Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

C

Ca. in situ - lásd In situ carcinoma

Carcinogen - lásd Karcinogén

Carcinoma (carcinom, carcinome, carcinoma, ejtsd karcinóma) - rosszindulatú hámeredetű daganat. Olyan rákos megbetegedés, mely a bőrben, vagy a belső szerveket beborító, illetve bélelő szövetekben kezdődik.

Carcinoma In situ (CIS) - lásd In situ carcinoma

Carcinoma planocellulare (laphámsejt eredetű carcinoma) - lásd Bethesda klasszifikáció

Castratio - lásd Kasztráció

Cell - lásd Sejt

Cerclage - méhszáj zárása.

Cervicalis Intraepithelialis Neoplasia (CIN, ejtsd cervikális intraepitéliális neoplázia) - a méhnyak felszínén növekvő kóros sejtekre általánosan használt kifejezés
CIN1 (CIN 1): a méhnyaksejtek enyhe fokú elváltozása
CIN2 (CIN 2): a méhnyaksejtek közepes fokú elváltozása
CIN3 (CIN 3): a méhnyaksejtek súlyos fokú elváltozása, és/vagy in situ carcioma.

Cervix - méhnyak. A méh alsó, elkeskenyedő része, mely a méh és a hüvely közötti összeköttetést biztosítja.

Cervix inszufficiencia - lásd Méhszáj-elégtelenség

Cervix uteri - lásd Méhnyak

Chemotherápia (kemoterápia) - olyan rákellenes gyógyszerek alkalmazása, amelyek elpusztítják a daganatsejteket. Citosztatikus kezelésnek is nevezik.

Chlamydia trachomatis - chlamydiasist okozó mikroorganizmus. A Chlamydia trachomatis által okozott, szexuális úton terjedő betegség gyakran a petevezetők lezáródást, igy sterilitást, infertilitást okoz.

Choriocarcinoma - lásd Magzatboholy-daganat

Cianózis - kék ujjak vagy ajkak a vér oxigénhiánya miatt. Ez vagy a hideg időben lelassult vérkeringés, vagy súlyos szív-, illetőleg tüdőbetegség következménye. Mérgezésre is utalhat.

CIN - lásd Cervicalis Intraepithelialis Neoplasia

Circumcision - lásd Körülmetélés

CIS - lásd In situ carcinoma

Ciszta - lásd Cysta

Cisztoszkópia - lásd Cystoskopia

Citosztatikum (citosztatikus gyógyszer) - kemoterápiás gyógyszer, mely kifejezetten a gyorsan növekvő és sűrűn osztódó sejteket veszi célba, és pusztítja el. A daganatsejteknek pedig az egyik fő jellegzetessége, hogy gyorsan növekednek és sűrűn osztódnak, így magyarázható a gyógyszer hatékonysága.

Citosztatikus gyógyszer - lásd Citosztatikum

Citosztatikus kezelés - lásd Chemotherápia

Clitoris (klitorisz, csikló) - a női nemi szerv legérzékenyebb része, a hüvelybemenet előtt, a szeméremajkak csúcsánál helyezkedik el. Szövettanilag a pénisszel azonos telepből alakul ki, ezért szexuális izgalom alatt méretében megnövekszik, váladékot termel, vérbővé válik. A pénisz csökevényes maradványa nőknél. Az orgazmusban illetve maszturbációban van legnagyobb szerepe.

CNS - central nervous system, központi idegrendszer

CNS Kúp - Chloramphenicoli Nystatini Sulfadimidini összetltelű, gyógyszertárban összeállított hüvely kúp

Coitus - lásd Koitusz

Colon - vastagbél. Hosszú, csőszerű szerv, amely a vékonybelet összeköti a végbéllel. A vastagbélben az emésztett táplálékból folyadék és néhány tápanyag szívódik fel. A megmaradt tömör anyagot székletnek nevezik, a vastagbélen keresztül a végbélbe jut, és a végbélnyíláson hagyja el a szervezetet.

Colonoscopia - lásd Kolonoszkópia

Colposcope - lásd Kolposzkóp

Colposcopy - lásd Kolposzkópia

Computer Tomography (CT, komputertomográfia) - számítógépes rétegvizsgálat. Olyan röntgenvizsgálati eljárás, amellyel rétegről-rétegre haladva (mintegy "felszeletelve") nagyon részletesen lehet ábrázolni a vizsgált szerv szerkezetét, a benne lévő eltéréseket.

Condyloma - nemi szervi szemölcsök. A HPV egyes típusai által okozott nemi szervi (azaz genitális) szemölcsök. A szemölcsök a nemi szerveken kívül más helyen is előfordulhatnak (mint például fej-nyaki szemölcsök). Jellegzetes az ún. hegyesfüggöly, a nemi úton terjedő condyloma acuminatum, amely férfiaknál és nőknél is a külső nemi szerveken, a végbéltájékon keletkezhetnek. Ezek legtöbbször jó indulatúak. Leggyakrabban a HPV 6 és 11 okozzák őket, melyek nemi érintkezéssel (szájon, végbélen keresztüli kapcsolattal egyaránt) átadhatók. A méhnyakrákot okozó HPV-típusok különböznek a nemi szemölcsöt okozó változataitól.

Conisatio - lásd Konizáció

Contraception - lásd Fogamzásgátlás

Cor - szív, heart

Cort. - cortex, kéreg

CPAP - continuous positive airway pressure, folyamatos pozitív légúti nyomás, a lélegeztetés során alkalmazott eljárás

C-reaktív protein (CRP) - fehérje, amely gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. A CRP szintje gyulladásokban igen gyorsan, akár ezerszeresére is megemelkedhet, illetve azok gyógyulása esetén szintén gyorsan csökken. Normálérték: <0,8 mg/dl.

CRL - lásd Scheitel-Steiss-Länge

Crown-Rump Length (CRL) - lásd Scheitel-Steiss-Länge

CRP - lásd C-reaktív protein

C/S (Cesarean section, C-section) - császármetszés

Csecsemőmirigy (tímusz, thymus, timus) - a nyirokrendszer egyik szerve. Itt növekednek és osztódnak a T-limfociták. A csecsemőmirigy a mellkasban, a szegycsont mögött található.

Cseplesz (Omentum) - a peritoneum (a hasi szerveket befedő vékony hashártya) visszahajló része, amely betakarja a gyomrot és egyéb hasi szerveket.

Csikló - lásd Clitoris

CT - lásd Computer Tomography

Cunnilingus (kunnilingusz) - a női nemi szervek férfi általi, szájjal való szexuális ingerlése. Korábban tiltott volt, manapság mindennapos előjáték részévé vált a statisztikák szerint. Bizonyos társadalmakban és vallásokban nem engedélyezett, illetve azon társadalmakban, ahol a szüzességnek jogi és erkölcsi jelentősége nagy, gyakran felmerül a kérdés: érintetlennek minősül-e, szűz-e, virgo-e az a nő, akinek a hymene ép, de rendszeres orális szexuális kapcsolatot tart fenn, ami bevett gyakorlat manapság a szüzesség megtartása mellett érvelőknél.

Curette - lásd Méhkaparás

Curettage - lásd Méhkaparás

Cushing-szindróma - mellékvesekéreg túlműködés. Tünetei a mellékvesekéreg túlműködésének következtében alakulnak ki. Alapja a kortizol nevű hormon túltermelődése, ezért az elváltozást hiperkortizolizmusnak is nevezik

Cusco eszköz - lásd Spekulum

CVS - chorionic villus sampling, magzatboholy mintavétel

Cx - cervix, méhnyak

Cysta (ciszta) - tokkal körülvett, folyadékot, illetve folyékony anyagot vagy levegőt tartalmazó rendellenes testüreg. A ciszták daganatra hasonlító elváltozások a test különböző részein. Nagyon sok típusuk van, és általában jóindulatúak (azaz nem rákosak). Gyakran nem okoznak zavart. Némelyikük azonban rosszindulatúvá válhat, vagy a mellettük lévő szervek nyomásával zavart okozhat azok szabályos működésében. Ezért mindig bölcs, ha ezek eltávolításáról tanácsot kérünk orvosunktól.

Cystikus pete - lásd Blighted ovum

Cystoskopia (cisztoszkópia) - a húgyhólyag és a húgycső endoszkópos vizsgálata, melynek során egy vékony, világító eszközt (cisztoszkópot) vezetnek a húgycsőbe. Az eszköz segítségével szövetmintákat is el lehet távolítani, melyek mikroszkópos vizsgálatával megállapítható, fennáll-e valami eltérés, betegség.

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére