Fogamzásgátlás terhesség-megelőzés fogamzásgátlók - Dr Zatik János nőgyógyász Debrecen

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Fogamzásgátlás, terhesség-megelőzés, fogamzásgátlók

A fogamzásgátlás módszerei, fogamzásgátló szerek

A fogamzásgátlás története
Hormonális fogamzásgátlók

Tabletták
Minipillek
Fogamzásgátló injekció
Mirena, Jaydess, Levosert, Donasert
Mirena méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz (IUS)
Hüvelygyűrű
Sürgősségi tabletta

Nem hormonális fogamzásgátlók

Gumióvszer (kondom)
Hüvelyi pesszárium, méhszájsapka, hüvelyi szivacs
Nem hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, IUCD, hurok, spirál)
Lokálisan alkalmazható fogamzásgátló szerek
Természetes fogamzásszabályozás (Naptár, hőmérő, Billigs-módszer, Symptothermális módszer, LH-teszt)
Megszakított közösülés
Közösülés utáni hüvelyöblítés (irrigálás)
Művi meddővé tétel (Sterilizálás)

Szoptatási időszak
Szex a menstruáció alatt
Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága - Pearl-index
Összegzés - a tökéletes fogamzásgátlási módszer
Fogamzásgátlók táblázata - árakkal

< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | következő >

Megszakított közösülés (coitus interruptus)

Ez a legrégebbi, legismertebb és egyben legmegbízhatatlanabb fogamzásgátló módszer. Lényege, hogy a férfi még a magömlés (ejaculáció) előtt visszahúzza hímvesszőjét a nő hüvelyéből. A megbízhatóságát nagymértékben csökkenti az a tény, hogy már a magömlés előtt kis mennyiségű ondófolyadék távozhat a hímvesszőből, ami hímivarsejteket is tartalmazhat, s közülük bármelyik megtermékenyíthet egy petesejtet. Másik gyenge pontja, hogy sokan nem képesek a megfelelő pillanatban, még az ejaculáció előtt megszakítani a közösülést, és akárcsak egy másodperces késlekedés is elég lehet ahhoz, hogy az ondósejtek a hüvelybe jussanak. További hátránya az, hogy az időpontra való figyelés megzavarja a közösülés élményét, és néha megfosztja a nőt az orgazmustól.

Közösülés utáni hüvelyöblítés (irrigálás)

Egyike a legősibb fogamzásgátló módszereknek. Lényege, hogy közvetlenül a közösülés után langyos vízzel, zuhannyal, jobb esetben hüvelyöblítő készülékkel, esetleg valamilyen savas kémhatású oldattal kiöblítik a hüvelyt annak érdekében, hogy kimossák onnan a bejutott ondót, valamint a savas vegyhatás miatt kedvezőtlen feltételeket hozzanak létre a bent maradt spermiumok túléléséhez. Azonban a kutatások eredményei azt mutatják, hogy az irrigálás közösülés után terhesség megelőzése céljából nem igazán hatásos. Ennek az oka lehet az is, hogy az ondósejtek a hüvelybe jutást követően akár másodpercek alatt is bejuthatnak a méhbe, s ilyen gyorsan a készülék használata lehetetlen. Másrészről, bizonyos esetekben pont a vízsugár segítségével jutnak be a hím ivarsejtek a méhbe. Nagyon megbízhatatlan módja a terhesség-megelőzésnek. Azt lehet mondani, hogy kb. a felére csökkenti a teherbeesés valószínűségét ahhoz képest, mintha semmit sem használnának.

 

Művi meddővé tétel (Sterilizálás)

A művi meddővé tétel lényege, hogy műtétes eljárással - a női petevezetőt vagy a férfi ondóvezetéket lekötik, illetve átmetszik. A folyamat nem visszafordítható. A TB által nem támogatott beavatkozás, kivéve, ha a császármetszés során végzik el, amennyiben ezt írásban, előre kéri valaki. Egyéb esetekben - hacsak nem orvosi indikációról van szó - térítésköteles. Általában laparoscopiával (hastükrözéssel) történik, így nem kell hasmetszést ejteni. Ilyenkor vagy egy un. clippet teszünk a női petevezetőre, vagy elektromos késsel átmetsszük azt. A hatásfok itt sem 100%, a Pearl index 0,1-1.0 alatti. Hátránya a műtéti és altatási kellemetlenség illetve kockázat, valamint a költségvonzat.


Szoptatási időszak

A gyermekszülést követő szoptatás ugyan késlelteti az első tüszőrepedést, de ennek ideje egyénileg nagyon eltérő. Az a felfogás, hogy ezen idő alatt védekezés nélkül is biztonságos a nemi kapcsolat, téves. Gyakorlatilag szülés után már 25 nappal bekövetkezhet tüszőrepedés és terhesség, még szoptatás mellett is. Ezért szoptatás ideje alatt is védekezni kell. A rendelkezésre álló fogamzásgátló módszerek számos lehetőséget kínálnak a védekezésre ezen időszakban is.

Szex a menstruáció alatt

Sokan a fogamzásgátlás módszerének tekintik a menstruáció alatti szexet. Gyakran felmerül a kérdés: szabad-e egyáltalán szexuális életet élni a menstruáció és vérzés alatt, van-e védettség, van–e veszélye.
Ezt a különböző vallások és társadalmak évezredek óta próbálták szabályozni.

A kínai hagyomány szerint a leánygyermek 2×7, azaz 14 éves korában válik nővé, amelyet az első menstruációja jelez. A menstruáció idején a nőknek tilos volt templomba menni vagy házaséletet élni.
Egyes vallások tisztátalannak tekintik az asszonyokat menstruáció idején. A középkorban a keresztény egyház megtagadta az áldásnyújtást a menstruáló nőktől. Az iszlám és a zsidó vallás egyaránt tiltja a szexuális kapcsolatot a menzesz idején, erre csak a havi vérzés befejeztével, a megtisztulást szolgáló fürdés után, a zsidóknál a mikvahban történő alámerülést követően kerülhet sor.
Az arab Nefzawi, az Illatos kert szerzője elsősorban egészségi okokból nem ajánlja a szexet menstruáció idején: "A havi vérzés ideje alatt a férfinak és nőnek egyaránt káros az egyesülés, mivel ebben az időben a nő vére tisztátalan, méhe pedig hideg, s ha csak egy csepp vér is belekerül a férfi húgycsövébe, sokfajta betegség származhat belőle. A nő pedig ilyenkor nem érez vágyat és idegenkedik az egyesüléstől.

Valójában orvosilag a menses alatti szex nem tilos, de számos kutatás eredménye mutatja, hogy a fertőzés veszélye ekkor különösen magas. A másik hátrány az endometriozis kialakulásának veszélye (a méhnyálkahártya átpréselődik a hasüregbe). Ugyanakkor jó hatással lehet a szex a menstruációkor fellépő görcsökre, mert a szexben olyan hormonok szabadulnak fel, melyek fájdalomcsillapító hatásúak, így csökkenhetnek a görcsök. Pozitívuma, hogy kisebb a teherbeesés kockázata, amennyiben valóban a mensesről és nem egyéb vérzésről van szó. de a fogamzás esélye ekkor sem nulla. Vannak, akik illúziórombolónak, visszataszítónak érzik ilyenkor a szexuális kapcsolatot, és undorodnak a menstruáció idején a szex gondolatától. Akik ellenzik, pusztán a higiénia és esztétikai okok miatt teszik. Tehát a szex a menstruáció ideje alatt - a fürdőkkel együtt - kerülendő, mert sokkal fogékonyabb ilyenkor a genitáliánk a fertőzésekre. Az ok egyszerű: a méhszájunk kitágul, így könnyen kerülhet be baktérium. A megbetegedéshez mindez kevés, csak abban az esetben veszélyes, ha az immunrendszerünk valami miatt legyengült

Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága - Pearl-index

Az egyes fogamzásgátlási módszerek megbízhatóságát az úgynevezett Pearl-index (PI) segítségével lehet meghatározni. Ez azt mutatja meg, hogy 100 nő közül, akik az adott módszert alkalmazták, egy év alatt hány esett teherbe.

Az alábbi táblázatban néhány fogamzásgátlási módszer Pearl-index értékét mutatjuk be

 

Fogamzásgátlási módszer
Pearl-index (PI)
Mirena IUS hormontartalmú méhen belüli eszköz
0,1-0,8
sterilizáció (művi meddővé tétel)
0,1-1,0
kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta
0,1-2,0
minipillek
0,5-6,0
DMPA hormontartalmú injekció
0,6-1,0
sürgősségi tabletta
1,5-3,5
hagyományosméhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, spiral, hurok)
1,5-4,5
óvszer
4-15
megszakított közösülés
12-42
cikluskontroll - naptár módszer
14-47
hőmérős módszer
14-47
pesszárium
18-20
hüvelyi öblítés
25-45
fogamzásgátlás nélkül
70-85


Összegzés - a tökéletes fogamzásgátlási módszer

Mint a lap elején bemutattuk, a fogamzásgátlási módszerek már évezredek óta folyamatosan fejlődnek. Ennek ellenére mégis azt kell mondanunk, hogy a tökéletes módszer még mindig nem áll rendelkezésünkre. Hogy milyen lenne mai szemmel a tökéletes fogamzásgátló?

csak előnyei vannak, és semmilyen mellékhatása nincs (jelenleg még mindig az előnyök, hátrányok, veszélyek és mellékhatások között kell mérlegelnünk és választanunk)

100%-osan hatékony

használata egyszerű, könnyű, minimális odafigyelést igényel

nem illúzióromboló

hatása bármikor, gyorsan felfüggeszthető

olcsó

nemi úton terjedő betegségekkel szemben is 100% biztonságot nyújt

az esetlegesen bekövetkező terhességre nincs semmilyen hatással

Reméljük, a világszerte folyó lázas kutatómunka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét, és megszületik a mindenki által áhított, valóban forradalmi fogamzásgátló eszköz. Addig továbbra is csak nőgyógyász szakorvos segítségével lehet kiválasztani az egyén számára leginkább megfelelő módszert, figyelembe véve többek között a korábbi vagy rejtett betegségeit, adottságait, partneri viszonyát.

< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | következő >

   
 

Lap tetejére