Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

G

Galaktorrhea - kóros tejcsorgás. Spontán tejürülés szoptatási időszakon kívül a nő, vagy akár a férfi emlőjéből.

Gaméta Ivarsejt - a férfi ivarsejtje az ondósejt, a nőé pedig a petesejt. A gaméta 22 autoszómát és 1 nemi kromoszómát tartalmaz, azaz fele annyi kromoszómát, mint a szervezet többi sejtje.

Gestosis (gesztozis) - lásd Preeclampsia

Glandula adrenalis - Mellékvese

Glandula suprarenalis - lásd Mellékvese

Gát - lásd Perineum

Gátmetszés (episiotomia) - a gát bőrének és izomzatának hüvelybemenettől kiinduló bemetszése, mely megkönnyíti a magzat világrajövetelét és megakadályozza a szülőutak és a gát nehezen gyógyuló sérülését a szülésnél.

Gátor - lásd Mediasztinum

Gemini terhesség - lásd Ikerterhesség

Genetikai tanácsadás - a genetikai kutatások eredményeinek egyik legfontosabb gyakorlati alkalmazása. Mindazon biológiai módszerek és eljárások összessége, melyek lehetővé teszik a genetikai eredetű betegség utódokra történő átöröklődési kockázatának megítélését. A genetikai tanácsadó orvos megfelelő laboratóriumi háttérrel és humángenetikai ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkezik. A személyes, a genetikai és a családi kórtörténet, valamint a rendelkezésre álló genetikai és klinikai vizsgálatok eredményének ismeretében meghatározza az adott rendellenesség ismétlődési kockázatát.

Genetikai terheltség - az egy populációban genetikai okokból bekövetkező lehetséges halálozásoknak az egy egyedre eső átlagos száma.

Geriátria (gerontológia) - az orvostudomány az időskorúak gyógyításával, patológiás és fiziológiás folyamataival foglalkozó ága. Az öregedés klinikai jeleit és a betegségek öregedésre gyakorolt hatását kutatja.

Gerontofília - azokat az embereket hívjuk gerontofil-nek, akik szerelmi vagy szexuális partnerüknek náluknál jóval idősebb embert választanak. A gerontofil vonatkozhat nőre és férfira egyaránt.

Gerontológia - lásd Geriátria

Gest. hét - lásd Grav.s.

Gesztációs hét - lásd Grav.s.

Gesztozis - lásd Gestosis

Gén - a szervezet örökletes tulajdonságait hordozó anyag, az öröklődés funkcionális és fizikai egysége. A gének DNS-részekből állnak, és a legtöbb gén speciális fehérje előállítására alkalmas információkat tartalmaz.

Ginekológia - lásd Nőgyógyászat

Glans - a pénisz makkja. A pénisz végén helyezkedik el a rendkívül érzékeny, vékony, idegvégződésekkel teli makk, latinul glans.

Glans clitoridis - a csikló (clitoris) "makkja", mely annak leginkább ingerelhető része. Ugyanúgy mint a makk a péniszen, a glans clitoridis is a csikló végén helyezkedik el és nyugalmi állapotban úgynevezett előbőr fedi. Az embrionális fejlődésben egyazon szövetből fejlődik ki, mint a pénisz makkja. (A csikló voltaképpen maga is szinte egy pici hímvessző.) A csikló - és különösen a Glans clitoridis igen érzékeny, így jelentős szerepe van a szexuális gyönyörérzetben.

GNRH - lásd Gonadotropin releasing hormon

Gonadotropin releasing hormon (GNRH) - a hypothalamus által termelt hormon, amely az agyalapi mirigy (hypophysis) hormontermelését befolyásolja. Rendkívül fontos hormon a GnRH, azaz a gonadotropin releasing hormon, ennek kulcsszerepe van a női ciklus szabályozásában. A GnRH az LH és FSH termelődésére hat. Az FSH fokozza az ösztrogének termelődését, férfiakban pedig a spermiumok fejlődésért segíti elő. Az LH felelős az ovuláció kiváltásáért. A GnRH leadása lökésszerű, ovuláció előtt 1,5 óránként, utána 3-4 óránként. Az ennél szaporább leadási ritmus vagy a folyamatos leadás csökkenti az FSH és LH termelődését, és gátja a megtermékenyíthetőségnek. Adagolására pulzációs pumpákat fejlesztettek ki. A GnRH szintet csökkenti az anorexia, a kóros soványság, éhezés is. Ugyanis a leptin egy hormon, amit a zsírszövet termel. Ha nincs megfelelő mennyiségben zsírszövet, akkor a leptin szintje nagyon alacsony lesz. Ez az alacsony szint, pedig a GnRH termelődését fogja gátolni, így kimarad a menstruáció.

Gonadotropinok - az agyalapi mirigy (hipofizis, hypophysis) által termelt hormonok, melyek a herék vagy a petefészkek működését serkentik. Ilyen a tüszőérést serkentő FSH (follikulus stimuláló) hormon, a sárgatestképző LH (luteinizáló) hormon és a prolaktin. A humán koriongonadotropint (HCG) a terhesség alatt a magzatburok (placenta) egyes sejtjei termelik. A terhesség biológiai vagy immunológiai megállapítása ez utóbbi hormon vérből vagy vizeletből történő kimutatásán alapul.

Gonádok - nemi mirigyek. A herék (testis) és petefészkek (ovarium) összefoglaló orvosi neve. A gonádok állítják elő az ivarsejteket (a spermiumot és a petesejtet) valamint termelik a férfi és női nemi hormonokat. A terhesség 6. hetében még nincs különbség a nőnemű és a hímnemű embrió között, de már a 7. héten az XY nemi kromoszómát hordozó gonád herévé, a 8. héten pedig az XX-es gonád petefészekké változik.

Gonorrea (gonorrhoea, kankó, tripper) - szexuális úton terjedő betegség, a gonokokkusz (Neisseria gonorrhoeae, Gonococcus) nevű baktérium okozza. A betegség kialakulásának felfedezése a nők esetében nehezebb, mert a gonorrea náluk nem mindig jelentkezik viharos tünetekkel. Hatásos kezelés hiányában súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mint pl. súlyos gennyes kötőhártya-gyulladás, ízületi gyulladás, szívbelhártya-gyulladás, meddőség. Régebben a vakságok 10 százalékát a szülés közben elszenvedett kankós szemgyulladás okozta.

Grav.s. (gravida septima, Gest. hét, gesztációs hét) - terhességi hét. Ha pl. egy leleten az áll, hogy Grav.s.:19, akkor a 19. terhességi hétről van szó.

Gravida - terhes nő.

Gravida septima - lásd Grav.s.

Graviditás - terhesség.

Gyermekágy (puerperium) - a szülést követő kb. hat hétig tartó időszak. Ez alatt az idő alatt fejlődnek vissza a méh terhességi és szülési elváltozásai. A visszahúzódás a méh összehúzódásai révén történik, amelyek a mellretevéssel fokozódnak. Ugyanis az oxitocin nevű hormon idézi elő a tejbelövellést és ugyanakkor a méh visszafejlődését is. Ez a folyamat néhány napig fájdalmas, mégis rendkívüli előnyökkel jár: gyorsítja a visszahúzódást és ezáltal védelmet nyújt a vérzés és a fertőzések kialakulása ellen. A szoptató kismamáknál a gyermekágyi folyás is hamarabb lezajlik. A gyermekágyas kismamának többet kell pihennie és ez alatt az idő alatt tilos a házasélet is.

G-pont (Grafenberg-pont) - a női orgazmusban központi szerepet játszó anatómiai terület, amelyet nem minden nő és férfi ismer. De ez nem jelenti azt, hogy akik nem ismerik, azok nem élhetnek teljes értékű szexuális életet, csak nehezebben. Az orgazmus intenzitása elsősorban a G pont izgalmi állapotától függ. Mi is a G-pont? A következő magyarázat tűnik a leglogikusabbnak és a legvalószínűbbnek: a G-pont a női prosztata. Mivel ez egy alapvetően férfi szerv, ezért sorvadásnak indul. Ennek a sorvadásnak a mértéke fogja meghatározni, hogy elég nagy marad-e ahhoz, hogy a hüvely falán keresztül ingerelhető legyen. A vagina belsejében felül, a szeméremcsont irányában helyezkedik el, s egy szivacsos gömböcskeként dudorodik ki, mely szexuális izgalmi állapotban megnövekszik. Kezdetben számos nő kellemetlennek éli meg a G-pontja kitapintását, van, akinél ez vizelési ingert idéz elő. (Valójában nem kell vizelnie, csak nehéz megkülönböztetni a két érzést.) Ha ez a pont izgalmi állapotba kerül, folyadék kilövellést válthat ki. Ekkor beszélünk női ejakulációról. A G-pont ingerlésének hatására ún. Skene-mirigyek váladékot kezdenek termelni. Orgazmus hatására az itt kicsapódó váladék kilövell.

Grafenberg-pont - lásd G-pont

Gynaecology - lásd Nőgyógyászat

Gyulladásos emlőrák - az emlőrák egyik típusa. Az emlő vörös, duzzadt és meleg tapintatú. Az emlő bőre hasonlíthat a narancs lyukacsos héjára is (narancsbőr). A bőr vörösségének és melegségének oka, hogy a ráksejtek gátolják a bőr nyirokereiben az áramlást.

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére