Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

K

Kacsa - lásd Spekulum

Kacskonizáció - lásd Loop Electrical Excision Procedure

Kankó - lásd Gonorrea

Kaparás - lásd Méhkaparás

Karcinogén (carcinogen) - rákkeltő.

Karcinóma - lásd Carcinoma

Kasztráció (castratio, kastracio) - ivartalanítás. Valamely nemi mirigy (here vagy petefészek) eltávolítása, elpusztítása, vagy működésének megszűntetése. Történhet sebészeti úton vagy öncsonkítással (az ivarszerv eltávolításával), vegyi anyag illetve besugárzás alkalmazásával. Gyógyszeres (kémiai) kasztráció során LH-RH-agonisták adásával csökkentik a tesztoszteron koncentrációját. Amennyiben a kasztráció a nemi érés előtt történik, akkor nem alakul ki férfiakra jellemző másodlagos nemi jelleg, ha a pubertás után, akkor csak a nemzőképesség vész el (de az illető közösülni tud). Régen a keleti kultúrkörben ilyen - a pubertás előtt - kasztrált férfiakra (eunuchokra) bízták a háremhölgyek őrzését.

Katéter - vékony, rugalmas, hajlékony cső, amelyen keresztül folyadék juttatható a szervezetbe, vagy vezethető el a testből.

Kauterizáció - lásd Diatermia

Káma-Szútra - egy régi hindu könyv (kr.u. 1-2. században írták), mely a szexuális kultúra legősibb írásos emléke. Magyarul is olvasható.

Kemoterápia - lásd Chemotherápia

Kéjcsepp - a szexuális izgalom fokozódásával a pénisz csúcsán a húgycsőnyíláson egy víztiszta csepp jelenik meg. A váladék szerepe, hogy a pénisz hüvelybe hatolását megkönnyítse, síkosítson.

Kisajkak (labium minus pudendi, labia minora) - e két ajak finom bőrréteg, amely a nagyajak között helyezkedik el, Hátul összeolvad a nagyajkak belső felületével, és bőrredőt képez. Elöl azonban a két kisajak egy-egy külön redőre oszlik és körülveszi a csiklót. A nagyajkak olykor eltakarják a kisajkat, máskor a kisajkak kitüremkednek. Nemi izgalom hatására megduzzadnak, elszíneződnek, átmérőjük megnövekszik.

Klimax - lásd Menopauza

Klitoridektómia - csikló műtéti úton történő eltávolítása. Századunk elsõ évtizedeiben még Európában is végeztek klitoridektómiát, azaz mûtéti úton eltávolították a kislányok csiklóját. Ennek fõ célja a késõbbi maszturbáció megelõzése volt. Hasonló operációt végeztek és végeznek még ma is természeti népeknél, valószínüleg azért, hogy a “mini pénisz” eltávolításával nõiesebbé tegyék a lányokat, illetve a nemi élvezetet csökkentsék, igy kisebb a nem vágy és a más férfival történő közösülési vágy. (A férfiasság kiemelése érdekében ugyanakkor a fiúk emlõbimbóját metszik le.)

Klitorisz - lásd Clitoris

Koitusz (coitus) - szeretkezés, párzás. Magát a szexuális aktust jelenti, de bővebb értelemben benne van az előjáték és a levezető utójáték is.

Kolonoszkópia (colonoscopia) - a kolonoszkópnak nevezett, fényforrással ellátott műszer segítségével az orvos betekint a végbél és a vastagbél teljes szakaszába, továbbá polipokat vagy más szövetet távolíthat el mikroszkópos vizsgálat céljára.

Kolorektális rák - a vastagbelet (colon) és a végbelet (rectum) egyaránt érintő rák.

Kolosztóma - a hasfalon keresztül a vastagbélbe vezető, mesterséges nyílás, amelyen keresztül távoznak a testből a salakanyagok. A vastagbél- és végbélrák műtét esetében a sebész rendszerint - az egészséges vastagbél vagy végbél egy részével és a közeli nyirokcsomókkal együtt - eltávolítja a daganatot. A vastagbél vagy a végbél egészséges részei a legtöbbször újra összeköthetők (a megmaradt bélszakaszok vége újraegyesíthető). Ha a sebész nem tudja az ép részeket összeilleszteni, időszakos vagy állandó kolosztóma szükséges.

Kolposzkóp (colposcope) - egy mikroszkóphoz hasonló optikai eszköz, melyet a nőgyógyászok használnak a hüvely és a méhnyak vizsgálatához.

Kolposzkópia (colposcopy) - a hüvely és a méhnyak vizsgálata egy megvilágított nagyító segítségével, amelyet kolposzkópnak neveznek.

Kombinált kemoterápia - több gyógyszer alkalmazása a kemoterápia során.

Komplikációk - lásd Szövődmények

Konizáció (conisatio, kúpkimetszés, kúpbiopszia) - sebészeti beavatkozás, amely során kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból és a méhnyak csatornájából szövettani vizsgálat céljából. Általában pozitív citológiai lelet után kerül rá sor, és az eljárás gyakran kiegészül az úgynevezett frakcionális kürettel. A méhnyak betegségeinek diagnosztizálásra és kezelésére szolgál. A hagyományos "hideg késes" - tehát szikével történő - kúpkimetszés modern formája a LEEP (Loop Electrical Excision Procedure) vagy LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation), magyarul hurokkimetszés, ahol a kacskonizáció nagyfrekvenciájú elektromos késsel történik.

Kontrasztanyagos röntgenvizsgálat - a vizsgálat előtt a beteg báriumoldatot vagy más, a röntgenen árnyékot adó folyadékot iszik, majd röntgen-sorozatfelvétel készül az emésztőrendszer felső szakaszáról, amely a felvételen tisztán kirajzolódik.

Koprolália - a normális és a deviáns szexuális magatartás határmezsgyéjén lévő viselkedést jelöl a szó, amikor a szexuális izgalom tetőfokán a férfi vagy a nő szexualitással kapcsolatos illetlen vagy durva szavakat használ.

Korai magömlés (ejakulácio praecox, ejakulatio precox) - szexuális dyfunkcio, zavar.A magömlés a hüvelybe való behatolás elõtt, vagy azzal gyakorlatilag egy idõben következik be. Ezzel az aktus során a partner kielégülése nem jöhet létre hüvelyi természetes módon. Szexuális paradoxon, amikor a férfi korai orgazmusa akadályozza a nő vaginális orgazmusát. Megoldása lehet az előjáték során egyéb módon, pl. szájjal (oralisan), kézzel (manualisan) történő kielégités, miközben a nő semmilyen módon nem ér a péniszhez.

Korionepitelióma - lásd Magzatboholy-daganat

Köldökzsinór (Umbilicus) - egy körülbelül ujjnyi vastag vezeték, amely összeköti a magzatot anyja testével, és ezen keresztül jut hozzá a fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokhoz. Előfordul olykor, hogy a köldökzsinór rendellenes elhelyezkedésű, és ezáltal komoly veszélybe sodorja a magzatot. Az egyik ilyen eset, amikor a köldökzsinór a szokottnál mélyebben helyezkedik el a méhben, és születéskor megelőzi a magzatot (előesés). Ez azért veszélyes, mert a szülés folyamán összenyomódhat, és ezáltal a gyermek fulladását okozhatja. Egyéb esetben, ha túl hosszú vagy rövid a köldökzsinór, könnyen rátekeredhet a magzatra illetve a magzat nyakára, ami gyakran okoz szülési komplikációt, esetleg fulladásos halált.

Körülmetélés (circumcision, infibuláció) - egyes természeti népeknél és a vallásos zsidóknál a fiúgyermekek péniszének előbőrét megszületés után nem sokkal lemetszik (circumcision). Ennek a beavatkozásnak az oka nem teljesen ismert, lehet vallásos áldozati cselekmény, de lehet egyszerűen higiéniai megfontolás alapján is végezni.
Mohamedán területeken kulturális (nem vallási) hagyományok okán a serdülőkort még el nem ért lányokon is végeznek hasonló, körülmetéléses-csonkításos beavatkozásokat (infibuláció). A WHO négy osztályba sorolja az infibuláció módjait. Az első típus azt jelenti, hogy a csikló makkját vagy teljes egészét távolítják el. Kettes típus esetén a clitorist teljesen eltávolítják, emellett a kisajkakat teljesen vagy részlegesen metszik le. A harmadik típusban a külső szeméremajkak, csikló részleges vagy teljes eltávolítása mellett a hüvely bemenetet összevarrják, vagy a szeméremnyílást úgy lekeskenyítik, hogy csak a vizelet és a menstruációs vér tud kijutni egy kis nyíláson át. A negyedik, nem osztályozható módszer szerint a clitorist és a szeméremajkakat kegyetlen próbatételeknek (átszúrás, nyújtás, stb.) vetik alá, majd a csiklót leégetik a környező szövetekkel együtt. A műtétet legtöbbször a rangidős asszonyok végzik el úgy, hogy egyikük háttal a földön fekve átkulcsolja a szenvedőt, másik négy segítője pedig a fejet és a végtagokat rögzíti, a javasasszony pedig lemetszi. Nehéz elképzelni azt az eszement fájdalmat, amelyet évente körülbelül kétmillió fiatal lánynak kell elszenvednie.

Kromoszóma - a sejtek magjában található, DNS-tartalmú, az öröklődő információkat hordozó, fonálszerű testecskék.

Kunnilingusz - lásd Cunnilingus

Kurtizán - a köznyelv a prostituált szinonimájaként használja, holott jelentése kissé árnyaltabb. A régi időkben a kurtizánok tanult, művelt nők voltak (ami akkoriban igen ritka volt), akik egy-egy nagyobb uraság vagy király szeretői voltak, akik ennek fejében eltartották ezeket a hölgyeket.

Kúpbiopszia - lásd Konizáció

Kúpkimetszés - lásd Konizáció

Kurtizán - sokan a prostituált szó helyett használják a megnevezést, noha annak nem szinonimája, vagy elegánsabb megfelelõje. A kurtizánok egy-egy fõúr, vagy király “szolgálatában” álló szeretõk voltak, akik igen nagy mûveltséggel rendelkeztek, nem egyszer politikai befolyást is gyakoroltak “ jótevõjükre”. Noha voltaképpen õk is áruba bocsátották testüket, de a vevõ mindig csak egy bizonyos személy lehetett, s a tulajdonjog hosszú idõre szólott.

Külső nemiszervek - lásd Nemiszervek

Küret - lásd Méhkaparás

Küretműtét - lásd Méhkaparás

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére