Depo Provera fogamzásgátló injekció - Dr. Zatik János nőgyógyász

 
  Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász Debrecen Szent Anna nőgyógyászati magánrendelő Debrecen    
   
 
 
 
 


FeesKövessen minket a Facebook-on is


 

Nőgyógyász Debrecen
Dr. Zatik János
egyetemi adjunktus

Tevékenység

A magán nőgyógyászati praxis tevékenységi köre a nőgyógyászat, terhesgondozás valamennyi területére kiterjed. Az Ultrahang vizsgálat felár nélkül az alapszolgáltatásaink közé tartozik.

Rendelő
Felszereltség tekintetében a rendelő a legmagasabb igényeket is kielégíti. Hangulatos, diszkrét környezet jellemzi.

Cím

Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
Debrecen
Szent Anna utca 48. sz.

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek
8:00-12:00 és 15:30-20:00
óra között,
valamint havi egy alkalommal szombaton
8:00 és 13:00 óra között
előzetes bejelentkezés alapján

Bejelentkezés

A bejelentkezés, időpont- foglalás az Interneten keresztül, a Bejelentkezés menüpontban történik.

Magán Egészségpénztár

A magánrendelés vizsgálati díját a szerződött
magán egészségpénztárak visszatérítik tagjaiknak.
A Szent Anna magánrendelő a legtöbb egészségpénztárral szerződésben áll.

Megközelíthetőség

A magánrendelő elérhetősége belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül jó. Gyalogosan, gépkocsival illetve tömegközlekedési eszközókkel egyaránt könnyen megközelíthető. Az elérhetőséget részletes útvonaltervek illetve egyedi térképek segítik.
Emellett oldalunkon egy interaktív - a Föld bármely pontjára kiterjeszthető Debrecen térkép is rendelkezésére áll.

Depo Provera fogamzásgátló injekció

English
 

Depo Provera fogamzásgátló Injekció

Kényelmes, hatásos, kevés mellékhatással bíró módszer az injekciós hosszú távú fogamzásgátlás: progeszteron tartalmú injekció (Med oxyprogesteron acetate vagy Depo Provera). Magyarországon kevésbé elterjedt, de Europában és világszerte is gyakran alkalmazott módszer!

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/showimage/1240.jpg

Ha az internetes fórumokat olvasgatja valaki, akkor a nem szakembertől származó vélemények és téves információk sokaságát találhatja a készítményről. Ettől megijed, és téves nézetei alakulnak ki, (Rákkeltő, magas hormontartalmú, sok helyen be van tiltva). Az internetnek ebben a kérdésben komoly veszélyei vannak, mindig csak kontrollált szakembertől származó véleményeket fogadjunk el! Az elriasztó téves vélemények mindig laikusoktól származnak és teljesen hamisak. A készítmény a világ egyetlen országában sincs betiltva, néhány szervezet etikai okokból támadta- az afrikai, indiai túlnépesedési probléma megoldásában betöltött szerepe miatt. Sajnos sok orvos is laikusnak minősül, ha nem tájékozódik megfelelően és a klinikai tapasztalatok és vizsgálatok eredményét nem ismeri!

Miről van szó tulajdonképpen? A medroxyprogesterone acetate (Medroxyprogeszteron acetát)  egy a gyógyszertárakban sok néven forgalomban lévő progeszteron készítmény, amely különböző dózisokban 5, 10,500 mg-os tabletta formájában és 150 mg-os injekció formájában kapható.  Mint ebből is látható a különböző indikációkban: fogamzásgátlás, vérzéscsillapítás, menstruációs zavarok kezelése, időskori hormonpótlás, daganatellenes kezelés, daganatok visszatérésének megakadályozása, myomák és endometriosis tüneteinek hosszú távú (depo) kezelése a fő indikációk. Mint a tabletták dózisából látható az elhúzódó felszívódású és hatású injekcióban 150 mg medoxiprogeszteron van 3 hónapra, 90 napra. A különböző tabletták, amelynek 1x1,2x1 és 3x1/nap javasolt dózisait figyelembe véve  elenyészően kevés  hormonbevitelt jelent: 150 mg/3 hó azaz 50 mg/hó amely 1,6 mg/napi dózist takar, miközben a napi tablettabevitelben javasolt dózisok  10 és 1200(!) mg napi adagot írnak elő. Ebből az egyszerű számításból is látható, hogy az internetes fórumukon szereplő „lódózis” óriási hormonbevitel valójában  low-dosis ha egy kis nyelvi játékot játszunk.

Tehát a Depo-Provera egy lassu felszívódású hormoninjekcio, amely olyan vivőanyaggal van kombinálva, amely hónapok alatt,  késleltetett felszívódást biztosít. Olcsó, nagyon hatásos, nagyon kényelmes. A hormontartalma rendkívül alacsony- ezt bárki utánaszámolhatja mielőtt bármilyen véleményt leír!

Kinek javasolt Depo Provera injekció?

Fogamzásgátlás céljából alkalmazható szinte mindenkinél, akinek egy tartós nagyon megbízható, magas hatásfokú fogamzásgátlásra van szüksége. Különösen javasolt azoknak, akiknek valamilyen  thrombozishajlama van és oestrogen tartalmú készítményt nem alkalmazhat, akinek vérzészavara , vagy bő zavaró vérzése van és a vérzés csökkentése,leállítása a cél. Ilyen esetekben például myoma,polyp,vastag méhnyálkahártya endometrium hyperplázia stb.vagy egyéb  különböző okok miatt kialakult vérzészavarok kezelése céljából javasolt. Ideális megoldás azoknak is akik valamilyen oknál fogva nem képesek  a tabletták folyamatos szedésére,(elfelejtik, gyomorpanaszaik,közti vérzéseik vannak) és akik kis hormonmennyiség alkalmazásával szeretnék megoldani a fogamzásgátlást. (napi 1,6 mg progeszteron magában, ösztrogén nélkül. A kezelést mindig előzze meg nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés, ultrahangvizsgálat is!

Mikor és hogyan kell beadni az injekciót?

Az injekciót mélyen a farizomba a menstruációs ciklus első 5 napján kell beadni, majd 3 hónap múlva ismételni. A hatás azonnali, tehát ha az első 5 ciklusnapon adjuk be akkor további védekezés nem szükséges.

Mikor kell abba hagyni,a Depo-Proverát  ha terhességet szeretne?

Ha gyermeket szeretne 4-5 hónap múlva tér vissza a termékenyítőképesség, tehát célszerű fél évvel korábban abbahagyni az injekciót.

A Depo-Provera injekciot világszerte több mint 20 millió nő alkalmazta 1994-ben befejeződött klinikai vizsgálatok óta, ezért számos tapasztalattal és ismerettel rendelkezünk. Ezeket a gyakorlati tapasztalatokat megelőzték az alapos, ellenőrzött, körültekintő nemzetközi úgynevezett kettős vak klinikai vizsgálatok, amelyek során évekig pontosan követve ( pl. testsúly, bőrpanaszok, vérzés, pecsételő vérzés, pszihés hatások, hangulat, közérzet, stb figyelése. Mellékhatások, hatások, fogamzásgátló hatás, kívánatos és nem kívánatos hatások elemzése erre vonatkozó információk összegyűjtését több éven keresztül és minőségbiztosítással egybekötve több évig alkalmazták. Nagyon szoros ellenőrzés mellett mintegy 10 000 páciensnél elemezték a hosszú távú adatokat. Ezen kilinikai vizsgálatok és az ezt követő használati tapasztalatok alapján a következő megállapítások tehetőek:

A Depo-provera injekcio egyike a legbiztosabb fogamzásgátló módszereknek, terhesség 3 havonkénti szakszerű beadás esetén nem fordul elő. A mellékhatások közül az alacsony hormonbevitel miatt a legfontosabb a vérzésekre gyakorolt hatása, ami azt takarja, hogy a beadást követően a vérzések mennyisége jelentősen csökken, majd néhány injekció után teljesen megszűnik. Ezt a hatást használhatjuk ki például a myomák és a vérzészavarok, bő vérzés, vérszegénység (anamia),alacsony vas és hemoglogin  és haematocrit szintek esetén, fáradtság rossz közérzet kezelésében. Ez a hatás  sajnos nam azonnal „áll be” az első 1-2 alkalommal általában 3-7 hónapig kevés , nem jelentős mennyiségű vérezgetéssel,hosszan tartó úgynevezett pecsételő vérzéssel jár.

Ezen nem kívánt mellékhatás miatt a gyógyszert sok támadás éri. Ennek oka a rendkívül alacsony napi hormonbevitelre vezethető vissza. Ehhez türelemre van szüksége vagy az injekció  mellé Provera tabletta formájában napi 5-10 mg plusz hormonbevitel javasolt(amely a napi injekcióval történő 1,6 mg hormonbevitel többszöröse). A plusz hormonbevitelt a vérzés zavarok kezeléséhez hasonlóan, abból a célból alkalmazzuk, hogy a méhnyálkahártya elvékonyítása és az ezzel járó kevesebb vagy megszűnő menses gyorsabban kialakuljon. Az első injekciót követően valószínű, hogy szabálytalan, hosszan tartó vagy pecsételő vérzés jelentkezik. A hosszú távú adatok a pecsételő kezdeti időkben jelentkező és magától megszűnő vérzések mellett néhány nem jelentős mellékhatás is megfigyelhető, amely magától megszűnik ilyen a mellfeszülés, nagyon ritkán hüvelygyulladás, túlérzékenységi reakciók amelyek bármely gyógyszer esetén előfordulhatnak. Ilyen a hosszú ideig nem bekövetkező tüszőrepedés (anovuláció), ami a fogamzásgátló hatás egyik pillére.

A klinikai vizsgálatok alapján a fórumokon hangoztatott testsúlyváltozás, hízás az esetek 03, %-ban – tehát nagyon ritkán fordul elő és kismértékű, hasonlóan a gyógyszer használati útmutatójában leirt  kevesebb mint 1% ban előforduló mellékhatásokhoz, idegesség, vizenyő,bőrtünetek, csökkent cukortolerancia, kóros májfunkció. Meg kell emliteni az egyetlen valódi mellékhatást a hosszú távú megfigyelések egyértelműen kimutatták, hogy a több évig tartó kezelés során a csont ásványi anyag sűrűségének csökkenése (csontritkulás) kimutatható, de ezt megfelelő életmóddal, D vitamin, kálcium bevitellel, mozgással, korszerű táplálkozással lehet megelőzni!

A DEPO-Provera előnyei

 • Nem kell naponta foglalkoznia a fogamzásgátlással.
 • Hosszú távú 99.9%-os biztos fogamzásgátló hatás.
 • Olcsó, kis hormontartalmú, kevés mellékhatással járó megoldás.
 • Nem növeli a mélyvénás thrombozis, tüdőembolia(pulmonáris embolisatio),szívinfarktus(Myocardialis infarktus)stroke, (agyvérzés) veszélyét.
 •  Ösztrogén mentes.
 • Csökkenti a méhtestrák (endomemetrium carcinoma) veszélyét.
 • Csökkenti a vérveszteséget,vérszegénységet vashiányt, kismedencei gyulladások,méhen kivüli terhességek előfordulását.
 • Csökkenti az endometriosis előfordulását és tüneteit.
 • Csökkenti a petefészekcyszták kialakulásának esélyét és az ovulácios fájdalmat

A Depo-Provera hátrányai

 • Nem véd a szexuálisan átvihető, fertőző betegségekkel szemben.
 • A kezelés elején tartós pecsételő vérzés gyakori, amely 4-7 hónap után megszűnik
 • Hosszú távú kezelés során növeli a csontritkulás esélyét, amely diétával mozgással, kalcium és D vitaminpótlással megszüntethető
 • A tervezett terhesség előtt 4-6 hónappal abba kell hagyni.

Érdemes külön megemlíteni, hogy a fórumokon a Depo-Provera injekciót a daganatokkal is kapcsolatba hozzák. Ez hasonlít az anekdotai kabátlopási ügybe keveredés klasszikus esetéhez! Mert a daganatokkal kapcsolatban bizony van alapja a megjegyzésnek. De a valóság az, hogy a Medoxiprogeszteron  acetát több féle daganat kezelésében, megelőzésében szerepel, és nem okozza, hanem megakadályozza bizonyos rákos elváltozások kialakulását. Igaz, nagyon nagy napi dózisban és hosszú távon pl az emlőrák kezelésében (Napi 500-1200 mg – miközben a 3 havi injekció dózisa 150 mg) alkalmazzák a készítményt.

A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyálkahártya elvékonyításán keresztül a hatóanyag csökkenti a méhtest rák kialakulásának esélyét.  A vérzészavarok miatt végzett küretek során gyakran kapunk olyan szövettani eredményt , különösen túlsúlyos, elhízott, magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenvedő pácienseknél, amely hosszú távon rák megelőző állapotnak minősül, ilyen szövettani lelet pl az.atipusos endometrium hyperplasia (A méhnyálkahártya kóros megvastagodása) amely miatt tartós, ciklikus vagy folyamatos oesztrogén hatást ellensúlyozó progeszteron kezelésre van szükség! Ilyenkor tartósan kezelni kell a rákmegelőző hyperpláziás endometriumot , tartós folyamatos vagy ciklikusan alkalmazott 3 hónapos progeszteron tablettás  kezelés (Norcolut, Provera, Utrogestan, Duphaston tabletta) helyett alkalmazható a Depo Provera is. Tehát összefoglalva a gyógyszer nem rákkeltő, hanem épp ellenkezően rákmegelőző hatású.

Ezen rövid leírás bizonyítja, hogy megfelelő körültekintéssel alkalmazva egy nagyon hatásos és kevés negatív hatással bíró készítménnyel állunk szemben, amely a kezelőorvossal történt részletes vizsgálat és megbeszélés után eredményesen és sok előnnyel alkalmazható, mind a fogamzásgátlásban mind a vérzészavarok kezelésében!  A fölösleges és hozzá nem értők véleménye által gerjesztett félelmeket, és téves megítélést érdemes megalapozott átgondolt szakemberek, szakorvosok által javasoltak alapján értékelni.

 

   
 

Lap tetejére