Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Bartholini mirigy

English
 

Bartholini mirigy ciszta, tályog, Bartholini mirigy gyulladás -
egy fájdalmas, talán a legfájdalmasabb nőgyógyászati betegség

 

A statisztikák szerint elég gyakori, a női populáció 3-4 % -nál jelentkezik, leggyakrabban 20-29 éves kor között. A hüvelybemenet két oldalán, a szexuális élet során a nedvesedést, váladékot biztosító Bartholini-mirigyek a kisajkak és hüvelybement között találhatóak. Nemi izgalom esetén jutnak szerephez a nagyajkak alsó harmadában elhelyezkedő mirigyek, melyek normál esetben a hüvelybemenet nedvessé tételéért felelősek. Ha kivezető csövük eldugul vagy kórokozók halmozódnak fel bennük, a mirigyek begyulladnak. A mirigyek kivezető csöve a hüvelybemenetbe nyílik, ha ez a cső elzáródik és a termelődő mirigyváladék nem tud kiürülni, akkor lassan felgyülemlik, és a mirigy falát kitágítva kialakul a Bartholini mirigy ciszta. A beteg ilyenkor megkeresi nőgyógyászát aki már vizsgálat nélkül is sejti a diagnózist a páciens első mondata alapján: „A nagyajkamon egyik napról a másikra, egy dió nagyságú csomót fedeztem fel.”

Bartholini mirigy ciszta

 

Különösen intenzív szexuális élet után - a mirigykivezető csövek sérülése, gyulladása vagy egyéb okból történő szűkülete illetve a bővebb termelődés miatt a váladék felhalmozódik és először cseresznye, majd dió nagyságú duzzanatot tapint a páciens, amely nem fájdalmas, feszes, rugalmas falu és általában növekedést mutat, ritkán spontán kiürül, eltűnik. Időnként diónyi vagy almányi duzzanatot-daganatot, lehet tapintani a hüvelybemenetben, a hüvelyfal és a nagyajkak felé terjedően. A páciensek megijednek, daganatos elváltozásnak vélik. Panaszokat nem mindig okoz, a kisebb méretűeket nőgyógyászati vizsgálatoknál csak "véletlenül" fedezi fel a nőgyógyász. Bélbaktériumok (E.coli), a bőrfelszínen található baktériumok vagy a nemi betegségeket okozó baktériumok, a gonorrhoea vagy chlamydia lehetnek a kórokozók. A tömlőkben folyadék majd genny szaporodik fel, ez okozza a feszítő, fájdalmas érzést. Amikor a ciszta gennykeltő baktériummal fertőződik, a gyulladás összes tipikus jele jelentkezik: égő-viszkető duzzanat (tumor), vöröses szín (rubor), fájdalom (dolor), melegség (calor) és az adott szerv funkciójának kiesése (functio laesa). A gennyel teli tályog (Bartholin-mirigy tályog) kialakulásakor a páciens legnagyobb panasza a fájdalom, és természetesen a szexuális életre való képtelenség. Leülni ilyenkor szinte lehetetlen, a járás, sőt, a fehérnemű érintése is elviselhetetlen. A folyamat legtöbbször egyoldali, ha a páciens elhanyagolja a betegségét, a másik oldalra is átterjedhet. Idővel a betegség a mirigy környezetét is érinti, ezzel teljesen átformálja, torzítja a hüvely bemenetet.

Bartholin-mirigy tályog

 

Tünetei:

- diszkomfort érzés

- gyulladásos jelek elsősorban fokozódó, erős a végbélbe kisugárzó fájdalom

- a hüvelybemenetnél, a kis- és nagyajkak alsó harmadában növekvő duzzanat

- ülésben, mozgásban, nemi életben való korlátozottság

- hőemelkedés, esetleg láz

A tünetek alapján természetes, hogy a laikus azonnal rosszindulatú daganatra gyanakszik.

A betegségnek négy formája ismeretes:

- fájdalmatlan cisztaképződés

- akut fájdalmas tályogképződés

- krónikus kiújuló duzzanat, gyulladásos visszatérő tályog

- fájdalmatlan, de tapintható hegesedés maradvány ciszta.

Kezelés

Mindenképpen forduljunk nőgyógyászhoz, kérjük ki tanácsát, véleményét! Alapvetően a kezelés szempontjából is két esettel állunk szemben, Bartholini ciszta fájdalom és láz nélkül vagy Bartholini tályog gyulladásos jelekkel, lázzal, fájdalommal. A megoldások hasonlóak.

Bartholini ciszta kezelése

A fájdalmatlan Bartholini ciszta esetén, amikor nem gyulladt, kevés panaszt okozó, de kellemetlen idegentest érzéssel járó cisztáról van szó, a következő lehetőségek közül választhat a nőgyógyász:

 

1. Várakozás és konzervativ otthoni kezelés megengedhető, amíg komoly panaszok nem jelentkeznek, vagy a ciszta mérete nem növekszik jelentősen. Az esetleges beavatkozások ilyenkor elhalaszthatóak, tervezhetőek. A legjobb azonnal orvoshoz fordulni, de otthon alkalmazható megoldásokat 1-2 napig megpróbálhat a páciens:

- Meleg ülőfürdő ,amennyiben gyulladásos jelek nincsenek

- „Meleg kendő kezelés”, meleg vagy hidegvízes borogatás

- Non steroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók

- Párakötés


2. Műtétes megoldások - a ciszta megnyitása esetleg teljes eltávolítása

 

I. Megnyitásos módszerek (nagyon fontos,hogy a metszés, amely meghatározza , hogy a mirigy váladék később hova ürüljön a hüvelybementnél, belül legyen és biztosítsuk, hogy ne záródjon be. (ennek módja egy gézdarab behelyezése, a sebszél kivarrása, vagy gumikatéter behelyezése.)

Bartholini tályog műtét

 

a. Tályog incisio-drainage - azaz megnyitás és a váladék elvezetésének biztosítása valamilyen gézcsik, vagy műanyag cső segítségével.

 

Bartholini incisio bemetszes

 

b. Marsupializáció - amely során a cisztára ejtett metszésen keresztül annak tartalmát leengedjük, és hogy a cisztafal nyitva maradjon. illetve a duzzanat ne térjen vissza, néhány öltéssel a sebszéleket kifordítva nyitva rögzítjük, átmossuk fertőtlenítő oldattal (H2O2 –Hydrogén peroxid, Betadine, Skinsept), gézcsikot helyezünk bele, amit kétnaponta cserélni kell.

c. Katéter behelyezés a cisztára történő rámetszés után:A cisztafal megnyitása után, átfertötlenítést, átmosást követően felfújható ballon katétert (Magyarországon nem kapható, de külföldről relative drágán beszerezhető un. Word katéter, rövid micro katéter)helyezünk a ciszta belsejébe ezzel az öltéseket kiváltjuk és 1-2 cm-re felfújva rögzítjük a katétert, majd néhány nap mulva ellenőrizzük, de akár hetekig is a ciszta üregében hagyhatjuk. Ezzel lehet elérni a ciszta vagy tályog visszafejlődésnek megakadályozását - természetesen, ha gyulladásos jelek jelentkeznek, azonnal távolítsuk el a katétert.

 

Bartholini marsupializáció

 

Bartholini ciszta

 

II. A ciszta teljes kiágyazása, eltávolítása

 

A páciensek számára a legkézenfekvőbb megoldásnak tűnhet - a cisztafal teljes eltávolítása több okból és nem mindig a legjobb megoldás. Ráadásul ezt a korábbikkal ellentétben nem szabad lokális érzéstelenítésben végezni. Sokszor banális „kismütétet” terveznek és egy hosszú nehéz műtét lesz a megoldás. Az eltávolítás után sokszor hegesedés , szexuális zavarok , a nedvesesedés hiánya sokszor több panaszt okoz mint a ciszta. Gyakran előfordul, hogy diagnosztikai nehézségek miatt a hüvelyfalban lévő fejlődési rendellenesség az ugynevezett Gartner ciszta vagy Gartner járat mutat hasonló tüneteket. A Gartner járat sokszor a hasüregig vezető, a hüvellyel párhuzamosan futó, hosszú cisztikus képlet, amelynek műtéte rendkívül nehéz, eltávolítása nagy rutint igényel. Nagy körültekintés után szabad elhatározni a Bartholini ciszta vagy tályog teljes eltávolítását, és csak akkor, ha kizártuk a Gartner ciszta lehetőségét. A cisztafal kiirtása, eltávolítása után sohasem szabad az ilyen sebet teljesen bezárni, mindig valamilyen tisztító draincsövet hagyjunk vissza néhány napra!

 

Bartholini tályog kezelése

A Bartholini tályog kezelése nagyrészt megegyezik a cisztánál felsoroltakkal.

Kezelés nélkül a tályog négy-öt nap alatt megérik és kifakad, de ezt nem ajánlatos megvárni, mert a nagy fájdalom szinte elviselhetetlen, és a kifakadása során a spontán keletkező nyílás nem mindig ideális helyen keletkezik. Amennyiben olyan helyzetben van a páciens, hogy gyorsan nem tud orvoshoz fordulni esetleg a Bartholini ciszta kezelésénél leírt műtétes megoldásokat valamilyen oknál fogva nem lehet gyorsan kivitelezni, ilyenkor a fájdalom és gyulladás miatt az egyszerű Bartholini cisztával ellentétben nem várakozhatunk.

Tehát ha műtétes megoldást 1-2 órán belül valami miatt akutan nem tudunk elvégezni, alkalmazhatunk házilagosan párakötést (dunsztkötés), amelynek népies módja a paradicsom pakolás a gyulladt gennyes területre, amely kifakasztja a tályogot. Orvosilag a párakötés az egyik leghatásosabb, legegyszerűbb fizikális gyógymód. Minden gennyes, lobos bőrfolyamatnál, ahol spontán beolvadás még nem következett be, párakötést alkalmaznak. A lobos terület beolvadását, kifakadását ezzel a módszerrel elő lehet idézni. A beteg területet valamilyen zsiros krémmel, vazelinnal kenik be. A kenőcsöket steril gézlapra és a sebre kenik, és ráhelyezik a gyulladt területre. Erre vizes (kinyomkodott) vattát, rá pedig vízhatlan lapot (nylon, gumi) tesznek, majd az egészet pólyával rögzítik. 12-24 óra alatt a gennyes tályog fala megnyílik és kiürül, a fájdalom jelentősen lecsökken. Ilyenkor is a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz, hiszen mindenképpen ki kell zárni a daganatos betegségeket és át kell mosni a sebet fertőtlenítő oldattal.

Nőgyógyászati vizsgálatot követően lehet nyilatkozni a megoldási lehetőségekről, laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, az antibiotikus kezelés, a lokális kezelés, géz vagy csíkcsere időpontjairól. Amennyiben műtétre van szükség, az érzéstelenítés lehetőségeiről, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. Hosszú távon a ciszta illetve tályog recidivájával, visszatérésével számolni kell, a katéteres megoldásnál, amikor akár 7-10 napig is alkalmazzuk a katétert, ez gyakorlatilag nem fordul elő!

 

   
 

Lap tetejére