Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Nőgyógyászati és szexológiai szótár

Nőgyógyászattal és szexualitással kapcsolatos fogalmak

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

S

Sade márki - teljes nevén Donatien Alphonse Francois de Sade. Életének korai szakaszában (17 éves korától) hat évig háborúkban vett részt, majd - feltehetőleg ennek hatására - nem tudta feldolgozni a történteket, és kidolgozta az erőszak elméletét. Azt állította, hogy természetellenes az, ha az erősebb segíti a gyengébbet, sőt - elmélete szerint - az a normális, ha az erősebb gondolkodás nélkül elpusztítja a gyengébbet. Mai napig tartó ismertségét mégsem ennek az elméletnek köszönheti, hanem hírhedtté vált könyveinek, amelyekben a szexuális perverziók erőszakkal átitatott, részletes leírását adja (nevéből származik a szó: szadizmus). Életéből 27 évet töltött börtönben, főleg erőszakos szexuális bűncselekmények miatt, majd idős korára egy elmegyógyintézetbe zárva végezte.

Salpingectomia - lásd Szalpingektómia

Salpingitis - lásd Szalpingitisz

Salpingo-oophorectomia (ejtsd szalpingo-ooforektómia) - a petevezetékek és a petefészkek műtéti eltávolítása.

Salpings - lásd Méhkürt

Salpinx - lásd Méhkürt

Scheitel-Steiss-Länge (SS, Crown-Rump Length, CRL) - magzat ülőmagassága. Nyújtott testhelyzetben lehet a legpontosabban mérni a baba feje tetejétől a farkcsontjáig húzódó ülőmagasságot. Ennek segítségével lehet a legpontosabban meghatározni a magzat korát a 7. és 13. terhességi hét között.

Scrotum - lásd Herezacskó

Second-look műtét (ejtsd szekönd-luk) - második megtekintés. Az elsődleges kezelést követő sebészeti beavatkozás, amely során megnézik, hogy maradtak-e rákos sejtek a hasban.

Secunder - lásd Szekunder

Seherezádé - a nõi ravaszság felmagasztosult példaképe, az Ezeregy éjszaka meséinek hõsnõje, tolmácsolója. A keserédes történet szerint Sahriar szultán úgy kívánta biztosítani, hogy õ legyen az egyetlen férfi az ágyasai, feleségei életében, hogy miután szeretkezéssel töltötte velük az éjszakát, hajnalban kivégeztette õket. Seherezádé jól tudta, milyen sors vár rá, ezért estérõl - estére lebilincselõ mesékkel szórakoztatta az uralkodót, akit teljesen elbûvölt az asszony. Végül beleszeretett, s megkímélte az életét.

Sejt (cell) - a sejt az összes ismert élő organizmus szerkezeti és funkcionális építő eleme. Ez a legkisebb egység, amelyet még a természetben élő névvel illetnek, mivel ez a legkisebb olyan egység, amely még anyagcserére és szaporodásra is képes. Néha a természet építőkövének is szokták nevezni. Vannak olyan organizmusok, mint a baktériumok és egysejtűek, amelyek csak egyetlenegy sejtből állnak. S vannak olyanok, amelyeket sok sejt összessége alkot. Ilyenek vagyunk mi emberek is, mivel bennünk közel 100 billió (1014) sejt található. Egy átlagos sejt nagysága 10 µm, és súlya közel 1 nanogramm. A legnagyobb ismert sejt a strucc tojása.

Sentinel nyirokcsomó biopszia - az eljárás során festéket vagy radioaktív anyagot fecskendeznek be a daganat mellé. Ez az anyag a sentinel (őrszem) nyirokcsomó(k)ba áramlik (nagy valószínűséggel ezek az első olyan nyirokcsomók, amelyekbe a rák az elsődleges daganatból szóródott). A sebész a festék alapján, vagy egy gamma-kamera segítségével látja, melyik (melyek) a sentinel nyirokcsomó(k) és eltávolítja az(oka)t, hogy leellenőrizzék, van-e bennük daganatsejt.

Serdülőkor - lásd Pubertáskor

Sigmoidoscopia - lásd Szigmoidoszkópia

Síkosító szer (lubrikáns) - A nemi közösülést megkönnyítő készítmény, amelynek célja a hüvely síkossá tétele. Így könnyebbé válik a behatolás. Patikákban, szexshopokban számtalan változatban beszerezhetők.

SIL - lásd Squamosus Intraepithelialis Laesio

Sildenafil - a nitrogén-monoxid (NO) hatását fokozó potencianövelő vegyület. Szexuális vágy hatására elősegíti, illetve javítja az erekció kialakulását. Diabéteszes férfiak esetében is hatékony segítséget nyújthat, de alkalmazása előtt egyrészt szívgyógyász, másrészt urológus szakemberrel szükséges konzultálni.

Sine morbo - betegség nélküli, egészséges.

Sine morbo ginec (sine morbo gynec) - nőgyógyászati szempontból egészséges.

Sine morbo gynec - lásd Sine morbo ginec

Sistemas - lásd Szisztémás

Smegma - a fityma alatt összegyűlő sűrű, sárgás váladék, mely a leváló hámsejtekből alakul ki. Mosakodásnál a smegma felgyülemlésének megakadályozása végett minden alkalommal hátra kell húzni a fitymát.

Spanyol-gallér - lásd Parafimózis

Spekulum (speculum, hüvelytükör, méhtükör, Cusco eszköz, kacsa) - nőgyógyászati műszer, mely a hüvely és a méhszáj - a méh hüvelyi részének (portio vaginalis uteri) - feltárására, láthatóvá tételére szolgál.

Spermabank - olyan intézmény, ahol egészséges férfiak spermáját lefagyasztva őrzik azzal a céllal, hogy a férfi okán terméketlen házaspároknak ebből a spermából juttatnak mesterséges megtermékenyítés céljából. Ez az eljárás lehetővé teszi azt is, hogy a férfiaknak a nemzőképesség elvesztése után is lehessenek gyermekeik. A fejlett nyugati civilizációkban elterjedt eljárás, de vallási-erkölcsi, valamint bioetikai szempontok alapján bizonyos egyházak élesen elítélik, ellenzik.

Spermavétel - az orvos egy finom tű, a biopsziás pisztoly vagy más eszköz segítségével spermát távolít el a nemi szervekből (a herékből vagy a mellékherékből).

Spermicid - spermaölő hatású szer. Fogamzásgátlásra, vagy annak fokozására használnak spermicid szereket, melyet alkalmazhatnak önmagukban, vagy más módszerek (pl. gumióvszer, pesszárium) kiegészítéseként.

Spermium (ondósejt) - hímivarsejt, a férfi termékenyítősejtje. A női petesejt és a férfi spermium egyesüléséből alakul ki a megtermékenyített petesejt, a zigóta, majd később a magzat.

Squamosus Intraepithelialis Laesio (SIL, ejtsd szkvamózus intraepitéliális lézió) - a méhnyak felszínének squamosus sejtjeiben kialakuló kóros növekedés általános megfogalmazása. A sejtekben létrejövő elváltozást enyhe fokú (LSIL, Low grade SIL) vagy súlyos fokú (HSIL, High grade SIL) szöveti elfajulásnak nevezik, attól függően, hogy mennyire érinti a folyamat a méhnyakat, és mennyire látszanak kórosnak a sejtek.

Squamosus sejtes carcinoma - lásd Laphámrák

Squamous epithelium - lásd Laphámsejt

SS - lásd Scheitel-Steiss-Länge

Staging - lásd Stádium

Stádium (staging) - a daganat előrehaladottságának jellemzésére használt fogalom. Ha a diagnózis rák, az orvosnak meg kell állapítania az elváltozás stádiumát (vagy kiterjedését), mert ennek segítségével tervezi meg a kezelést, s ennek érdekében további vizsgálatokat írhat elő. A stádiumbeosztás gondos kísérlet nemcsak a rákos szövet kiterjedésének, hanem annak megállapítására is, vajon tovább is terjedt-e (áttétet képzett-e), és ha igen, a test mely részeibe.

Stádiumbeosztás - különböző orvosi és laborvizsgálatok elvégzése annak megállapítására, hogy mely területekre terjed ki a betegség a szervezetben, különös tekintettel az eredeti helytől távoli terjedésre (metasztázisokra).

STD (sexually transmitted disease) - szexuális úton terjedő betegségek (pl. szifilisz, kankó, herpesz, AIDS. HPV, chlamidyasis, trichomonas, stb.) összefoglaló neve.

Stein-Leventhal szindróma - lásd Policisztás ovárium szindróma

Stóma - lásd Sztóma

Subchorialis haematoma - vérömleny a magzatburok, illetve a petezsák körül, amely ha meghaladja a petezsák 40 %-át, vetélés veszélyével kell számolnunk.

Sugárkezelés (sugárterápia, radioterápia, besugárzás) - radioaktív sugárral végzett kezelés (besugárzás), amelynek célja a daganat elpusztítása. Nagy energiájú röntgen-, neutron- és más típusú sugárzást alkalmaznak a ráksejtek elpusztítására és a daganat méretének csökkentésére. A besugárzás jöhet egy testen kívüli gépből (sugárkezelés külső sugárforrásból) vagy radioizotópoknak nevezett anyagokból. A radioizotópok sugárzást bocsátanak ki, ezeket a daganatba vagy a daganat mellé, illetve a daganatsejteket tartalmazó terület közelébe helyezik. Ezt a típusú irradációs terápiát belső sugárkezelésnek, implantációs irradiációnak, szövetközi besugárzásnak vagy rövidterápiának (brahiterápia) nevezik. A szisztémás sugárkezelés során radioaktív anyagokat alkalmaznak, ilyenek a radioaktív anyaggal jelzett, ún. monoklonális antitestek, amelyek a keringéssel a test minden részébe eljutnak.

Sugárkezelés mellékhatások - a sugárterápia - akárcsak a kemoterápia - mind az egészséges, mind a rákos sejtekre hat. A mellékhatások leginkább a kezelés dózisától és a besugárzott testrésztől függnek. Gyakori mellékhatás a fáradtság, a bőrelváltozások a besugárzott területen, az étvágytalanság, a hányinger és a hasmenés.

Sugárterápiás onkológus - lásd Onkoradiológus

Sutura - varrat, sebészi varrat. Anatomia kifejezés pl nyilvarrat: sutura sagitális

Sürgősségi tabletta (Emergency contraception, The morning after pill) -
a terhesség kialakulásának a kivédésére használt módszer, amikor a nemi aktus alkalmával nem volt megfelelő a védekezés, vagy arra nem volt mód. A sürgősségi tablettát a védekezés nélküli nemi aktus után 72 órán belül kell használni. A sürgősségi tabletta magas adagú sárgatesthormont tartalmaz. Nagy hormonbevítel, kis hatásfok, magas ár, sok mellékhatás, vérzészavar jellemzi. Receptre kapható.

Szalpingektómia (salpingectomia) - az egyik petevezeték (salpings) műtéti eltávolítása, legtöbbször petefészekciszta, daganat vagy méhen kívüli terhesség miatt.

Szalpingitisz (salpingitis) - petevezeték gyulladás. A méhkürt egy- vagy kétoldali heveny vagy idült gyulladása.

Szaporítószervek - lásd Nemiszervek

Szatír - a hétköznapi nyelvben ma már a mutogatós (exhibicionista) vagy a leskelődő (vojőr) embereket jelöli. Eredetileg a szatír a görög mitológiában a férfiasságot megtestesítő, félig állat, félig ember testű félisten.

Száraz orgazmus - a szexuális izgalom csúcspontja ondókilövellés nélkül.

Szegmentális mastectomia - a rák és a daganat körüli emlőszövetek eltávolítása, valamint a daganat alatti mellkasi izmok borításának eltávolítása. Általában a hónalj alatti nyirokcsomók egy részét is eltávolítják. Néha parciális mastectomiának is nevezik.

Szekunder (secunder) - másodlagos. A daganat eredeti kiindulási helyétől eltérő megjelenése.

Szeméremajkak - lásd Kisajkak, Nagyajkak

Szeméremdomb (mons pubis, vénusz-domb, mons veneris) - zsír- és kötőszövet, mely a szeméremcsontok egyesülése felett helyezkedik el. A serdülőkor után rendszerint háromszög alakú szeméremszőrzet (ágyékszőrzet) borítja.

Szeméremrés (rima pudendi) - a nagyajkak között lévő rés.

Szeméremtest-gyulladás (vulvitisz, vulvitis, vulvovaginitis) - a női külső nemi szervek, vagyis a nagyajkak, a kisajkak és csikló gyulladásának összefoglaló neve. Kiváltó okai közé tartoznak a fertőzések, az irritáló anyagokkal vagy tárgyakkal történő közvetlen érintkezés, hormonális elváltozások.

Szex - a nem és a nemiség kifejezésére használt latin eredetű gyűjtő szó.

Szigmoidoszkópia (sigmoidoscopia) - a szigmoszkópnak nevezett, fényforrással ellátott műszer segítségével az orvos betekint a végbélbe és a vastagbél alsó szakaszába (szigmabél, sigma), továbbá polipokat vagy más szövetet távolíthat el mikroszkópos vizsgálat céljára.

Szisztémás (sistemas) - a teljes testet érintő. A szisztémás kezelés olyan kezelés, melynek során a vérpályába jutó anyagok a test bármely részében lévő daganatsejteket elérik, és kifejtik rájuk hatásukat.

Szodómia (bestiofília) - a nemi eltévelyedés, a perverzió egyik ritka formája, ember és állat közti nemi aktust jelent.

Szőrtüsző - a bőr felszínén található mélyedések vagy nyílások, amelyeken keresztül nőnek ki a szőrszálak.

Szövet - az emberi test alkotórészeinek csoportja. Különböző típusait ismerjük, mint pl. hámszövetet (ilyen a bőr, a nyálkahártya), csontszövetet, kötőszövetet

Szövődmények (komplikációk) - valamilyen betegség kezelésekor, gyógyulásakor kialakuló egyéb elváltozás, ami kialakulhat a kezelés kapcsán, de akkor is, ha a betegséget nem kezeljük. Például cukorbetegségben előbb-utóbb vesebetegség alakulhat ki. Vagy például ha valaki tartósan ágyban fekszik, akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy tüdőgyulladást kap.

Sztóma (stóma) - a műtét során a vastagbél daganatos szakaszát meghatározott méretű biztonsági zónával együtt eltávolítják, és azonnal, vagy egy későbbi beavatkozás során helyreállítják a bél folytonosságát. Ha a végbélnyílást nem lehet megmenteni, a hasfalon úgynevezett sztómát, vendégnyílást (a görög sztóma szó szájadékot jelent) készítenek. A sztómával való együttélést, a sztóma ápolását az erre a célra kiképzett szakszemélyzet tanítja meg a betegnek.

Szülés (partus) - a magzat kijutása az anyaméhből a 24. hét után, 500 g feletti súllyal, vagy bármely korban és súllyal életjelenséggel. A szülés folyamata a méhnyakcsatorna tágulási folyamatával kezdődik (vajudás), minek során kialakul a szülőcsatorna, majd a magzatburok megszületésével fejeződik be. A szülés lehet korai, késői, irányított vagy programozott, ez utóbbinál a fájásokat (méhösszehúzódások) gyógyszerekkel indítják meg a szakorvosok.

Szülésznő (bába, midwife) - az egykor bábaasszonynak nevezett nő szakmája folytán felelősségteljes munkát végez, ezért tevékenysége inkább orvosi jellegű, és nem azzal ellentétes. A szülés levezetésénél, valamint az újszülött ellátásban önállóan tevékenykedik. Manapság ez a hivatás már férfiak számára is nyitott.

Szűrés - olyan orvosi vizsgálat, amelynek célja egy addig nem ismert, rendszerint panaszt még nem okozó betegség felderítése.

Szüzesség (virginitas, virgo állapot, érintetlenség) - a hymen épsége. Az első közösülés (defloratio), a szüzesség elvesztése előtt a szűz leányok hüvelyében a félhold alakú szűzhártya (lásd: hymen) még ép, ebből megállapítható, hogy a leány még érintetlen. Egészen a 20. század elejéig még Európában is igen fontos szempont volt, hogy a leányok a házasságba szűzen menjenek, de az 1960-as évek szexuális forradalma után a lányok szüzessége egyes társadalmakban igencsak leértékelődött, miközben más populáciokban, vallási közösségekben és a férfiak jó részének szemében a jelentősége megmaradt. A szüzesség tágabb értelmezése nem csak a szűzhártya épségét takarja, hanem a szexuális érintetlenséget, szájon át történő közösülés (orális szex), végbélen keresztül történő közösülés (anális szex) és a testtel, kézzel, egyéb testrészekkel történő kielégítés (petting) tagadását is. Így a fogalom inkább filozófiai, pszichológiai jelentőségű, hiszen a hymen épsége az egyéb szexuális aktivitási formákat nem bizonyítja, ennek ellenére számos, a szüzesség visszaállítását szolgáló hymen plasztkai műtétet végeznek világszerte, akár a nászéjszakán bevethető, beépített vérzést imitáló tasakkal, és a hüvely hymenalis sebészi plasztikájával. Mindez azt bizonyítja, hogy a szüzesség jelentősége ma sem elhanyagolható.

 

A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z

 

   
 

Lap tetejére