Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

P

Paget-kór (az emlőbimbót érintő) - az emlőrák egyik formája, amelyben a daganat növekedése az emlőbimbó melletti ductusokból indul ki, az emlőbimbó felszínén. Gyakran égő-viszkető érzés jelentkezik, és a bimbó körül a bőr ekcémás jellegűvé válik, amit néha váladékozás és vérzés kísér.

Palliatív kezelés - ha a teljes gyógyulás esélye csekély, a kezelés célja a beteg életminőségének javítása, a daganatos betegség tüneteinek enyhítése.

Pancreas (pankreas, pancrias) - hasnyálmirigy.

Pancrias - lásd Pancreas

Pankreas - lásd Pancreas

Panszexualitás - olyan kóros állapot, amikor az illetőnek mindenről a szex jut az eszébe. S. Freud, az analitikus pszichológia megteremtõje úgy vélte, hogy a lelki problémák hátterében rendszerint szexuális rendellenességek húzódnak meg. A kialakulásuk magvát, okát keresve, terápiás gyakorlata során a szexuális gondokkal jelentkezõ páciensei szavait rendszeresen értelmezte, helyesebben átértelmezte, és igyekezett ezek valódi jelentését megfejteni. Elmélete szerint minden hosszúkás tárgy, beleértve az esernyõt, botot, tollat stb. a péniszt szimbolizálja, a lyukas darabok, például a kalap, kosár, erszény, tál stb. pedig valójában a nõi hüvelyt jelentik a kliensek fantázia világában.

Pap-teszt (Pap smear, Pap test, Papanicolaou teszt, Papanicolaou smear, Papanicolaou test, ) - sejtmintavétel (kenet) a méhnyak hüvelyi felszínéről és a nyakcsatornából citológiai laboratóriumban történő vizsgálat céljából. A minta levétele után az orvos fixálja a kenetet, majd továbbítja a citológiai laboratóriumba. Ott gyakorlott citológusok illetve patológusok először megfestik a kenetet a Papanicolau által kidolgozott festési eljárással, majd mikroszkóp segítségével elemzik. A kiértékelés a Bethesda klasszifikáció illetve a Papanicolaou-féle osztályozás alapján történik. Olyan elváltozások felfedezésére használják, melyek rákos típusúak vagy rák kialakulásához vezethetnek, de a vizsgálat mutathat nem rákos eltéréseket (például fertőzést vagy gyulladást) is. Pap-kenetnek is nevezik, a köznyelvben citológiai vizsgálatként terjedt el.

Papanicolaou teszt - lásd Pap-teszt

Papanicolaou-féle osztályozás - citológiai vizsgálat eredményének egyik minősítő rendszere. Napjainkban kezd háttérbe szorulni, egyre inkább a Bethesda klasszifikáció váltja fel, mely lényegesen informatívabb.
A Papanicolaou-féle osztályozás öt kategóriát különböztet meg.
P1 (P I.) kategória: negatív lelet. A kenetvétel anatómiai területét reprezentáló, a vizsgált személy életkorának és fiziológiás állapotának (ciklus, terhesség, menopauza) megfelelő, egyértelműen benignus sejtkép.
P2 (P II.) kategória: ugyancsak negatív lelet. Az adott anatómiai területen előforduló, az éptől eltérô, tehát "kóros", de biztosan nem rosszindulatú sejtkép.
P3 (P III.) kategória: a kenetben kóros sejtek jelennek meg, ám nem lehet eldönteni, hogy azok gyulladás következményei-e, vagy a daganatfejlôdés egy korai fázisát jelzik. Ez azt jelenti, hogy a Papanicolaou-féle számsor sugallta értelmezés ellenére a P III. nem rosszabb, mint a P II., és nem jobb, mint a P IV. P3 eredmény esetén megfelelő kezelés után a vizsgálat ismétlése javasolt. Ha a lelet újból P3, akkor a szövettani elemzés elvégzése is szóba jön az alcsoporttól függően
P4 (P IV.) kategória: rosszindulatú diagnózisok sorába tartozik. Számos, de nem túl sok, a rosszindulatúságra utaló citológiai jel alapján daganatsejtnek tartható sejt található a kenetben. Értelmezése a különböző laboratóriumok gyakorlatában eltérő lehet.
P5 (P V.) kategória: egyértelműen "pozitív" lelet. A rosszindulatúság minden citológiai kritériumát mutató, biztosan malignus cervix daganatra utaló sejtkép.

Papilloma - szemölcsszerű burjánzásból álló, általában jóindulatú daganat.

Parafimózis (spanyol-gallér) - az időben meg nem oldott fitymaszűkület következménye, amikor a fityma mégis hátrahúzódik a makkról (az első komolyabb merevedésnél), és annak peremében elakad úgy, hogy már nem húzható vissza. Az állapot súlyos vérkeringési zavarhoz vezet, és igen nagy fájdalommal jár, ezért abszolút sebészi sürgősséget jelent.

Parathyreoidea adenoma - mellékpajzsmirigy daganat.

Partus - lásd Szülés

Patológus - kórboncnok, kórszövettanász. A betegségek által a szervezetben, a szervekben okozott elváltozásokat a vizsgáló szakorvos, aki a sejtek és szövetek mikroszkópos vizsgálata alapján azonosít bizonyos betegségeket; a patológus szerepe a daganatok kórismézésében alapvető fontosságú.

PCT - lásd Huhner-teszt

PCOD - lásd Policisztás ovárium szindróma

PCOS - lásd Policisztás ovárium szindróma

PDE5 (Foszfodiészteráz 5) enzim - ennek az enzimnek a gátlása szexuális izgalom mellett merevedés kialakulásához vezet. Szintén ennek az enzimnek a gátlása révén fejtik ki hatásukat a leggyakrabban használt potencianövelő gyógyszerek.

PDT - lásd Photodynamic Therapy

Pedofília - szexuális perverzió, amikor a felnőttek gyermekekkel létesítenek szexuális kapcsolatot. A pedofília férfiak közt gyakoribb, akik főleg a még serdületlen kislányokkal létesítenek szexuális kapcsolatot. A pedofil jellegű cselekedeteket a törvény szigorúan bünteti.

Pelveoperitonitis - medencei hashártyagyulladás.

Pelviometria - a gyermeket váró kismama medence átmérőinek klinikai módszerekkel (ultrahang, röntgen) történő mérése. Ezek az átmérők a terhesség során változhatnak.

Pelvis - lásd Medence

Penis - lásd Pénisz

Perifériás neuropathia (neuropátia) - az idegrendszer betegsége, amely rendszerint a kezeken vagy a lábakon jelentkező érzéketlenséggel, érzészavarral, bizsergéssel, égő érzéssel, és/vagy gyengeséggel kezdődik. Egyes rákellenes gyógyszerek hatására is kialakulhat.

Perifériás őssejt-transzplantáció (perifériás őssejt-támogatás) - a daganatellenes kezelés miatt elpusztult vérképző sejtek pótlására szolgáló módszer. A csontvelő sejtjeihez hasonló, a keringésben lévő éretlen vérsejteket, úgynevezett őssejteket adnak be a betegnek a kezelés után, így segítve a csontvelő működés rendeződését és az egészséges vérsejtek termelésének folytatását. A transzplantáció (átültetés) lehet autológ (ekkor a beteg korábban levett sejtjeit adják vissza), allogén (ekkor egy másik személy, a donor vérsejtjeit adják be), vagy szingén (amikor egypetéjű iker vérsejtjeit adják be).

Perineum (gát) - a végbél és a nemi szervek közötti terület.

Peritoneum (hashártya) - a hashártya egy ér- és nyirokerekkel sűrűn átszőtt szövet, mely egyrészt a hasfal belső felületén hoz létre "bélést", másrészt a hasüregben elhelyezkedő szerveket (pl. gyomor, lép) is bevonja, így védve őket a fertőzésektől és a mechanikai hatásoktól. Ha a hashártyát kiterítenénk, felszíne mintegy 2 négyzetmétert tenne ki.

Peritonitis (hashártyagyulladás) - a hashártyagyulladás okán izzadmány keletkezik, a bélmozgások megszűnnek, gáz és folyadék gyűlik meg bennük, súlyos só- és folyadékháztartási zavar jelei mutatkoznak. A betegnek heves fájdalmai lehetnek, melyet mozgás, mély belégzés, köhögés tovább fokoz. Jellemző a láz, émelygés, hányinger, hányás. A daganatos betegek kezelésében alkalmazott sugárterápia is okozhat peritonitist (mely általában enyhe formában zajlik), de kialakulhat a nemi szervek felszálló fertőzése révén is.

Perversio - lásd Perverzió

Perverzió (perversio) - elferdült nemi magatartás. Ide tartozik a szadizmus, mazochizmus, pedofília és még sok más torz szexuális viselkedés. Ezeket a zavarokat általában pszichoszexuális vagy személyiségfejlődési problémák okozzák, a szexben mindent lehet elv a perverzió pontos definicióját és határait megkérdőjelezi, neheziti annak megitélést, hogy mi az ami még nem minősíthető perversionak.

Pesszárium (méhszájsapka) - fogamzásgátló eszköz. A tervezett közösülés előtt kell felhelyezni a hüvelybe. Célszerű spermaölő szerekkel kombináltan alkalmazni, de még így sem tekinthető igazán biztonságos fogamzásgátló módszernek. Mindenkinek a számára megfelelő méretű pesszárium alkalmazása ajánlott, ezért a méret meghatározása, illetve a pesszárum használatának elsajátítása céljából célszerű nőgyógyászhoz fordulni.

PET - lásd Positron Emission Tomography

Peteérést fokozó szerek - természetes vagy mesterséges gyógyszerek, melyek képesek gyorsítani a pete érését és kiszabadulását a petefészekből. Ezeket a szereket diagnosztikus tesztekben, a terápiában, az orvosilag nyomon követett megtermékenyítésben, valamint a meddőség kezelésében is alkalmazzák (pl Clostylbegyt).

Petefészek (ovárium) - páros női nemi szerv, amely a kismedencében helyezkedik el. A méhhel a petevezetékek kötik össze. A petefészek állítja elő a legfontosabb női nemi hormonokat, az ösztrogéneket és a progeszteront. A petefészkek által termelt hormonok alakítják ki a pubertás során a másodlagos nemi jelleget, a jellegzetes szeméremszőrzetet, a zsírpárnákat, hatásukra következik be az emlők megnagyobbodása, és biztosítják a nemiszervek szabályos, ciklusos működését. A petefészkekben havonta általában egy petesejt érik meg, hogy melyik oldalon, az véletlenszerűen változó.

Petefészek ciszta - a petefészekben igen gyakran előforduló elváltozás.
petefészek ciszta bővebben

Petefészek-eltávolítás (ovariektómia, adnexektómia, oophorectomia) - ennek a műtétnek az elvégzését a petefészek valamilyen betegsége vagy fejlődési rendellenessége indokolja.

Petesejt (ovum, follikulus) - női ivarsejt, melyet a petefészek termel, és onnan jut a méhkürtbe a ciklus 14. napja körül, 18 mm körüli mérettel. A petesejt, akárcsak a hímivarsejt, 23 kromoszómát tartalmaz, ezért ezeket gamétának is nevezik. Egyesülésükből egy olyan sejt - a pete - jön létre, mely ugyanúgy 46 kromoszómából áll, mint a szervezet többi sejtje.

Petevezeték - lásd Méhkürt

Petevezeték-lekötés - visszafordíthatatlan műtéti beavatkozás, melynek során a sebész leköti a két petevezetéket végleg megszüntetve ezzel a fogamzás lehetőségét. Laparoscopiával, vagy császármetszés során történik. Az OEP a mütétet - amennyiben a meddővé tétel a célja - nem támogatja.

Petting - szexuális örömszerzés közösülés nélkül. A párok egymást kézzel vagy szájjal ingerlik amíg orgazmust nem érnek el. Ez a módszer technikailag megőrzi a lányok szüzességét és sok lehetőséget biztosít a szexuális technikák megtanulására. Amennyiben vigyáznak, hogy nehogy ondó jusson a hüvelybe, a petting biztonságosnak tekinthető a nem kívánt terhességek megelőzésére is. Ugyanakkor a szüzességnek nagy jelentőséget tulajdonító társadalmakban a szüzesség, érintetlenség definícióját és meghatározását megnehezíti. Vitaalap az, hogy szűz-e például az, aki a partnerét orálisan elégíti ki vagy análisan közösül?

Peyronie-betegség (Induratio penis plastica) - a pénisz görbületét okozó ismeretlen eredetű degeneratív betegség. Fájdalmas, illetve gyengébb merevedés, közösülési nehézség, súlyosabb formájában teljes impotencia jellemzi.

Pigmalionizmus - elferdült nemi magatartás, amikor az illető emberi szoborral vagy képmással végez szexuális cselekményt. Az egykori görög monda szerint Kuprosz király alkotott egy leányszobrot és annyit gyönyörködött benne, hogy végül beleszeretett. Könyörgésére Aphrodité istenasszony életre keltette a lányt, akit a király nyomban felségül is vett. A szép történetrõl kapta a nevét a pigmalionizmusnak jelölt szexuális cselekmény. Már az ókorban is feljegyezték egy szamoszi férfi esetét, aki egy istenasszony szobrát becstelenítette meg.

Pénisz (penis, fallos, hímvessző) - a férfi nemi szerve. Tudományosan megalapozott vizsgálatok szerint mérete nyugalmi állapotban átlagosan 10-12 cm, mereven 15-17 cm. A pénisz méretének és merevségének változását a péniszt felépítő barlangos testek teszik lehetővé, ezek ugyanis üreges (szivacsszerű) szövetek, amelyek szexuális izgalmi állapotban megtelnek vérrel, ezáltal megduzzadnak és megmerevednek. A szexuális izgalom elmúltával a vér elhagyja ezeket az üreges részeket és a pénisz ismét petyhüdtté válik.

Photodynamic Therapy (PDT, fotodinámiás terápia) - olyan anyagot juttatnak a szervezetbe, amely a daganatsejtekhez kötődik, majd a daganatot lézerfény hatásának teszik ki. A lézerfény úgy módosítja ("aktiválja") az anyagot, hogy az pusztítja a daganatsejteket.

Pigmalionizmus - elferdült nemi magatartás, amikor az illető emberi szoborral vagy képmással végez szexuális cselekményt.

Placenta - méhlepény.

Placenta-szülés - lásd Méhlepényszülés

Placentáris szak - lásd Méhlepényszülés

Plasztikai sebész - olyan sebész, aki hegek, illetve balesetek, születési hibák, vagy bizonyos betegségek kezelésének következtében létrejött torzulások kisebbítésére, az esztétikai hibák kijavítására specializálódott.

Plátói szerelem - a testi, szexuális kapcsolat nélküli szerelmi viszony, mely gyakran egyoldalú. A plátói szerelem alatt a köznyelv a testi, szexuális értelemben soha be nem teljesülő, csak lelki, szellemi szinten lobogó érzelmi kapcsolatot jelöli. Ez nem is mindig szükségszerűen valódi kapcsolat, hanem lehet valamelyik fél egyoldalú, heves vonzódása a másik iránt. A fogalom Platon, görög bölcselőhöz kapcsolódik (i.e. 427- 347) az ő szerelem világképében azonban mást jelent a fogalom, mégpedig az érett korúak és az ifjak közötti eszményi érzelmi kötődést.

Pleomorphismus - sokalakúság.

Pluralizmus - a házaspárok más párokkal folytatott szexuális kapcsolatát jelöli a szó. Az ideológiáját, ötletét a hatvanas évek hippi mozgalma szolgáltatta, helyesebben a tõlük származó “mindenki mindenkit szabadon szeret” elmélete. Ekkor alakultak azok a kolóniák, amelyekben együtt éltek s különösebb kötõdés nélkül szeretkeztek a fiatalok. Az utódokról is közösen gondoskodtak. A hetvenes - nyolcvanas években bukkantak fel a nyitott házasság “prófétái”, akik azt hirdették, hogy az igazi házastársi hűség alapja az, ha mindkét fél a párja hozzájárulásával közösül harmadik személlyel, és az élményeket őszintén megbeszélik egymással. A pluralista, nyitott házasság gondolata nem vonzott ugyan tömegeket, de a szex magazinokban ma is találni erre csábító hirdetéseket.

Pneumonia intrauterin - méhen belüli tüdőgyulladás.

Policisztás ovárium szindróma (Stein-Leventhal szindróma, PCOD, PCOS, polycystás ovarium syndroma) - sokcisztás petefészek. Ritkán előforduló tünetegyüttes, mely fokozatos amenorrhoeával (menstruációhiány), elhízással, meddőséggel, erős szőrnövekedéssel jár együtt. A megnagyobbodott petefészket vaskos fehér tok fedi. Oka a veleszületett enzimopátia (enzim hiánya vagy csökkent termelődése), amelynek következtében erősen csökken vagy hiányzik az ösztrogén és a progeszteron, helyettük virilizáló (férfiasító) hormon képződik. Átmeneti javulást hozhat egy ék kimetszése a petefészekből.
policisztás ovárium szindróma bővebben

Poligámia - többnejűség. Régen a mohamedán és a zsidó kultúrkörben elfogadott volt.

Polip (polyp, polypus) - a polipok kisebb-nagyobb nyálkahártya-növedékek. Alapjában jóindulatú szövetszaporulat, jóindulatú daganat, de ha nincs idejében eltávolítva, elrákosodhat. Kialakulhatnak az orrban, a méhnyakban, méhnyálkahártyán és az emésztőrendszerben.

Polipektómia - polip eltávolítása a szigmoidoszkópia vagy a kolonoszkópia során.

Polipózis (polyposis) - halmozottan előforduló polipok a gyomor, a vékonybelek, és a vastagbél nyálkahártyáján. Jóval ritkábban az orrgaratban, húgyhólyagban, epeutakban és a hörgőkben is előfordulhatnak.

Pollúció - éjszakai, kéjes álmok kíséretében bekövetkező magömlés, mely akarattól függetlenül történik. Gyakran előfordul rendszeres szexuális életet élő férfiak közt is, normális jelenségnek tartják a kutatók. Serdülő fiúkban az első pollúció annak a jele, hogy ivarérett korba kerültek.

Polycystás ovarium syndroma - lásd Policisztás ovárium szindróma

Polyhydramnion (polyhydramnios) - kórosan megszaporodott magzatvíz.

Pornográfia - a szexuális aktust leplezetlenül és érzelmek nélkül ábrázoló filmet, fotót vagy írott szöveget tekinthetjük pornográfiának. A napjainkban oly széles körben hozzáférhető pornográf művek a szexuális kapcsolat legfontosabb részét, az érzelmeket mellőzik, ezáltal azt a látszatot keltve, hogy a szex szerelem nélkül is jó, sőt fontos hogy az ösztöneinket kiéljük. Valójában ennek az ellenkezője igaz, mert szex szerelem nélkül nem igazi élvezet, és pontosan az különböztet meg bennünket az állatoktól, hogy ösztöneinket felelősségtudattal, szándékosan, általunk meghatározott medrekbe tereljük, ezáltal fokozva pl. a partnerünk és a saját szexuális örömérzésünket is.

Positron Emission Tomography (PET, pozitronemissziós tomográfia vizsgálat). - számítógépes képalkotó módszer, amely a test szöveteinek anyagcsere aktivitása alapján határozza meg egy adott betegség jelenlétét.

Postcoitalis teszt (PCT) - lásd Huhner-teszt

Pozitronemissziós tomográfia vizsgálat - lásd Positron Emission Tomography

Praeclampszia - lásd Preeclampsia

Preeclampsia (praeclampszia, terhességi toxémia, EPH-gestosis, gesztozis, gestosis) - a terhesség harmadik harmadában előforduló kóros állapot. Három fő tünete van: magas vérnyomás, fehérjevizelés és ödéma (vizenyő). Ezek közül az ödémának a legkisebb a jelentősége, hiszen ez a legtöbb terhesnél - kisebb fokban - jelentkezik. Sokszor fordul elő, hogy csak az első terhesség során jelentkezik, aztán később nem.

Prekancerózus (precancer, premalignus) - rákmegelőző. Olyan állapotok leírására szolgáló kifejezés, amelyekből rákos elváltozás fejlődhet ki (vagy valószínű, hogy kifejlődik). Ilyen például a méhszájon a pontozottság, tagoltság, leukoplákia (fehér folt), Jód negatív (Lugol). Szintén ilyen lehet a méhüregben a tartósan vastag méhnyállkahártya (hyperplasia endometrii), vagy a petefészek tartósan megfigyelhető, nem növekvő szolíd tumora.

Premenstruális szindróma (PMS, Premenstrual syndrome) - a menstruációs ciklus második felének végén, a következő vérzéses periódus előtt néhány nappal a nőket erős hangulati ingadozások érik, ingerlékenyekké, feszültekké válnak, szinte "ízzik körülöttük a levegő". A hangulatváltozás oka a hormonális ciklus ingadozása. Azok a nők, akik érzik magukon ezt a fajta fokozott feszültséget, könnyebben "átvészelik" ezeket a napokat, ha tudják ennek okát, illetve a környezetük is könnyebben viseli a "szeszélyeiket", ha tudomásul veszik, hogy a hangulatváltozás élettani jelenség.

Priapismus - a pénisz nem teljesen ismert okból létrejövő betegsége, amikor a merevedés (amely normális esetben a magömlés után fokozatosan megszűnik) nem oldódik, órákig, vagy akár napokig is fennáll. Az állapot jelentős fájdalommal jár, és feltétlenül orvosi ellátást igényel. Fontos tudni, hogy a Viagra és a hozzá hasonló készítmények orvosi javaslat ellenére, vagy mértéktelenül fogyasztva ilyen fájdalmas és tartós merevedést okozhat. Az ilyen állapotban végzett közösülés nem jár szexuális örömérzéssel, sőt kifejezetten kellemetlen. Itt kell kitérni arra, hogy a pornográf filmekben láttatott igen hosszú ideig tartó merevedések semmi esetre sem természetes jelenségek, ezeket általában gyógyszerrel (adott esetben a péniszbe adott injekcióval) érik el.

Primer - elsődleges. Daganatos betegségek esetén a primer tumor az először kialakult (tehát nem az áttét során létrejött) daganatot jelöli. Sok daganatos megbetegedésben (pl. emlőrák) ennek a mérete a legmeghatározóbb tényező a stádium meghatározásában. Más daganatos betegségeknél viszont a legfontosabb jellemző az, hogy a rákos sejtek mennyire mélyen vannak jelen a szövetekben a primer daganat vonatkozásában.

Primipara - lásd Először szülő nő

Proctosigmoidoscopia (ejtsd proktoszigmoidoszkópia) - a végbél és a vastagbél alsó szakaszának belső optikai eszközzel végzett vizsgálata.

Prognózis - kórjóslat. A betegség valószínű kimenetele, a felépülésre, illetve a kiújulásra való esély.

Progeszteron - sárgatest, hormon. Női nemi hormon, amelynek a peteérés után a sárgatestben képződik, és megtermékenyítés esetén a megtermékenyített petesejtnek a méh nyálkahártyájába történő beágyazódásában van szerepe. Előkésziti, megvastagitja a méhnyálkahártyát a beágyazódásra. A 12 hét után a placenta, méhlepény termeli. Mesterségesen pótolható tablettákkal, pl. Norcolut, Duphaston, Utrogestan formájában.

Proktoszkópia (rektoszkópia) - a végbél endoszkópos tükrözéses vizsgálata.

Prolaktin - a hipofízis által termelt hormonok egyike. Fő feladata az, hogy biztosítsa a tejelválasztást a szoptatás alatt, azonban egyéb folyamatokban is szerepet játszik (pl. anyagcsere, növekedés, szaporodás). Gyakran, a nemi hormonokkal együtt, a meddőséggel szoros kapcsolatot mutat, amennyiben mennyisége nő.

Prolapsus uteri - lásd Descensus uteri

Promiszkuitás - azt az állapotot jelöli, amikor egy ember egyidejűleg nem csak egy másik emberrel tart fenn szexuális kapcsolatot, hanem többel. Ez a magatartás mindenképpen önveszélyes, mert a nemi betegségek (pl. az AIDS) terjedésének legnagyobb kockázata a promiszkuitás és a gyakran váltogatott szexuális partner.

Prostata carcinoma - prosztatarák. A prosztata rosszindulatú daganata. A betegség, valamint a kezelése gyakran jár merevedési zavarral, ezért a műtéti, a sugár és a gyógyszeres kezelés során a merevedési funkció megtartására, illetve javítására már a kórkép felismerése idején érdemes gondolni.

Prostata hyperplasia (prosztata-megnagyobbodás, BPH, benignus prosztata hyperplázia) - a prosztata jóindulatú megnagyobbodása a leggyakoribb urológiai megbetegedés. Akadozva, erőlködésre induló vizelés, vagy éppen a vizelet visszatartásának a képtelensége jellemzi. A 40 éves férfiak negyedénél, a 80 évesek mintegy 80%-ánál mutatható ki. Gyakran okoz merevedési zavart. A BPH és a merevedési zavar kezelésére szolgáló gyógyszerek nem mindegyike szedhető együtt, ezért a két probléma kezelésére szolgáló gyógyszerek összehangolása elengedhetetlen. Megelőzésében és gyógyitásban a tökmagolaj szerepet játszik.

Prostate-Specific Antigen (PSA, Prosztataspecifikus antigén) - a prosztata által termelt egyik anyag, amelynek vérszintjét emelkedettnek találták prosztatarákos betegeknél, benignus prosztata hiperplázia esetén, valamint a prosztata gyulladásos és fertőzéses megbetegedéseiben.

Prosztaglandin - a telítetlen zsírsavak egyik csoportja, amelyet bizonyos ingerek hatására a test minden szövete termel. Nagyrészt a sejthártyában lévő arachidonsavból származnak, valószínűleg a keletkezés helyén hatnak. Élettani szerepük teljesen nem tisztázott, de szerepük van a sárgatest visszafejlődésében, a vérlemezkék működésében, a fekélyek elleni természetes védekezésben és a gyulladások kiváltásában, továbbá a nemi működésben, a méh kontrakciókban, a szülés beindulásában, a méhszáj kitágulásában és érésében. Tulajdonképpen az egyik legközpontibb szabályozó anyag az emberi szervezetben. A spermiumban, ondóban nagy mennyiségben van jelen.

Prosztata dülmirigy (prostata) - a férfi nemi rendszer egyik mirigye, amely közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A húgycsövet körülveszi (az a cső, melyen át a vizelet a húgyhólyagból kiürül), és egyfajta váladékot termel, amely az ondó részét képezi.

Prosztataspecifikus antigén - lásd Prostate-Specific Antigen

Prosztataváladék - lásd Magfolyadék

Prosztatektómia - műtéti eljárás, amelynek során a prosztatát részben vagy egészben eltávolítják. A radikális prosztatektómia az egész prosztata, az ondóhólyagok, valamint a környező szövetek egy részének eltávolítását jelenti.

Prosztatitisz (prostatitis) - a prosztata (dülmirigy) gyulladásos megbetegedése. A férfi meddőség, illetve potenciazavarok egyik gyakori oka. Vizelési panaszokkal, fájdalommal, lázzal is járhat, de akár tünetmentes is lehet.

Protézis - a test egy részének pótlása.

Protrúzió - lásd Előesés

PSA - lásd Prostate-Specific Antigen

Pubertáskor (serdülőkor) - a gyermekek fejlődésének azon időszaka, amikor a serdületlen korból néhány év leforgása alatt ivarérettekké válnak. A serdülést hormonális hatások okozzák, ilyenkor alakulnak ki a másodlagos nemi jegyek. Kialakul az emlő, bekövetkezik az első menstruáció, méretében megnövekedik a pénisz és a heregolyó, kialakul a férfiakra illetve a nőkre jellemző szőrzet és testalkat. Ez az időszak a kamaszkor legnehezebb része.

Pyocolpos - a hüvely gennyel kitöltöttsége

Pyometra - a méh gennytömlővé alakulása, amely nem önálló betegség, hanem számos betegség szövődménye lehet. Valamennyi alapbetegségre jellemző, hogy megakadályozzák a méhben termelődő váladék távozását. Ha ez a váladék menstruációs vér, akkor haematometráról, ha mirigyváladék, akkor pedig hydrometráról beszélünk. A pangó váladék befertőződése után alakul ki a gennyel telt méh, a pyometra. Ekkor az alhasi panaszok mellett általános, vérmérgezésre (szepszisre) utaló tünetek is megjelennek.

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére