Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

T

TAD - lásd Abdomen transversaler Durchmesser

TAS - lásd Transzabdominális Szonográfia

Teratogén - minden olyan dolog, ami terhesség alatt a magzatra károsító hatással van, és veleszületett rendellenességeket okoz. Ilyenek a nagy adagban kibocsátott röntgensugarak vagy egyes gyógyszerek. A legtöbb újonnan kifejlesztett gyógyszer hatóanyagát - biztonsági okokból - nem alkalmazzák terhes nőknél, s figyelmeztetik a felhasználókat arra, hogy várandós nők számára ellenjavallt a készítmény. Olyan gyógyszer is teratogén hatású lehet, amely az állatkísérletekben nem bizonyult ártalmasnak.

Terhességi kor kiszámítása - a 4-6. hét között a petezsák volumene alapján számolják ki, a 6-12. hétig a fejtető-farok távolság (CRL), a 12-36. hétig a BPD, a HC, az AC és az FL értékeiből, míg a 36-42. héten a HC és az FL alapján határozzák meg.

Terhességmegszakítás (abortusz arteficialis) - a terhesség megszakítása lehet orvosi indikációjú (egészségi okok miatt), vagy szándékos (nem kívánt teherbe esés művi megszűntetése). A célzott megszakítás orvosilag a terhesség bármely szakában elvégezhető, amennyiben az anya életére veszélyt jelent, vagy ha a születendő gyermeknél súlyos, gyógyíthatatlan betegség ténye áll fenn, de ez számos etikai és jogi dillemát vet fel. Sok orvos és az egyház is jogosan és mélyen elítéli, tiltja és gyilkosságnak tartja, mivel az emberi élet kezdetét a megtermékenyüléstől, illetve a szívmüködés megjelenésétől számítja, ami egy teljesen logikus és emberi megközelítés. Korai terhességeknél a világ számos országában kémiai megszakítást alkalmaznak, amely sokak szerint az emberiség egyik legnagyobb tragédiája. Tízhetesnél idősebb terhességnél a megszakítás műtéttel vagy prosztaglandinok segítségével történhet, a 12. hét után pedig többnapos fájáskeltéssel, ami a szülés lefolyásának felel meg. A 24. hét betöltése után semmilyen törvény nem engedélyezi a terhesség megszakítását, mivel ez a szülés/vetélés jogi és adminisztratív - nem utolsósorban életképességi határa.
-Spontán abortus (abortus spontaneus) - a terhesség nem művi megszakadása
-Complettus abortus - a méh teljesen kiürül, utólagos curettage nem szügséges
-Incomplett abortus - utólagos curettage (méhkaparás) szükséges, mert a méh nem teljesen tisztult ki
-Habitualis abortus - ismétlődő abortusz, leggyakrabban genetikai vagy anatómiai okok miatt ismételten előforduló spontán vetélés
-Crimnalis abortus - a hivatalos állami törvények betartása nélkül titokban végzett abortusz a páciens vagy segitő személyzet segitségével

Terhességi toxémia (terhességi mérgezés) - lásd Preeclampsia

Termékenység (fertilitás) - egy emberpár utódnemzési képessége. A fogamzás bekövetkezésének valószínűsége függ a pár gyermekvállalási óhajának mértékétől, a közösülések gyakoriságától, valamint azok menstruációs ciklusbeli megoszlásától.

Termográfia - a test különböző részei által kibocsátott hő mérése. Infravörös sugarakra érzékeny film segítségével fényképezik a testet. A termográfiát a ciszták és tumorok korai felfedezésére használják.

Testis - lásd Here

Tesztoszteron - a férfi nemi jelleg kialakulásáért és fenntartásáért felelős hormon. Legfontosabb szerepe a férfias nemi jelleg kialakítása, de szerepe van a hímivarsejtek érésében, valamint a szexuális vágy, az erekció és az orgazmus kialakulásában is. Mivel a tesztoszteron és származékai fokozzák az izomerőt és a robbanékonyságot is, ezek a szerek doppingszernek minősülnek, és szigorúan csak - orvosi felügyelet mellett - gyógykezelésre használhatók.

Tímusz - lásd Csecsemőmirigy

Thorax - mellkas

Thorax-quer - lásd Transverse Thoracic Diameter

THQ - lásd Transverse Thoracic Diameter

Thrombocyta - lásd Vérlemezke

Thymus- lásd Csecsemőmirigy

Thyreoidea stimuláló hormon (TSH) - a hypophysis (agyalapi mirigy) elülső lebenye által termelt glükoprotein, a thyroid-stimuláló hormon (TSH) serkenti a pajzsmirigy hormonok szintézisét és kiválasztását.

TORCH vizsgálat (TORCH panel) - egy olyan vérvizsgálat, amely a Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes vírus kimutatására szolgál. Ezen vírusok fejlődési rendellenességet okozhatnak az újszülötteknél.

Toxémia (Toxaemia, praeclampsia, EPH gestosis) - terhességi mérgezés

Transabdominal diameter (TAD) - lásd Abdomen transversaler Durchmesser

Transabdominal sonography (TAS) - lásd Transzabdominális Szonográfia

Transvaginal sonography (TVS) - lásd Hüvelyi ultrahangvizsgálat

Transverse Thoracic Diameter (TTD, thorax-quer, THQ) - mellkasi átmérő.

Transzabdominális Szonográfia (TAS, transabdominal sonography) - hasi ultrahang vizsgálat.

Transzrektális ultrahangvizsgálat - a prosztata, nagysága és anatómiai elhelyezkedése miatt jól vizsgálható a végbélbe vezetett ultrahang-vizsgálófejjel. Ezt a vizsgálatot alkalmazzák műtét utáni kontrollvizsgálatra, valamint a prosztatarák szűrésére is.

Transzvaginális Szonográfia - lásd Hüvelyi ultrahangvizsgálat

Tripper - lásd Gonorrea

TSH - lásd Thyreoidea stimuláló hormon

TTD - lásd Transverse Thoracic Diameter

Tuba uterina - lásd Méhkürt

Tumor (daganat) - túlzott sejtosztódás eredményeképpen létrejövő rendellenes szövetszaporulat. A tumorok semmilyen hasznos funkcióval nem bírnak. Lehetnek benignusak (jóindulatúak, nem rákos természetűek), vagy malignusak (rosszindulatúak, rákosak).

Tumor debulking (tumor dibalking) - a műtét során a lehető legnagyobb mennyiségű daganat eltávolítása.

Tumor dibalking - lásd Tumor debulking

Tumor marker - a vérben, vagy más testnedvben lévő olyan anyagok, melyek rosszindulatú rákos sejtekhez kapcsolódó reakció során képződnek. Vizsgálatuk alapján felismerhető a szervezetben lévő rákos elváltozások jelenléte. Olyan anyag, amely időnként a szokásosnál nagyobb mennyiségben található a vérben, más testnedvekben vagy szövetekben. Valamilyen rákos daganat jelenlétére utal a szervezetben. A tumormarkerek közé tartozik például a CA 125 (petefészekrák), a CA 15-3 (emlőrák), a CEA (a petefészek, a tüdő, az emlő, a hasnyálmirigy és a gyomor-bélrendszer rákos folyamatai), a PSA (prosztatarák). A tumormarkereket biológiai markereknek is nevezik.

TURP Transurethal Resection of the Prostate (Transzuretrális prosztatareszekció) - a prosztata szövetének egy részét eltávolító műtéti beavatkozás, melyet a húgycsövön felvezetett eszközzel hajtanak végre.

Tüszőhormon - lásd Ösztrogén

TVS - lásd Transzvaginális Szonográfia

 

U

UH - ultrahang

Umbilicus - lásd Köldökzsinór

Ureter - húgyvezeték, a veséket a húgyhólyaggal összekötő vezeték.

Urethritis - a húgycső gyulladása. Fájdalmas vizelés jellemzi. A vizelet lehet gennyes vagy véres is. Gyakran a nemi úton terjedő betegségek egyik jele.

Uretra - lásd Húgycső

Urocystitis - lásd Húgyhólyaggyulladás

Urogenitális rendszer - a szervezet azon részei, amelyek a szaporodásban, a salakanyagok vizelet formájában történő eltávolításában, vagy a két funkcióban együtt vesznek részt.

Urológia - az orvostudománynak a vizeletelválasztással és a húgyutakkal, valamint azok megbetegedéseivel foglalkozó ága.

Uterus - lásd Méh

 

Ü

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére