Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Human Papilloma Vírus HPV

A Human Papilloma Vírus (HPV)


A Humán Papilloma Vírus számos alfaját ismerjük (HPV = Emberi "Szemölcsös daganat" Vírus). De alapvetően két nagy csoportba sorolhatóak a HPV virusok: high risk - magas rizikójú:16, 18, 31, 35, 45, 58. és low risk - alacsony rizikójú: 6, 11, 40, 42, 43

Fontosságuk azért nőtt meg, mert újabb adatok szerint egyes nőgyógyászati daganatok kóreredetében nagy szerepük lehet.

A HPV-nek több mint 100 változata van, ezek különböző elváltozásokat okozhatnak testszerte. A méhnyakrákot és a hegyesfüggölyt (condyloma acuminatum) szintén a HPV fertőzéssel hozzák összefüggésbe, de például a HPV egyik típusa hozza létre a lábon előforduló "tyúkszemet", egy másik változata pedig a kisgyermekek kezén gyakran előforduló ún. futószemölcsöket okozza, a felső légúti garat - gégedaganatok egy részéért is a HPV-t okolják. A női nemi szerveket megtámadó HPV-t általában nemi úton lehet elkapni. A humán papiillomavírus 6-os és 11-es típusa a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős. A humán papiillomavírus 16-os és 18-as típusa a méhnyakrák és a CIN 2/3-as esetek több, mint 70%-áért felelős.

Megelőzésében és terjedésében fontos szerepe van a gumióvszernek és a partner korábbi szexuális előéletének, a partnerek számának, valamint újabban a többféle védőoltási lehetőségnek.

Milyen gyakran okoz fertőzést a HPV?

Egyes becslések szerint a szexuálisan aktív fiatal nők fertőzöttségi aránya 20-40%, de az aktív szexuális életet élők 80%-a legalább egyszer átesik a fertőzésen (találkozik a virussal) az élete folyamán, és 5-10%-uknál hosszantartó HPV fertőzés alakul ki.
A férfiakat és a nőket egyaránt megbetegítheti, és ami a szakemberek prevenciós munkáját nagyon fontossá tevő adat: az összes új fertőzés 75%-a a 15-24 évesek között fordul elő. Becslések szerint a HPV-t az aktív szexuális élet első 2-3 éve alatt szerzik az emberek.

Szexuális életet nem élt nők vizsgálata megerősíti, hogy a HPV elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, ugyanis ebben a populációban nem, vagy nagyon ritkán találtak pozitív mintákat.
A terjedés, a diagnosztika és a terápia szempontjából is fontos kiemelni, hogy a HPV-vel fertőzött férfiak egy részénél nem okoz látható tüneteket a nemi szerven, és nem alakít ki betegséget.
A tartós fertőzés, több év alatt, rosszindulatú daganatok kialakulásá­hoz vezethet. Így a humán papiilloma vírus a világon évente kb. 550 000 méhnyakrák és más rák kialakulásáért felelős, ami az összes daganatos megbetegedések 6,1%-a. Ezen belül a legfontosabb, hogy feltételezhetően a cervix 99,7%át a HPV okozza, továbbá a pénisz daganatok 50%-át, a vagina daganatok 40%-át, a vulva- és környékén lévő daganatok 40% -át, az anus daganatok 90%-át, az oropharingeális daganatok 12%-át, egyéb társfaktorok jelenlétében.

Maga a vírus bizonyos sejtek burjánzását idézi elő, beépülhet az emberi DNS-be, vagy annak működését befolyásoló anyagokat termel, ami a legtöbbször jóindulatú (szemölcsszerű) kinövést hoz létre. Van azonban a vírusnak néhány típusa, amely hosszabb idő (évek) alatt olyan elváltozást hozhatnak létre, melyből elhanyagolt esetben rosszindulatú daganat fejlődhet. A vírus ellen - egy egyébként egészséges szervezet - védekezni tud, így legtöbbször nem alakul ki betegség, vagy rosszindulatú daganat.

A méhnyakrák-szűrés kapcsán találkozunk olyan esetekkel, amikor a mikroszkópos vizsgálat vagy a citológiai kenet során felvetődik a szemölcsvírus fertőzés gyanúja, ekkor tipizálást lehet végezni, annak eldöntésére, hogy rosszindulatúságot képes-e okozni az adott HPV típus (magas rákkeltő rizikójú HPV), vagy a rosszindulatúságba történő átmenettől nem kell tartani (alacsony rákkeltő rizikójú HPV).

A vírusfertőzés gyógyítása az általa okozott elváltozás kezelésén alapul, mivel a vírust (a herpes vírushoz hasonlóan) gyógyszeres kezeléssel a szervezetből eltüntetni nem lehet. Létezik gyógyszer, amellyel a szervezet normális védekezőképességét (immunrendszerét) fokozhatjuk, így elő tudjuk segíteni, hogy a vírust a szervezet maga semlegesítse (e gyógyszer hatékonyságáról HPV esetében, a vélemények megoszlanak). Az elváltozások közvetlen kezelése (ecsetelés, kimetszés) általában hatékonyabb és célravezetőbb szokott lenni.
A HPV szűrővizsgálatokat a biztosító csak abban az esetben finanszírozza,ha legalább két alkalommal PIII-as vagy rosszabb cytologiai eredmény születik

A HPV ellenes védőoltásokat általában még a nemi élet megkezdése előtt érdemes beadatni, 3 részletben az első oltás után 2 majd 6 hónap múlva. Amennyiben már nemi életet élő páciens szeretné az immunizáló védőoltást beadatni, úgy részletes - a szexualitást érintő anamnézis felvételt követően - , negatív HPV teszt esetén adhatjuk be a védőoltást a 26 év alatti pácienseknél.


   
 

Lap tetejére