Fogamzásgátlás terhesség-megelőzés fogamzásgátlók - Dr Zatik János nőgyógyász Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Fogamzásgátlás, terhesség-megelőzés, fogamzásgátlók

A fogamzásgátlás módszerei, fogamzásgátló szerek

A fogamzásgátlás története
Hormonális fogamzásgátlók

Tabletták
Minipillek
Fogamzásgátló injekció
Mirena, Jaydess, Levosert, Donasert
Mirena méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz (IUS)
Hüvelygyűrű
Sürgősségi tabletta

Nem hormonális fogamzásgátlók

Gumióvszer (kondom)
Hüvelyi pesszárium, méhszájsapka, hüvelyi szivacs
Nem hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, IUCD, hurok, spirál)
Lokálisan alkalmazható fogamzásgátló szerek
Természetes fogamzásszabályozás (Naptár, hőmérő, Billigs-módszer, Symptothermális módszer, LH-teszt)
Megszakított közösülés
Közösülés utáni hüvelyöblítés (irrigálás)
Művi meddővé tétel (Sterilizálás)

Szoptatási időszak
Szex a menstruáció alatt
Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága - Pearl-index
Összegzés - a tökéletes fogamzásgátlási módszer
Fogamzásgátlók táblázata - árakkal

< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | következő >

Gumióvszer (kondom)

A hüvelyi barrierek csoportjába tartozó igen elterjedt fogamzásgátló eszköz. Megakadályozza, hogy az ondó bekerüljön a hüvelybe, ezáltal védelmet nyújt a terhesség ellen. Szeretkezés előtt a merev hímvesszőre kell felsodorni, és a férfi magömlésekor ez fogja fel az ondót. Nagyon fontos, hogy a hímvesszőt a magömlés után hamarosan kihúzzák a hüvelyből, mielőtt a merevségnek vége lenne, mert akkor lecsúszhat, és így ondó kerülhet a hüvelybe. A hatása fokozható azáltal, hogy hímivarsejteket ölő krémmel, zselével, vagy hüvelybe helyezhető tablettával együtt alkalmazzák. Ha véletlenül ondósejtek kerülnek a hüvelybe, a vegyi folyamatok révén élet- és mozgásképtelenné válnak.
Az óvszer nagy előnye még, hogy védelmet nyújt a nemi betegségek - mint gonorrhoea, syphilis és AIDS - terjedésével szemben. Fontos, hogy ne legyen sérülés a gumin, vagy ha utólag kiderül, hogy mégis, akkor más módszer - pl. esemény utáni tabletta alkalmazandó. Nem tartozik a tartósan alkalmazandó biztonságos módszerek közé, és inkább a ritkán nemi életet élőknek ajánlott egyéb módszerekkel kiegészítve. Bár nem annyira ismert és elterjedt, de létezik női óvszer is. Ennek két gyűrűje van, nagyobb, mint a férfi óvszer, és szinte kibéleli az egész hüvelyt. Használata kissé körülményesebb, és síkosító anyagot is igényel. Valamivel kisebb hatékonysággal véd, mint a férfi kondom.

Hüvelyi pesszárium (diafragma), méhszájsapka (cervixsapka), hüvelyi szivacs

A pesszárium gumiból, a méhszájsapka műanyagból készül, gömbszelet (kupola) alakú eszköz, ami ráfekszik a méhszájra a felhelyezéskor. Mindkét módszer lényege, hogy meggátolja a hüvelybe jutott spermiumok továbbjutását a méhszájon és méhnyakon át a méhbe, petevezetőbe. Mindkettőt a méhszájra kell helyezni. A cervixsapka a vákuumhatás miatt biztosabban a helyén marad. Használata gyakorlottságot igényel, mindenképpen alapos anatómiai ismereteket feltételez. Különböző méretekben készül. Spermicid anyaggal együtt célszerű alkalmazni, 20 perccel a nemi aktus előtt kell felhelyezni. Mindig ellenőrizni kell, hogy jól illeszkedik-e. Felhelyezésük és a nemi aktus között maximum 2 óra telhet el, utána a spermicid anyagot pótolni kell. Az utolsó közösülés után 6-12 órán belül nem ajánlatos eltávolítani. Hüvelyöblögetés szintén nem ajánlott. Használat után szappanos vízzel elmosandó, ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajta sérülés. Legalább kétévente, de szükség esetén hamarabb cserélendő. Fiatal lányoknál a méretváltozás miatt sűrű ellenőrzés ajánlott. Egyéb módszerekkel kiegészítve megbízhatósága fokozható.
A hüvelyi szivacsokat szintén a hüvelybe kell felhelyezni, és ez előbbi két eszközhöz hasonlóan a hüvelyi barrierek csoportjába tartozó fogamzásgátló módszer. Spermaölő anyagokkal átitatva alkalmazzák.


Nem hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, IUCD, hurok, spirál)

A méhűri spirál, más néven hurok egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz. Az IUCD az angol "Intrauterin Contraceptive Device" elnevezésnek a rövidítése. Hatását azáltal fejti ki, hogy akadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását.
A korszerű spirálok biztonsága nagyon jó, és szoptatás ideje alatt is alkalmazható.

A hagyományos méhen belüli eszközök hatásfoka 95-98 %. Hátrányuk, hogy mindig megnövelik a vérzés mennyiségét és idejét, súlyos felterjedő gyulladásokat okozhatnak, illetve a gyulladások továbbterjedésében is szerepet játszanak. Jelentősen megnövelik a méhenkívüli terhesség (extrauterin graviditás) lehetőségét és előfordulását. Ezért valójában csak a már szült nőknek javasolt. Ugyanakkor olcsók. Gyorsan és könnyen felhelyezhetőek, eltávolíthatóak, bár felhelyezésekor az esetleges fertőzések, gyulladások kialakulásának, valamint a perforáció (a méh átfúródása) veszélyével számolni kell. A felhelyezése a menses alatt, vagy az azt követő napokban, továbbá a gyermekágyas időszakban - 3 hónap - lehetséges.

Kapcsolódó anyagok:

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök felhelyezése és eltávolítása

 

Lokálisan alkalmazható kémiai szerek (spermicidek)

Lényege, hogy a valamilyen úton-módon a hüvelybe juttatott spermaölő anyag (krém, gél, spray, hüvelygolyó, tabletta, tampon, kúp) elpusztítja a spermiumokat, és így azok nem érik el a petesejtet. Ezek a hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmények (sprermicidek) általában nonoxynol-9 spermaölő anyagot tartalmaznak. Leginkább kombinálva használják óvszerrel, pesszáriummal, cervixsapkával. hüvelyi szivaccsal. Önmagukban alkalmazva gyenge hatékonyságú, kombináltan 1-7 a Pearl indexe. A gyógyszertárban kapható, Pharmatex, Timidon, Delfen, Patentex néven kerülnek forgalomban. Mellékhatásaként a ritkán előforduló irritációt lehet megemlíteni.

Kiegészítésképpen felhasználható:

fogamzásgátlót szedő nők esetében - a tabletta bevezetésének időszakában - ha elfelejtették bevenni a tablettát. Ilyenkor az adott hónapban csak kiegészítő módszerrel szabad nemi életet élni.

fogamzásgátlót nem szedő - nem rendszeres nemi életet élő, továbbá, cukorbeteg vagy klimaxos - nők esetében pl. a hüvelyi barrierek, naptármódszer vagy a megszakított közösülés alkalmazása esetén.


A természetes fogamzásszabályozás

Ogino-Knaus naptármódszer - cikluskontroll

Lényege, hogy menstruációs ciklus hossza alapján kiszámítható a fogamzás szempontjából legkritikusabb időszak. Ehhez azonban minimum egy évre visszamenőleg rendelkezésre kell, hogy álljon a ciklusok hossza összegyűjtve. Ez alapján meghatározható a legrövidebb és leghosszabb ciklus hossza. Az ovuláció legvalószínűbben a 28 napos ciklus 14-16. napján történik, de ha bármi változás beállna, akkor a tapasztalat szerint az ovuláció után 14 nappal szokott megjönni a menstruációs vérzés. Tehát a sárgatest fázis (a peteérés utáni időszak) stabilan 14 napig tart, és a várható mensestől történő 14 napos visszaszámolással határozható meg az ovuláció ideje. Az ovuláció előtt és után 3-4 nappal kerülni kell a szeretkezést. A korábban tapasztalt legrövidebb ciklusból 18, a leghosszabból 11 napot levonva megkapjuk a veszélyes időszakot. Hatékonyság individuális, intelligencia és alkatfüggő. Hibaszázalék: 10-30%.

Hőmérőzés - Hillebrant-módszer

A naptár módszer kiegészíthető menses naptár vezetéses hőmérőzéssel, így együtt már csak 5% a hibahatár. Lényege az ébredési hőmérséklet mérése hüvelyben, szájban vagy végbélben, még felkelés előtt, és ennek egy táblázatban vagy grafikonon való rögzítése. Ezzel a módszerrel meghatározható az ovuláció, és a "veszélyes" időszak ideje. Fegyelmezettséget igényel, hogy ne felejtsék el a reggeli mérést. Ha ez sikerül, akkor a hőmérsékleti görbén, az ovuláció napján látható egy kis hőmérsékletesés, majd a progeszteron hatására a ciklus második felében egy hőmérséklet-emelkedés tapasztalható (0,3-0,5C°), végül ez a menstruációval együtt eltűnik. A hőmérőzéses módszer csak kiegészítőként alkalmazható, tapasztalt hölgyeknek. Normál esetben, a női szervezetben szinte minden ciklikusan működik, ennek ismeretét használjuk ki ennél a módszernél. Fontos hogy csak akkor alkalmazható, ha szabályos ciklusok vannak. Menzesznaptár vezetendő, kiegészítőkkel. A hatásfokot jelentősen növeli, ha valaki ismeri és felismeri az ovuláció jeleit: a hőmérsékletemelkedést, az azt kísérő alhasi fájdalmat, (van, aki érzi az ovulációt), a hüvelyváladék megváltozását (hígabb, bővebb mennyiség). A nedves napok a termékenyítőképesek. A méhnyák viszkozitása csökken.

 

Billings módszer (nyákpróba)

A módszer lényege, hogy kis mennyiségű hüvelyváladékot kell venni minden reggel és meg kell vizsgálni tulajdonságait. Mivel a méhnyak nyák hormonhatások által befolyásolt, menstruációs ciklusbeli változásai egyszerű vizsgálattal felismerhetők, s ezáltal lehetőség nyílik a peteérés időpontjának jó közelítésű behatárolására. Az információ felhasználását lásd fent. A méhnyak nyák a menses után kis mennyiségű, tapadós, "tésztaszerű". Az ösztrogén emelkedésével a nyák mennyisége növekszik, áttetszővé válik, viszkozitása csökken, így kevésbé nyújtható két ujj között. Az ovuláció előtt szembetűnően megváltozik. Erősen nyújtható lesz, majd mennyisége, nyújthatósága hirtelen csökken a progeszteron hatására. Jelenleg a patikában olyan mini mikroszkóp is kapható, mellyel ugyanezt a vizsgálatot nyálból is elvégezhetjük. A termékeny időszakra jellemző a bővebb váladék, és kevésbé viszkózus nyák. (mikor esik az eső jobb a termés, szárazságban rosszabb)
Csak kiegészítő módszerként alkalmazható, tapasztalt hölgyeknek.
Symptothermális módszer (kombinált módszer)

A két legkönnyebben észlelhető termékenységi tünet: a homérséklet és a méhnyaknyák megfigyelését kiegészítheti a méhszáj keménységének és zártságának tapintással való önvizsgálata. Amikor a méhnyaknyák újra sűrű és ragadós lesz, az ébredési hőmérséklet pedig emelkedni kezd, kicsi a teherbeesés valószínűsége. Több tünet párhuzamos változása egymást megerősítve jelzi a termékeny időszak kezdetét és végét.

LH-teszt

A növekvő tusző egyre több ösztrogént termel, ennek hatására - egy bizonyos szint után - az agyalapi mirigyben termelődő luteinizáló hormon mennyisége hirtelen megnövekszik. Ezt a jelenséget LH-csúcsnak nevezik. A hirtelen megnövekedett LH legfontosabb hatása, hogy a tüszőben érlelődő petesejt pár óra alatt teljesen "beérik", majd kb. 36 órával az LH-csúcs után kiszabadul a petefészekből, és elindul a petevezetékben a méh felé. Ez a vándorlása néhány napig tart.
Az LH-teszt során a vizeletből lehet ezt az LH csúcsot érzékelni. Használata egyszerű, akár a terhességi gyorsteszteké. Több márka közül válogathatunk már, a drogériákban, patikákban fellelhetőek.

 

< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | következő >

   
 

Lap tetejére