Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

M

Magas kockázatú HPV vírus (high risk HPV) - a HPV azon törzsei tartoznak ide, amelyek a méhnyakrák és egyéb - a HPV talaján kialakuló rák kifejlődéséért felelősek. Leggyakoribb típusai: pl. 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.

Magfolyadék (prosztataváladék) - a prosztatából és egyéb nemi mirigyekből származó folyadék, mely segít a spermiumok kijuttatásában a férfi testéből az orgazmus során. A magfolyadék a spermiumok számára energiaforrásként cukrot tartalmaz.

Magnetich Resonance Imaging (MRI, mágneses magrezonancia vizsgálat) - mágneses erőtér hatására a testet alkotó anyagok (molekulák) rezgésbe kerülnek, ezzel a módszerrel - egy számítógéphez kapcsolt mágnes segítségével - az egymástól eltérő rezgésszámú molekulákat a röntgenfelvételhez hasonló módon lehet ábrázolni, így a test belsejéről igencsak részletgazdag képet lehet készíteni.

Magömlés - az ondó kilövellése a péniszből a férfi orgazmus pillanatában. Főként pubertáskorban, de később is előfordul - általában szexuális álom kíséretében - a spontán, éjszakai magömlés (pollúció).

Magzat - a kialakuló emberi lény állapota a fejlődés első hónapjaitól a megszületéséig.

Magzatboholy-daganat (choriocarcinoma, korionepitelióma) - rosszindulatú daganat, amely gonadotropint (a petefészkeket vagy a heréket serkentő hormon) termel, és a terhesség alatt a méhlepény bolyhaiból indul ki. Ugyanilyen szöveti felépítést mutató tumorok azonban a felnőtt emberek petefészkéből vagy heréjéből is kiindulhatnak. Ezek viszonylag ritkán fordulnak elő. Az orvosi néven korionepitheliómának nevezett daganat különösen érzékeny és jól reagál a kemoterápiára.

Magzati szivmüködés ellenőrzése - a terhesség során a magzat méhen belüli állapotát szivmüködésének ellenőrzésével, monitorizálásával kontrolláljuk. Ennek eszköze a CTG (cardio tocográf készülék) amely a magzati szivmüködés és a méhkontrakciók regisztrálására szolgál. A készülékkel figyeljük a magzati szivmüködés alapfrekvenciáját, oszcillációját, decelerációit és akkcelerációit.
Formái:
NST- non stressz teszt anyai és magzati nyugalomban végzett 20 perces szivmüködés vizsgálat
FTT - fizikális terheléses teszt. Az anyai lépcsözés, biciklizés, fizikai aktivitás során vagy után végzett magzati szivmüködés vizsgálat.
OTT - oxytocin terheléses teszt. A szivmüködés figyelése kisdózisú oxytocin intravénás alkalmazásával kiváltott kontrakciók mellett.

Magzatszurok (meconium, mekónium) - ez a zsírnemű anyagokból, lelökődött sejtekből, nyákból és epéből álló, lágy, pépes, sötétzöld színű magzatszurok a magzat bélcsatornájában képződik. Rendesen a szülés utáni egy-két napon belül az újszülött végbelén keresztül kiürül. Amennyiben a magzat a meconiumot a magzatvízbe üríti (ami a terhesség végén vagy szülés közben amnioszkópos vizsgálattal kimutatható), az a magzat méhen belüli rossz közérzetét jelezheti.

Malignus - rosszindulatú. A daganatok egyik csoportja, amelyekre jellemző az állandó sejtszaporodás, a környezetbe történő beterjedés és a távoli áttétképzés.

Mamma-karcinóma - lásd Emlőrák

Mammogram - az emlő röntgenképe.

Mammográfia - emlőröntgen. Az emlő mirigyállományának radiológiai eljárással történő vizsgálata, melynek segítségével az esetleges daganatok korai szakaszban felismerhetők és pontosan diagnosztizálhatók. Azokban az országokban, ahol bevezették az 50 év fölötti nők mammográfiás szűrővizsgálatát, azt tapasztalták, hogy a rosszindulatú emlődaganatok idejében elkezdett, hatékony kezelésének köszönhetően e súlyos betegség halálozási aránya mintegy 40%-kal csökkent.

Marsupializáció (marszupializáció) - a Bartholin-mirigy viszonylag gyakori, fájdalmas, gyulladásos megbetegedésének (bartholini tályog) rámetszéssel, drainálással történő kezelési módja.

Mastectomia - az emlő sebészi eltávolítása (vagy a lehető legtöbb emlőszövet eltávolítása).

Masztopátia (fibrocisztika, fibrocisztás emlőbántalom, dysplasia mammae - a hormonműködés zavarához kötődő jóindulatú emlőbetegség, melynek során az emlőszövetben számos rostos-kötőszövetes csomó, valamint ciszta jelenik meg.

Maszturbáció - önkielégítés. Azt a cselekedetet jelöljük így amikor a - többnyire fiatal, házasság előtt lévő - fiúk vagy a lányok saját magukat ingerelve juttatják el önmagukat az orgazmushoz. Régen erkölcstelen cselekedetnek tartották, ma a kutatások alapján azt lehet mondani, hogy a szexualitás tanulásának egyik eleme a maszturbáció. A házasságban vagy tartós párkapcsolatban élők esetében is előfordulhat maszturbáció, de ez általában a közös szexuális élet rovására történik, mert a maszturbáció csökkenti az egymás iránti szexuális vágyat.

Mágneses magrezonancia vizsgálat - lásd Magnetich Resonance Imaging

Májfolt - a szabálytalan barna foltokban megnyilvánuló bőrjelenség az arcon jelenik meg, főleg a terhesség alatt vagy ösztrogén és progeszteron tartalmú gyógyszerek szedése esetén. A foltok főleg a homlokon, a szem körül, a halántékon és a száj körül válnak láthatóvá. Mivel ezek minden valószínűség szerint a hormonális működéssel vannak összefüggésben, szülés vagy a gyógyszerek szedésének abbahagyása után nyomtalanul eltűnnek.

Meconium - lásd Magzatszurok

Meddőség (sterilitás) - amikor két éven át a gyakran és védekezés nélkül folytatott házasélet ellenére sem következik be a terhesség, meddőségre kell gondolni.
meddőség bővebben

Medence (Pelvis) - a has alsó része, amely a medencecsontok között helyezkedik el.

Mediasztinoszkópia (mediasztinotómia) - a gátorüreg áttekintése olyan eszközzel, amelyik alkalmas mikroszkópos vizsgálatra történő mintavételre. A mediasztinoszkópia célja vagy a daganat természetének tisztázása vagy annak megállapítása, hogy a daganat beterjedt-e a gátorüregbe, az ott lévő nyirokcsomókba. A vizsgálatra szolgáló eszközt rendszerint a nyakon a mellcsont fölötti metszésből vezetik be.

Mediasztinum (gátor) - a gátort elölről a mellcsont, kétoldalról a tüdőket borító mellhártya, hátulról a szív és a nagyerek határolják. Tartalma: nyirokcsomók, kötőszövet, csecsemőmirigy, illetve annak maradványa.

Mekónium - lásd Magzatszurok

Mellékvese (glandula suprarenalis, glandula adrenalis) - két háromszögletű belső elválasztású mirigy, melyek a vesék felső csúcsán helyezkednek el. A mellékvesék a szexuális hormonok mellett a pulzusra, vérnyomásra, a szervezet energiafelhasználására és más életfunkciókra ható hormonokat termelnek. Belső velős (medulláris) részük termeli, tárolja és bocsátja a vérbe az adrenalin és a noradrenalin hormont. Külső részük, a mellékvesekéreg pedig szteroid hormonokat (aldoszteron, kortizon, hidrokortizon, androgének, ösztrogének és progeszteron) termel.

Mellkasröntgen-vizsgálat - a mellkasban elhelyezkedő szervek - tüdő, szív, erek - ábrázolására, az esetleges kóros elváltozások felismerésére használt diagnosztikai eljárás.

Menarche - a lányok első menstruációját jelenti. Megjelenése általában a 11-13 éves kor közé tehető.

Menopauza (klimax, változókor) - az ötven év körüli nők élettani fázisa. Fő jellemzője a menstruáció elmaradása. A közfelfogás szerint a menopauza akkor köszönt be, ha már egy éve nem jelentkezett a havi vérzés. A petefészkek működésének megszüntetése vagy sebészi eltávolítása valamilyen rendellenesség miatt, korai és mesterséges menopauzát von maga után.

Menorrágia - elhúzódó és bőséges havi vérzés. Ennek egyik leggyakoribb oka a méhben növekvő mióma, vagy hormonális zavar lehet.

Menstruációs ciklus - a nemi szervek átlagosan 28 napos ciklikus változása, mely lehetővé teszi az esetleges terhesség(ek) kihordását a serdülőkortól a változás koráig. Terhesség esetén a menstruációs ciklus szünetel. A ciklus két fázisra oszlik, ezeket az ovuláció (tüszőrepedés) választja el egymástól. Az első fázisban a petefészekből ösztrogén hormon szabadul fel, ennek hatására megkezdődik a peteérés, és a méh nyálkahártyája fokozatosan megvastagszik. Tüszőrepedés után a petesejt helyén ösztrogént és progeszteront termelő sárgatest képződik. Amennyiben nem történt meg a petesejt megtermékenyülése, a nyálkahártya vérzés kíséretében leválik. Ez a menstruáció. Praktikus megfontolásból az utolsó menstruáció első napjától számítják a ciklus kezdetét.
menstruáció bővebben

Merevedés - lásd Erekció

Merevedési zavar - lásd Erektilis diszfunkció

Mesterséges megtermékenyítés (művi megtermékenyítés, inszemináció) - szexuális aktus nélkül történő megtermékenyítés, melynek során a spermát közvetlenül a leendő anya hüvelyébe, a méhnyak tájékára fecskendezi az orvos. A mesterséges megtermékenyítés legfőbb javallata a férfimeddőség. Amennyiben a házastársnak nincs megfelelő mennyiségű és minőségű spermája, úgy ismeretlen donorokét is felhasználhatják az eljárásnál.

Metaplázia (pikkelysejtes méhnyak metaplázia, Squamous metaplasia of the cervix, Squamous cervical metaplasia) - a sejtek, szövetek átalakulását, pótlását jelenti. Egy bizonyos szövettípus átváltozása másik szövettípussá.
Ezt az állapotot a Pap teszten fedezhetik fel, és a probléma természetét a kolposzkópiával és biopsziával határozzák meg. Ez az állapot LSIL-hez vezethet, amely egy rákot megelőző állapot lehet, ha nem gyógyítják időben.
A méhnyak metapláziát a következők okozhatják:
- irritáció
- gyulladás
- alacsony pH (savas környezet)
A metaplázia magában nem rákos állapot. Ez az állapot a szervezet válasza az irritációra és a stresszre.

Metasztatázis (áttét) - rosszindulatú daganat áttét. Áttétképződés (a daganatból kiszabaduló sejtek a szervezet más részén megtelepedve daganatos elváltozást hoznak létre). Ha a rákos sejtek metasztatizálnak, szekunder (másodlagos) tumort hozva létre, a metasztatikus daganat sejtjei ugyanolyan típusúak lesznek, mint az eredeti (primer) daganat sejtjei.

Metrorrágia - lásd Méhvérzés

Méh (uterus) - kb. 7x4x4 cm-es méretű, körte formájú üreges, simaizom szerv, amely a húgyhólyag és a végbél között - a hashártya alatti térben - helyezkedik el, és a belső női nemi szervekhez tartozik. Fő részei a méhtest (corpus uteri) és a méhnyak (cervix uteri). Üregét a méhnyálkahártya (endometrium) béleli, falának legnagyobb részét a méhizomzat (myometrium) képezi, kívül a hashártya (perimetrium) borítja. A méhnyak nyálkahártyájának mirigyei nyákszerű váladékot termelnek, mely csap alakjában kitölti a méh nyakcsatornáját. Bár ez a nyákcsap meglehetősen tömör, mágis átjárható a hímivarsejtek számára. Az anyaméh fogadja magába a megtermékenyített petesejtet, és innen jut a külvilágba szüléskor a már kifejlett magzat.

Méhen kívüli terhesség (extrauterin graviditás, ectopic pregnancy) - olyan terhesség, melyben a pete a méh üregén kívül tapad meg. Leggyakrabban valamelyik petevezetékben, ritkábban a petefészekben vagy a hasüregben. Nagyon sürgős felismerést és beavatkozást tesz szükségessé, mivel a növekvő pete környezetében a petevezeték könnyen megrepedhet, ami hasüregi vérzést vált ki. Az első tünetek között barnás folyás, alhasi fájdalom és rossz közérzet jelentkezik. Pontos diagnózis a nőgyógyászati vizsgálattól és a hasi ultrahangtól várható.

Méhkaparás (egészségügyi kaparás, frakcionált abrázió, abrasio, küret, küretműtét, fractionalt curette, curettage, FrCu) - a nőgyógyászatban igen gyakori kisműtéti beavatkozás. A méhűri rosszindulatú folyamatok (karcinoma, szarkóma), jóindulatú daganatok (pl. polip, mióma), valamint a különféle hormonális zavarok, legtöbbször vérzészavarokat okoznak. A vérzés okának, a betegség felderítésének módja az egészségügyi küret, mely a méhnyak és a méh nyálkahártyájának teljes egészében történő eltávolítása, kórszövettani feldolgozás céljából. Bizonyos vérzészavarok esetében az egészségügyi küret a diagnosztikus célon túl, egyben terápiás jelentőségű is, mivel a beavatkozással a vérzés is megszüntethető. A műtét során két különböző helyről - a méhtestből és a méhnyak nyakcsatornájából - egy kanál alakú eszközzel nyálkahártya-kaparékot vesznek, amelyet később kórszövettani vizsgálatnak vetnek alá. A küretműtét történhet altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben. Meddőség kivizsgálásánál és a korai terhesség megszakítására (abortusz) is használják.

Méhkürt (petevezeték, tuba uterina, Fallopii, salpings, salpinx, fallop-vezeték) - a méhből kétoldalt kiinduló, 12 cm hosszú, hullámos lefutású, üreges nyúlványok, melyek a szabad hasüregbe nyílnak a petefészkek közelében. Amikor egy érett petesejt kiszabadul valamelyik petefészekből, e két vezeték valamelyikébe kerül, hogy eljusson a méhüregbe.

Méhlepényszülés (placentáris szak, placenta-szülés) - a szülés végén a méhlepény és a bent maradt magzatburokrészek távozása a méh üregéből. Bizonyos körülmények között (vérzés vagy letapadás esetén), a méhlepényt művileg, altatásban távolítják el. Előfordulhat, hogy szülés vagy vetélés után, a magzatburok vagy annak egy része a méhüregben marad. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Méhnyak (cervix uteri) - a méh alsó, elkeskenyedő, hengeres formájú része. A méhnyak boltozatszerűen a hüvelybe betüremkedő (portio vaginalis cervicis) és hüvely fölött elhelyezkedő (portio supravaginalis cervicis) része jól elkülöníthető. A hüvelybe érő szakaszon található a méh külső nyílása, röviden külső méhszáj (ostium anatomicum uterinum externum), a hüvely fölött közvetlenül elhelyezkedő méhnyak-rész pedig a belső méhszáj (ostium anatomicum uterinum internum). A külső és a belső méhszáj között egy nagyjából 0,8 cm hosszú szűkület található (isthmus uteri), amit nevezhetünk méhszorosnak. Lényegében ez a szűkület különíti el a méhnyakat (cervix) a méhtesttől (corpus). A méhnyak izmos falának köszönhetően benttartja a fejlődő magzatot a méhben, szülés során azonban kitágul, lehetővé téve a magzat kijutását a méhből a külvilágra. A méhnyak nyákot termel, amely síkosítja a hüvelyt és segít a baktériumok ellen védő savas közeg kialakításában.

Méhnyakrák - a méhnyak hámeredetű rosszindulatú daganata. Mind kóroktanában, mind szövettanában, mind a terjedés módját illetőn jelentősen különbözik a méhtest rákjától, melyet így külön betegségként tartunk számon.
méhnyakrák bővebben

Méhnyálkahártya (endometrium) - a méh üregét bélelő nyálkahártya, melybe terhesség esetén a megtermékenyített petesejt beágyazódik. Teherbeesés hiányában minden hónapban leválik, kilökődik, és a menstruáció során távozik a szervezetből.

Méhszáj - a méhnyak hüvely felőli (alsó) részén található a külső méhszáj (ostium anatomicum uterinum externum), a méh felőli (felső) végénél pedig a belső méhszáj (ostium anatomicum uterinum internum).

Méhszáj zárása (cerclage) - műtéti eljárás, melynek során vastagabb fém vagy műanyag szállal körkörös varratot készítenek a külső méhszáj magasságában, hogy megakadályozzák a magzat idő előtti világra jövetelét (vetélés).

Méhszáj-elégtelenség (cervix inszufficiencia) - a méhszáj belső záróizmának veleszületett vagy elsősorban művi vetélés, vagy kötőszöveti gyengeség miatt az élet későbbi szakaszában kialakult rendellenessége. Ez okozhatja az ismétlődő spontán vetéléseket.

Méhszájsapka - lásd Pesszárium

Méhszájseb - a nevével ellentétben ez nem igazi seb. A méhszáj felületén laphám van, míg befelé haladva, a nyakcsatorna területén hengerhám. A hengerhám hormonális hatásra vagy folyás, savasság-változás hatására a méhszáj felületére is kiterjed a nyakcsatornából. Ha ez az idegen hám még be is gyullad, nagyon könnyen vérezni kezd pl. szexuális aktus közben. Egyszerűbb hüvelyi folyások is könnyebben ártanak neki, mint a normálisan ott levő laphámnak.
méhszájseb bővebben

Méhtükör - lásd Spekulum

Méhtükrözés - lásd Hiszteroszkópia

Méhvérzés (kóros formája: metrorrágia) - két egymást követő menstruáció között, vagy a menopauza után észlelhető vérzés. Ez a tünet feltétlen orvosi vizsgálatot igényel, mivel rendszerint női nemi szervi betegséget (mióma, méhtestrák stb.) jelez.

Mikrokalcifikáció - kis kalcium részecskék lerakódása az emlőben, melyeket nem lehet érezni, azonban a mammográfiás felvételen láthatóvá válnak. Amennyiben csoportosan fordulnak elő ilyen kis kalciumszemcsék, az a daganat jelenlétére utalhat.

Mióma (myoma) - az izomszövet jóindulatú daganata. Két típusa van, az egyik a simaizomból indul ki (méh), ez a leiomióma (leiomyoma), a másik a harántcsíkolt izomból, ez a rhabdomióma (rhabdomyoma). Rosszindulatú elfajulása (mioszarkóma, myosarcoma) rendkívül ritka.
mióma bővebben

Mirigy - olyan szerv, amely a szervezet számára hasznos anyago(ka)t termel. Vannak olyan mirigyek, amelyek más szövetek vagy szervek számára fontos, folyékony anyagokat, s vannak, amelyek hormonokat termelnek.

Missed abortion - elmaradt, abbamaradt vetélés, az elhalt magzat visszamaradásával. A megkésett vetélés (missed abortion) jellemzően a terhesség 6-10. hete között bekövetkező embrionális elhalás, melyet nem követ azonnal vetélés. A petezsák szabálytalan alakú, szikhólyag nincs, vagy deformált, szívműködés nincs, az embryo mozdulatlan. Az embrió kilökődése akár heteket is késhet.

Mizoginia - nőgyűlölet A férfi ellenséges beállítódása a nőkkel szemben, amelynek hátterében nem homoszexualitás található, hanem többnyire az anya-fia kapcsolat rendellenessége. A női nem kisebbrendűségének híres ideológusai: Nitzche, Schopenhauer, Weininger.

Módosított radikális mastectomia - a műtét során eltávolítják az emlőt, a hónalj alatti nyirokcsomók egy részét, a mellkasi izmok borítását és néha a mellkasfal izmainak egy részét.

Monocita - a fehérvérsejtek (leukociták) három alakjának egyike. Elpusztítja a baktériumokat, elhalt szövetdarabokat és a vérben lévő más idegen testeket.

Monogámia - egynejűség. Régi időkben és más kultúrákban (mohamedán, zsidó kultúrákban vagy egyes természeti népeknél) a többnejűség is elfogadott volt.

Monoklonális antitestek - laboratóriumilag előállított anyagok, melyek képesek arra, hogy a szervezetben bárhol található ráksejtekhez kötődjenek. Sok monoklonális antitestet használnak a ráksejtek megtalálására vagy a daganat kezelésére. A monoklonális antitestek mindegyike a ráksejtek felszínén lévő különböző fehérjéket ismeri fel. A monoklonális antitestek önmagukban is használhatóak, de bizonyos gyógyszereket, toxinoknak vagy radioaktív anyagokat is szállítanak, s ekkor ezeket közvetlenül a daganatsejtekhez juttatják.

Mons pubis - lásd Szeméremdomb

Mons veneris (vénusz-domb) - lásd Szeméremdomb

MRI - lásd Magnetich Resonance Imaging

MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus) - a Methicillinnek ellenáló Staphylococcus Aureus rendkivül veszélyes resistens, antibiotikus kezelésre nem reagáló mutáns baktériumtörzs.

Multiparitás - sokadik terhesség az előzményben.

Művi megtermékenyítés - lásd Mesterséges megtermékenyítés

Myoma - lásd Mióma

Myometrium - méhtest.

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére