Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

O

Observation (Obs, observáció) - megfigyelés

Obstetrics and Gynaecology (OB/GYN) - Szülészet és Nőgyógyászat

Obstetrics (OB) - szülészet

Obstrukció - elzáródás.

Obstruktív - elzáródásos.

Obszcenitás - a nemi szervek, vagy szexuális cselekedetek durva szóval való illetése.

Occipital (occipitális) - nyakszirti

Occipito-frontale diameter (OFD) - lásd Fronto-occipitaler Durchmesser

Oedema (ejtsd ödéma) - lásd Vizenyő

Oesophagus atresia (oesophagos, oesophagus, ejtsd özofágusz atrézia) - nyelőcső elzáródás. Veleszületett nyelőcső elzáródás esetén polyhydramnion lép fel (kórosan megszaporodott magzatvíz).

Oestrogen - lásd Ösztrogén

OFD - lásd Fronto-occipitaler Durchmesser

Ogino-Knaus módszer (naptár módszer, cikluskontroll) - a természetes fogamzásszabályozás egyik módja
Ogino-Knaus módszer bővebben

Okkult vér vizsgálata a székletben (Weber-teszt, Fecatwin-teszt) - a székletben található rejtett, csak nyomokban található vér kimutatására szolgál. Jelentősége abban áll, hogy a rák vagy a polip olykor vérzik, a teszt pedig kis mennyiségű vérzés kimutatására is alkalmas.

Oligospermia - azt az állapotot nevezzük oligospermiának, amikor a férfi ondójában a normálisnál alacsonyabb a spermiumszám.

Omentum - lásd Cseplesz

Onanizálás - önkielégítés, maszturbáció. A bibliai Onan névből származik. Ondó - az a folyadék, mely orgazmus alatt távozik a hímvesszőn (péniszen) keresztül. Az ondó a heréből származó spermiumokból, valamint a prosztatából és az egyéb nemi mirigyekből származó folyadékból áll.

Ondósejt - lásd Spermium

Onkológia - a jó és rosszindulatú daganatok kutatásával, kezelésével és gyógyításával foglalkozó orvostudományi szakág.

Onkológus - a daganatok kórismézésével, gyógyításával kapcsolatos ismeretekkel, tapasztalattal rendelkező szakorvos.

Onkoradiológus (sugárterápiás onkológus, Radioterapeuta) - a radioterápia módszereit ismerő és szakszerűen alkalmazni tudó, a daganatok sugárterápiájára szakosodott orvos.

Oophorectomia - lásd Petefészek-eltávolítás

Ophorectomia (ejtsd oforektómia) - egyik vagy mindkét petefészek sebészi eltávolítása.

Opting in - pozitív beleegyezés olyan donorkártyás rendszer esetén, mikor agyhalott donorból történő szervkivételhez a donor életében tett beleegyező nyilatkozata szükséges. Pozitív beleegyezés elvét használják az USA, Egyesült Királyság, Kanada, Németország, Hollandia, Svájc, Új Zéland, Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Thaiföld, Írország, Dél-Amerika, Latin-Amerika és az arab országok többségében.

Opting out - feltételezett beleegyezés. Ha valaki életében nem tiltakozott szervei transzplantációs célra való felhasználása ellen írásban, akkor annak szervei ilyen célokra felhasználhatók. Magyarországon is ehhez a formához alkalmazkodik az ide vonatkozó jogszabály.

Orális fogamzásgátlók (orális anticoncipiensek) - kombinált hormon-készítmények, melyek szájon át alkalmazva megakadályozzák a nem kívánt terhességet az ovuláció gátlásával. A legtöbb fogamzásgátló pirulát a két legfontosabb természetes női hormonból, az ösztrogénből és a progeszteronból mesterségesen állítják elő. Előzetes nőgyógyászati vizsgálat alapján választják ki a legmegfelelőbb tablettát. A tabletta szedése bizonyos esetekben nem ajánlatos (ellenjavallt).

Orális szex - a nemi szervek szájjal (nyelvvel) történő szexuális ingerlése. A partner kielégítése szájon át. Egyes statisztikák szerint a 30 év alatti korosztály 95 %-ban alkalmazza.

Orchidectomia - mindkét here műtéti eltávolítása.

Orgazmus - a szexuális öröm csúcspontja. Intenzitása változó, a férfiaknál minden magömlés orgazmussal jár, a nők nem minden esetben jutnak el az orgazmusig. Az orgazmus elérését - főleg a nőknek - tanulni kell. Az orgazmus intenzitását nagyon nagymértékben befolyásolják a lelki tényezők, a pszichés ráhangolódás, illetve az, hogy a szexuális kapcsolat mögött mennyire áll valós és "szexre érett" szerelmi kapcsolat. Lányoknál a pusztán kíváncsiságból történő (vagy a fiú kikényszerítette) első néhány szexuális kapcsolat szinte bizonyosan nem eredményez orgazmust, sőt a tanulási folyamatot később, a házasélet során akár évekre is visszavetheti. A fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják.

Ostium vaginae - a többnyire félhold alakú, kötõszövetes szûzhártyán lévõ nyílásnak a neve. Funkciója: a hártya ugyan elzárja a hüvely bemenetet, de ezen keresztül mégis távozni tud a menstruációs vér és a méh által kiválasztott váladék. Az elsõ közösüléskor a lyukat kezdi szétfeszíteni a pénisz, majd a hártya kisebb nagyobb vérzés kíséretében szétszakad. Elõfordulhat azonban, hogy csak kitágul az ostium, lehetõvé válik a továbbiakban a fájdalom mentes közösülés, de a szûzhártya épségben marad. A hártya óvása érdekében kislányok és szûz hajadonok nõgyógyászati jellegû vizsgálatát a végbélen keresztül végzik. Azok a szüzek, akik hüvelytampont használnak, egyéb egészségre ártalmas kockázati tényezõk mellett a lyuk kitágulására is számíthatnak.

Oszteoporózis - csontritkulás. A csont állományának körülirt vagy kiterjedt betegsége, melyet az ásványi és szervesanyag-tartalom azonos arányú, jelentős mértékű csökkenése, a szivacsos csont gerendáinak elkeskenyedése, olykor a csont tömött részének elvékonyodása, porózussá válása, valamint a minimális erőkifejtés hatására spontán bekövetkező törések jellemeznek.

Ovaralgia erotica - a nőknél alhasi fájdalmat jelent, ami nem a menstruációs fájdalom. A tünetet rendszerint az okozza, hogy a megelőző közösülés(ek) során a nő magas szexuális izgalmi szintre jutott, ám nem sikerült kielégülnie, orgazmust nem élt át.

Ovariektómia - lásd Petefészek-eltávolítás

Ovarium (ovárium) - lásd Petefészek

Ovuláció - peteérés.

Ovum - lásd Petesejt

Oxytocin - a méh fájások szabályozására, fokozására illetve a vízháztartás szabályozásra szolgáló hormon.

 

Ö

Ödipusz komplexus - a gyakran emlegetett fogalmat S. Freud alkotta a mondabeli thébai király, Ödipusz története alapján, aki tudtán kívül megölte apját és saját anyját, Iokasztét vette feleségül. A király nevével jelzett komplexus a freudi pszichoanalízis alap elméletei közé tartozik. E szerint minden gyermek “beleszeret” az ellenkezõ nemû szülõbe úgy 4 éves kora táján, míg a másik szülõféllel, - akit a riválisának, vetélytársának érez - indulatosan viselkedik. A helyzet gyakran szül konfliktust, s ha nem rendezõdik megnyugtató módon, akkor magatartás zavarokhoz, a késõbbiekben, esetleg felnõtt korban súlyos neurózisokhoz vezethet.

Öregkori szex - a testi és szellemi képességek fokozottan hanyatlani kezdenek a 70-75 év táján. A libidó, azaz a szexuális vágy ezzel szemben igen gyakran felfokozódik, de elsõsorban a férfiaknál, a nõknél kevésbé. Egyes felmérések szerint a hetven éves férfiaknak mintegy fele szexuálisan még aktív. Az aktivitás csökkenését rendszerint valamilyen betegség okozza. A megõrzött közösülési képesség a nem házas férfiak számára társadalmi és személyi problémát jelent. Ebben a korban az erek meszesedése miatt sokaknál különféle agyterületek sorvadása következhet be. A folyamat az ösztönéletüket a pubertás kor elõtti szintre vetheti vissza. A köznyelv második gyerekkorként emlegeti az állapotot. Az ilyen betegek esetenként kislányokat igyekeznek szexuális játékokra csábítani. (Cukoros bácsik)

Őssejtek - olyan sejtek, amelyek életük végéig megőrzik osztódási képességüket, és többek között specializált sejtekké - pl. vörösvérsejtekké - fejlődhetnek.
őssejtek bővebben

Ösztrogén (oestrogen, tüszőhormon) - női nemi hormon, amely a petefészekben és a placentában - illetve nagyon csekély mennyiségben a herében és a mellékvesekéregben is - termelődnek. A női nemi szervek növekedésére és az anyagcserére hatnak. A gyógykezelésben az ösztrogéneket a menstruáció és a menopauza okozta zavarok és a meddőség egyes formáinak kezelésére használják. Az ösztrogének a fogamzásgátló tabletták hatóanyagai is.

Ösztroprogesztatív szerek - olyan fogamzásgátló gyógyszerek, amelyekben együtt vannak jelen az ösztrogén és a progeszteron hormonok.

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére