Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

L

Labia maiora - lásd Nagyajkak

Labia minora - lásd Kisajkak

Labium majus pudendi - lásd Nagyajkak

Labium minus pudendi - lásd Kisajkak

Laktáció - tejelválasztás, szoptatási időszak.

Laparoscopia - lásd Hasüregtükrözés

Laparoszkópia - lásd Hasüregtükrözés

Laparotomia - sebészi metszés a hasfalon. A nőgyógyászatban általában a hosszanti irányban vezetett feltárást (alsó medián laparotomia), vagy az alsó haránt hasmetszést (Pfannenstiel laparotomia) alkalmazzák. A hosszanti irányú metszés jobb feltárást biztosít, gyorsabban elvégezhető, viszont a szeméremcsont felett végzett alsó haránt metszés esztétikailag kedvezőbb eredményt biztosít.

Laphámrák - a laphám sejtjeiből kiinduló rák. A laphámsejtek vékonyak, laposak, halpikkelyre emlékeztetnek. Ezek képezik a bőr, a szájüreg, valamint a hangszalag, méhnyak, hüvely, vulva (külső nemi szervek) hámját. A laphámrák Squamosus sejtes carcinoma (ejtsd szkvamózus sejtes karcinóma), laphámsejtes rák, valamint epidermoid carcinoma néven is ismert.

Laphámsejt (squamous epithelium) - halpikkelyhez hasonló, korong alakú lapos sejtek. Ezek a sejtek borítják a test külső és belső felszínét.

Laphámsejt eredetű carcinoma (Carcinoma planocellulare) - lásd Bethesda klasszifikáció

Large Loop Excision of the Transformation (LLETZ) - lásd Loop Electrical Excision Procedure

LEEP - lásd Loop Electrical Excision Procedure

Leiden mutáció (Aktivált Protein-rezisztencia, FVL, factor V Leiden) - a V Factor Leiden factor az alvadáshoz szükséges Factor V protein variánsa. Azok az emberek, akiknek Factor V Leiden-jük van 5-ször nagyobb az esélyük vérrögök képzésére thrombozisra. Fogamzásgátló szerek szedése elött a jelenlétét érdemes kimutatni, hiszen amennyiben a mutáció kimutatható, a fogamzásgátló szedése nem javasolt. Aktivált Protein-rezisztencia (APC rezisztencia) vizsgálatnak nevezik a vizsgálatát, tehát a vizsgálat a trombózis leggyakoribb genetikai hajlamosító tényezőjének - a Leiden faktor - kimutatására szolgál

Leiomióma (leiomyoma) - a simaizomból kiinduló mióma.

Leszbikusság - a homoszexualitás nők között megnyilvánuló formája.

Leukocita - lásd White Blood Cell

Leukorrhoea (fluor albus) - sárgásfehér váladék távozása a hüvelyből, amit a köznyelv fehérfolyásnak nevez. Ez a jelenség rendszerint a hüvely vagy a méh fertőződésének vagy olykor a méhnyakban lévő mirigyek túlműködésének a következménye. A fehérfolyásból származó kenet vizsgálata lehetővé teszi a fertőzést előidéző kórokozók (baktériumok, élősködők, egyes vírusok) azonosítását.

LH (luteinizáló hormon, luteinizing hormone) - sárgatest képződést és az peteérést (ovulácio) kiváltó hormon.

LH-RH - luteinizáló hormon releasing hormon

Libidó - a nem vágyat vagy késztetést jelentő szó. A libidó hiánya lehet lelki zavar tükröződése, vagy szervi baj következménye, de néhány fogamzásgátló tabletta tartós szedése is befolyásolhatja a nemi vágyat, csökkentheti az orgazmuskészséget.

LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation) - lásd Loop Electrical Excision Procedure

Lokális terápia - lásd Helyi terápia

Loop Electrical Excision Procedure (LEEP) - hurokkimetszés. Ezt az eljárást a nőgyógyászatban leginkább a hüvelyen, valamint a méhnyakon található elváltozások kezelésére, rendellenes szövetrészek eltávolítására, továbbá kórszövettani vizsgálathoz szükséges minta kimetszéséhez használják. Egy nagyfrekvenciás árammal táplált vékony (ø0,2 mm) wolfram kacs (hurok) segítségével történik a szövetrész kimetszése. A rádiófrekvenciás áram hatására az elektróda mentén a sejtek felhevülnek, minek következtében sejtvaporizáció (sejtelpárologtatás) jön létre a wolframkacs vonalában, s így kimetszésre kerül a kóros szövetet. Az eljárás, jellegénél fogva a környező szövetekben csupán minimális hőkárosodást okoz, ezért egyrészt a sebgyógyulás folyamata könnyebbé és gyorsabbá válik, másrészt a szövettani vizsgálatra kitűnően alkalmas, éles szélű, nem hő károsodott, kónusz alakú minta nyerhető a méhszáj szöveti állományából. A vágás mentén a vérzés minimális. Ez a műtéti módszer, a sebszél felöli hámosodással, hegesedés nélküli gyógyulást eredményez. Ambulánsan, járóbetegeg-beavatkozásként, helyi érzéstelenítéssel végezhető. A beteget nem terheli meg annyira, mint az altatásban végzett hagyományos kúpkimetszés. Nagy előnye a lézeres, illetve a fagyasztásos módszerekkel szemben, hogy ez nem destruktív, azaz nem roncsolásos módszer, így a kivett szövet jól kiértékelhető szövettani szempontból.
LEEP - LOOP - LLETZ műtétről bővebben

Low-grade squamous intraepithelial lesion (LSIL) - lásd Bethesda klasszifikáció

LSC - lásd Hasüregtükrözés

LSIL - lásd Bethesda klasszifikáció

Lubrikáció - síkosítás. A közösülés közben a megfelelő síkosításért, amely a fájdalommentes és könnyed péniszmozgást és behatolást biztosítja, a hüvelyváladék és a péniszváladék (lásd: Kéjcsepp) együttesen felelős. A megfelelő lubrikáció hiányát pszichés zavar, anatomiai eltérés, de gyakran a tudat alatt már meglévő párkapcsolati problémák okozzák. Nőgyógyászati vizsgálatot követően ösztrogén tartalmú kenőcsök, vagy az aktus során alkalmazott lubrikánsok javíthatják a panaszokat.

Lubrikáns - lásd Síkosító szer

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére