Méhen belüli fogamzásgátlók IUD - Dr. Zatik János nőgyógyász

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


 

Nőgyógyász Debrecen
Dr. Zatik János
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Méhen belüli fogamzásgátlók

English
 

A méhen belüli fogamzásgátló módszerek
hormonális és hagyományos IUD

(Spirál, Hurok, méhen belüli eszköz, IUD)

A méhen belüli fogamzásgátló módszerek óriási előnye, hogy felhelyezés után nem szükséges  semmilyen együttműködést a páciensektől, tehát – szemben a hagyományos  un. barrier  (óvszer, pesszárium) módszerrel és a hormonális fogamzásgátló tablettával – ideális és jól átgondolt alkalmazás esetén ugyanolyan hatásosan védenek a nem kívánt terhesség ellen, anélkül, hogy foglalkozni kellene velük. Nyugodtan el lehet felejteni, meg lehet felejtkezni róla.


A spirál 25 35 mm-es, rugalmas műanyag vázú eszköz, amely legtöbbször réz, ezüst, arany ötvözetű fémszálat vagy gyűrűt is tartalmaz. A népi elnevezés innen származik:legtöbbször fém részt tartalmaz spirális alakban, ami egy steril gyulladást okoz a méh üregében.

http://www.amed.net.pl/upload/editor/mini.jpg http://www.amed.net.pl/upload/editor/maxi.jpg http://www.k4health.org/sites/default/files/site_images/471-23.jpg

A felhelyezést a ciklus első 7 napjára érdemes időzíteni, részben azért mert akkor a terhesség valószínűsége minimális, részben azért mert ilyenkor a legnyitottabb a méhszáj és így a felhelyezés kevésbé fájdalmas. Az eszközök felhelyezése során először az orvos és a páciens közösen kiválasztja a megfelelő méretű fajtájú és minőségű eszközt-ezt a Szent Anna Rendelőben alapos konzultáció és felvilágosítás előzi, meg aminek során számos eszközt a kezébe foghat, megnézheti. A felhelyezés egy néhány perces folyamat, ultrahangvizsgálat után, a méhszáj alapos fertőtlenítését követően, a méhszájat rögzíteni kell egy úgynevezett golyófogóval, majd szondavizsgált után a hurkot felhelyezzük. A felhelyezés egy üreges műanyag cső segítségével történik a méhszájon át, felvezetjük a méh üregébe, majd visszahúzzuk a csövet és a spirál a méh üregében marad. A felhelyezés általában nem jár különösebb fájdalommal, de van, aki menstruációs görcsként éli meg. A művelet végén ismételt ultrahangvizsgálatot végzünk. A spirál a felhelyezés után hosszú ideig (5-7 év) bent maradhat a méhben, de időnként cserélni kell, mert a fém részek korrodálnak, az eszköz rugalmassága csökken így a teherbeesés esélye nő!

Sokféle spirál létezik, az orvos állapítja meg a szükséges méretet, és az ár, minőség és igények alapján közösen kell kiválasztani a megfelelő eszközt. 

A jelenleg elérhető réz,ezüst arany méhen belüli eszközök ( IUD,  Pl. Lilly Silver, Lilly gold, Mona Lisa, Multiload, TCU ) olcsók és megbízhatók, sokszor ha páciens rövidebb ideig, nem a menopausa körül szeretne olcsó megbízható fogamzásgátló módszert és különösen ha egyébként nem bő a vérzése és nincs pecsételő vérzése, a legjobb megoldás a hagyományos hurok. Sokszor halljuk:”Már 20 éve fent van a hurok és semmi bajom nincs.” A 20 év talán hosszú idő, ezalatt a spirál,betokozódhat, beépülhet a méh falába, sőt még a hasüregbe is átjuthat ,krónikus gyulladást okozhat, de mindenképpen elveszti eredeti hatását és megszűnik a hatásos fogamzásgátlás.,ezért is szükséges a rendszeres elsősorban ultrahang ellenőrzés. Míg a nem hormonális hurkok növelhetik a menstruációs vérzés és pecsételő vérzés mennyiségét és idejét bő vérzést is okozhatnak,velük szemben a Levonorgestrel eszközök,a hormonkibocsájtóhurkok LNG-IUS (Mirena, Jaydess, Levosert,Donasert®) jelentősen csökkentik a vérzés mennyiségét, és hosszát. A vérzéscsökkentés hatékonysága erős menstruációs vérzés esetén megközelíti az endometrium ablatióét(méhnyálkahártya leégetés, teljes eltávolitás) és a hysterectomiáét (teljes méheltávolítás). Mennyi hormont bocsájt ki egy ilyen eszköz? A páciens számára , de a laborvizsgálatok számára is mérhetetlen mennyiséget: 65-85 naponta egy fogamzásgátló tablettányit, 4-5 év alatt egy hagyományos modern fogamzásgátló tabletta egyetlen dobozának megfelelő mennyiséget.

A spirál felhelyezése után pecsételő vérzés jelentkezhet, ha ez nem fokozódik, illetve ha a vérzés pirosasból barnássá válik, akkor nincs sürgős teendő. A felhelyezést követően a hagyományos nem hormontartalmú eszközöknél a vérzés hosszabb, bővebb lesz, míg a hormonkibocsájtó rendszereknél a vérzés jelentősen csökken, esetleg el is marad. A spirálból műanyag szál nyúlik ki, amelynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy nem lökődött-e ki a szerkezet. A spirált csak szakorvosnak szabad eltávolítania, ultrahang vizsgálat, feltárás után méhtükör, segítségével az 5 évnél nem régebbi, nem beágyazódott eszközöket fájdalommenetesen könnyen el lehet távolítani. Az eltávolítás rendszerint gyorsabb és kevésbé fájdalmas, mint a felhelyezés.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, hurok, spirál) előnyei
Az eszköz nadályozza a teherbe esést, a felhelyezés után azonnali, folyamatos védelmet ad.. Nem befolyásolja az anyatej-kiválasztást, és nem borítja fel a természetes hormonháztartást, a későbbi fogamzó képességre sem ártalmas.

A méhen belüli fogamzásgátló módszer hátrányai
(ezen hátrányok 99%-ban a hagyományos, nem hormonális eszközökre vonatkoznak A bő vérzés , gyulladás illetve a méhen kívüli vagy méhen belüli terhesség nem szoktak előfordulni a hormonális eszközöknél!)

Szövődmények, komplikációk: Perforáció, kismedencei fertőzés, tályog, terhesség, vérzés

Előfordulhat, hogy a behelyezésnél, vagy későbbi elmozdulás következtében átfúródik a méh fala (perforáció), kismedencei fertőzés, hüvelyi folyás esetleg kismedencei tályog alakul ki, ez a szövődmény gyakorlott nőgyógyász esetében csak elméleti veszélyt jelent.

Ha az eszköz elmozdul, méhen belüli terhesség alakulhat ki, ilyenkor a terhességet nem kell feltétlenül megszakítani. Az eszköz jelzőszálát megragadva levesszük, és a legtöbb esetben a terhesség zavartalanul továbbfejlődik. Sokszor gond nélkül kiviselhető a terhesség a hurok mellett is, de ennek a terhesség utolsó harmadában veszélyei lehetnek- magzatvízszivárgás, vérzés, burokrepedés. Ezért javasolt a terhesség korábbi szakaszában eltávolítani az eszközt. 

Egy ritka, de veszélyes szövődmény: méhen kívüli terhesség, Extrauterin graviditás

A méhen kívüli terhességek jelentős százaléka hagyományos méhen belüli fogamzásgátló eszközök mellett jön létre. A méhen kívüli terhesség (extrauterin graviditás,ectopiás terhesség) életveszélyes állapot,ezért ha hurok mellett terhességi jeleket érez, alhasi fájdalma van, a menses elmarad, majd pecsételő vérzés jelentkezik, akkor mindig gondolni kell a lehetőségére. Az ultrahang, a terhességi teszt és a Béta HCG laborvizsgálat segít eldönteni a kérdést. Amennyiben az ultrahangvizsgálat során-méhen belül nem látható a terhesség, esetleg hasüregben szabad folyadék (vér) látható és a terhességi teszt pozitív akkor a méhen kívüli terhesség gyanúja alapos. Ilyenkor laborvizsgálat , vérvétel segít a diagnózisban. Ha a terhesség nem látható és a béta HCG 2000 NE érték körül vagy afelett van, akkor szinte biztos, hogy extrauterin graviditásról van szó!

Vérzés és gyulladás a spirál mellett

A spirál egy idegen test, amely irritálja a méhnyálkahártyát és bővebb vérzést okoz, ez alól kivétel a hormonális spirál amely a vérzést csökkenti, vagy megszünteti. A méh nyálkahártyája igen érzékeny ilyenkor, ezért a menstruációs vérveszteség is jóval több lesz. A jelzőszálon keresztül a hüvelyből a kismedencébe baktériumok juthatnak fel a méh üregén keresztül,, ahol gyulladást okozhatnak.(Endo-miometritis, Parametritis.) Ezért gyakoribb a kismedencei gyulladás illetve a petefészek vagy méhgyulladás a spirált viselők körében.A bővebb elhúzódó vérzés a spirálok természetes velejárja, de ha alhasi fájdalom, láz jelentkezik és a laborvizsgálat gyulladásos paraméterei magasak akkor majdnem biztos, hogy kismedencei hurok által okozott gyulladásról van szó! Ilyenkor az eszközt antibiotikus védelemben el kell távolítani, ritkán hasi műtétre is szükség lehet!

 

   
 

Lap tetejére