Méhnyakszűrés méhnyak-rákszűrés petefészek-rák-szűrés - Dr Zatik János nőgyógyász Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Koraszülés megelőzése

A koraszülés megelőzése, előrejelzése

Mi az, hogy vetélés, koraszülés?
Sokféle definíció ismert, de leegyszerűsítve: vetélés a terhesség befejeződése, a 24 terhességi hét előtt, életjelenség nélkül, 500 g alatt. A koraszülés a 24-37 hét között, vagy a magzat súlya alapján (500 gramm fölött) -2500 g alatt. Kortól és súlytól függetlenül szülésnek minősül minden esemény, ami után a magzat életjelenséget mutat. A veszélye, hogy a magzati éretlenség miatt az életkilátások és életminőség rosszabb a kis súlyú éretlen magzatok esetében. 

Hogyan tudjuk előre jelezni a koraszülés, vetélés veszélyét?
A koraszülés, vetélésre hajlamos rizikócsoportok felismerése nagyon fontos! Kik azok, akik veszélyeztetettek vetélésre, koraszülésre?
Multietiologias (sok okkal magyarázható) kórképről van szó. A koraszülések, vetélések száma összefüggést mutat számos állapottal, betegséggel.
Laborvizsgálatokkal és ultrahangvizsgálattal előre jelezhetők. A foetalis (magzati) fibronectin és a méhszáj ultrahang vizsgálata szerepet játszik a koraszülés előrejelzésében.

Ki a veszélyeztetett vetélésre?
Iker terhes, korábbi koraszülésen, vetélésen átesettek, PCOD, Policisztás ovarium szindroma (PCOS), metabolikus szindróma, endometriozis, rossz szociális helyzetű páciensek, fiú magzatok esetén a koraszülés szám magasabb. Alacsony antimüllerian hormon szintek a terhesség előtt, alacsony halfogyasztás, kevés Omega 3 zsírbevitel, conizatio, (Konizáció), irritábilis bél szindróma, túl fiatal vagy túl magas anyai életkor,amniocentézisen átesettek, dohányzók, magas vérnyomás, genetikai betegségek, rassz (cigányság és fekete afrikai páciensek veszélyeztetettebbek), myoma, genetikai betegségek, IVF-en átesettek,endokrin okok, túl magas vagy túl alacsony BMI. További kapcsolatot mutat a praeclampsia, diabetes pajzsmirigy és egyéb endokrin betegségek és a koraszülés összefüggése.

Mi a fibronectin?
A méhlepény és a terhes méh fala közötti "ragasztóanyag" a fibronectin, (f FN). Fenyegető koraszülés esetén kimutatható a hüvelyváladékban, koncentrációja emelkedik a súlyosság szerint, kimutatása a szülés vagy koraszülés beindulásának  előrejelzésében jól használható.

A fibronectin (fFN vagy FN) egy glikoprotein. Fő funkciója a sejt-sejt összeragasztása, a tapadás fenntartása, megakadályozva a magzati elemek méhfaltól történő leválását, ami a terhesség 24. hete előtt vetélést, a 36. hete előtt koraszülést eredményez. A normál szülés beindulásában is szerepe van. Az, hogy mikor indul be a szülés, vetélés, koraszülés a fibronectin hüvelyváladékban mérhető mennyiségével kimutatható. A fő szerepe, hogy a lepénysejteket (trophoblast) bevonja, gátolja az anyai immunreakciót az "idegennel" a magzattal szemben, ennek fő szerepe a vetélés immunologiai okainak megakadályozásában van.

Diagnosztikailag egy fontos fegyver van a kezünkben a koraszülés veszélyének kimutatása terén. Amikor a magzatburok és a méhlepény "elválni készül" a méhfaltól – a fibronectin ( fFN) laboratóriumilag kimutatható a méhnyak-hüvely váladékban. Sajnos egyelőre fibronectin kimutatás nem  rutinszerűen alkalmazott. Külön probléma az ál pozitív eredmény,  mechanikai hatások,a hüvelyi  vizsgálat, szexuális együttlét követően a fibronectin szint megemelkedhet.

Hogyan ítéljük meg a fibronectin  (f FN) tesztet?
A vizsgálat negatív esetben megnyugtató és azt jelenti, hogy a vetélés, koraszülés, szülés nem várható. De a pozitív eredmény megítélésénél több tényezőt is figyelembe kell venni. A klinikai vizsgálatok tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy a negatív érték azt jelenti, hogy a következő 10 napban koraszülés nem várható (megnyugtató), míg a pozitív érték esetén, az eredményt össze kell vetni egyéb paraméterekkel- CRP, hüvelyi ultrahang, méhszáj status és ez alapján lehet meghatározni a 10 napon belüli koraszülés veszélyét.

A koraszülési kockázat meghatározásában a másik lehetőség a TVS transvaginalis  vagy  hüvelyi ultrahangos méhszájmérés (cervix hosszmérés). A rendelőnkben ez rutinszerűen történik a 21. és 37. hetek között ismételt vizsgálattal, ilyenkor eldöntjük a koraszülés kockázatát. Különösen azoknál a terheseknél fontos ez a vizsgálat, akiknek az előzményében 35. hét előtti koraszülés szerepel.  Az ikerterheseknél a kontrakciókról, méhösszehúzódásokról panaszkodó terheseknél nagyon fontos lehet a méhszáj pontos mérése, kiegészítve a fibronectin (fFN) vizsgálattal a fenyegető koraszülés megítélésében. Ha mindkét vizsgálat negatív (fFN negatív, a cervixhossz >35 mm), az ismétlődés kockázata  10 % alatti, ha az egyik vizsgálat pozitív a másik negativ (fFN pozitív vagy cervixhossz <25 mm) vagy fordítva , akkor a koraszülés veszélye 25%-os. A  két  teszt együttes  pozitivitása esetén az esetek kétharmadában  számíthatunk koraszülésre 10 napon belül.

A méhszájmérés során tovább finomíthatjuk a mérés és előjelzés pontosságát, ha a cervix  (zárt) hosszának mérése mellett, az úgynevezett tölcséresedést (funneling) és annak mérhető paramétereit is leírjuk. Ennek megítélésére találta ki Phillip Jeanty 2001-ben a klasszikus és nagyon szellemes, a megjegyzést nagyon megkönnyítő mondatot Trust Your Vaginal Ultrasound – "Bizz a hüvelyi ultrahang készülékedben" a T-Y-V-U kezdőbetűk a méhszáj megnyílás súlyosságára utalnak. A méhszáj alakjának betűkhöz való hasonlítása mutatja a koraszülés veszélyét: a T zárt méhszájat, az Y részben zárt, de az Y felső szárában már nyitott- nyíló méhszájat, a  V a nagyon megrövidült, nagyon nyitott , az U a belül megnyílt nagyon tölcséresedett méhszájat  (a legsúlyosabb állapotot ) a teljesen megrövidült közvetlenül a szülés, koraszülés előtt álló méhszájat szimbolizálja. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a zárt méhszájat T alakúnak vesszük, és a T függőleges hosszát adjuk meg (ez a zárt terület hossza). A második fokozat kezdődő megnyílás jeleit Y alakúnak vesszük ilyenkor az Y egyenes alsó szára a zárt méhszáj területet jelenti a felső szár pedig a megnyílt területet jelenti, amelyet matematikailag is le lehet írni- részben a legtávolabbi részek távolságának, részben az Y felső szárának hosszúságát is megadhatjuk. A V és az U a következő fokozatokat jelenti. A mérések, a szakembereknek a prognosztikai, a koraszülés előjelzésének pontosítására adnak információkat. Lásd az ábrákat.

 A koraszülési kockázat előrejelzésének jelentőségét az adja, hogy az ilyenkor szükséges szülészeti, kezelések: tokolizis ( tocolyticumok elindítása)  a méh kontrakcióinak csökkentése elindítható.

Koraszülés, vetélés megelőzése kezelése, a jobb magzati állapot elősegítése
Időt nyerve ezzel az óvintézkedések, kezelés hatásának kialakulására, milyen teendők vannak, lehetnek ilyenkor, hogy meghosszabbítsuk a terhesség idejét, elkerüljük a koraszülést, csökkentsük a koraszülés esetén a magzati károsodás lehetőségét?

1. Tüdőérlelés, Dexamethason, Bethamethason profilaxis.IRDS profilaxis, amikor steroid injekcióval a magzati tüdő érettségét elősegítjük, a két injekció között a protokoll szerint 24 órának kell eltelnie,a teljes hatás kifejlődésére optimális esetben 48 órára vagy több időre van szükség. Ezért olyan esetekben, amikor a koraszülésre számítani lehet: Korábbi koraszülés(ek) , ikerterhesség, méhfejlődési rendellenesség, korábbi méhszájműtétek (konizácio, conisatio), bizonyos anyagcsere és kötőszöveti betegségek, praeclampsia, diabetes stb.  esetén a profilaxis a 28. terhességi hét körül elővigyázatosságból érdemes elvégezni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a veszélyeztetett pácienseknek 24 óra eltolással, 2 alkalommal nagy dózisú szteroid injekciót adunk( Dexamethason, Betamethason). A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a 24 hét előtt a profilaxis csaknem  hatástalan, vagy kevésbé hatásos, tehát ha nem sürgősséggel adjuk a szteroidot, akkor azt a 26 hét után adjuk be  illetve, ha van rá mód, akkor a korábban beadott szteroidot emlékeztető oltással  fel kell frissíteni.

2. Gyulladás ellenes kezelés, antibiotikus kezelés, bacterialis vaginosis, B csoportú Streptococcus és aszimptomás bacteriuria szűrése és kezelése. CRP és vizeletvizsgálat, vérvétel, tenyésztéses vizsgálat alapján.

3. Fizikális terhelés, emelés és esetleg a szexuális aktivitás csökkentése, pihenés, ágyvég megemelés, bő folyadékbevitel, laza a méhet nem irritáló ruházattal. Rost dús táplálkozás, Bircher müzli.

4. Cerclage. Bizonyos esetekben cerclage műtétre (a méhszáj sebészi "bevarrása", bezárása) is sor kerülhet, e műtétek hatásossága a klinikai vizsgálatok alapján nem egyértelmű, sőt bizonyos esetekben kifejezetten káros is lehet (buroksérülés, fizikai irritáció miatti koraszülés beindulás- sikertelen cerclage esetén a méhszáj súlyosan sérülhet- méhszáj amputáció, a méhszáj teljes megsemmisülése,a cerclage fonal, varrat késői eltávolítása miatt. Különböző országokban a cerclage, méhszájzáró műtétetek népszerűsége és alkalmazása különbözik, akár intézményen belül és intézeten belül is eltérőek a vélemények. Manapság a legtöbb intézetben méhszájzáró cerclage műtéteket már kevesen és ritkán alkalmazzák, és nem tartják hatásosnak. Inkább a neonatologiai, koraszülött ellátás, (PIC – NIC perinatalis-neonatalis intenzív centrumok fejlesztése) ellátás színvonalát javítják, amely a magzat eredményeket jobban javítja.

5. Arabin pesszárium, egy orvosi szilikon gyűrű, amivel a méhszájat meg lehet erősíteni, ezáltal elkerülhető a műtéti méhszájzáró műtét, ( ún.  cerclage) a pesszárium megváltoztatja a méhnyak és a méhtest záró szögét, így meghosszabbítva a terhesség idejét.

méhszájzáró-pesszárium

Milyen előnyei lehetnek a méhszájzáró pesszáriumnak?

 • ambulánsan akár magánrendelőben, intézeti háttér nélkül felhelyezhető, azonnal, nem szükséges műtéti altatás, a felhelyezése nem jár műtéti kockázattal
 • bármikor levehető, megszüntethető, nem sérti a méhszájat, ha későn veszik le, nincs méhszáj amputáció.
 • A klinikai vizsgálatok szerint pesszárium  nem kevésbé hatékony, mint a cerclage műtét, sőt egyes tanulmányok szerint a hatása jobb, egyes tanulmányok szerint mindkettő hatástalan. A különböző módszerek tudományos megítélése objektíven csak nagyszámú páciens (több tízezer) részvételével történő, úgynevezett placébó kontrollált,  randomizált klinikai vizsgálatokkal lenne bizonyítható, amelyek részben folyamatban vannak. Például a koraszülés veszélye miatt kezelt, de egyéb paraméterekben nem különböző (kor, terhességi kor, laborparaméterek stb.) pácienseket legalább öt vagy több csoportra osztjuk,(pl.1: Semmilyen kezelést nem kap, 2: csak gyógyszeres tokolizist kap (ebben lehet alcsoportokat nyitni) 3: Cerclage műtét történik 4: Pesszáriumot alkalmazunk 5: A korábbi módszereket kombinálják.  A csoport besorolásnak véletlenszerű független módszerrel kell történni, utólag megbízható statisztikai módszerekkel az adatok elemzése után lehetne eldönteni, hogy melyik módszer a leghatásosabb. Ezek a vizsgálatok részben folyamatban vannak, de megítélésük még nem egyértelmű.

A Tokolizis lehetőségei: gyógyszeres koraszülés és vetélés megelőzés
A klinikai vizsgálatok alapján egyértelműen hatásos kezelések:

 • Progeszteron kezelés
  Lehetőségei: Injekciós kezelés-Prolutex, Proluton depot. Oralis Progeszteron, Duphaston, Utrogestan,Lokális , hüvelyben alkalmazható természetes készítmények: Progeszteron exeltis kapszula, Utrogestan, Crinone
 • Oxytocin receptor antiagonista (Antioxytocin) kezelés (klinikai vizsgálatokkal egyértelműen bizonyítottan hatásos kezelés) Készítmények: Atoziban, Tractocile
 • Calcium csatorna blokkolók Nifedipine (Corinfar).
 • Tokolizáló (méhkontrakcio csökkentéssel ) hatással bíró szerek:
  Magnezium készítmények Magnerot, MagneB6, Magnesolv, alkohol, Ritodrin HCL(Pre-par), Indometacinum Beta és Beta2 mimetikumok (Salbotamol, Terbutamol)   

Mi a teendő, ha valakinek többször sikertelen terhessége volt, vagy többször elvetélt?

Korábbi sikertelen terhesség (vetélés, ismétlődő (habituális) vetélés) esetén végzendő vizsgálatok:

A sikertelen terhességek hátterében nagyon sokszor genetikai ugynevezett kombinácios genetikai okok állnak. Ilyen esetben sok beavatkozási lehetőségünk nincs- amennyiben egyéb okokat keresünk a vetélés hátterében a következő vizsgálatok elvégzése jön szóba.  Természetesen minden vizsgálat elvégzése nem indokolt minden esetben, a részleteket  egy alapos orvosi konzultácion kell megbeszélni.

 • Pajzsmirigy hormonok vizsgálata (TSH, T3,T4, AntiTPO)
 • Alaphormon vizsgálatok: FSH, Anti Müllerian, LH, Prolaktin, Oestrogen, Progeszteron  vizsgálat- a cklus elején 3 nap körül illetve a 21. napon.
 • Endometriosis gyanuja esetén Ca125
 • TORCH vizsgálat (összefoglaló név) Toxoplasma gondii, a Rubeola vírus, a Cytomegalovírus, a Herpes Simplex vírus és bizonyos esetekben a Parvovírus B19 vírus korábban lezajlott, illetve akut fertőzését ellenőrzi.  (T= Toxoplasma gondii,  O= Other, egyéb más infekciók, R= Rubeola, C=Cytomegalovírus, H=Herpes simplex vírus. O lehet: Coxsackievírus, Syphilis, Varicella-Zoster vírus, HIV, Parvovírus 19, esetleg Hepatitis B ) Ez azért fontos, mert   a  kórokozók, a terhesség különböző periódusaiban a placentán átjutva különböző mértékben  károsítják a magzatot, mely sok esetben csak a születés után derül ki.
 • Spermium vizsgálat: HBA-Kromoszoma vizsgálat,18 órás túlélés, Halosperm essay- DNS fragmentácio
 • Hysteroscopia- Méhtükrözés- a méhüreg alaki rendellenességeinek és esetleges beágyazódást hátráltató strukturális elváltozások kimutatása. Biopszia- mintavétel szövettani vizsgálatra.
 • Immunológiai vizsgálatok - autoimmun okok keresése:
 • Antifoszfolipidek kimutatása:
 • LA- Lupus autoantitestek
 • ACL- antikardiolipin kimutatása
 • Ab2 GPI- Anti beta 2 glicoprotein
 • Fosfatidilserin antitest
 • Annexin 5 antitest 
 • Antinuklearis antitestek
 • Komplex haematologia kivizsgálás- thrombozis hajlam vizsgálatok: Leiden mutáció, APC ráta, MTHFR, Homocystein., XIII faktor anomáliák (F XIII)

 

   
 

Lap tetejére