Felfázás - Dr. Zatik János Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Felfázás

Felfázás (Vizeleti és kismedencei gyulladások!)

Manapság a nőgyógyászhoz forduló páciensek jelentős százaléka küzd a felsorolt problémákkal! Naponta hallom a rendelésen „Felfáztam” rendszeresen felfázok, alhasi fájdalmaim vannak, akár szexuális aktust követően, akár csak minimális meghűlés esetén.

 Mi is a felfázás?

Ilyen betegség és orvosi kifejezés az orvosi szakkönyvekben nincs, de a népi nyelvben felfázásnak hívják a húgyúti gyulladással járó, kellemetlen alhasi fájdalmakat. A kifejezés a kórkép létrejöttében szereplő kismedencét vagy a végtagokat érő hideghatással van összefüggésben. A panaszokat okozhatja és kiváltja az alulról történő megfázás.

A felfázás okai

A nők különösen hajlamosak a húgyúti fertőzésekre, ennek anatómiai okai vannak. A rövid viszonylag tág húgycső. A szexuális aktus, mint ok: a gyakori szex erőteljesen ingerelheti a húgycsövet. A hüvely köztudottan nem steril környezet, számos kórokozó, köztük a bélből származó Coli baktériumok népesíti be. Az anatómiai viszonyok, a hüvely-és húgycsőnyílás közelsége miatt ezek a baktériumok az aktus során könnyedén bejutnak a húgycsőnyílásba, és onnan egyenesen a hólyagba. A következmény pedig a kellemetlen tünetekkel járó, akut hólyaghurut lehet. A szexuális aktus során történő mechanikai igénybevétel, már kisfokú hüvelyi gyulladás, vagy akár gyulladás nélküli hüvelyi folyás (Bakteriális vaginózis, megváltozott hüvelyi normál flóra) esetén is könnyen jelentkezhetnek a felfázásos tünetek. Különösen igaz ez, ha a legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén szintje csökken. Ennek egyik nyilvánvaló jele a hüvelyszárazság érzése, amely különösen szexnél kifejezett! Ez akár egy fogamzásgátló tablettaszedése kapcsán, akár bizonyos endokrin betegségek, „hormonzavar „esetén és a menopauza közeledtével élettanilag is bekövetkezik, vagy műtétek, kemoterápia kísérő tüneteként is jelentkezhet!

Felfázás

Változókor és hólyaghurut

A női nemi szervek és húgyutak normális működéséhez az ösztrogén hormon kedvező hatásaira van szükség. A változókorban azonban ez a hatás megszűnik, és az utolsó menstruációs vérzést követően néhány év elteltével a nemi szervek és a húgyutak hámja sorvadásnak indul. Az elvékonyodott hám pedig sebezhetőbbé válik, könnyebben esik különböző fertőzések áldozatául. Ráadásul, az ösztrogénhiány következtében csökken a hüvelyben a kórokozókkal szembeni védekezést biztosító tejsavbaktériumok száma is, mely szintén növeli a hólyaghurut kialakulásának kockázatát.

Hajlamosító tényezők

Cukorbetegség, valamint egyéb krónikus betegségek, amelyek rontják a szervezet saját védekező rendszerének - immunrendszerének működését.

Kemotherápia, sugárkezelés.

A természetes baktériumflóra egyensúlyának zavara, intimspray, pesszáriummal, óvszerrel spermicid tablettával és géllel vagy kúppal történő védekezés.  A kórokozók könnyen elszaporodnak, és a hólyagba jutva gyulladást okoznak.

Gyakori szexuális élet: A szexuális aktus a húgycsövet is ingerli. A hüvelyben található Coli baktériumok számára ez ideális táptalajt jelent. A fertőzést továbbá az is segíti, hogy az aktus a húgycsőbe jutott baktériumokat a hólyagba felfelé tolja. A nászúti cisztitisz, és a  „mézeshetek” hólyaghurut is, a szexuális aktivitásról kapta nevét. Több kutatás bizonyítja, hogy az aktív szexuális élet is okozhat ugyanis felfázást- illetve azokat a tüneteket, amilyeneket felfázáskor szoktunk tapasztalni. Ezt bizonyítja az statisztikai adat is, mely szerint az apácák 50 százalékkal kevesebbszer fáznak fel, ami matematikailag azt jelenti, hogy az esetek felében a hideg és amegfázás,öltözködés, életmód okozza a felfázást és amásik felében a szex.

Ösztrogén hiány, hormonális változások- a hüvely és a húgyutak ellenálló képességének csökkenése.

A klimaktériumban az ösztrogén hormon szintje jelentősen lecsökken. A hüvelyt és a hólyagot bélelő hámréteg erősen elvékonyodik, sérülékenyebbé és a fertőzésekre hajlamosabbá válik.

A medencetájék kihűlése: felfázás hideg felületen való üldögélés, hideg időben túl vékony ruházat, vagy nyáron vizes fürdőruha viselése felfázáshoz, hólyaghuruthoz vezethet. Ennek oka, hogy a lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek. A gyengült keringés miatt a hólyagban csökken a védekezésben fontos szerepet játszó sejtek száma, ezért az itt található baktériumok könnyebben tudnak szaporodni, és gyulladást okozni.

A felfázás tünetei

Felfázás

•           A szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger,
•           a vizelet csípős,
•           szagos,
•           sötét színű,
•           a vizelés fájdalommal jár a húgyhólyagban,
•           a fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban.

Alhasi, kismedencei fájdalom, fájdalmas vizelés, diszkomfort érzés a húgyhólyag környékén, és csípős vizelet, amely leginkább a csiklónak megfelelően a húgycső külső része körül jelentkezik, égő érzés vizeléskor, gyakori vizelési inger. Hólyaghurut a szex után. Népies nevén nászúti hólyaghurut, nászúti cisztitisz. Természetesen nem csupán a nászutasokat érintheti a probléma, de a szexuális élet kezdetén gyakori. A kedvezőtlen hormonális változások ,( ösztrogéncsökkenés) következtében nem csak a hüvelyben jelentkezhetnek kellemetlen tünetek (hüvelyszárazság, viszketés, fájdalmas közösülés, és visszatérő hüvelyi gyulladások), hanem a húgy utakban is: hólyaghurut, visszatérő húgyuti fertőzések, gyakori vizelési inger, vizelettartási zavar formájában.

Súlyosabb esetben láz, vagy véres vizelet észlelésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni a panaszok okának tisztázása, valamint a szakszerű, célzott kezelés megkezdése érdekében.

A felfázás kezelése és megelőzése

Megelőzés

Öltözködjünk rétegesen, tartsuk melegen a lábunkat, az alhas tájékát, derekunkat. Különösen hideg, nyirkos időben viseljünk vastagabb zoknit, melegebb fehérneműt. Felfázást okozhat, ha mezítláb járkál valaki vagy nem elég vastag a cipő talpa, de a vizes fürdőruha is okozhatja.

A kezelés alappillérei

1:Életmódi tanácsok: Ha húgyúti fertőzése van, igyon nagyon bő folyadékot, figyeljen oda a réteges öltözködésre, ne engedje lehűlni lábait, derekát, alhasát. Ha pisilnie kell, akkor azonnal menjen vécére, ne tartsa vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát. Meleg ülőfürdő segít a gyógyulásban, kezdeti szakaszban nem engedi a kialakulást!

2: A hólyaghurut kialakulásában és gyakori visszatérése esetén a természetes hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszik? A természetes hüvelyflóra felborulása következtében a kórokozók könnyedén elszaporodnak és a hólyagba jutva gyulladást okoznak. A visszatérő hólyaghurutok megelőzésében így a hüvelyflóra helyreállításának is fontos szerepe van! Erről a cikk második részében részletesen írok!

3:Gyógynövények: Először gyógyteákkal, gyógynövénykivonatokkal lehet próbálkozni, ilyen a medveszőlő tea, a tőzegáfonya tartalmú készítmények. Erre a célra több recept nélkül kapható húgyúti  fertőzés megelőzésére szolgáló készítményt ismerünk: Urogin ( orvosi medveszőlő levél, cickafark hajtás,párlófű hajtás, csalánlevél,mezei zsurló, nyírfalevél keveréke) Urzinol, Fontos gyógynövény a tőzegáfonya, amit alternatív antibiotikumnak is neveznek és  számos formában hozzáférhető. Vizelethajtó teák is segíthetnek a hólyag tisztulásában.

Felfázás

4: Pro és prebiotikmok.Lactobacillus tartalmú hüvelykúpok.

5: Ösztrogén kezelés. Estriol krémek: Estrokad, Ovestin

6: Immunoaktív terápia: URO-VAXOM-liofilizált Escherichia coli baktérium lizátumot tartalmaz 3 hónapos kúra után növeli a húgyúti fertőzésekkel szembeni ellenállást, serkenti az immunrendszer védekező sejtjeinek működését, valamint növeli az védekező immunglobulin szintet a húgyhólyagban. Növeli a keringő immunsejtek számát. Növeli a kórokozók elpusztításáért felelős ellenanyagok (interferon és immunglobulin) termelését. Ezáltal jelentősen csökkenti a visszatérő húgyúti panaszokat

7: Antibiotikus kezelés

Az emberi szervezetben a légutak mellett a húgyutakban alakul ki leggyakrabban baktériumok okozta fertőzés, egyben ezek miatt javasolnak az orvosok legtöbbször antibiotikus kezelést. Amennyiben a panaszok sokszor visszatérnek vagy láz , véres vizelet jelentkezik mindenképpen laborvizsgálatok- vérkép, CRP vizsgálat javasolt. Vizelet általános vizsgálat és mikroszkopos üledékvizsgálat és szükség esetén tenyésztés javasolt. Antibiotikumos kezelés  csak azt követően történjen- nagy hiba, ha valaki állandóan  a legkisebb panasz esetén az antibiotikumokkal kezdi a kezelést.

A steril vizeletvétel szabályairól érdemes néhány szót ejteni. Középsugár vizelet mintavétel: lényege, hogy a külső nemi részek alapos szappanos mosással tisztítjuk meg, a húgycsövet „szabaddá tesszük”, szétfeszítjük a kisajkakat és 5-10 másodperces átmosó pisilés után, a sterilitás szabályaira ügyelve, a steril csőbe vizeletmintát veszünk, úgy, hogy sem a kezünkkel sem egyéb testrészünkkel nem érünk a steril részekhez. Nagyon fontos a steril mintavétel, mert a laborvizsgálat vizelettenyésztés és antibiotikum érzékenység vizsgálat csak teljesen steril középsugár vizeletből végezhető.

Az antibiotikumos kezelést csak orvosi és laborvizsgálat után alkalmazzuk. Átmenet az erős antibiotikus kezelés az Ofloxacin ,Ciprofloxacin(Tarivid, Cyprobay,Cifran) és az alternativ gyógymódok között a Fosfomycin ( Monural granulatum)nevű antibiotikum, melynek egyetlen tasakja 3 napig hat. A gyógyszert lehetőleg este lefekvés előtt (éhgyomorra), a hólyag kiürítése után célszerű bevenni. A tasak tartalmát ízlés szerint egy pohár vízben (50-75 ml) vagy egyéb folyadékban javasolt feloldani, és az elkészítés után rövid időn belül meginni. Az alkalmazását mindig előzze meg orvosi, nőgyógyászati, ultrahang és labor vizsgálat.

Ahhoz, hogy ne térjen vissza, ne ismétlődjön gyakran a felfázás fontos a bakterialis vaginózis megelőzése, a normál hüvelyflóra és a pH fenntartása. Erről a bakteriális vaginózis fejezetben olvashat.

 

   
 

Lap tetejére