtöbb embernek már mindenképpen kezelésre, hormonpótlásra, vagy hormonhatású anyagok segítségére is szükség van. Ettől ne féljünk, de legyünk tájékozottak, beszéljük meg a részleteket szakemberrel. Márai Sándor ezt a folyamatot nagyon érzékletesen és finoman írja le a gyertyák csonkig égnek című művében. A fokozatosságot talán ennél jobban nem is lehet leírni: „Az ember lassan öregszik meg. Először az életkedve az emberekhez és az élethez való kedve, majd a teste öregszik meg.” A pszichés öregedés elkerülhető, de akár mit csinál is megöregszik a teste, a szeme, a lábai a gyomra, de nem egyszerre, „így öregszik az ember részletekben”. Aminek a vége, hogy a testi kopás, öregedés után Márai szerint a lélek öregedése ami ha végül is bekövetkezik, akkor öregszik meg az ember valójában. . Ez a gondolatmenet azt jelenti, hogy a pszichés öregedést az elején el tudjuk kerülni, az, hogy végül is mikor következik be a valódi testi-lelki öregedés, az rajtunk is múlik. Próbáljunk mindent megtenni, hogy ez ne, vagy minél később legyen, ehhez jó pszichés hozzáállásra, életmódra és némi orvosi segítségre van szükség.

Ennek a lassú, hosszú folyamatnak egy egyik pillanatról a másikra bekövetkező felgyorsulása a klimaktérium, vagy menopauza, amely nem más, mint a fizikai öregedés, az idő múlásával bekövetkező kopási tünetek hirtelen felgyorsulása, a hormonális háttér megváltozása miatt. Egyik pillanatról a másikra hirtelen erőteljes jelzés érkezik a szervezetünktől, hogy a folyamat felgyorsult. Ennek az oka orvosilag, biológiailag egyértelmű: a hormonális öregedés, a petefészek öregedése, a petefészek működésének, a petesejt és ezzel együtt az ösztrogén termelésnek a leállása az ösztrogén hormon hiánya hozza magával az összes szerv működésének megváltozását. Logikus gondolat, hogy az orvostudomány itt tud beavatkozni a legegyszerűbben. A legérthetőbb példa a csontritkulás lassú folyamatának a megakadályozása hormonokkal vagy hormon aktiváló anyagokkal. Ha erre időben gondolunk, akkor sohasem következik be a csontritkulás és annak visszafordíthatatlan fájdalmas, az életet drámaian megváltoztató következményei. Gondoljunk erre, amíg nem késő.

Gyakorló orvosként tapasztalom, hogy a páciensek sokszor mondják „Elviselem, tűröm a hőhullámokat, az izzadást az alvászavart” Ez a reakció elgondolkoztató, és tudatlanságra utal, mert miközben a nagyon kellemetlen és az életet megkeserítő hőhullámokat a páciens elviseli, tűri, a háttérben játszódó folyamatoknak nagyon káros ,sokszor tragikus következményei lesznek. Ne feledjük, a hőhullám csak egy jelzés a szervezettől, ennek elviselése még hősies, női erőt példázó dolog is lehetne, azonban ez a tünet, jelzés nem minden, a csontok leépülése, az erek meszesedése, a húgyúti panaszok már nem csak „valahogy átvészelem, elviselem” megoldást igényel, hanem komoly következményei vannak. Ez nem csak egy” hálóing csere, zuhanyzás” megoldást igényel.

Az ok tehát egyértelmű, a kezelés lehetősége a kezünkben van. Ugyanakkor érthetetlen módon és talán a média felületes információinak hatása, és téves információi miatt az emberek miközben évszázadok óta keresik a fiatalság elixírjét, az egyértelmű ok ismeretében is ellenérzéssel állnak a fiatalság megőrzést elősegítő, az öregedést lassító kezelésekhez, módszerekhez. Pedig számos lehetőség van, amivel ha élünk és nem visszaélünk, mint sok mindennel az életben, sokkal jobb lesz az életünk. A menopauza folyamata orvosilag nagyon egyszerűen leírható, a kezelése teljesen egyértelmű, mégis sokan inkább a tünetek elviselését választják. Kibírom, elviselem, túlélem, mondják a betegek.

Az, hogy miért alakult ki ez a „hormon ellenes hangulat”, egy nagyon komplex dolog, ennek részletes kifejtésére itt nincs hely, de az okokat, hogy vannak bűvös negatív (rossz) dolgok és bűvös pozitív jó dolgok (lézer, bio) az emberek gondolatmentében az egy kialakult beidegződés. A hormonok sajnos a negatív dolgok közé tartozik, anélkül, hogy a legtöbb ember tudná, hogy mit is jelent ez az összefoglaló név. Anélkül, hogy a dózisokkal a valódi hatásokkal és mellékhatásokkal tisztában lennének ez első reakció a páciensek részéről egy azonnali negatív elutasítás. Pedig a hormonok közé tartozik pl. az inzulin vagy a thyroxin (pajzsmirigy hormon) aminek hiányában néhány órán,napon belül meghalnánk, ennek a hormonpótlása mindenkinek természetes, a cukorbetegek nem mondhatják, „Csak hormont ne!” Mert órákon belül kómába esnek és meghalnak. Az ösztrogénékre ez nem igaz, itt a hatás sokkal lassabb. Ennek hormon ellenes hangulatnak az oka talán a nehéz atléták dopping visszaélései a hormonokkal, vagy a szépség, fiatalság érdekében alkalmazott túlzásokban keresendő. Egy 30 éve lezajlott média kampányt szoktak emlegetni, amiben a felületes újságírók, olyan hangulatot alakítottak ki, amely a mai napig óriási károkat okoz. Mindenesetre, míg a páciensek jó része a bűvös pozitív szavaktól, mint a lézer, a bio stb. kezelések jó érzéssel van a hormon kifejezés kifejezetten negatív. Véleményem szerint mindkét csoportot a helyére kell tenni, a bűvös jó dolgokat (lézer,bio..) és a bűvös rossz dolgokat (hormonok) megfelelően alkalmazva javunkra fordíthatjuk, a túlzások elkerülése a lényeg.

Hogy is következik be a menopauzával járó életminőségi hanyatlás?
Az első figyelmeztető jelek a pszichés és memória tünetek, az alvásban és a gondolkozásban bekövetkező változások- a hisztéria kifejezés a hysteros (a méh görög nevéből származik), ez már a várható menstruáció környéki feszültséget is takarja, amelynek kiteljesedése a menopauzalis időkben következik be. Mint ahogy Márai írta, nem egyszerre és gyorsan, hanem lassan fokozatosan, szinte észrevétlenül következik be. A hormonszintek ingadozásának megfelelően dőnként visszaszorul, majd ismét jelentkezik, de az iránya egyértelmű.

A menopauza alaptünetei

Az első csoport a pszichés változásokkal, tünetekkel függ össze: hőhullámok izzadásroham, borzongás, hidegrázás, zsibbadás, bizsergető érzés, álmatlanság, alvászavarok, alváshiány, ami miatt csökkenhet a teljesítőképesség, ingerültség, túlérzékenység, gyors hangulatváltozások, depressziós hangulat, fejfájás, idegesség, türelmetlenség, szédülés, emlékezet-kimaradás, csökkenő teljesítmény,a nemi érdeklődés és aktivitás csökkenése, a libidó csökkenése. A menopauzával együtt törvényszerűen bekövetkezik a szexuális élet hanyatlása, ennek a mértéke és formája befolyásolható, kezelhető, lassítható, javítható. Ne nyugodjon bele, alkalmazzon kezeléseket. Az emberi kapcsolatokhoz a szexualitás hozzá tartozik. Az okok egyértelműek, a hormonális változások.

Miért marad el a változókorban a tüszőrepedés? Mert a petefészek sejtjei nem reagálnak a sárgatest-serkentő hormonra, így ösztrogén hiány alakul ki és ez okozza a menopauza összes többi következményét.

A lelki pszichés tünetek után következnek a szervi tünetek. A nemi szervekre vonatkozóan: hüvely és a nemi részek sorvadása, szárazsága, szűkülete, a fájdalmas szex.

Az egész szervezetre vonatkozó testi tünetek, nagyon széles körűek, szinte minden szervrendszert érintenek. A külsőre vonatkozó változások szembetűnőek, bőrszárazság, a haj és bőr öregedése, sorvadása, ráncosodás, őszülés, pigmentáció megváltozása. A mozgásszervek tünetei, aminek a legfontosabb és legkevésbé látványos része a csontritkulás, nagyon lassú észrevehetetlen, de nagyon fontos és megelőzendő folyamat. Ennek a folyamatnak a látható része az izom-, ízületi változások és csontfájdalmak. A menopauzában az ösztrogénhiány hatására a csonttömeg-vesztés felgyorsul. Ennek a jelentősége óriási, de ezt csak az tudja és érzi át, akinek a környezetében van olyan ember, akinek ez a súlyos betegsége van. A csigolyák összeroppanása ennek az egyik utolsó része, amit meg lehet előzni, de meggyógyítani gyakorlatilag nem. Visszafordítani lehetetlen.

A következő nagy csoport a vizeleti panaszok, a vizelettartási nehézségek, az incontinencia, a gyakori vizelési inger, a vizelési szokások megváltozása-, amely összefügg a húgy és ivarszervek sorvadásával. Viszketéssel és kellemetlen szaggal társulhat.

A pácienseket a konzultációk során csak azzal tudom "biztatni", hogy ha nem tesz ellene, sajnos lesz rosszabb is. A lesz rosszabb kifejezés teljesen biztosan leírja a folyamatot, ennek a folyamatnak a lassítására, javítására számos lehetőség adódik. A rendelőnkben is rendelkezésre állnak a komplex kezelési és kivizsgálási lehetőségek, abból a célból, hogy ez a folyamat lelassuljon, megálljon, hogy az életminőség javuljon, ne kelljen elviselni a kellemetlen tüneteket.

Hogyan kezeljük a menopausalis tüneteket? Mit tegyünk, hogy az öregedésünk sebessége lassuljon? Hogyan maradjunk fiatalosak, fiatalok? Ezek, azok a kérdések, amelyek a menopausa, klimax kori kezelések kapcsán merülnek fel.

A menopauza kezelése

A kezelés három főcsoportra osztható

1: életmód, táplálkozás, mozgás
2: étrendkiegészitők, vitaminok és nem hormonpótló kezelések
3: valódi hormonkezelés

Mit tegyünk? Az első pont mindenki számára teljesen egyértelmű. A rendseres tudatos, kitartó testmozgás, ami egy szemléletet is takar elengedhetetlenül fontos: Minden nap szakítsunk időt tudatosan a mozgásra, utánozzuk a japánokat, akik a piros lámpánál várakozva tornáznak, ahol a játszóterek tele vannak idős emberekkel, akik gimnasztikai gyakorlatokat végeznek. Járjunk gyalog, kerékpárral, ne használjuk a liftet, kiránduljunk, sétáltassunk kutyát, gyűjtsünk gombát- ez mind, mind javítja a mozgás mennyiséget. Állítsunk be a telefonunkon applikációkat, ami inspirálja az embert a több tudatos mozgásra. A táplálkozásunk során törekedjünk az egészséges összetevőkre, rostos vitamindús, szénhidrát és zsírszegény ételekre, csökkentett kalória bevitelre. Használjunk apró trükköket, kisebb tányért, kisebb poharat, lassabb evést. Igyunk minden étkezés előtt két pohár vizet. Az elhízás megelőzése, fittség megőrzése tehát alapvetően fontos, első lépésként mindenkinek ajánlatos. A kiegyensúlyozott átgondolt étrend, bő kalcium bevitel, D vitamin tartalmú ételek fogyasztása. Fontos a kalória bevitel csökkentése a rost dús táplálkozás, gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek fogyasztása. Különösen vérszegénység esetén (anaemia) magasabb vas bevitel és fehérje dús ételek segítenek. Különböző gombafélék, máj, hüvelyesek, bab, lencse, borsó, C-vitamin tartalmú gyümölcsök fontosak.

A következő teendők a vitaminok, elsősorban a D vitamin, kalcium, a táplálékban lévő vitaminok tudatos megválasztásán túli mesterséges pótlása. és vitaminkészítmények , alkalmazása. , D-vitamin kalcium ,magnézium tablettás bevitele elkerülhetetlen. A mai meber sajnos zárt helyeken, irodákban,plázákban és nem erdőben szabadban napfényes helyen éli az életét. Napfénnyel alig találkozik. Ebbe a csoportba tartoznak a gyógynövények, amelyenek a szerepét és hatását nem szabad eltúlozni, de kiegészítésként mindenképpen alkalmazhatjuk, ugyanakkor valódi súlyos tünetek, panaszok esetén ezek a készítmények biztosan nem elegendőek, és nem elég hatásosak, különösen nem a csontritkulás és az érelmeszesedés területén.. Sajnos a cégek üzleti érdekei miatt sokszor eltúlzott nem valós reklámmal találkozunk, mivel a probléma nagyon széles körű, rengeteg készítménnyel próbálkoznak, sokszor hátborzongató butaságokat hall az ember amikor ezeket reklámozzák. Legyünk józanok, értékeljük a helyén a dolgokat. Sohasem szabad egyenértékűnek tekinteni a klinikailag tesztelt, vizsgált, hatósági előírások után forgalomba hozott gyógyszereket az étrend kiegészítőkkel, ez két teljesen különbözően ellenőrzött csoport. Az étrend kiegészítők piaca széleskörű, és szélhámosságra is módot ad, valódi klinikai vizsgálatok, ellenőrzött etikai és hatósági vizsgálatok e készítményeknél sohasem történnek, ennek megfelelően a hatásuk is kérdéses. Ezt mindig tartsuk szem előtt.
A menopauza valódi kezelése és a tünetek szövődmények, az öregedési folyamat megelőzése mindig szakember, ezzel foglalkozó orvos utasításai alapján gyógyszerekkel, (klinikai vizsgálatokon átesett készítményekkel) történjen. Mivel gyógyszereket tilos reklámozni, ellentétben az ellenőrizetlen nem valós adatokat alkalmazó étrend kiegészítőkkel, ez nehezebben jut el a páciensekhez. Nagyon óvatosan szabad ebben a kérdésben cselekedni. Sokszor emiatt nem jut el a páciensekhez néhány olyan lehetőség, készítmény, amely a problémát gyorsan hatásosan megoldaná és a téves média információk és üzleti érdekek miatt a páciensek nem is tudnak az egyszerű megoldás lehetőségéről. .

A leghatásosabb kezelés a menopauzális tünetekben természetesen a gyógyszeres kezelés, a hormonpótlás vagy hormon hatású anyagok alkalmazása. Ettől nem kell félni, mint mindent az életben a helyén kell kezelni. A legbutább dolog, ha a kezünkben van a megoldás, és tudatlanság vagy téves információk miatt nem élünk vele. Nem szabad persze visszaélni sem a lehetőségekkel, és bízzuk a szakemberekre ennek a megoldását. Természetesen a hormonpótlás vagy a hormonhatású gyógyszerek mellett a kiegészitő lehatőségeket is alkalmazzunk, az eredmény akkor a legjobb, ha mindezeket komplexen , együtt alkalmazzuk.

A gyógyszeres kezelés mellett a testmozgás, a diéta, a zöldségek, gyümölcsök,a dió és az olajos magvak E-vitamin és kalciumbevitel, az olajos halak omega-3 zsírsav mind javítja, csökkenti a szívinfarktus veszélyét a menopausalis tüneteket és a hőhullámok gyakoriságát. A szója és a lenmag rendkívül gazdag természetes ösztrogénban, a hüvelyesek szintén segítenek. A gabonafélék nagy mennyiségű cinket és magnéziumot tartalmaznak, a tejtermékek pedig magas vitamin- és vastartalmuk miatt hatásosak. Tehát az étrendünkbe építsük be a babféléket, gabonaféléket, zöldség- és gyümölcsféléket (szójabab, búza, len, napraforgó, körte, vöröshagyma, dió, méhpempő) A helyes táplálkozás mellett rendszeres mozgással tehetünk legtöbbet a menopauza tüneteinek enyhítéséért. Az úszás, a kocogás, a biciklizés legyen mindennapjaink szerves része, az intimtorna is fontos.

Számos receptköteles, gyógyszerkészítmény is rendelkezésünkre áll, nagyon széles hatásspektrummal, a hüvelyszárazság hormonális és nem hormonális kezelésétől a hőhullámok, izzadás alvászavar megszüntetésén át a bőr, a haj és a csontok , fiatalságának, rugalmasságának megőrzésén keresztül a vizeleti panaszokig szinte minden tünet lassítható, javítható, megoldható. De ne feledkezzünk el a lassú alattomos érelmeszesedésről és a csontritkulásról sem, ami a legfontosabb lenne, bár szinte semmit nem érzünk a tragikus véghez vezető tünetekből, amikor hirtelen nagyon komoly tünetek, panaszok, életet veszélyeztető állappot alakul ki. Ezt nem szabad megvárni, meg kell akadályozni.

A gyógyszeres, receptköteles orvos által rendelhető készítmények lehetőségeiről, komplex kivizsgálásai és kezelési módszerekről kérjen konzultációt rendelőnkben, számos forradalmi újdonság áll rendelkezésre, hiszen a nyugati társadalmak elöregedése miatt ez a terület a kutatások központjában áll és a Szent Anna Rendelő ebben szerepet kapott.

 

   
 

Lap tetejére