Bakteriális vaginózis - Dr. Zatik János Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 














Fees



Kövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Bakteriális vaginózis

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginosis a hüvely leggyakoribb „álgyulladásos” betegsége, amely a hüvelyváladék baktérium összetételének megváltozása miatt jön létre. A tejsavbaktériumok (lactobacillusok) helyét jellegzetes, vegyes,  Gardnerella vaginalisból, mycoplasma hominisból álló baktériumflóra foglalja el. A kórképhez gyulladásos jelenségek alap állapotban nem feltétlenül társulnak, de sokszor tapasztalunk egyéb specifikus baktreiális vagy gombás fertőzéseket, amelyeknek a létrejöttét szintén elősegíti a lactobacillusok számának csökkenése

Gyakoriság

A bakteriális vaginosis a hüvely egyik leggyakoribb betegsége, a hüvelyi panaszokkal bíró páciensek 40-50%-át illetjük ezzel a diagnózissal, állapotosoknál akár 45-50%-os gyakoriságot találtak.

A bakteriális vaginózis okai

A bakteriális vaginosis a hüvely tejsavbaktérium-flóra (védő, jó baktériumok, lactobacillusok) eltűnésével járó elváltozása, melynek során a tejsavbaktériumok helyét anaerob baktériumokból álló baktériumflóra veszi át, egyéb kórokozó általában nem mutatható ki és általában nincsenek gyulladásos tünetek, a leggyakoribb kóros, vagy rossz baktériumok: Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, de a kórkép együtt járhat Chlamydia vagy trichomonas fertőzéssel is

Bakteriális vaginózisra hajlamosító tényezők
A bakteriális hüvelyi gyulladások kialakulásában fontos szerepet játszik a hüvely önszabályzó rendszerében bekövetkező egyensúlyzavar. Mi okozhatja az egyensúly megbomlását?

  • Gyakori szex, fokozott szexuális aktivitás Új vagy párhuzamos szexuális kapcsolat, új partner, gyakori partnercsere (legfőbb okok).
  • Rossz higiénia, szociális körülmények, táplálkozási és tisztálkodási szokások. Szőrtelenítés, irrigálás, nem megfelelő öltözködés, tanga!
  • Dohányzás, drog, alkoholfogyasztás,
  • Antibiotikumos kezelés más betegséggel kapcsolatban- szinte mindig kiváltja. Torokgyulladás, légúti gyulladás kezelése után jelentkezik.
  • Hüvely kezelések és irrigálás állandó túlzott alkalmazása, higieniai eszközök, szerek gyakori használata, szőrtelenítés.
  • Belgyógyászati az immunrendszert legyengítő betegségek, daganatkezelés, cukorbetegség, hormonális változások, elhízás, vashiány, vérszegénység, anémia.
  • Stressz, feszültség.
  • Hormonális fogamzásgátlók egyes fajtái.
  • Terhesség
  • A hüvely kémhatásának (pH) lúgos irányba való eltolódása, a tejsavbaktériumok (lactobacillus) számának csökkenése Minden olyan tényező, esemény, mely a hüvely pH megváltozását, és a tejsavbaktérium törzsek pusztulását eredményezi.

Alaptünetek

Bő zavaró, kellemetlen szagú folyás, emelkedett pH értékkel (pH  4,7 fölötti). Különösen szexuális aktus után jelentkezik a megnövekedett váladék! A külső nemi szervekre kiterjedő állandó nedvességérzés

Társuló tünetek

Másodlagos fertőzések, gombás fertőzés, candidiázis kialakulása, viszketés. a nemi részek duzzanata, fájdalmas kipirosodása, közösülési fájdalom, fájdalmas vizelés. Égő érzés a hüvelyben a hüvelyhám sérülései, hüvelyszárazság.

A diagnózis felállítása.

A tünetek, panaszok pontos kikérdezése.

Hüvelykenet mikroszkópos vizsgálata: natív vagy festett kenetben. Fontos a kulcssejtek („clue cells”) jelenléte, anaerob baktériumok tömege által körülvett laphámsejteket látunk Bakteriális vaginozisnál a kulcssejtek aránya minimum 20%. A Döderlein flóra- a hüvely lactobacillus védőbaktériumok mennyisége csökkent vagy teljesen hiányzik.

Vaginozis


Hüvelyi pH mérése

A hüvelyi pH lúgos irányba való eltolódása kimutatható.  A normál hüvely pH: 3,8-4,2, BV esetén a pH érték 5,0-7,0. A gyulladás mellett számos tényező lúgos irányba tolhatja el a pH-t (szex, spermiumok, vérzés, irrigálás). Ezeket a tényezőket vegyük figyelembe. A cervixnyák pH-ja szintén 7,0 körüli érték, ezért a mintavételt, a külső méhszájat és a nyákot elkerülve, a hüvelyboltozatból végezzük.
Amin-teszt gyors és egyszerűen kivitelezhető módszer: tárgylemezen a hüvelyváladékhoz 1-2 csepp 10%-os KOH-oldatot keverünk, amelynek hatására pozitív esetben a kellemetlen szag érezhetővé, illetve intenzívebbé válik.

H2O2 (buborék vagy „bubble”)-teszt: Tárgylemezen gyulladásra utaló fehérvérsejtek jelenléte esetén 3%-os H2O2 hozzáadására pezsgés észlelhető
 
Tenyésztés

Bakteriológia  tenyésztéses vizsgálatoknak, annak ellenére, hogy páciensek gyakran kérik, illetve panaszkodnak, hogy az orvos kollegák „még egy tenyésztést sem végeztek” a bakteriológiai vizsgálatoknak a BV diagnosztikájában nincs gyakorlati jelentőségük. A BV organizmusok tenyésztése rendkívül kényes, időigényes és költséges munka. Tekintettel arra, hogy ezek a baktériumok lényegében a normál hüvelyflóra természetes részei, így kimutatásuk nem diagnosztikus értékű, jelenlétük semmit nem bizonyít. A hüvelyből történő leoltások eredményeképpen általában az aerob bőr- és bélbaktériumok kerülnek kimutatásra (Streptococcusok, E. coli), amelyek ugyancsak a normál flóra tagjai, és nem játszanak szerepet a BV kialakulásában. A tenyésztési lelet birtokában azonban többnyire célzott antibiotikum kezelés történik, amely nem csak felesleges és költséges, de rendkívül veszélyes is, általában tovább ront a helyzeten.

Célzott vizsgálat gyorstesztekkel: számos terhességi gyorsteszthez hasonló lehetőség van, de manapság mindegyik nagyon drága a beszerzési ára 6-10 000 Ft ilyenek például pH- és amintesztkártya (Fem Exam), Affirm-teszt (félautomata DNS hibridizációs próba, BV (bakteriális, vaginosis) kék teszt (BV blue test)

Gram-festés

A BV diagnosztikájában sokat segít, de hátránya, hogy azonnali, a vizsgálóasztal melletti diagnózist nem tesz lehetővé. Ezt a módszert klinikai komplex vizsgálatok részeként alkalmazzuk. A baktériumok morfológiája alapján objektívebb megítélés válik lehetővé amellett, hogy a kulcssejtek is felismerhetők.

PCR-vizsgálatok

A baktériumok azonosítása DNS-szerkezetük alapján, a vizsgálat és a konzultáció alapján szoktuk meghatározni ennek szükségességét és az adott kórokozó kiválasztását a bőség zavarával küzdünk, és sokszor semmilyen terápiás következménye nincs a drága vizsgálatnak.
A bakteriális vaginózis diagnosztikájában a Szent Anna Rendelőben Dr. Zatik János az úgynevezett Amstell kritériumok és évtizedes tapasztalata alapján állítja fel a diagnózist, ez alapján a terápiás tervet.

Amstel ismérvek lényege

Négy alaptünetet keressük:

1: A folyás jelege: Bő, egynemű, fehéres tej vagy krémszerű, nem gyulladásos, a hüvelyfalhoz szívósan tapadó hüvelyváladék. A folyás mennyiségét, formáját, szagát a vizsgáló orvos állapítja meg a beteg panaszainak messzemenő figyelembe vételével

2: Szag: Különösen fontos a beteg véleménye a hüvelyváladék szagára vonatkozóan a páciensek szinte mindig megemlítik: Kellemetlen, csípős, ammóniaszerű szag (bomló halszag); ami felerősödik, ha a hüvelyváladékhoz 1-2 csepp 10%-os KOH-ot adunk (Amin teszt) Ezt természetesen az orvos végzi el a mintavétel során.

3: A hüvelyváladék pH-értéke: >4,5. Az orvos méri meg.

4: Gyors kenetvétel során az úgynevezett kulcssejteket keressük, amelyek (Clue cells) több mint 20 %-ban  vannak jelen a hüvelykenetben bakteriális vaginozisnál.  Az orvos vizsgálja mikroszkóppal.

A betegség kórisméje akkor állítható fel, ha a négy Amstel ismérv közül három jelen van, a gyakorlatban azonban két ismérv pozitivitása is elegendő. Különösen fontosak a kulcssejtek jelenléte.

A Bakteriális vaginosis szövődményei

Vaginozis

Koraszülés

Szülés utáni fertőzések

Szexuális problémák, szexuális fájdalmak

STD fertőzések társulás (Candida, Chlamydia, Trichomonas, Gonorrhea, HPV, Herpes).

A hüvelygyulladások kialakulása:
A két leggyakoribb forma a Candidiasis, viszkető túrós fehér váladékkal járó gombás fertőzés. Illetve a  Trichomonas fertőzés, amely bő habos zöldes bűzös, halszagú folyással és égő csípő érzéssel jár. Ha valamilyen speciális fertőzés is kialakult (A bakteriális vaginózis nem az) azt a vizsgálati lelet alapján, célozottan kezeljük. Ilyen a már említett Candidiázis, gombás fertőzés, és a Trichomonas fertőzés. Különböző vírusos fertőzések HPV, Condyloma, Herpes, Chlamydia, vagy a klasszikus nemi betegségek ( STD Sexual transmitted disease) Szifilisz (Treponema) Kankó, Tripper, Gonorrhea. Ezen speciális kórképeknek felismerése a tünetek, a vizsgálati lelet és a tesztek alapján történik.

Meddőség

Kismedencei gyulladás kialakulása

Krónikus kismedencei fájdalom.

 A bakteriális vaginózis kezelése

Forduljon szakemberhez! Óvva intek minden páciensemet a túldiagnosztizálástól és túlkezeléstől, manapság ez a legnagyobb gond, mindent gyorsan és kicsomagolva szeretünk megkapni. Óvakodjuk a fölösleges vizsgálatoktól, különösen az olyanoktól, amelyek drágák és a terápiát nem befolyásolják. Óvakodjunk a folyamatos, ismételt erős antibiotikumos kezeléstől! Sokszor látjuk, hogy ha antibiotikumokat nem használna a páciens, akkor néhány hét alatt, lassan fokozatosan megoldódna a gondja, csupán enyhébb kezeléssel. A folyamatos antibiotikus kezelés, újabb és néha elviselhetetlen panaszokat és állapotot okozhat. Az alapelv: Türelem, nyugodt kezelés. Azt is mondhatnám, hagyjuk békén a hüvelyt.

A kezelés lépései:

1:Alapos körültekintő vizsgálat, a diagnózis felállítása.

Ezt bízzuk a szakemberekre, de ha foglalkoztatja valamilyen kérdés ezzel kapcsolatban, akkor azt konzultáció során említse meg, inkább kérjen egy vizsgálatot célzottan, ha úgy érzi, hogy arra szükség van, mert a páciens lelki békéje és hite is a gyógyulás része. Ha kételyei maradnak, az a megoldást hátráltatja.
Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva, pl. klinikai vizsgálatok, egyes gyógyszerek pontos hatásának megismerése és elemzése is a célunk további speciális vizsgálatokra van lehetőség és szüksége. Ezeket mindig az orvos határozza meg, ilyen alapvizsgálat a Gram festés alapján történő Nugent-pontrendszer alkalmazása. Ezt a vizsgálatot szükség esetén szintén el tudjuk végezni, de inkább csak klinikai vizsgálatokban alkalmazzuk, ugyanakkor nagyon sokat tanulunk belőle és sok tapasztalatot szerzünk vele, pontosítani tudjuk a diagnózist.

2:A hajlamosító tényezők felismerése és azok megszüntetése.

3:Életmódbeli, higiéniás tanácsok, módszerek.

4:A partner és a páciens egyidejű komplex gyógyszeres kezelése. Metronidazollal és a clindamycinnel érhetők el a legjobb eredmények. A metronidazol előnye a széles spektrumú antibiotikumokkal szemben, hogy nem károsítja a Döderlein-baktériumokat, így kezelés után a normál hüvelyflóra egyensúlya gyorsan helyre áll. A clindamycin jóval, szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, az anaerobok mellett a további BV organizmusokra (Gardnerella vaginalis, Mobiluncus sp., Mycoplasma hominis), sőt a Gram-pozitív aerob baktériumokra és a Chlamydia trachomatisra is hatásos.

5:A normál baktériumflóra lassú, de kitartó visszaállítása, a lactobacillusok visszatelepítése a hüvelybe lépésről lépésre. Az ökoterápia alapvető célja a fiziológiás hüvelyi miliő fenntartása illetve helyreállítása. Erre használatosak „Döderlein preparátumok”, amelyek liofilizált tejsavbaktériumokat tartalmazó hüvelykúpok formájában kaphatóak a kereskedelemben. A készítményben lévő lactobacillusok fenntartják a normálflóra egyensúlyát, fokozzák a hüvely aciditását és javítják annak öntisztulását. Hasonló célzattal alkalmazzák borsavas és laktát tartalmú kúpokat. A lactobacillusokat tartalmazó joghurt és aludttej a szakemberek többségének véleménye szerint nem alkalmasak a bakteriumflora helyreállítására, így azok használatát nem javasolják. Ennek az oka, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható joghurtok H202-t nem termelő, előkezelt lactobacillus törzseket és patogén baktériumokat tartalmaznak.

6: És a legfontosabb, hosszas türelem, kitartás, nyugalom, a kapkodás és a különböző módszerek, partnerek váltogatásának kerülése.
Amennyiben a saját kezelése során nem ismeri fel az itt leírt alapelveket, ezt a logikát és panaszai nem oldódnak meg, akkor forduljon másik szakemberhez. Az alapkezelés után fenntartó kezelés javasolt, mert hosszabb távon mintegy 50%-ra tehető a recidíva gyakorisága, ugyanis a kiváltó ok többnyire a kezelés után is fennmarad. A partnerkezelés minden esetben fontos a visszatérés megakadályozására, emellett tartósan, de csak heti – kétheti gyakorisággal az általunk javasolt készítményt használja!

A bakteriális vaginózis elkülönítése a gyakori hüvelyi fertőzésektől!

VULVOVAGINALIS CANDIDIASIS- (Candida fertőzés, a hüvely gombás fertőzése)

A candidiasis (VVC) a második leggyakoribb hüvelyi fertőzés. A normál flóra részének tekinthető gombák akkor válnak patogénné, ha nagy számban elszaporodnak. Panaszt akkor okoznak, ha arányuk felszaporodik, és a normál lactobacillus védőflóra nem működik rendesen! Az elszaporodásuk akkor is kifejezett, ha valamilyen immunbetegség, daganatos betegség alakul ki. Sugárkezelés, kemoterápia esetén szinte mindig jelentkeznek a tünetek. Antibiotikus kezelés esetén normál védőflóra károsodása miatt, cukorbetegségben pedig a gombák táplálásában fontos szénhidrátok, cukor felszaporodása miatt nő meg az arányuk! Az okok között szerepelnek a hormonális okok, nem megfelelő ruházat is. A Candida fertőzés tünetei hüvelyre és a külső nem i részekre kiterjedő, gyakran kínzó, égő, viszkető érzés, a folyás, vizelési panaszok, viszkető érzés a húgycső körül és szexuális fájdalmak. Az objektív tünetek a hüvely és a kis és nagyajkak gyulladása, a szürkésfehér, túrós időnként kenőcsszerű szagtalan váladék, jellemző a gát a vulva bőrének berepedezése, apró,, sérülések repedések jelentkeznek!

Diagnosztika: a pH normál (4 körüli érték), mikroszkópos kenetben gombafonalak láthatóak, gyors teszttel a Candida kimutatható, a gyakorlott szakembernek a felismerés nem okoz gondot.

Vaginozis

Megelőzés

Kerüljük a szénhidrátban dús élelmiszerek túlzott fogyasztását
Ne hordjunk műszálas alsóneműt
Megfelelő intim higiénia: nem javasolt, a teljes szőrtelenítés, az illatosított szappanok, fürdőadalékok használata, mert károsíthatják a bőr savas védőköpenyét, mely rendes körülmények között megvéd a kórokozóktól, gombáktól is. Kerülendők az intim spray-k, a dezodorált, illatosított intimbetétek, a túlzásba vitt higiénia is káros. A különféle parfümadalékok, valamint a túl gyakori vagy túl intenzív mosdás, fürdés, hüvelyöblítés egyaránt megzavarhatja a hüvely nyálkahártyájának védekező mechanizmusát.

Kezelés

Lokálisan nagyszámú kúp, krém, kenőcs segítségével történik például: Canesten, Pevaryl, Gyno-Pevaryl, Gynoxin, Batrafen, Pimafucin krémek kúpok közül választhat a kezelőorvos a vizsgálat alapján. Rózsamézzel, borax glicerinnel otthoni kezelést is el lehet kezdeni. Szájon át: Fluconazol, Diflucan, Fluconer, Mycosyst gyno alkalmazható, a kezelést kötelezően előzze meg orvosi vizsgálat a kezelést, mert az orvos láthatja a fertőzés meglétét és súlyosságát is. A partnert is mindig kezelni kell. Terhesség esetén csak lokális kezelést alkalmazunk. A fenntartó visszatérő fertőzést megakadályozó utókezelés a Szent Anna Rendelőben része a protokollnak. Amennyiben valaki antibiotikumos kezelést kap más betegségre, mindig gondolni kell a hüvelyflóra megvédésére, valamilyen lactobacillus tartalmú hüvelykúppal!

Vaginozis

Trichomonas fertőzés

A Trichomonas vaginalis okozta infekció napjainkban is egyike a leggyakoribb szexuális betegségeknek (STD) a kórokozó parazita a trichomonas vaginalis. Szinte kizárólag nemi érintkezés útján terjed. A nemileg aktív női populációban a hordozók aránya 10-40%-ig váltakozhat, tünetek, panaszok csupán az esetek felében jelentkeznek. A nem nemi úton történő terjedés (WC, fürdő) elméletileg nem kizárt, a gyakorlatban azonban alig valószínű. A trichomoniasis gyakran társul más STI (STD) -vel (gonorrhoea, Chlamydia). Nőkben elsősorban a hüvelyben, az ectocervix­ben, az urethrában és a hólyagban, valamint a Skene- és a Bartholini-járatokban mutatható ki a parazita

Vaginozis


DIAGNOZIS

Klinikai kép: A sárgászöldes, híg, habos, émelyítő szagú bőséges folyáshoz égető, viszkető érzés társul a hüvelyben és a külső nemi szerveken. A portio felszíne és a hüvelyhám lobos, a jellegzetes pontszerű bevérzéseket tartalmaz (kolpitis granularis – „strawberry cervix”). Kialakulhatnak húgyúti infekció, cystitis és vizelési valamint szexuális panaszok.

A hüvelyváladék pH-ja 4,5 felett van.
H2O2-teszt: Pozitív.
Natív készítményből (fiziológiás konyha­só) egyszerű fénymikroszkóppal 50–75%-os, fáziskontraszt-mikroszkóppal közel 80%-os biztonsággal igazolható a kórokozó.
Az újabb modern technikák (ELISA, PCR) a trichomonas antigének, illetve nukleinsavak kimutatásán alapulnak.

Terápia

Három alapvető szabályt kell szem előtt tartani:
Metronidazol antibiotikus kezelés Mivel a kórokozó nem csak a hüvelyben van jelen, a kezelést lehetőleg szisztémásan kell végezni.
Az egyidejű partnerkezelés kötelező.
A kezelést akkor is célszerű elvégezni, ha tünetek nincsenek, és a kórokozó csak mellékleletként kerül felismerésre (vizeletüledék, PAP- kenet).


   
 

Lap tetejére