Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

H

Haemangioma (hemangioma) - erekből kiinduló, jóindulatú daganat. A vérerek újonnan képződő erekből álló jóindulatú daganata.

Haematoglobulin - lásd Hemoglobin

Haematokolpos - lásd Hematokolpos

Haematokrystallin - Hemoglobin

Haematologia - lásd Hematológia

Haematometra (hematometra) - a méh üregének vérrel telítődése.

Haemoglobulin - lásd Hemoglobin

Hashártya - lásd Peritoneum

Hashártyagyulladás - lásd Peritonitis

Hasüregtükrözés (laparoszkópia, LSC, laparoscopia) - Olyan technika, mely lehetővé teszi a sebészeknek, hogy nagyobb műtéti beavatkozás nélkül megvizsgálják, megtükrözzék a hasüreg belsejét. A hasfalat a köldök közelében szúrják át, majd egy tűn keresztül gázt juttatnak a hasüregbe, így kellő látóteret biztosítva a szorosan egymáson fekvő szerveket különválasztják. A laparoszkóp bevezetése csak ezután történik egy apró vágáson keresztül. Az eljárás felhasználható pl. a petefészek, méhkürt, valamint a hasban elhelyezkedő szervek vizsgálatára. Néha ezen, vagy egy másik apró nyíláson keresztül műtét is végezhető anélkül, hogy nagyobb vágást kellene ejteni a bőrön. Az ultrahang és a CT tökéletesedése miatt a laparoszkópia napjainkra háttérbe szorult, bár a nőgyógyászatban való alkalmazása (ginekológiai betegségek vizsgálata, kezelése és ellenőrzése, mesterséges megtermékenyítés, sterilizálás) nem vesztett jelentőségéből, sőt az operatív laparoskopia rendkívül elterjedt.

Hauptumfang (HU) - lásd Head circumference

HC - lásd Head circumference

HCG - lásd Human Choriogonadotropin

Head circumference (HC, HU, Hauptumfang, KU, Kopfumfang) - fejkörfogat. A koponya kerületének nagysága főként a szülés módjának eldöntésében számít jelentős adatnak.

HEGAR-féle tágító - lásd Dilatátor

Helicobacter pylori - (ejtsd helikobakter pilori) - a gyomorban gyulladást és fekélyeket okozó baktérium.

HELLP szindróma (Hemolízis) - megemelkedett máj enzimek és alascony vérlemezke szint szindróma. A preeclampsia és eclampsia életveszélyes komplikációja (Hemolytic anemia, Elevated Liver enzymes and Low Platelet count).

Helyi terápia (lokális terápia) - a daganat sejtjeire és közvetlen környezetére irányuló kezelés.

Hemangioma - lásd Haemangioma

Hematológia (haematologia) - a vérképző rendszer megbetegedéseivel foglalkozó tudományág.

Hemoglobin (HGB, haematoglobulin, haemoglobulin, haematokrystallin) - a vörös vérsejtek vörös színű festőanyaga.

Hermafroditizmus - kétneműség. Előfordul, hogy egy gyermek olyan külső nemi szervvel születik, amely nem egyértelműen női vagy férfi jellegű (átmeneti nemi szervek), belső nemi szervei pedig normálisak vagy kórosak. A valódi hermafroditák esetében egy emberben egyszerre találhatók meg a herék és a petefészkek, tehát mind férfi, mind női belső szaporító szervvel rendelkeznek, de ez nagyon ritka állapot. Sokkal gyakoribb, hogy az átmeneti nemi szervekkel rendelkező gyermek pszeudohermafrodita, azaz vagy petefészke, vagy hereszövete van.

Hematokolpos (haematokolpos) - a menstruációs vér megrekedése a hüvelyben. A hüvely vérrel kitöltöttsége általában hymenatresia során jelentkezik. A hymen veleszületett zártsága során a vér nem tud kiürülni.

Hematometra - lásd Haematometra

Here (testis) - a herezacskón belül található két tojás alakú mirigy, amelyek spermiumokat és férfi nemi hormonokat termelnek.

Herezacskó (szkrótum, scrotum) - az a külső, zsákszerű bőrzacskó, mely a férfiaknál a heréket tartalmazza.

Heteroszexualitás - a szó a normális nemi irányultságot (azaz a férfi - nő kapcsolatát) jelenti.

HGB - lásd Hemoglobin

High-grade squamous intraepithalial lesion (HSIL) - lásd Bethesda klasszifikáció

High risk HPV - lásd Magas kockázatú HPV vírus

Hímvessző - lásd Pénisz

Hipogonadizmus - a nemi mirigyek (a herék és a petefészkek) bármely okból bekövetkező csökkent működése.

Hirzutizmus - túlzott szőr- és hajnövekedés. Ezzel a szóval a sok nő életét megkeserítő, szokatlan helyen (áll, felső ajak, mellkas, has, combok) kialakuló túlzott szőrnövekedést jelöli az orvosi nyelv. Ez a jelenség a mellékvese vagy a petefészkek rendellenes működésére utal, melyek a szokottnál több férfihormont állítanak elő, és a szőrtüszők érzékennyé válnak a túlzott hormonhatásra. A hirzutizmus kötődhet egyszerűen az életkor előrehaladásához is.

Hiszterektómia - méheltávolítás.

Hiszterográfia (HSG, Hysterosalpingográfia) - a méhüreg röntgen-vizsgálata kontrasztanyagos feltöltés után.

Hiszterometria - a méhüreg hosszának meghatározása hiszterométerrel a fogamzásgátló eszköz (spirál) felhelyezése előtt.

Hiszteroszkópia (hysteroscopia, méhtükrözés) - a méh üregének optikai eszközzel (endoszkóp) történő vizsgálata. Az Office hysteroscopia ambulánsan elvégezhető, gyors és fájdalommentes módszer.

HIV (Human immundeficiency) virus - az AIDS kórokozója

HL - lásd Humerus Länge

Homoszexualitás - az azonos neműek szexuális kapcsolatát jelenti (akár férfi-férfi, akár női-női kapcsolat). A homoszexualitás okát illetően sok kérdés még tisztázatlan, de valószínűnek látszik a genetikai hajlam alapján megváltozó hormonális viszonyok és a pszichoszociális, pszichoszexuális fejlődés együttes zavara. Régen a homoszexualitást a törvény büntette, ma számos nyugati országban toleráns a törvénykezés ezzel kapcsolatban, sőt egyes országokban az egyneműek törvényesen házasságot köthetnek, és gyermeket fogadhatnak örökbe. Tekintve a homoszexualitás kialakulásának elméletét, melyben szerepet kap az egyén pszichoszociális és pszichoszexuális fejlődése, ez a típusú túlzottan toleráns törvénykezés feltétlen elítélendő, vagy ahogy a Vatikán fogalmazott egy nemrég kelt nyilatkozatában, ez "emberiségellenes bűncselekmény".

Hormon Replacement Therapy (HRT) - hormonpótló kezelés. A menopauza után a nőknek hormonokat (ösztrogént és/vagy progeszteront) adnak. Ilyen kezelést kaphatnak azok is, akik petefészkeit sebészileg eltávolították, hogy pótolják az ösztrogént, ami már nem termelődik a petefészkekben.

Hormonreceptor-vizsgálat - olyan vizsgálat, amely bizonyos fehérjék - úgynevezett hormonreceptorok - mennyiségét méri a rákos szövetekben. A hormonok ezekhez a fehérjékhez kötődhetnek. A hormonreceptorok nagy mennyisége azt jelentheti, hogy a daganat hormonfüggő, a hormonok elősegítik a daganat növekedését.

Hormonterápia - hormonkezelés. Rákkezelési módszer, amelynek során hormonokat vonnak el, adnak be, vagy hormonhatásokat gátolnak meg. Endokrin terápiának is nevezik.

HPV - lásd Human Papilloma Vírus

HRT - Hormon Replacement Therapy

HSG - lásd Hiszterográfia

HSIL - lásd Bethesda klasszifikáció

HU - lásd Head circumference

Húgycső (uretra) - az a cső, amelyen át a vizelet a húgyhólyagból a külvilágba jut.

Húgyhólyaggyulladás (Urocystitis) - a vizelet tárolásáért felelős szerv gyulladásos megbetegedése.

Huhner-teszt (PCT, Postcoitalis teszt) - ezt a tesztet a meddőség-vizsgálat keretében végzik el. A vizsgálat előtt 6-8 órával történt, programozott közösülés után megvizsgálják a nő méhnyaknyákjának hímivarsejt tartalmát. Miután az orvos mintát vesz a nyákból, mikroszkóp alatt vizsgálja: megszámolja a benne lévő ondósejteket és megfigyeli mozgékonyságukat.

HUM - lásd Humerus Länge

Human Choriogonadotropin (HCG, béta-hCG, B-hCG) - az anyai szervezet által termelt hormon. A hormon jelenlétét, mennyiségét hCG teszt segítségével vizsgálják. A kvalitatív (pozitív vagy negatív eredményt adó) vizeletből végzett hCG-teszteket rutinszerűen használják a terhesség diagnózisának megerősítésére. A kvantitatív (számszerű adatot adó) hCG-teszteket a vérben található (gyakran béta-hCG-nek is nevezett) hCG mennyiségi meghatározására használják. Utóbbit gyakran alkalmazzák a petefészek illetve a here tumorának gyanúja esetén, vagy a már kialakult daganatok kezelése során.

Human Papilloma Vírus (HPV) - kóros szöveti növekedést (szemölcsöket) előidéző vírus, mely gyakran összefügg bizonyos típusú daganatok kifejlődésével. A Papillóma vírus egy vírustörzs, amely a hámsejteket támadja meg, és ezen sejtekben szaporítja saját magát. Ide tartozik az emberi (humán) papillomavírus is. Egyes típusainak tartós jelenléte méhnyakrákhoz vezethet. A HPV a legelterjedtebb szexuális úton terjedő kórokozó, melyet a szervezet immunrendszere az esetek többségében legyőz. A fertőzés legtöbbször tünetmentes.
HPV Human Papilloma Vírus bővebben

Humerus Länge (HL, humerus length, HUM) - a felkarcsont hossza.

Humerus length (HUM) - lásd Humerus Länge

Hüvely (vagina) - ez egy kötőszövetes-izmos falú, nyálkahártyával bélelt cső, mely a méh alatt helyezkedik el, és alsó vége a gáton nyílik. A pénisz bevezetésével a magömlés után a hüvelyen keresztül jutnak el a hímivarsejtek a megtermékenyülés helyszínéig és itt halad keresztül a szülés során a magzat is. Amennyiben a petesejt nem termékenyül meg, akkor a hüvelyen keresztül távozik el havonta a menstruációs vér is a méh üregéből. A hüvely belső falát savas kémhatású, nyálkás réteg borítja, amely a méh számára védelmet nyújt a hüvelybe kerülő baktériumokkal szemben.

Hüvelygyulladás (vaginitisz) - rendszerint apró kórokozók (egysejtűek, gombák, baktériumok) idézik elő a hüvely nyálkahártyájának, viszketéssel, fájdalommal, bő váladékozással járó gyulladását.
Hüvelygyulladás bővebben

Hüvelyi ultrahangvizsgálat (transzvaginális szonográfia, transvaginal sonography TVS) - az eljárás során a hüvelyt, a méhet, a petevezetékeket és a hólyagot vizsgálják. Az eszközt bevezetik a hüvelybe, a hanghullámok pedig visszaverődnek a medencei szervekről. Ezek a hanghullámok visszhangot hoznak létre, amelyet egy számítógép segítségével képpé (szonogram) alakítanak.

Hüvelytornác (vestibulum vaginae) - a kisajkak által körülvett tájék. Benne helyezkedik el a húgycső, a hüvelybemenet és a Bartholini-mirigyek két csatornanyílása. Ezek a mirigyek izgalom hatására néhány csepp váladékot termelnek, és nemi érintkezés előtt nedvessé teszik
a hüvelybemenetet.

Hüvelytükör - lásd Spekulum

Hymen - szűzhártya. A leányok hüvelyében található egy félhold alakú hártya, amely az első közösüléskor (többnyire fájdalom és kevés vérzés kíséretében) átszakad. A szűzhártya értelemszerűen nem zárja el teljesen a hüvelyt, mert a méhből származó menstruációs váladékoknak ép szűzhártya mellett is távozniuk kell a hüvelyből.

Hysterectomia - a méh műtéti eltávolítása.

Hysterosalpingográfia - lásd Hiszterográfia

Hysteroscopia - lásd Hiszteroszkópia

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére