Fogamzásgátlás terhesség-megelőzés fogamzásgátlók - Dr Zatik János nőgyógyász Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Fogamzásgátlás, terhesség-megelőzés, fogamzásgátlók

A fogamzásgátlás módszerei, fogamzásgátló szerek

A fogamzásgátlás története
Hormonális fogamzásgátlók

Tabletták
Minipillek
Fogamzásgátló injekció
Mirena, Jaydess, Levosert, Donasert
Mirena méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz (IUS)
Hüvelygyűrű
Sürgősségi tabletta

Nem hormonális fogamzásgátlók

Gumióvszer (kondom)
Hüvelyi pesszárium, méhszájsapka, hüvelyi szivacs
Nem hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, IUCD, hurok, spirál)
Lokálisan alkalmazható fogamzásgátló szerek
Természetes fogamzásszabályozás (Naptár, hőmérő, Billigs-módszer, Symptothermális módszer, LH-teszt)
Megszakított közösülés
Közösülés utáni hüvelyöblítés (irrigálás)
Művi meddővé tétel (Sterilizálás)

Szoptatási időszak
Szex a menstruáció alatt
Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága - Pearl-index
Összegzés - a tökéletes fogamzásgátlási módszer
Fogamzásgátlók táblázata - árakkal

< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | következő >

Mirena méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz (IUS)

A MIrena IUS (Intrauterine System) elnevezésű hormonkibocsátó hurok (spirál) a ma használatos legkorszerűbb méhen belüli fogamzásgátló eszköznek számít. Gyakorlatilag egy műanyagból készült, "T" alakú eszközről van szó, amely egy kis rekeszből folyamatosan hormonokat (Levonorgestrel) bocsát ki. Ezáltal egyesíti a hagyományos hurok és a fogamzásgátló tabletta előnyeit, miközben - a korszerű tablettákhoz képest is - csak minimális mennyiségű hormont bocsát ki. Ez azért lehetséges, mert itt a hormon adagolása lokális, egyenletes, közvetlenül a méhen belül történik, tehát a kibocsátott mennyiség mindig pontosan és hiánytalanul célba ér. A szájon át történő bevitelnél a hormonfelszívódás mértéke függ az emésztési folyamatoktól, illetve más gyógyszerek szedése is befolyásolhatja felszívódás mértékét. Mivel itt nem a véráramon keresztül ér célba a hormon, a vér hormonszintje alacsony marad, így a hormonális jellegű mellékhatások - mellfeszülés, fejfájás, bőrproblémák - ritkán fordulnak elő, enyhék és általában átmenetiek. Összetett hatásának köszönhetően nagyon hatékony eszköz a terhesség-megelőzés terén és a vérzészavarok kezelésében:

megakadályozza a méhnyálkahártya (endometrium) felépülését és megvastagodását, ezért akadályozza a beágyazódást

a méhnyakban termelődő nyákot vastagabbá teszi, így a spermium nem képes behatolni a méhbe, hogy megtermékenyítse a petesejtet

gátolja a spermium mozgásképességét a méhben és a petevezetékben


A Mirena IUS megbízhatósága rendkívül jó. Egyes tesztek alapján, ha 1000 nő 1 éven keresztül használja a Mirena IUS fogamzásgátló eszközt, akkor legfeljebb 1 lehet terhes.
A hurok felhelyezését, egy előzetes nőgyógyászati szűrővizsgálatot követően a nőgyógyász végzi el, többnyire a menstruáció kezdetét követő 7-10 napon belül. A spirál elsősorban a már gyermeket szült nők esetében alkalmazható fogamzásgátló eszköz. A felhelyezése egy tapasztalt, gyakorlott nőgyógyász számára általában rutin feladatnak számít, a beteg részéről is mindössze egy rákszűréshez hasonló megterhelést jelent. A hurok felhelyezése általában semmilyen kényelmetlenséget nem jelent a továbbiakban, úgy a viselője, mint a partnere számára észrevétlen marad. A mi gyakorlatunkban a felhelyezés után először 3 hónap múlva, majd ezt követően egy fél év múlva kell kontrollon megjelenni. Ez után már csak a szokásos évenkénti szűrés alkalmával szükséges ellenőriztetni. A hurok levétele még egyszerűbben - a végén elhelyezett jelzőszál és egy speciális eszköz segítségével - történik, és mindössze néhány másodperces kellemetlen érzéssel jár. Természetesen ezt is a nőgyógyász végzi el. A Mirena IUS esetében 5 év a kihordási idő, ennek leteltével le kell venni, illetve ki kell cserélni.

A Mirena IUS további nagy előnye, hogy jelentősen enyhíti a menstruációs vérzés erősségét (általában 80-90%-kal!), valamint a menstruációs fájdalmakat. Nem ritkán teljesen meg is szünteti a vérzést. Ezért gyakran terápiás eszközként is alkalmazzák, amikor nem is a fogamzásgátlás a cél, hanem kifejezetten a menstruáció lefolyásának enyhítése. Az első 3-6 hónapban, amíg a méhnyálkahártya le nem csökken teljesen, előfordulhatnak eseti vérezgetések, de ez később megszűnik.
A 35 év feletti nők esetében a Mirena hurok alkalmazása a legjavallottabb módszer, ha a fogamzásgátlás, a heves menstruációs vérzések, vagy a vérzészavarok megszüntetése az elsődleges cél. Használatával gyakran az egyébként szokásos vérzészavarok miatt szükségessé váló méheltávolítások is elkerülhetők.
Sajnos sok nőt elrettent a Mirena hurok - első hallásra - magasnak tűnő ára, de ha jobban utána számolunk, hamar rájövünk, hogy ez a szokásos kombinált tablettákhoz képest relatíve olcsónak számít. Ugyanis ezt legalább 5 évig lehet használni, s erre az időszakra vetítve a fogamzásgátló tabletták használata a Mirena hurok árának többszöröse is lehet. Tény, hogy itt egyszerre kell mintegy 1,5-2 évre való tabletta árát kifizetni, de az 5 éves időszakot vizsgálva mégis sokkal kifizetődőbb lehet.

Kapcsolódó anyagok:

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A Mirena és legújabb változatai (Jaydess, Skyla)

Jaydess és Skyla - a mini Mirena a fiatal, még nem szült nőknek

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök felhelyezése és eltávolítása


Hüvelygyűrű

A NuvaRing hüvelyi használatra való hormonális fogamzásgátló. Rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű, külső átmérője 54 mm, keresztmetszeti átmérője 4 mm. Minden gyűrű kis mennyiségben kétféle női nemi hormont bocsát ki magából lassan, de folyamatosan: etonogesztrelt (egy progeszteronként ható hormont) napi 15µg mennyiségben, és etinilösztradiolt (egy ösztrogén hormont) napi 120µg mennyiségben. A kibocsátott hormonok kis mennyisége miatt a NuvaRing alacsony hormontartalmú fogamzásgátlónak számít. Mivel kétféle hormont bocsát ki, a NuvaRing az ún. kombinált hormonális fogamzásgátlók közé tartozik.
A korszerű tablettákhoz képest is kisebb mennyiségű hormont bocsát ki. Ez azért lehetséges, mert itt a hormon adagolása lokális, egyenletes, tehát a kibocsátott mennyiség mindig pontosan és hiánytalanul célba ér. A szájon át történő bevitelnél a hormonfelszívódás mértéke függ az emésztési folyamatoktól, illetve más gyógyszerek szedése is befolyásolhatja felszívódás mértékét. Mivel itt nem a véráramon keresztül ér célba a hormon, a vér hormonszintje alacsony marad, így a hormonális jellegű mellékhatások - mellfeszülés, fejfájás, bőrproblémák - valamint vérzészavar ritkán fordulnak elő, illetve enyhék, és általában csak átmenetiek.
A gyűrűt a három hétre a hüvelybe kell felhelyezni, amelyet egy hét gyűrű mentes periódus követ, mielőtt újabb gyűrű kerül felhelyezésre. A hüvelygyűrűt - a megfelelő napon - mindenkinek saját magának kell felhelyeznie hüvelyébe, illetve eltávolítania onnan. Ennek mikéntjéről a nőgyógyászától kaphat részletes információt. A vérzés rendszerint megjelenik a gyűrű mentes héten. Alternatív megoldást jelent a kombinált készítmények mellett. Tökéletesen kielégíti azok igényeit, akik nem tudnak vagy nem akarnak törődni a mindennapos fogamzásgátlással. Mindemellett elég drága, sokakat zavar a felhelyezés, illetve a szex során félnek a jelenlététől.

Sürgősségi tabletta

Sürgősségi tabletta akkor jelenthet segítséget, ha a közösülés során valamilyen okból kifolyólag elmaradt a védekezés. Segítségével be lehet avatkozni a női menstruációs ciklus működésébe. A gyógyszer hatására a szervezetben megemelkedik a hormonszint, majd egy-két nappal a gyógyszer bevétele után ez a hormonszint lecsökken. Ha a hormonszintváltozás megfelelő mértékű, a méh nyálkahártyája ezt érzékeli, és lelökődik. Így vagy a spermiumok és a petesejt találkozásának esélyét akadályozzuk meg, vagy az esetlegesen megtermékenyült petesejtnek nem lesz lehetősége a beágyazódásra.
A tablettát a közösülés után 72 órán belül kell bevenni. A sürgősségi tablettát minden esetben nőgyógyásznak kell javasolnia, és a javaslatot ideális esetben nőgyógyászati vizsgálat előzi meg. A korábban meglévő terhesség feltétlenül kizárandó, nehogy a tablettát a már meglévő terhességre szedje valaki.
Tekintettel arra, hogy a sürgősségi tabletták alkalmazásával a szervezet egy erős hormonlökést kap, így ezt a módszert csak valóban nagyon kivételesen, végszükségben lehet alkalmazni. Ugyanis ezek a hormonterhelések, ha ismételten jelentkeznek, könnyen felboríthatják a szabályos ciklusokat is. Összességében elmondható tehát, hogy a fenti kivételtől eltekintve ez a módszer kerülendő, mivel sok a mellékhatása, alacsony a megbízhatósága, és nem utolsó sorban drága is.

< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | következő >

   
 

Lap tetejére