Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő Debrecen - Dr. Zatik János

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


Orvosi másodvélemény online


Orvos

Dr. Zatik János
szülész-nőgyógyász szakorvos
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Mióma

A myoma kezeléséről és kezelési lehetőségeiről - őszintén

2. rész

 

A myomák gyógyszeres kezelésének lehetőségei

 

Tüneti kezelés, amely a panaszokat, tüneteket csökkenti, de a myomák méretére nem, vagy csak kis mértékben hat.

Fájdalomcsillapítás NSAID (Non steroid gyulladáscsökkentő) gyógyszerekkel.
A vérzést csillapító gyógyszerek.
Vas tartalmú készítmények, vitaminok, roboráló készítmények.
Hormonális készítmények a vérzés kontrollja céljából: fogamzásgátló kombinált vagy progeszteron tartalmú szerek, injekciók, tabletták.
Csak progeszteron tartalmú gyógyszerek a vérzés felfüggesztésére tartósan vagy ciklikusa. Néhány hét vérzészavar után a menstruáció mennyisége lecsökken, vagy a vérzés megszűnik. Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, lokálisan minimális progeszteront bocsájt ki, ha mechanikusan a myoma nem zavarja a felhelyezést és az eszköz - "megtalálja a helyét", nem lökődik ki - akkor néhány hónap vérzéses panasz után a vérzés megszűnik és sokszor évekig nincs még menses sem. Hátránya az, hogy nem mindig felhelyezhető, az első hónapokban hosszas vérezgetés, vérzészavar gyakori, illetve az ára viszonylagosan drága (világszerte kb. 200-300 euro közötti), ugyanakkor 5-8 évig használva a havi költsége nem éri el a 3 eurót (1000 Ft alatt marad), tehát hosszú távon olcsó. A gyógyszeres lehetőségek ezen csoportja nem csökkenti a myoma méretét és nem akadályozza meg a növekedését sem.

 

GNRH kezelés

Közismert tény, hogy a myomák a menopauza bekövetkeztével visszaszorulnak, méretük lecsökken, a tünetek megszűnnek, tehát ha elérjük a menopauzát a betegség a tápláló - növekedést elősegítő - hormonok hiányában magától megszűnik, meggyógyul. Ennek ismeretében a változó kor közeledtével az oprativ megoldások egyre kevésbé ajánlottak. A GNRH kezelés egy mesterséges menopauzát előidéző, drága sok mellékhatással (az öregedés és a menopauza összes tünetével - hőhullámok, hangulatzavar, szexuális és vizelési panaszok, hüvelyszárazság stb.- járó, rendkívül drága kezelés, amelyet leginkább műtétek előtt a myomák méretének lecsökkentésére szoktak, szoros orvosi ellenőrzés mellet depó injekció formájában alkalmazni!

 

Forradalmian új lehetőség a mióma (myoma) kezelésében

A legnagyobb hír a myoma kezelésével kapcsolatosan, hogy az Európai Bizottság 2012-ben kiadta az uliprisztál-acetát (UPA) tabletta forgalomba hozatali engedélyét, ami új fejezet nyit a myomák kezelésében

A készítmény a méh (uterus) nem rákos, tehát jóindulatú daganatainak (myomáinak, fibrómáinak) kezelésére javallt, fogamzó képes korú, menopauza előtt álló felnőtt nőknél alkalmazható. A gyógyszer csak receptre, tabletta formájában kapható.

Az uliprisztál-acetát (UPA) egy szelektív progeszteron receptor modulátor. A gyógyszer gátló hatást fejt ki a szervezetben található egyik hormon, a méhet belülről borító szövet növekedését szabályozó progeszteron receptorán. Épp ez a zsenialitása, hiszen nem hormonkezelésről, hanem a hormon hatás blokkolásról van szó, szelektíven. A progeszteron is elősegítheti a méh fibrómák növekedését, ami a méh jelentős vérzését (a menstruációs ciklus alatt vagy azon kívül történő méhvérzést), vérszegénységet (a vörösvértestek vérzés miatti alacsony számát) és hasi fájdalmat (mint amilyen a havi vérzés miatti vagy a hastáji fájdalom) okozhat. A progeszteron aktivitás gátlása alatt a méhfibróma sejtjei nem osztódnak, és végül felszívódnak, ami csökkenti a fibrómák méretét és az általuk előidézett tünetek súlyosságát. Három hónapos szedés után (napi 1 tabletta) akár 30-50%-os méretcsökkenés is elérhető.

Milyen módszerekkel vizsgálták az uliprisztál-acetátot a bevezetés előtt?

Két fő alapvizsgálatban közel 600 olyan nő vett részt, akik tüneteket okozó méhfibrómával rendelkeztek. Mindkét vizsgálatban három hónapig tartott a kezelés. Az egyik vizsgálat az Esmya hatásait placebóval (hatóanyagot nem tartalmazó szerrel) hasonlították össze erős méhvérzésben és vérszegénységben szenvedő felnőtt nőknél, akik esetében a fibrómák eltávolítását célzó műtétet terveztek. A vérszegénység kezelése miatt minden beteg vaspótló kezelésben is részesült. A hatásosság fő mutatói az erős vérzés és a kapcsolódó vérszegénység csökkenései, valamint a méh fibrómák mérete voltak. A második fő vizsgálat az uliprisztál-acetát hatásait a leuprorelin (GNRH analóg) gyógyszerrel vetette össze, ami egy másik, a fibrómák kezelésére alkalmazott gyógyszer. A hatásosság fő mutatója az erős méhvérzést csökkentő hatás mértéke volt.

Milyen eredményeket kaptak a kezelés és a vizsgálatok során?

A gyógyszer mérsékelte a méhfibrómákkal rendelkező nők tüneteit.

Az első vizsgálatban a gyógyszert szedő nők 91,5%-ában csökkent a menstruációs vérzés mértéke a placebót szedő nők 18,8%-ához viszonyítva. A fibrómák mérete ugyancsak kisebb volt gyógyszeres kezelésben részesülő nők esetében a placebót szedő nőkhöz képest.

A második vizsgálatban az uliprisztál-acetátot egy GNRH készítményhez, a leuprorelinhez hasonlították, és erősebb hatásúnak bizonyult az erős méhvérzés csökkenésének tekintetében, mivel az uliprisztál-acetát (UPA) kezelésben részesülő nők 90,3%-ának esetében csökkent az erős méhvérzése, míg ez az arány 89,1% volt a leuprorelint szedő nőknél. Ugyanakkor a mellékhatások terén az uliprisztál-acetát lényegesen kevesebb mellékhatással érte el a jobb eredményt.

Az UPA szignifikánsan enyhítette a méh-fibromák okozta kellemetlenségeket is: vérzés, has feszülés, vizeletürítés gyakorisága, napi aktivitás, fáradtságérzés, hangulat, szexuális aktivitás.
Az UPA-kezelés klinikailag jelentős mértékben csökkentette a fájdalmat (Ez a csökkenés összevethető a kábító vagy nem kábító fájdalomcsillapítók által elért poszt operatív fájdalomcsökkenéssel).

Mellékhatások, kontra indikációk: Az uliprisztál-acetát leggyakoribb mellékhatásai (10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik) az amenorrhoea (menstruációs vérzés hiánya), az endometrium megvastagodása (a méhet belülről borító szövet megvastagodása), és ritkán a hőhullámok.
Ugyanakkor az uliprisztál-acetát nem alkalmazható olyan nőknél, akik túlérzékenyek (allergiásak) lehetnek az uliprisztál-acetáttal vagy a készítmény bármely más összetevőjével szemben. Tilos alkalmazni terhes vagy szoptató nők esetében, olyan nőknél, akiknek ismeretlen okból vagy a méh fibrómától eltérő okból van hüvelytáji vérzése, vagy akik méh-, méhnyak-, petefészek- vagy emlőrákban szenvednek.

A fenti alapvizsgálatok után több évig tartó - az európai bevezetést megelőző - ismételt vizsgálatok következtek, amelyek mind bizonyították, hogy a gyógyszer hatásosan csökkenti a vérzést és a vérszegénységet, valamint a méh fibrómák méretét. A biztonságosságra vonatkozóan nem adódtak aggályok. Bár az endometrium megvastagodását észlelték egyes betegekben, ez rendes körülmények között eltűnik a kezelés befejezése után. Mindezek alapján világszerte javasolták a gyógyszerre vonatkozó forgalomba hozatali engedély kiadását.

 

<<< előző rész | következő rész >>>

 

   
 

Lap tetejére