Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

F

Fallop-vezeték - lásd Méhkürt

Fallopii - lásd Méhkürt

Fallos - lásd Pénisz

Familiáris polipózis - ritka, rendszerint a gyermekkor végén jelentkező, örökletes betegség, melynél a vastagbélben és a végbélben számtalan polip képződik. Talaján - kezelés nélkül - szinte mindig vastagbél- és végbélrák alakul ki.

Fájdalmas közösülés (diszpareunia) - számos oka lehet, ezek közül a leggyakoribb a hüvelyszárazság, mely a nem kielégítő szexuális ingerlés vagy a változókor után fellépő, elégtelen nedvesedés következménye. Ha a fájdalom a hüvelybemenetnél érződik, okozhatja valamilyen gombás vagy bakteriális fertőzés, kiválthatja allergiás túlérzékenység intim kozmetikumokkal illetve helyi fogamzásgátló eszközökkel szemben, de lehet szüléssel vagy műtéttel kapcsolatos hegek következménye is. Egy esetleges herpesz a külső nemi szerveken a hímvessző érintésére rendkívül fájdalmas lehet. A mélyen vagy az alhasban jelentkező fájdalomnak is többféle oka lehet: méhsüllyedés, petevezeték-gyulladás, endometriózis vagy petefészekciszta.

Fecatwin-teszt - lásd Okkult vér vizsgálata a székletben

Fehérfolyás - lásd Leukorrhoea

Felláció - a pénisz szájjal történő ingerlése, szájba vétele (orális szex). Régen erkölcsileg elfogadhatatlannak ítélték a szexuális örömszerzés ezen módját, ma pettingként vagy előjátékként elterjedt módszer a szájjal történő közösülés, kielégítés, ingerlés.

Feminin - nőies, női jellegű.

Femur - combcsont

Femur Länge (FL, femur length) - a combcsont hossza. A magzat leghosszabb csontja, mérete a magzat hosszanti növekedéséről ad információt. Jelentősége a BPD-értékhez hasonló. A 12. héten 10 mm körüli csont a várandósság végére 70-80 mm.

Femur length (FL) - lásd Femur Länge

Fertilitás (fertility) - lásd Termékenység

Fetal Heart (FH) - magzati szív

Fetal Heart Rate (FHR) - a magzat pulzusa

Fetal weight (FW) - a magzat súlya

Fetus - a magzat elnevezése a nyolcadik héttől megszületésig.

Férfi nemiszervek - lásd Nemiszervek

Férfi szaporítószervek- lásd Nemiszervek

Férfiatlanítás - lásd Kasztráció

Fétisizmus - a nemi eltévelyedés férfiakra jellemző formája, amikor bizonyos tárgyak megpillantása, érintése vagy illata vált ki szexuális izgalmat. Ilyen tárgyak lehetnek női cipők, fehérneműk, harisnyák.

FH - lásd Fetal Heart

FHR - lásd Fetal Heart Rate

FHR-UC - (Fetal heart rate - uterine contraction) a magzat pulzusa és a méhösszehúzódások

Fibroadenóma - összetett jóindulatú daganat, amelyben a mirigyszövet elváltozása szorosan kapcsolódik a kötőszövetes burjánzással. Leggyakrabban az emlőben fordul elő. Ez az elváltozás a negyven éven aluli nőknél meglehetősen gyakori.

Fibrocisztás emlőbántalom - lásd Masztopátia

Fibrocisztika - lásd Masztopátia

Fibroid - lásd Fibróma

Fibróma (fibróma, fibroid, rostdaganat) - rostos kötőszövetből álló különböző nagyságú és alakú, aránylag jóindulatú daganat, mely gyakran kocsánnyal függ össze az alapszövettel. Állománya vagy kemény, kés alatt nyikorgó (kemény fibroma), vagy lágy, s gazdagon edényzett (lágy fibroma). A központból kiindulólag, azaz a belsejében fekvő sejtek folytonos szaporodása által lassan, de folytonosan nő és az idegekre és vérerekre gyakorolt nyomás által válhat veszélyessé. Úgy fiataloknál, mint öregeknél, magányosan és nagyobb számmal is előfordulhat minden kötőszövetet tartalmazó szervben. Képzésének oka ismeretlen; mint prediszponáló momentumot az ütést és nyomást emlegetik. Egyes alakjai örökölhetők. A fibroma vagy tisztán rostos kötőszövetből áll, vagy egyéb szövetfeléségekkel kombinálva fordul elő. Ha sima izomelemeket tartalmaz, akkor fibroma pomáról szólunk, mely leggyakoribb a méhben (l. o.), ha nyákos kötőszövettel kombinált, akkor fibromiomáról, ha pedig porcszövettel párosult, akkor fibrokondromáról beszélünk. Noha e daganatok általános megbetegedéshez nem vezetnek, mégis a szomszédos szervekre gyakorolt nyomásból eredő esetleges veszélyek elkerülése céljából indikált az operatív eltávolítás.

Fimózis - fitymaszűkület. Előfordul, hogy a pénisz makkját borító előbőr nyílása túl szűk, ezért azt nem lehet teljesen hátrahúzni. Az állapot nem keverendő össze a "celluláris adhézióval", ami azt jelenti, hogy a fitymabőr rátapad a makk bőrére (ennek szétválasztása is orvosi feladat!). A fimózis vagy a celluláris adhézió a pelenkás kor után mihamarabb megoldandó.

Fityma - a pénisz makkját nyugalmi állapotában általában beborító előbőr. A mindennapi mosakodásnál fontos a fityma hátrahúzása és az alatta meggyűlő smegma kimosása.

FL - lásd Femur Länge

Flagellantizmus - a szexuális perverzió azon formája, amikor az illető (lehet férfi vagy nő) megkorbácsolja partnerét, illetve az korbácsolja meg őt szexuális örömszerzés céljából.

Flowmetria (Blood-flow vizsgálat) - magzati vérkeringési vizsgálat pl. a köldökzsinór artériáján.

Fluor - folyás. Az általában víztiszta, nyákos hüvelyi váladék, mennyisége pszichés feszültség, nyugtalanság vagy izgalom hatására fokozódik. Folyáshoz vezethetnek különböző nőgyógyászati betegségek, illetve fertőzések is, ezért szokatlan mértékű vagy jellegű (pl. bűzös) folyás esetén mindig érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

Fluor albus - lásd Leukorrhoea

FOD - lásd Fronto-occipitaler Durchmesser

Fogamzásgátlás (antikoncepció, contraception) - anti bébi eljárás, melynek célja a terhesség megakadályozása.
fogamzásgátlás bővebben

Follikulus - lásd Petesejt

Foszfodiészteráz - egy - az egész szervezetben jelenlévő - enzim. Több típusa ismert. Az 5-ös típus (PDE5) kiemelkedő szerepet játszik a merevedés kialakulásában. Különösen nagy számban van jelen a pénisz és a tüdő erekben. A PDE5 enzim gátlásával érik el a merevedés kialakulását a leggyakrabban használt potencianövelő szerek.

Fotodinámiás terápia - lásd Photodynamic Therapy

Fötopátia - azon betegségek összefoglaló neve, melyek a méhen belüli élet 3. hónapját követően, vagyis a magzati korban jelentkeznek.

Fractionalt curette - lásd Méhkaparás

Frakcionált curettage (FrCu) - lásd Méhkaparás

Frakcionált küret - lásd Méhkaparás

Frakcionált méhkaparás - lásd Méhkaparás

Fraktura (fracture) - törés

FrCu - lásd Méhkaparás

Frigiditás - hidegség, kilégűlési képtelenség, a szexuális öröm megérzésének hiánya vagy zavara, a nemi vágy hiánya, vagy csökkent volta. A nő szexuális zavarának jellemzésére, gyakran helytelenül használt kifejezés. Két fő csoportját lehet elkülöníteni: a nemi vágy (libidó) hiánya amikor a szándék és aszexuális aktivitás igénye is hiányzik vagy csökkent, illetve az orgazmus zavara amikor valaki nagyon szeretné a kielégülést de az nem sikerül, vagy nem teljes. A köznyelv az orgazmus elérésének képtelenségét jelöli ezzel a szóval, holott az csak következménye a csökkent nemi vágynak. A frigiditás érintheti bármelyik nemet. A kiváltó okok között szerepelhet egy fiatalkori élmény, a szexualitásellenes nevelés, erőszak, az összehangoltság hiánya a párkapcsolatban stb. Pszichoterápiával jó eredmény érhető el a frigiditás kezelésében, de a baj megszüntetése csak részben orvosi feladat: nagyon sok múlik a partnerek hozzáállásán.

Fronto-occipital diameter - lásd Fronto-occipitaler Durchmesser

Fronto-occipitaler Durchmesser (FOD, fronto-occipital diameter, OFD, occipito-frontale diameter) - a homlok és tarkó közötti távolság, azaz a fej hosszanti átmérője a koponya ugyanazon metszeti síkjában, ahol a BPD-t mérték.

Frottőrizmus - a nemi perverzió azon formája, amikor a férfi pl. zsúfolt tömegközlekedési eszközökön a mellette álló nőkhöz dörzsöli a nemi szervét, így érve el az orgazmust. Ha az áldozat megijed, és félelem miatt nem mer hangosan tiltakozni, az tovább fokozza az elkövető izgalmát. Ezt a cselekedetet a törvény bünteti.

Fruchtsackdurchmesser (FS) - a petezsák átmérője, mely az ötödik terhességi héttől látható, a terhesség korai bizonyítéka. A terhesség korai időszakában a méhen belül beágyazódott pete körül kialakuló felritkulás, illetve folyadék-felszaporodás látható. A méh ultrahangképén kerek fekete folt jelenik meg, mintha lyukasztóval ütötték volna azt át. A kör alakú folt két legtávolabbi pontjának távolságát mérjük, ami megadja a petezsákátmérőt. A korszerű ultrahang készülékek a méret alapján kiszámolják a terhesség idejét is.

FS - lásd Fruchtsackdurchmesser

FSH - follikulus stimuláló hormon, a peteérést elősegitő hormon (Follicle-stimulating hormone) tüszőérést serkentő hormon Az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely a petefészekre hat, és az ott termelődő hormonok - elsősorban az ösztradiol és progeszteron - elválasztását szabályozza. Termelődését a GnRH és a termelődött ösztardiol és progeszteron mennyisége szabályozza.

FVS - lásd White Blood Cell

FW - lásd Fetal weight

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére